Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vuoromestari Jenni Kaikkonen-Kortelainen valmistelee ruokaa.

Kysely: Isolla osalla yrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta – kauppakamari vauhdittaisi työntekijöiden maahanmuuttoa

Yrityksillä on pulaa etenkin ammatillisista osaajista, kertoo kauppakamarien kysely. Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen maahanmuuttoa edistävät toimet ovat keskittyneet liikaa huippuasiantuntijoihin.

Asiakas pitelee ruoka-annostafestivaalin ruokakojulla.

Työvoimapula kurittaa nyt monia aloja – tapahtuma-ala kertoo, miten työntekijät saataisiin houkuteltua takaisin

Moni ala potee työvoimapulaa, mutta minne työntekijät oikein katoavat? Samalla kun esimerkiksi ravintola- ja majoitusala menetti korona-aikana 9 000 työntekijää, toiset toimialat ovat saaneet tekijöitä kaksinkertaisen määrän lisää.

Kunta-alalta eläköityvät hoitoalan työntekijät vuoteen 2039 mennessä.

Hoitajapula ei ole vain ay-retoriikkaa tai kesän ongelma: nämä grafiikat näyttävät, millainen kriisi meitä odottaa vuonna 2040

Sosiaali- ja terveysalan työllisyystilannetta kuvaavat tilastot osoittavat, että hoitajajärjestöjen varoituksiin hoitajapulasta on aihetta. Kokosimme keskeisiä tunnuslukuja siitä, kuinka hoitajapula etenee tulevina vuosina.

Kaksi työmiestä rakentaa terasille lasituksia.

Markku Aalto on etsinyt työntekijää vuoden ja se kertoo paljon monien arkea haittaavasta työvoimapulasta: "Meillä hyysätään liikaa työttömiä"

Työvoimapula näkyy tänä kesänä jonoina lentokentällä, taksitolpalla ja hoivapuolella. Koska yritykset eivät löydä tekijöitä, joudutaan ovia sulkemaan, jopa pysyvästi.

Turkulainen lähihoitaja Jani Pajunen tuli kesätöihin Lappiin

Kilpailu hoitajista kiristyy – lähihoitaja Jani Pajunen: "Jos jossain aletaan maksaa parempaa palkkaa, se tiedetään huomenna"

Työvoimapulan vuoksi hoitajille tarjotaan palkkaporkkanoita yhä enemmän myös kunnissa. Nyt käytävä kilpailu on kuitenkin vasta alkusoittoa sille, mikä hyvinvointialueilla on vielä edessä.

Yrittäjä  Tony Brander.

Ravintoloitsija Tony Brander tekee satatuntista työviikkoa: "Työntekijäpulahan on aivan infernaalinen"

Koronapandemian aiheuttama työntekijäpula ja elintarvikkeiden hintojen hintojen nousu on ravisuttanut ravintola-alaa. Tilanne aiheuttaa haasteita myös ravintolayrittäjille.

Kuvassa tarjoilija työskentelee ravintola Vltavassa lokakuussa 2020.

Ravintola-alan työvoimapula vaivaa kaikkialla Suomessa – sulkemisilta on pääosin vältytty

HOK-Elanto sulkee ravintoloitaan kesäksi, mutta muualla Suomessa vastaavaan ei näyttäisi olevan tarvetta. Työvoiman saatavuus on kuitenkin ollut heikkoa ja jossain aukioloaikoja rajoitetaan.

Luokse liikkuvan hammashoidon potilaan Juha Tschokkisen hampaita hoidetaan.

Päijät-Soten palvelut hyvin saatavilla vaikeuksista huolimatta – yksittäisiin palveluihin hankala päästä kohtuullisessa ajassa

Koronapandemia ja sote-alan valtakunnallinen työvoimapula ovat merkittävimpiä ongelmia palveluiden saatavuudessa.

Ihmiset kiipeilivät Havis Amanda patsaan päälle leijonien voitettua MM-kultaa 2022.

Maanantai 30.5.2022 (radio)

Jääkiekon MM-kulta. MM-juhlinta. Palvelualojen työntekijäpula. Sää.

mansikoiden lehtiä ja vesipisaroita

Ukrainalaisten kausityöntekijöiden tilanne huolettaa – marjayrittäjä Elina Jukkola: "Tosi vaikeaa on löytää ammattitaitoista väkeä näihin hommiin"

Suuri osa maataolouden kausityöntekijöistä tulee Suomeen Ukrainasta. Hauhtosen vihannes- ja marjatilalle ukrainalaisia olisi tulossa kevättöihin toukokuussa.

Lähihoitaja kietoo vanhuksen jalkaan tukisidettä.

Kotihoidon palveluissa pulaa tekijöistä Etelä-Savossa – koronaepidemian vuoksi lyhytaikaisille sijaistuksille entistä suurempi tarve

Työvoimapula johtuu edelleen pahentuneesta koronaepidemiasta. Etenkin lyhytaikaisista sijaisista on nyt pulaa. Kotihoidon palveluilla tarkoitetaan kuntayhtymien ja sairaanhoidopiirien kotisairaanhoitoa sekä kotipalveluita.

En äldre persons han på ett bord intill en frukost med juice, smörgås och yoghurt,

Joka neljäs kotihoidon yksikkö työskentelee viikoittain liian vähällä henkilöstöllä – THL:n asiantuntija: "Voi johtaa virheiden ja vaaratilanteiden yleistymiseen"

Kotihoidon yksiköistä 43 prosenttia ilmoitti, että ylitöitä tehdään viikoittain tai useammin. Joka kymmenes kotihoidon yksikkö ilmoitti, että ylitöitä on päivittäin.

Roope Ojalan mukaan päivystäjä voi joutua vastaamaan Keravan hätäkeskuksessa jopa 10 000 hätäpuheluun vuodessa.

30 haastateltavaa kertoo Ylelle hätäkeskusten vakavista ongelmista – päivystäjiä ei saada töihin, osa sinnittelee lääkkeillä, luottamus johtoon on mennyt

Päivystäjät sairastavat huomattavan paljon. Moni irtisanoutuu, vastavalmistuneista lähtien. Hätäkeskuslaitos myöntää ongelmat ja tunnustaa, että työvoimapula uhkaa pahimmillaan suomalaisten turvallisuutta. 

Kuvassa kuvakortteja

Vammaiset lapset ovat ilman väliaikaista hoitopaikkaa Kuopiossa – osa perheistä on jäänyt ilman tukiverkkoa

Hoitajapula näkyy omaishoitajien arjessa. Ympärivuorokautista hoitoa tarjotaan lapsille uudelleen vasta huhtikuussa.

Presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti vieraskirjan vieraillessaan Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin luona Berliinissä.

Maanantai 22.11.2021

Työntekijäpula. Koronapotilaat. Niinistö Saksassa. Yliajo USA:ssa. Teknologia-ala. Sääennuste.

Tuula Haatainen.

Asenneongelmat pahentavat työvoimapulaa, pohtii työministeri Tuula Haatainen: Suhtautumista vieraskielisiin ja viisikymppisiin pitäisi muuttaa

Viime kuukausina Suomessa on julkaistu useita tutkimuksia työvoimapulasta ja kohtaanto-ongelmasta. "Rekryrointitavoissa ja -asenteissa pitää tapahtua muutoksia", sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskelija Paavo Pihlajamäki hitsaa.

Etelä-Pohjanmaa huutaa lisää koulutuspaikkoja maakuntaan – huoli osaavasta työvoimasta painaa yrityksiä

Osaavan työvoiman saatavuus huolettaa suuresti eteläpohjalaisia yrityksiä. Yritykset vetoavat sekä ministeriöön että sivistysvaliokuntaan koulutuspaikkojen saamiseksi Etelä-Pohjanmaalle.

Klimatmötet i Glasgow

Maanantai 15.11.2021 (tv)

Ilmastokokous. Työvoimapula. Isänpäivä. Sää.

Synnytysosaston käytävällä oleva taulu, jossa nuppineuloja syntyneiden lasten merkiksi.

Meri-Lapissa haetaan äkillisen rakennemuutoksen tukea hoitajapulan ratkaisemiseksi – tukirahoitus voi kattaa 90 prosenttia kustannuksista

Töitä tarjolla, tekijää kaivataan -hankkeelle on jo haettu reilun 200 000 euron tukirahoitusta.

Baarimestari Samuel Honkavaaran valmistaa drinkin Riff -baarissa Helsingissä.

Ajatteletko vaihtaa alaa? Asiantuntijat: Nyt on työntekijän markkinat – ”Näin laajaa alalta toiselle siirtymää on tapahtunut tuskin koskaan”

Ravintola- ja hoitoalalta lähtenyt vyöry on kasvanut yleiseksi työvoimapulaksi, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Levyseppähitsari hiomassa kulmahiomakoneella.

Konepaja tarjoaisi heti töitä, mutta osaajia ei löydy mistään – nyt opissa on jo 17-vuotias tähtäimenään varma työpaikka

Alati paheneva työntekijäpula vaivaa metallialaa. Työntekijöiden puute uhkaa jo yritysten mahdollisuuksia laajentua.

Kainuun soten yhtymähallituksen puheenjohtaja Paavo Oikarinen on huolissaan taloudesta.

Jatkuva säästölinja alkaa nakertaa Kainuun soten houkuttelevuutta työntekijöiden silmissä

Kainuun soten avoimiin työpaikkoihin on jatkuvasti vähemmän ja vähemmän hakijoita. Osaan tehtäviä hakijoita ei ole ollut lainkaan. Yhtymähallituksen puheenjohtajan Paavo Oikarisen mukaan tilanne on hankala.

Hoitaja pitää vanhusta kädestä.

Filippiiniläishoitajat valmistautuvat työskentelyyn Päijät-Hämeessä – Suomeen ensi huhtikuussa

50 hoitajalle opetetaan tällä hetkellä muun muassa suomea. Rekrytointi ulkomailta on yksi tapa pyrkiä helpottamaan hoitajapulaa.

henkilökuva

Onko ministeriön työmarkkinaennuste liiankin optimistinen? Asiantuntija: Ei ole tehty uudistuksia, joilla työttömiä saataisiin työllisiksi

Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaennusteen mukaan työllisten määrä kasvaa ripeästi ohi koronaa edeltävän tason. Huolena on työvoimapula. Samaan aikaan työttömyys vähenee hitaasti.

Yöelämää Helsingissä ravintola Pataässässä 15. lokakuuta.

Ryntääkö väki messuille ja pikkujouluihin? Korona-aikana patoutunut juhlimispaine alkaa purkautua, arvioi Jyväskylän Messujen toimitusjohtaja

Ravintola- ja tapahtuma-aloilla vaivaa työvoimapula. Moni tekijä on ehtinyt koronan alla hakeutua muihin hommiin.

Nataliia Melnyk henkilökuvassa.

Ukrainalaisnainen tuli Suomeen poimimaan marjoja ja päätti jäädä: "Tämä maa antaa lupauksen, joka saattaa toteutua"

Ukrainalainen Nataliia Melnyk saapui Suomeen kausityöhön viime kesänä. Nyt hän on kotiutumassa maahan. Vaikutuksen tekivät luonto ja rauha.

Vanhus kahvilla Vaarinsaaren hoivakodissa Mikkelissä.

Mehiläinen helpottaa hoivakotiensa hoitajapulaa tuontityövoimalla myös Keski-Suomessa - ensimmäiset filippiiniläiset aloittavat Viitasaarella kuun lopulla

Filippiiniläishoivaajia on tulossa myös Jyväskylään. Tulijoiden tähtäimessä ovat yleensä lähihoitajatutkinto ja pysyvä työpaikka Suomessa.

Henkilökuva - Juliana I Nengah työnsä äärellä LTP Logisticin varastolla

Vieraalla kielellä työskentely pelottaa – työvoimapulasta huolimatta yritykset eivät uskalla palkata ulkomaalaisia, koska englantia ei osata, kertoo kysely

Lähes 40 prosentilla suomalaisista työnantajista on hyvin heikot valmiudet tai tahtotila palkata kansainvälistä työvoimaa. Henkilöstöpalveluyritys Baronan kyselyn mukaan suurin este kielitaito.

Rakennusmiehiä pilvenpiirtäjän rakennustyömaalla.

Perjantai 5.11.2021 (tv)

Pula työntekijöistä. Koulujen poissaolot. Lämpökynttilät. Sääennuste.

Muovin tutkimista laboratoriossa.

Teknologiateollisuuden nousukiito tasaantui, uusien tilausten määrä ei yltänyt odotuksiin

Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan mukaan Suomi tarvitsee investointeja. Konkreettinen signaali suhdanteen jäähtymisestä on nyt saatu, arvioi Teknologiteollisuus.

vanhus istuu ruokapöytänsä ääressä, kotihoitaja siirtelee astioita pöydällä

Kymenlaakso hakee suurin odotuksin apua yrityksiltä kotihoidon hoitajapulaan – ammattiliitossa suhtaudutaan epäillen hoitajien löytymiseen

Kymenlaaksossa ulkoistetaan kotihoidon palveluja. Tällä pyritään helpottamaan hoitajien työtaakkaa. Työntekijäpuolta mietityttää yritysten rekrytoinnin onnistuminen ja palvelujen laatu.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Rupusakki ei kelpaa työnantajille

Miksi ei sanota suoraan, että työttömät työnhakijat ovat osaamatonta rupusakkia, kirjoittaa Seppänen.

Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ovet. Oven suussa teksti Päivystys.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä koskee yt-neuvotteluista johtuva rekrytointikielto samaan aikaan, kun hoitajapula ruuhkauttaa päivystystä

Ensi viikolla alkavat yt-neuvottelut merkitsevät rekrytointikieltoa Keski-Suomen sairaanhoitopiirille. Samaan aikaan sairaala Nova kärsii hoitajapulasta, johon henkilökunta kaipaa pikaista helpotusta.

Keski-Suomen keskussairaala Novan Päivystyksen kyltti. Kyltissä on metalliset kohokirjaimet.

Sairaala Novan päivystysruuhkissa potilaat joutuvat makaamaan käytävillä – potilasturvallisuus huolestuttaa hoitajaa: "Tilanne on kestämätön"

Keskussairaala Novan päivystyspotilaiden määrä on kasvanut. Potilasvirran kulkua hidastaa se, että osastojen vuodepaikkoja on jouduttu sulkemaan hoitajapulan takia.

Kuohuviiniä laseissa.

Pikkujoulukaudesta ennakoidaan vilkasta – ravintola-ala kiittelee koronapassia ja tuskailee työvoimapulaa

Lokakuun puolivälissä käyttöön otettu koronapassi mahdollistaa myös Päijät-Hämeessä normaalit asiakasmäärät ja yöravintoloiden aukiolon. Ainoa jarruttava tekijä pikkujoulujen järjestämisessä on ravintola-alaa vaivaava työvoimapula.

Joni Sarajärvi työssään tarjoilemassa asiakkaille Lapland Hotels Luostotunturin ravintolassa.

Joni Sarajärven kuukausien työttömyys vaihtui 12-tuntisiin työpäiviin – Lapin matkailukeskuksissa on töitä, mutta tekijöitä on yhä vaikeampi löytää

Lappi vetää jälleen matkailijoita kotimaasta ja ulkomailta, mutta työt Lapin matkailukeskuksissa eivät kiinnosta entiseen malliin. Työntekijöiden houkuttelemiseksi järjestetään työtehtäviin pikakoulutuksia ja työolosuhteita pyritään kohentamaan.

Natalia Salmela ja hänen poikansa ulkoilemassa.

Children sent home from Helsinki daycare centres due to staff shortages

Helsinki Deputy Mayor Nasima Razmyar (SDP) describes the state of early childhood education as a "house of cards" near collapse.

Nainen katselee syksyistä kaupunkia sosiaali- ja kriisipäivystys työntekjän takki yllään.

Ampumatapaus nosti esiin sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijöiden turvallisuuden – päivittäinen väkivallan uhka vaikeuttaa työntekijöiden löytämistä

Hämeenlinnassa sattui kuukausi sitten sosiaali- ja kriisipäivystyksen yksikön vaarallisin tilanne, kun tavanomaisella työkeikalla alettiin ampua. Väkivalta on yleistynyt koko sosiaalialalla.

Savonlinnalainen Satu Toitturi opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuksella

Oppisopimuksesta apua hoitajapulaan – alanvaihtaja Satu Toitturi, 53, opiskelee lähihoitajaksi: “Hymyssä suin saa mennä seuraavaan paikkaan”

Jo joka kolmas lähihoitaja valmistuu oppisopimuskoulutuksesta. Aikuisia alanvaihtajia motivoi varman työpaikan lisäksi opiskeluajalta maksettava palkka.

Många handpar hjälper till att rätta till små efterrätter av choklad i ett storkök.

Työttömyys on helpottanut hieman Keski-Suomessa – näillä aloilla on nyt osaajista kovin pula

Keski-Suomessa oli tuoreen työllisyyskatsauksen mukaan syyskuussa uusia avoimia työpaikkoja huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten.

Tarjoilija alkamassa laskemaan olutta tuoppiin.

Koronavuoden perintö: vaikeasti työllistyvien määrä kasvoi, samaan aikaan työnantajien rekryongelmat yleistyvät

Etelä-Savossa työttömien määrässä on palattu koronaa edeltäneeseen aikaan, mutta työttömyyden rakenteessa on tapahtunut muutoksia.

Yleisö odottaa Saikkua, kiitos! -näytelmän alkamista Mikkelin teatterissa lokakuussa 2020.

Etelä-Savon yrityksillä on koronamyrskyn jälkeen poutaa, pandemian isku vaurioitti vähemmän kuin pelättiin

Metsäalalla puukauppaa on käyty ennätystahtiin ja rakentaminen käy kuumana. Teknologiateollisuudessa jarruna on pula komponenteista ja osaavasta työvoimasta.

Lähihoitajaksi Kajaanissa opiskeleva Mari-Ann Roth poseeraa kameralle Kajaaninjoen rannassa ja katsoo suoraan kameraan.

Mari-Ann Roth opiskelee alalle, joka ei kiinnostanut – uudelleenkouluttautumisesta voisi saada apua työvoimapulaan Kainuussa, mutta myös työnantajilta penätään vastuuta

Uudelleen kouluttautuminen on keino paikata Kainuun vakavaa työvoimapulaa, mutta se yksin ei riitä ratkaisemaan ongelmaa. Maakunnassa on painittu pitkään saman ongelman kanssa, eli työpaikkoja olisi, mutta niihin ei löydy tekijöitä.

Uzbekistanilaiset Javohir Zokirov ja Elyorbek Raymov suomen kielen oppitunnilla Rautjärven lukiossa.

15 ulkomaalaista nuorta saapui pikkulukioihin Suomeen pelastaakseen ne – ainakin yksi lukioista on toistaiseksi turvassa

Maaseudun pieniä lukioita yritetään pelastaa tuomalla opiskelijoita ulkomailta. Samalla halutaan puuttua kasvavaan työvoimapulaan. Tapasimme kaksi uzbekistanista muuttanutta nuorukaista.

En vit rullstol målad på blått underlag på en parkeringsplats.

Vammaisalan työvoimapulaa yritetään korjata Etelä-Savossa 1,4 miljoonan euron hankkeella

Sote-alan työntekijä puola näyttäytyy hyvin kehnona varsinkin vammaistyössä. Etelä-Savossa useampi suuri toimija on lyönyt viisaat päät yhteen ja keksii nyt EU-rahoituksen turvin keinoja tilanteen korjaamiseksi.

Stadsdirektör Mats Brandt i Nykarleby.

Maakuntahallitus esittää Mats Brandtia Pohjanmaan uudeksi maakuntajohtajaksi – maakuntavaltuusto päättää asiasta marraskuussa

Makuntahallitus asettui tukemaan Mats Brandtia uudeksi maakuntajohtajaksi. Paikkaa haki yhteensä seitsemän henkilöä, josta viittä on haastateltu. Maakuntavaltuusto päättää asiasta marraskuussa.

Toni Viljanmaa studiossa tumman taustan edessä.

Toni Viljanmaan kolumni: Parku maailman huippuosaajista peittää alleen Suomen isot virheet

Maailman huippuosaajien houkuttelu töihin Suomeen on kaunis ajatus. Arki voi olla karumpi. Vanhenevan Suomen on syytä varautua siihen, että pelastusta ei tule ulkopuolelta. Suomen pitää pedata itse oma sänkynsä, kirjoittaa Viljanmaa. Kolumnin voi myös kuunnella.

Juulia Jantunen, varhaiskasvatuksen opettaja, päiväkoti Kanavan pihalla syömässä lasten kanssa lounasta

Varhaiskasvatuksen työvoimapula syvenee – opettaja: "Kuka tätä työtä tekisi, jos minä kävelen ulos päiväkodista?"

Päiväkodit ovat kärsineet työntekijäpulasta jo vuosia. Tänä syksynä Helsingissä sijaisia on ollut usein mahdoton saada. Työstä on tullut selviytymistä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle