Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuomas Ojanen.

Perustuslakivaliokunta aikoo keskustella kansanedustaja Mikko Kärnän vaatimuksesta hyllyttää professori Tuomas Ojanen asiantuntijana

Kärnää vastaan nostettiin tällä viikolla syyte Ojasen kunnian loukkaamisesta. Keskiviikkona Kärnä vaati Ojasen hyllyttämistä valiokunnan kuulemisista.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudessa Helsingissä 17. kesäkuuta 2020.

Perustuslakivaliokunta hyväksyi koronapassin, mutta jätti auki, kuinka nuoret lapset voi velvoittaa käyttämään sitä – passi voi tulla käyttöön jo ensi viikolla

Perustuslakivaliokunta jätti päätäntävallan koronapassin ikärajasta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä 14. heinäkuuta 2020

Perustuslakivaliokunta esittää hallituksen maahantulomallin voimassaolon lyhentämistä syksyyn – esitys voi edetä eduskunnassa

Perustustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen pitkään valmistelemasta maahantulomallista on valmistunut. Sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa esityksen käsittelyn maanantaina. Tavoitteena on saada esitys äänestykseen vielä ennen istuntotaukoa.

Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen äänin 105-77

Historiallinen sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa – katso täältä, miten kansanedustajat äänestivät

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus eli sote hyväksyttiin eduskunnassa äänin 105-77. Jutun grafiikasta näet, miten äänet eduskunnassa jakautuivat.

Kuvassa Krista Kiuru puhuu tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2020.

Rajanveto julkisten ja yksityisten palvelujen välillä kuumentaa sote-keskustelua – hyvinvointialueiden oma tuotanto turvaa isännän äänen

Elinkeinoelämän järjestöt ja kokoomusvetoinen oppositio ovat lähteneet eduskunnan sote-väännön loppusuoralla mielipidevyörytykseen yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten ja valinnanvapauden puolesta.

Keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.

Kokoomus moitti hallitusta kustannusten räjähtämisestä, jos sote "runnotaan läpi", keskustan mukaan uudistus etenee, koska kokoomus ei ole hallituksessa hämmentämässä

Eduskunnassa on käyty keskustelua opposition jättämästä sote-välikysymyksestä. Oppositio antoi hallituksen sote-mallille täystyrmäyksen. Hallitus taas arvosteli erityisesti kokoomusta siitä, että sille ei kelpaa perustuslakivaliokunnan läpäisemä malli.

Antti Rinne

Eduskunnan varapuhemies vaihtuu – Antti Rinne palaa tehtävään ensi viikolla Tarja Filatovin tilalle

Kyse on usean sijaisuuden ketjusta. Rinne on toiminut perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana Johanna Ojala-Niemelän sairausloman ajan. Ojala-Niemelä taas palaa perustuslakivaliokunnan johtoon kesäkuun alussa.

Perustuslakivaliokunnan ovi eduskunnassa Helsingissä.

Parliamentary committee approves basic Sote solutions, calls for corrections

Previous attempts to advance the reform of social and healthcare services have become bogged down by constitutional issues.

Tays Sydänsairaala.

Pirkanmaan muutosjohtaja perustuslakivaliokunnan sote-lausunnosta: "Paras uutinen 15 vuoteen"

Sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala katsoo, että uutinen on hyvä erityisesti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin julkisomisteisten yhtiöiden Sydänsairaalan ja Coxan kannalta. Ne voivat jatkaa Pirkanmaalla, jos sellainen erillislaki säädetään.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne tiedotustilaisuudessa.

Perustuslakivaliokunta kelpuuttaa hallituksen sote-esityksen, mutta vaatii muutoksia kolmeen isoon asiaan

Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä. Sote-uudistus on törmännyt viime hallituskausilla kerta toisensa jälkeen ongelmiin perustuslain kanssa, mutta nyt näin ei näyttäisi käyvän. Oppositio arvostelee esitystä rankasti.

Ministerityöryhmän sote-linjauksia oskevat uudistukset esiteltiin 5.6.2020

Pääseekö sote tällä kertaa maaliin? Työ on loppusuoralla, eikä uudistus näytä törmäävän perustuslakiin

Perustuslakivaliokunnan odotetaan saavan lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä valmiiksi tällä viikolla. Vaikeimmat kysymykset liittyvät sote-palvelujen ulkoistamiseen sekä Uuttamaata ja Helsinkiä koskevaan erillisratkaisuun.

Ville Tavio keskustelemassa Antti Rinteen ja Kimmo Kiljusen kanssa elpymispaketti-keskustelun tauolla.

Eduskunnan työjärjestykseen kiirehditään selkeämpiä sääntöjä elpymispakettisekasorron vuoksi – Antti Rinne: ei vaikutusta paketin käsittelyyn

Kokoomuksen Kai Mykkänen uskoo perustuslakivaliokunnan rakentavan työjärjestykseen asialliset oikeudet pöydälle jättämiseen niin, ettei pöydälle jättäminen ole viivytyksen väline.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen, kansanedustaja Janne Heikkinen ja puheenjohtaja Petteri Orpo (oik.) poistuivat kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksesta Helsingissä 6. toukokuuta 2021.

"Melkoisen älytön ajatus" – näin kokoomus päätyi ensin äänestämään tyhjää ja sitten pelastamaan EU:n elvytyspaketin

Suomen eurooppalaisimmaksi itseään mainostava puolue teki viikon välein kaksi erilaista päätöstä, miten se suhtautuu EU:n elvytyspakettiin. Kokoomuksen kentällä päätös äänestää tyhjää nosti valtavan metelin. Lopulta puolue päätyi tukemaan pakettia, jota se pitää epäonnistuneena.

Omröstningatavlan på riksdagens vägg. 31 ja, 21 nej, 147 frånvarande.

Onko tyhjä ääni annettu ääni? Ei ole, katsoi muun muassa perustuslakivaliokunta 1990-luvulla

Kokoomuksen päätös äänestää tyhjää kaataisi elvytyspaketin, mikäli tyhjät äänet laskettaisiin annettuihin ääniin. Eduskunnan käytännön mukaan tyhjiä ääniä ei kuitenkaan katsota annetuiksi ääniksi enemmistöä tai määräenemmistöä laskettaessa.

Susanna Turunen

Eurooppa-kirje: Kumpi ehtii ensin käyttöön EU:ssa, elvytysrahat vai koronatodistus?

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Karina Jutila hallituksen neuvotteluista: "Sitten yhtäkkiä naksahti joku"

Politiikan tutkija kehysriihestä: "Viisi päivää sellaista seminaaria, ja sitten yhtäkkiä naksahti joku"

Politiikan asiantuntijoiden mukaan uhka EU:n elpymisrahaston kaatumisesta saattoi herättää hallituksen pitkän kehysriihen kriisistä.

Liput liehuvat komission rakennuksen edustalla.

Analyysi: Isku olisi pahempi Suomen arvovallalle kuin EU:lle, jos elpymispaketti kaatuisi eduskunnassa – tilanne olisi kuitenkin karvas myös unionille

Jos Suomi torppaa elpymispaketin, EU keksii todennäköisesti jonkin ratkaisun sen pelastamiseksi. Silti seuraukset olisivat mittavat ja ennakoimattomat, kirjoittaa EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen pääministeri Sanna Marin EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

Analyysi: Perustuslakivaliokunta ratkaisi yhden äänen enemmistöllä asian, joka voi ajaa kriisiin koko EU:n

Perustuslakivaliokunnan päätös EU-elvytyspaketista on monella tavalla poikkeuksellinen ja herättää myös kysymyksen politisoitumisesta, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Maria Stenroos.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kommentoi A-studiossa EU:n elpymispakettia.

Ministeri Vanhanen A-studiossa elpymispaketista: ”Selvää, että keskustan pitää tukea tätä, tämä on hallituksen esitys”

Vanhanen ei usko, että perustuslakivaliokunnan keskustalaiset olisivat välttämättä pakettia vastaan, kun siitä äänestetään eduskunnassa. Vanhasen mukaan keskustan pitää tehdä asiasta ryhmäpäätös.

Kokoomuksen Mykkänen: "Emme ota vastuuta tästä paketista"

Kokoomus äänestää tyhjää, kun eduskunnassa päätetään EU:n elvytyspaketista – loi hallitukselle mahdollisuuden saada elvytyspaketti hyväksytyksi

Perustuslakivaliokunta päätti aiemmin, että EU:n elvytyspaketin hyväksymiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Tyhjiä ääniä ei oteta huomioon määräenemmistöä laskettaessa. Petteri Orpon mukaan päätös ei ollut helppo.

Antti Rinne kommentoi perustuslakivaliokunnan kantaa EU:n elvytyspaketista

EU:n elvytyspaketin tie eduskunnassa mutkistui – Vanhasen mukaan paketin kaatuminen olisi Suomen EU-historian suurin arvovaltatappio

Perustuslakivaliokunnan mukaan EU:n elvytyspaketista päättämiseen tarvitaan eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö. Paketti on mahdollista viedä läpi siis vain opposition tuella.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen pääministeri Sanna Marin EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

Ylen tiedot: Suomi kysyi EU:lta elvytyspaketin hylkäämisestä – mainehaitta ja poliittinen paine arvioitiin ennennäkemättömäksi

Jäsenmailla tai EU-komissiolla ei ole varasuunnitelmaa, jos jokin maa kaataa elvytyspaketin. Perustuslakivaliokunta ratkaissee tiistaina, vaatiiko hyväksyminen eduskunnassa kahden kolmasosan määräenemmistön. Jos vaatii, hallitus tarvitsee tuekseen kokoomusedustajia.

Pääministeri Sanna Marin ja johtaja Mika Salminen THL:stä hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Mika Salminen korostaa, ettei THL:n kanta liikkumisrajoituksiin muuttunut – täsmentää myös, kuinka keskustelu eteni perustuslakivaliokunnassa

Myös oikeusministeriö ehdotti valtioneuvoston kanslialle kontaktien rajoittamista, nyt ministeriöillä erimielisyyttä ehdotelman merkityksestä.

Ben Zyskowicz

Perustuslakivaliokunnan entinen puheenjohtaja Ben Zyskowicz oikeuskanslerin aseman vahvistamisesta: virkamiesvalta lisääntyisi

Hallituksen lakiesitysten laatua on haluttu parantaa sillä, että oikeuskanslerin rooli olisi aktiivisempi.

Pääministeri Sanna Marin. 31.3.2021.

PM Marin: Government mulling restrictions on private events

Ministers must go back to the drawing board after a parliamentary committee ruled restrictions on movement were unconstitutional.

Pääministeri Sanna Marin. 31.3.2021.

Mitä koronarajoituksille nyt tapahtuu? Sanna Marin: Kokoontumisten rajoittamisessakin olisi ongelmia

Hallitus palaa ensi viikolla miettimään, valmisteleeko se uusia rajoituksia.

Rekisteröitynyt asiakas saapuu varatulla ajalla vaatekauppaan ostoksille Brysselissä.

Myös Belgiassa hallitus törmäsi lakiin: koronarajoitukset todettiin laittomiksi, nyt 30 päivää aikaa toimia tai 5 000 euron uhkasakko laukeaa

Belgiassa ja Suomessa kysytään samaa: mikseivät oikeusoppineet puuttuneet ongelmiin etukäteen?

Tuomas Pöysti pimenevässä illassa Senaatintorilla. Tuomas on pukeutunut tummansiniseen pukuun. Vaaleansinisen kauluspaudan parina on punainanen kravatti ja rintataskusta pilkistää punaisilla ympyröillä koristeltu valkonen liina.

Thursday's papers: Restrictions overruled, zombie fish, winners and losers in the housing market

As the government's lockdown plans go back to the drawing board, the papers ask how they got so far in the first place.

Antti Rinne

Government withdraws plan for restrictions on movement after Constitutional Committee rejection

The government will have to go back to the drawing board with its plans for a partial lockdown in high-risk areas.

Antti Rinne

Analyysi: Perustuslakivaliokunta kaatoi liikkumisrajoitukset – hallituksen koronalekasta tuli kerralla romua

Liikkumisrajoitusten kaatuminen on hallitukselle iso poliittinen tappio, kirjoittaa politiikantoimittaja Maria Stenroos.

Perustuslakivaliokunta: Ulkonaliikkumisrajoitus kaikille on perustuslain vastainen

Hallitus peruuttaa esityksensä liikkumisrajoituksista – perustuslakivaliokunta piti liikkumisrajoituksia perustuslain vastaisina

Perustuslakivaliokunta kehottaa hallitusta säätämään maskipakon tartuntatautilain muutoksena, käytettäväksi tarvittaessa.

Keskustan Mikko Savola puhui eduskunnan täysistunnossa.

Eduskunnan pääsihteeri: Liikkumisrajoitukset saataisiin voimaan aikaisintaan kahden viikon päästä – eduskunta työstää lakiesitystä

Liikkumisrajoituksia koskeva lakiesitys siirtyy seuraavaksi viiden valiokunnan käsittelyyn. Eduskunnan seuraavaa täysistuntoa varten tarvittava mietintö valmistuu väistämättä vasta pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

Zyskowicz_Scheinin

Analyysi: Estääkö perustuslaki kaiken järjellisen toiminnan?

Koronavirukseen liittyvän perustuslakikiistelyn taustalla on jo 30 vuotta kestänyt oikeusoppineiden koulukuntakiista. Jos tajuaa sen, tajuaa kaiken, kirjoittaa Yle A-studion oikeustoimittaja Ari Mölsä.

Hallitus neuvottelemassa.

Analyysi: Olisi jymy-yllätys, jos jokin hallituspuolueista vielä tyrmäisi liikkumisrajoitukset

Viime kevään maskiväittelyn jälkeen ollaan taas rajalla, jossa koronalla tehdään politiikkaa, Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Mustikkamaan edustalla Helsingissä hiihdettiin jäällä 12. helmikuuta.

Liikkumisrajoituksia on mutkikasta todistaa välttämättömiksi, yksi ratkaisu olisi nopeasti käyttöön otettava lain "tuplalukko"

Asiantuntijatkin ovat eri mieltä siitä, pitäisikö liikkumisrajoitukset ottaa käyttöön saman tien vai vasta myöhemmin.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen

Rahaministeriön ykkösvirkamieheksi noussut Juha Majanen toivoo, ettei joudu enää tekemään leikkauslistoja: "Se oli hirvittävää"

Uusi kansliapäällikkö kertoo kuuluneensa lapsuudessaan keskustan nuorisojärjestöön, mutta ei ole minkään puolueen jäsen.

Venäläisiä matkustajia passintarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Cabinet may use Emergency Powers Act, says key parliamentary committee

The Constitutional Law Committee gave the cabinet the green light to use extraordinary powers to fight the pandemic.

Robert Sundman, Yle, 25.11.2019

Robert Sundman: Suomessa vietetään jälleen pykäläviikkoja

Juridisoitunut koronakeskustelu voi peittää alleen poliittiset valinnat, kirjoittaa Ylen toimittaja Robert Sundman blogissaan. Blogin voi myös kuunnella.

Autio ruokapaikka.

Key committee gives green light for restaurant closures

The Constitutional Law Committee was unanimous in its decision on Wednesday.

Autio ruokapaikka.

Ravintoloiden sulkeminen etenee eduskunnassa – perustuslakivaliokunnalta vihreää valoa

 Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi ravintoloiden väliaikaista sulkemista koskevan lausuntonsa.

Neljän henkilön kuvakollaasi.

"Ei mennyt ihan putkeen, koronapäätökset mitä suuremmissa määrin arvovalintoja" – kolme kysymystä ja vastausta hallituksen koronatoimista

Koronapäätöksiä ei tehdä pelkästään lakipykälien perusteella, sanoo politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

Tuomas Pöysti lakikirjojen äärellä.

Chancellor of Justice questions 'dual role' of MPs

In a probe into Foreign Minister Haavisto's actions last year, two MPs brought the case and sat on the committee discussing it.

Tuomas Pöysti lakikirjojen äärellä.

Haavisto-jupakan jälkipyykki: oikeuskansleri estäisi kansanedustajien kaksoisroolin, kun eduskunta selvittää ministerin toimien laillisuutta

Pekka Haaviston tapauksessa kaksi edustajaa sekä allekirjoitti muistutuksen että ratkoi asiaa perustuslakivaliokunnassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle