Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mielenosoittaja jonka nännit on peitetty värikkäällä teipillä.

Instagram ja Facebook saattavat luopua nännisensuurista

Somejätti Meta sai moitteet alastomuussäännöistään, ja nyt Instagram ja Facebook pohtivat niiden höllentämistä. Mediatutkimuksen professorin mukaan tiukka sensuuri rikkoo ihmisten ilmaisunvapautta.

Kolme nuorta aikuista katsoo kameraan taidenäyttelyssä.

Filttereilläkin voi käydä yhteiskunnallista keskustelua – meemitaiteilijat kertovat, milloin meemi muuttuu taiteeksi

It Girls -kollektiivin meemitaiteilijat tutkivat internet- ja someilmiöitä, kauneusihanteita ja ympäristötuhoa.

Jenna Ahonen näyttää puhelimestaan kuvaa itsestään ja heidän pienestä pojastaan. Taustalla leikkii lapsi isänsä kanssa.

Moni vanhempi tekee somessa virheen, joka voi ajaa oikeuteen asti – näin Jenna Ahonen, 31, välttää ansan

Monet vanhemmat julkaisevat avoimesti kuvia tai jopa arkaluontoisia tietoja lapsestaan. Professorin mukaan vanhemmat eivät aina toimi lapsen edun mukaisesti. Siksi asiasta pitäisi säätää myös laissa.

Kolumnisti Ronja Salmi.

Ronja Salmen kolumni: Laihuus tekee paluuta – osaammeko tällä kertaa vastustaa sitä?

Uuden vuoden kunniaksi on aika karistaa turhat sometilit ja vihaseurattavat. Epärealististen kauneusihanteiden karsiminen somesta vaatii vaivannäköä, kirjoittaa Salmi.

Lapsi leikkii.

Julkaisetko lapsestasi kuvia tai muuta tietoa somessa? Kerro kokemuksistasi, teemme juttua

Mitä hyötyä tai haittaa siitä on ollut, että olet julkaissut lapseesi liittyviä kuvia tai tietoja sosiaalisessa mediassa? Vastaa jutun lopusta löytyvällä kyselylomakkeella.

Emma Laakkonen leikkaa oppimateriaalikorttia.

Emma Laakkosta, 28, ärsyttää, kun hänen ammattiaan kauhistellaan mediassa – somettava opettaja haluaa näyttää nuorille toisen puolen alasta

Somettavat opettajat ovat tehokas vastapaino sanomalehtien synkille uutisjutuille. Nuoriin vetoaa mielikuva työstä, josta on mahdollista tehdä itsensä näköinen.

Uwa Iduozee kuvattuna studiossa.

Uwa Iduozeen kolumni: Sosiaalinen media on lopulta aikamme siunaus – ei sen vitsaus

Uhkakuviin on helppo uskoa, mutta usein unohtuu, että sosiaalisen median äänien moninaisuus on pakottanut meidät keskusteluihin, joita emme muutoin olisi käyneet vielä pitkään aikaan – jos koskaan.

Toimittaja Roosa Laksio selaa älypuhelinta ja katsoo vaivaantuneena kameraan. Tausta on vaaleanpunainen, Roosan takana on irvistäviä ja huonovointisia emojeita.

Some on täynnä mysteeripostauksia ja nollasisältöä – Sorrutko sinäkin näihin ärsyttäviin somejulkaisuihin?

Sosiaalisessa mediassa tulee helposti vertailtua omaa elämää muiden elämää, mikä voi käydä hermoille. Myös tulkinta saattaa vääristyä, kun viestinnästä puuttuvat eleet ja äänenpaino.

Puhelin, jossa valintaikkunassa Facebookin, Instagramin ja Whatsappin logot.

Instagramissa ongelmia – osalla käyttäjistä vaikeuksia päästä tililleen

Instagram kertoo, että asiaa selvitetään. Viime viikon tiistaina myös Whatsapp kärsi teknisistä ongelmista ja sitä ei voinut käyttää hetkeen.

Meikkitaiteilija Elina Kymäläinen studiollaan Tampereella.

"Onko se oikeaa työtä”, kysyttiin Elina Kymäläiseltä – kauneusalalle pyrkii nyt paljon tekijöitä somesta, mutta filtterit voivat hämätä

Meikkistudiota Tampereella pitävä Elina Kymäläinen vaihtoi kolmikymppisenä alaa, kun aiempi työ ei haastanut tarpeeksi. Uusille tekijöille hänellä on yksi neuvo: ole valmis tekemään paljon töitä.

Some

Kiinnostaako metsästys, poronhoito, saamelaiskäsityöt tai yhteiskunnalliset asiat? Tässä 5+1 saamelaista, jotka tuottavat sisältöä someen

Somevaikuttaja Emmi Nuorgamin havaintojen mukaan yhteiskunnalliset ja poliittiset teemat yhdistävät usein saamelaisten somesisältöä. Tästä artikkelista pääset kurkistamaan saamelaiseen somearkeen.

Pause-sarjan juontaja Mmiisas ja somepaastoon osallistuvat vaikuttajat.

Mitä tapahtuu, kun kuusi tunnettua somevaikuttajaa laittaa kaiken sosiaalisen median Pauselle? – Pause-sarja Yle Areenassa 11.11.

Pause-sarjassa kuusi somevaikuttajaa tarttuu haasteeseen ja sulkee kaikki sosiaalisen median kanavansa kahdeksi viikoksi.

Paulina Åkerholm pyyhkii hiuksiaan kasvoilta Pietarsaaren kävelykadulla seistessään.

Britney Spears ja Snoop Dogg jakoivat videon Paulina Åkerholmin IG-tililtä, ja seuraajien määrä räjähti: "Tietysti tulee jatkoon paineita"

Nopea ja oivaltava reagointi pinnalla olevaan ilmiöön voi kasvattaa seuraajamääriä somessa yllättävällä tavalla. Vaikuttajuus ei aina riipu seuraajamäärästä.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: En pysty jättämään Instagramia, vaikka todella yritin

Somen jättäminen osoittautui mahdottomaksi, mutta myös viikon tauko voi riittää, kirjoittaa Rönkä.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Kumpi on sinulle arvokkaampaa – Tuntemattomien tykkäykset vai kavereiden yksityisyys?

Myös juhlivilla ihmisillä on oikeus yksityisyyteen, eikä kenenkään pitäisi joutua tahtomattaan sisällöksi muiden someen, kirjoittaa Siltamäki. 

Ihmiset ottavat kuvia Meta-yhtiön logosta.

Instagram ottaa aikalisän uudistustensa kanssa – taustalla voimakas kritiikki käyttäjiltä

Instagramin omistava Meta aikoo kuitenkin jatkaa videoiden ja algoritmeihin perustuvien suositusten kehittämistä.

kuvituskuva älypuhelimesta ja nappikuulokkeista. puhelimen näytöllä näkyy mm. tiktok- ja instagram-sovellusten kuvakkeet

Kritiikki Instagramia kohtaan yltyy sen käyttäjäkunnassa – "Nyt pomppaa tuntemattoman tilin julkaisu, ja se ärsyttää"

Instagramin Reels-ominaisuus on monen mielestä kuin kopio Tiktokista. Reelsin toimintoja on tänä vuonna laajennettu, mikä lienee yksi syy kritiikin yltymiselle.

Ihminen selaa älypuhelimellaan Instagramia.

Kirjafanit ovat löytäneet uuden kodin Instagramista – näin toimii #kirjagram, johon myös kustantamot ovat kiinnittäneet huomionsa

Pienellä paikkakunnalla kirjagramin merkitys korostuu, jos muita kirjallisuuden ystäviä ei tahdo löytyä.

Heidi Puomisto ystävänsä Ave Tikkasen kanssa ravintolassa.

Heidi Puomisto, 24, ottaa Instagram-kuviaan äitinsä vanhalla kameralla – filmirullat revitään nyt valokuvausliikkeiden hyllyistä

Filmille valokuvaaminen on nyt suositumpaa kuin pitkään aikaan. Moni harrastaja kokee filmille tallentuneet otokset merkityksellisimmiksi kuin muilla kameroilla otetut kuvat.

Sormi painaa kännykän näytöllä olevaa Whatsappin kuvaketta.

Instagramin ja Facebookin sulkeutuminen voisi olla kohtalokasta paitsi somevaikuttajille myös pienille yrityksille

Meta-yhtiö on jälleen uhannut sulkea tärkeimmät sosiaalisen median kanavansa Euroopassa. Tämä voisi tuoda ongelmia lifestyle- ja elintarvikebrändeille.

Nuori lyhythiuksinen nainen puistossa.

"Salonkikelpoisista" oireista puhutaan avoimesti, mutta sairaushäpeä on yleistä – lääkäri Anni Saukkola ei salaile omia sairauksiaankaan

Arkaluontoisiin ja noloilta tuntuviin terveysasioihin liittyy helposti vääriä käsityksiä, toteaa Instagramin Lääkäri Annina tunnettu, psykiatriaan erikoistuva Anni Saukkola.

Romy Räihälä seisoo metsässä vihreässä, kaksiosaisessa asussa, jossa on pinkkejä kukkia. Hänellä on 60-luvun tyylinen meikki.

Romy Räihälä hauskutti tuhansia seuraajiaan vedättämällä chat-huijaria – tässä neljä tapaa, joilla suomalaisia huijataan nyt

Romy Räihälä viestitteli huijarin kanssa joka yritti kalastaa tältä pankkitietoja. Huijari päätyi kertomaan itsestään jotain henkilökohtaista.

Seinäjoen Instagram-tili puhelimen näytöllä.

Seinäjoen kaupunki sai Instagram-tilinsä takaisin kaappaajalta

Kaupungin sometili ehti olla kaapattuna lähes kaksi viikkoa. Meta palautti tilin Seinäjoen kaupungin haltuun tiistaina iltapäivällä.

Rita Behm Lahden Kahiwa kahvilassa .

Behm jättäisi Instagramin heti, jos ei olisi artisti – maailmalla poptähdet lähtevät nyt somesta ovet paukkuen, koska eivät kestä enää fanejaan

Tutkijoiden mukaan artisteista on tullut somevaikuttajia, joilta odotetaan kannanottoa lähes joka asiaan. “Enhän mä ole sitä varten perustanut sitä tiliä”, Behm sanoo Ylelle.

Kolumnisti Ronja Salmi.

Ronja Salmen kolumni: Hurahdin alkuvuodesta Tiktokiin – sovelluksen koukuttavuutta selittää isompi ilmiö

Ääni on muuttanut kirjallisuutta pysyvästi vain muutamassa vuodessa. Tiktokin viraaliäänet muuttavat myös musiikkialaa. Äänen seuraava valloituskohde voi olla deittimaailma, jossa ääni tuntuu henkilökohtaiselta ja aidolta, kirjoittaa Salmi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Nyrkkiin puristettu käsi roikkuu koukun varassa peukalo lävistettynä.

Näin someyhtiöt käyttävät hyväkseen aivojesi palkitsemisjärjestelmää ja ajatusvinoumia

Miksi aivosi eivät koskaan saa tarpeekseen somesisällöistä?

Käsi pitelee älypuhelinta, jossa näkyy UN Women Suomen Instagram-päivitys.

UN Women Suomen Instagram-tili katosi tilapäisesti seuraajiensa näkyvistä jo toistamiseen – niin sanottu shadowban voi aiheutua monesta asiasta

Naisten tasa-arvoa ajava UN Women Suomi epäilee, että sen Instagram-tili on joutunut niin sanotun shadowbanin kohteeksi eli sen näkyvyyttä palvelussa rajoitetaan.

Joonas Pesonen istuu portailla mietteliäänä.

Joonas Pesonen teki päätöksen, ettei puhu Ukrainasta – seuraajat vaativat somevaikuttajilta kuitenkin kannanottoja

Osa somevaikuttajista vaikenee Venäjän hyökkäyksestä tai viittaa siihen vain lyhyesti. Mutta milloin seuraajamäärä on niin suuri, että vaikuttajalta odotetaan myös yhteiskunnallista vastuuta?

Uima-asuinen mies hyppää hankeen. Ruudunkaappaus Teollisuuden voiman Youtube -videosta.

Osa työnantajista houkuttelee kesätöihin hassuilla videoilla, mutta pitääkö niihin vastata omalla videolla?

Nuori, kysy kesätyön haastattelussa, pitävätkö työpaikasta sosiaalisessa mediassa levitetyt tiedot paikkansa. Vinkit nuorille kesätyön hakuun ovat kuultavissa jutun lopussa.

Tubettaja Mikael Renwall kuvaa videota kotonaan Länsi-Vantaalla.

Tubettaja Mikael Renwall hukkui Instagram-harhaan ja paranteli kasvojaan täyteaineilla – niiden poisto auttoi oivaltamaan jotain olennaista

Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa kuka tahansa saa antaa täyteainepistoksia. Mikael Renwall otti täyteaineet asiansa osaavalla klinikalla, mutta sai päänsä pyörälle eettisistä kysymyksistä.

kaksi kuvakaappausta yhdistettynä Instagramista imma.gram ja knoxfrost tileiltä.

Virtuaalivaikuttajien merkitys on kasvanut korona-aikana: virus ei tartu virtuaalihahmosta, joka voi bilettää ja matkustella ympäri maailmaa

Tietokoneella luotujen virtuaalivaikuttajien ympärillä pyörii yhä enemmän rahaa. Vaikuttajabisnes on myös saanut koronan myötä uusia muotoja.

Alexander Puutio / kolumnisti / 03.12.2019 Pasila

Alexander Puution kolumni: Yhdysvalloista maahantuotu sosiaalisen median keskustelutapa on pelkkää karkkipäiväaktivismia

Sekä toimittajien että lukijoiden olisi hyvä muistaa, että vaikka Twitterin ja Instagramin toreilla käytävä keskustelu voi olla äänekästä, se on harvoin huomionarvoista, kirjoittaa Puutio.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Somevaikuttajien valmennuksissa ihannoidaan nopeaa laihduttamista, vaikka se on tutkimusten mukaan haitallista

Somevaikuttajat kauppaavat muutaman viikon mittaisia verkkovalmennuksia ja lupaavat niiden olevan loistava startti hyvinvoivaan elämään. Usein vaikuttaa kuitenkin siltä, että valmennuksissa lähinnä kilpaillaan siitä, kuka laihtuu nopeimmin, kirjoittaa Malinen.

Nuoret tutkivat kännyköitään.

"Tuomittu epäonnistumaan" – tutkijajoukko syyttää somejätti Metaa kyseenalaisista tavoista tutkia nuorten mielenterveyttä

Syksyllä nousi kohu, kun paljastui, että Facebook oli jättänyt julkaisematta tutkimuksensa, jonka mukaan kuvapalvelu Instagram voi aiheuttaa nuorille itsetunto-ongelmia ja jopa itsemurha-ajatuksia.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava juoksija Lauri Nokkala.

Lauri Nokkala kertoo somessa nuoren arjesta ja urheilija-Laurin elämästä – näkyvyys voi tuoda urheilijoille yhteistyökumppaneita

Sosiaalisessa mediassa kuka vaan voi seurata lempiurheiljansa elämää. Urheilija tosin itse päättää, mitä ja miten elämäänsä ja harjoitteluaan näyttää koko maailmalle.

Maisa Immonen.

Maisa Immonen, 26, opetteli 3D-taiteen itsekseen, voitti pelkonsa ja tekee nyt Insta-filttereitä työkseen: "Tämä on räjähtänyt käsiin"

Metaversumin kehittyminen tarjoaa Suomessakin taideosaajille uusia työmahdollisuuksia. Esimerkiksi Timo Wright vie työn alla olevalla vr-dokumentillaan katsojan Fukushiman kaduille.

kuvakollaasi Instgram julkaisuista

Tarkastelimme viiden kansainvälisen poliitikon Instagram-tilejä: Sanna Marinin imago ei olekaan niin rento kuin syksyn kohuissa on kauhisteltu

Yle tarkasteli Sanna Marinin, Justin Trudeaun, Emmanuel Macronin, Jacinda Ardernin ja Mette Frederiksenin Instagram-tilejä. Kävi ilmi, että poliitikkojen ​tileillä käytetään toisistaan paljonkin eroavia viestinnän keinoja.

Valokuvaaja ja sosiaalisen median vaikuttaja Janita Autio Puoli seitsemän -ohjelman studiossa

"Olen etuoikeutettu, kun saan tallentaa ihmisille heidän tärkeitä hetkiään" – valokuvaaja Janita Autio ikuisti Benjamin Peltosen tärkeän päivän

Janita Autio tunnetaan sosiaalisen median sisällöntuottajana ja valokuvaajana, jonka kameran edessä on nähty useita kotimaisia artistitähtiä. Juuri ihmiset ovat hänestä mielenkiintoisia kuvattavia.

Jakke Holvas ja lemmikkikoira

Jakke Holvas: Somessa olet mitättömyys, ja se helpottaa

Lähiöfilosofi läpivalaisee digiajan onttoudet.

Queen of Lapland -dokumentin päähenkilö Matti Kukkosen drag-hahmo meikattuna, ilman peruukkia, sivuprofiili

Queen of Lapland on lyhytdokumentti rajattoman itseilmaisun kauneudesta

Queen of Lapland drag-hahmo ei häpeile mitään.

Lubna Omar innostui freestyle-futiksesta ja pomputteli tiensä Afrikan mestaruuskilpailujen kakkoseksi

Lubna Omar, 18, esittelee häikäiseviä futiskikkoja tuhansille Instagram-seuraajilleen – haluaa rohkaista musliminaisia toteuttamaan unelmiaan

Helsingin Vuosaaressa asuva pallotaituri ylsi freestyle-jalkapallon Afrikan mestaruuskilpailuissa toiselle sijalle.

Sinisen alien patsaan hännästä pitää kiinni lennossa oleva tuomarihahmo. Alien edustaa Facebookkia ja tuomari oikeutta.

"Facebook kävi kimppuumme" – berliiniläistutkija tiesi hetkessä, että hänen vuoden työnsä oli tuhon oma, tutkijat kertovat somejätin yltyvästä painostuksesta

Facebook vaati saksalaisjärjestöä tuhoamaan laajan Instagram-tutkimuksen aineiston. Amerikkalaisen tutkimusryhmän jäseniltä se esti pääsyn palveluunsa. Tutkijoiden ja Facebookin suhde on ollut vaikea jo vuosia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle