Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rankkasade sai jätevedenpumppaamon vuotamaan yli Imatralla – jätevettä pääsi jokeen

Meltolassa sijaitsevalla jätevedenpumppaamolla todettiin perjantaina illalla ylivuoto, jonka seurauksena jätevettä pääsi vesistöön. 

Kaupunkien vanhat viemäriverkostot eivät vedä nykyisiä rankkasateita kunnolla ja se aiheuttaa tulvia – korjaus maksaa ja on hidasta

Hulevesiverkostojen kunnostaminen ruutukaava-alueella tuo pohdittavaa kaupungeille ja kunnille. Vanhat putkistot eivät riitä nykyisillä rankkasateilla. Uudistaminen on kuitenkin kallista ja hankalaa.

Espanjassa rankkasateet muuttivat kadut virtaaviksi puroiksi – katso videolta, kuinka autot kelluvat tulvavedessä

Espanjan länsiosassa sijaitsevan Extremaduran alueen yli pyyhkäisi tänään voimakas sadealue. Tulvissa ei tiettävästi ole loukkaantunut ketään.

Ilmastonmuutos lisää Suomen sademääriä, ja näin se tuntuu eri maakunnissa – katso kotialuettasi lähivuosikymmeninä kohtaavat tulvariskit

Ilmastopaneelin tuore raportti kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen ilmastonmuutoksen vaikutuksia maakunnittain. Raportti muistuttaa, että useimmissa maakunnissa tarvitaan nyt aktiivista tarttumista sopeutumisen suunnitteluun.

Ilmastopaneeli kehottaa Suomea varautumaan sademäärän merkittävään kasvuun ja vakavien tuhotulvien riskiin – "On keskitytty liikaa siihen, lämpeneekö"

Tutkimusprofessori Hilppa Gregowin mukaan Saksan viime kesän tuhotulvien vesimäärät olivat vasta alkua sille, mikä Suomessakin on edessä. Ilmastopaneeli listaa paikkakunnat, joilla tulvariski on Suomessa suurin.

Tällainen on ”pesusienikaupunki” – ilmastonmuutoksen aiheuttamiin rankkasateisiin varaudutaan rakentamalla putkien sijaan tulvapuistoja

Kaupunkiympäristön suunnittelussa kiinnitetään yhä enemmän huomiota siihen, etteivät sadevesiverkostot ylikuormitu. Ilmastonmuutos voi lisätä rajuja vesisateita ja samanaikaisesti kaupungistuminen kiihtyy.

Rankkasade ja kolari venyttivät Belgian gp:n aika-ajot kaksituntisiksi – lähtöruuturangaistus pudottaa 8. sijalle ajanutta Bottasta, Verstappen paalulle

Sade vaivasi kahden tunnin mittaiseksi venynyttä formula ykkösten Belgian gp:n aika-ajoa. McLarenin Lando Norrisin ulosajo säikäytti.

McLarenin Lando Norris rysäytti kaiteeseen – rankkasateen kiusaamat F1:n Belgian gp:n aika-ajot keskeytetty

Norris kuittasi tiimiradioon olevansa kunnossa. Hän käveli itse autostaan pois, mutta piteli kättään törmäyksen jäljiltä.

Terveysviranomaiset: viemäriveden likaamassa Hämeenkyrön Pappilanjoessa ei kannata uida

Pappilanjoen vesi on saastunut, koska tulvat rikkoivat kunnan runkojätevesiviemäreitä. Jätevettä pääsee virtaamaan jokeen runsaasti. Pappilanjoen vettä ei pidä käyttää myöskään peseytymiseen.

Jätevettä virtasi luontoon ja kellareihin Hämeenkyrössä – asukas: pulssi alkoi kiihtyä, kun emäntä kysyi Facebookissa apua

Keskiviikkoillan rankkasateet aiheuttivat yllättävää tuhoa Hämeenkyrön Kyröskoskella. Vesi tulvi pahasti Turkimusojassa ja rikkoi runkojätevesiviemäreitä. Jätevesi nousi useiden talojen kellareihin.

Länteen ja etelään sataa vettä kymmeniä millimetrejä – Ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateista

Liikenteessä on syytä varoa tulvia alikuluissa ja vesiliirtoja. Lisäksi keliä hankaloittaa voimakas tuuli. Helpotusta on luvassa huomenna, kun sateet vähitellen hiipuvat.

Tutkimus: Ilmastonmuutos on kasvattanut tuhoisien tulvien todennäköisyyttä läntisessä Euroopassa huomattavasti

Kansainvälisen tutkijajoukon mukaan Saksan ja Belgian tuhotulvien kaltaisen tapahtuman todennäköisyys on kasvanut 1,2–9-kertaiseksi esiteolliseen aikaan verrattuna. Myös tulvien voimakkuus on lisääntynyt.

Luvassa on kylmiä öitä ja koleita päiviä, mutta loppuviikolla lämpenee

Juuri kun edellisistä sateista on päästy, Suomeen leviää keskiviikoksi uusi matalapaine. Länteen on odotettavissa vettä enimmillään 50 millimetriä, ennustaa meteorologi Matti Huutonen.

Lauantai 21.8.2021

Afganistanin tilanne. Koronarokotukset. Kesälomat. Rankkasade. Sääennuste.

Kasvavat sademäärät lisäävät tulvariskejä myös Tampereella – kaupunki varautuu hulevesiongelmiin vähentämällä kovia pintoja

Yhtenä ratkaisuna kasvavien sademäärien hallintaan pidetään luonnonmukaisempaa kaupunkirakentamista eli esimerkiksi viherkattoja ja pieniä kosteikkoja.

Kovat sadekuurot aiheuttavat pelastuslaitoksille töitä Uudellamaalla – Espoossa pumpattiin kellareita, Vantaalla skeittipuiston avajaiset peruttiin

Keskiviikkona iltapäivällä alkaneet kovat sadekuurot ovat aiheuttaneet pelastuslaitoksille töitä. Vesi tulvii ympäri Uuttamaata aiheuttaen harmia kiinteistöille ja liikenteelle.

Haitin maanjäristys surmasi lähes 1300 ja jätti kymmenet tuhannet kodittomiksi – lähestyvät rankkasateet uhkaavat vielä pahentaa asiaa

Kuolleiden määrän pelätään yhä nousevan. Järistys tuhosi tuhansia rakennuksia maan lounaisosassa. Lähestyvä trooppinen matalapaine vaikeuttanee pelastus- ja raivaustöitä entisestään.

Rankkasade teki paikallista tuhoa Harjavallassa ja Nakkilassa

Pohjoisrannantie jouduttiin sulkemaan sortumisvaaran takia. Nyt tie on korjattu ja liikenne kulkee normaalisti. Pelastuslaitosta tarvittiin eilen myös kiinteistöissä, joiden kellareita uhkasi vesivahinko.

Järjestäjät tyytyväisiä Qstockin onnistumiseen rajusta sadekuurosta huolimatta – esiintyminen yleisölle oli artisteille pitkän tauon jälkeen iso asia

Viikonvaihteen Qstock-festivaali keräsi Ouluun 40 000 hengen yleisön. Järjestäjät ovat tyytyväisiä kaksipäiväisen festivaalin onnistumiseen, vaikka ilmat eivät varsinkaan perjantaina suosineet ulkoilmatilaisuuksia.

Elina Lampela pettyi karvaasti seiväskarsinnassa: "En muista, milloin viimeksi olen jäänyt ilman tulosta"

Elina Lampela tiputti aloituskorkeudestaan kolme kertaa ja karsiutui jatkosta. Wilma Murto pääsi karsinnasta jatkoon.

Tulvavesi nousi Lontoon kaduille: Busseja ja autoja jumissa, kaksi sairaalaa pyysi potilaita menemään muualle

Rankkasateet saivat Lontoon kadut tulvimaan sunnuntaina. Henkilövahinkoja ei tiedetä sattuneen. Kaksi tulvasta kärsinyttä sairaalaa kehotti potilaita hakeutumaan muualle hoitoon, jos mahdollista.

Kiinassa ainakin satatuhatta ihmistä on evakuoitu Henanin maakunnassa – Tulvat ovat vaatineet ainakin 25 kuolonuhria

Henanin pääkaupungissa Zhengzhoussa tulvavedet syöksyivät metrotunneleihin. Satoja pelastettiin metrosta, mutta ainakin 12 ihmistä kuoli. Rankkasateita on luonnehdittu pahimmiksi jopa tuhanteen vuoteen.

Rankkasateen dramaattiset seuraukset Kiinassa: ihmisiä pelastettiin vedellä täyttyneestä metrosta, pato voi murtua koska tahansa

Henanin maakunnassa on satanut paikoin enemmän kuin kertaakaan aiemmin 60 vuotta sitten aloitetun tilastoinnin aikana. Ainakin 12 ihmistä on kuollut maakunnan pääkaupungissa Zhengzhoussa.

Pohjois-Savossa Riikka-myrskyn aiheuttamia pelastustehtäviä joitain kymmeniä sunnuntaina

Pohjois-Savon pelastuslaitos sai sunnuntaina vajaa 40 pelastustehtävää maakunnan yli kulkeneen ukkosrintaman vuoksi. Näitä olivat veden pumppaustehtävät kaupunkialueella, teille kaatuneet puut sekä muutama salaman aiheuttama maastopalo.

Tuhoalueella asuva Saara Hanke kuvailee tunnelmaa Saksassa traumatisoituneeksi: "Tällaista näkymää ei ole ollut sodan jälkeen"

Saksalaiset ovat rientäneet tulvien uhrien avuksi, ja raivaustalkoita tehdään yhteisvoimin. Tulva-alueilla asuvat ovat epäuskon vallassa ja jopa traumatisoituneita, kuvailevat Saksassa asuvat suomalaiset Saara Hanke ja Antti Koivisto.

Yle Saksan pahimmassa tuhopaikassa Erftstadtissa: “Hiekkasäkkejä täytetään talkoilla ja palokunta pumppaa vettä pois joesta”

Ennätykselliset rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia erityisesti Saksassa ja Belgiassa. Yli 120 ihmistä on kuollut, ja useita tuhansia on evakuoitu kodeistaan. Saksan Erftstadtin keskustaan on kasattu tuhansia hiekkasäkkejä.

Saksassa ja Belgiassa kuollut ainakin 126 – tämä tuhotulvista tiedetään tähän mennessä

Rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia erityisesti Saksassa ja Belgiassa. Jutustamme näet ajankohtaiset tiedot tulvien aiheuttamista tuhoista.

“Monet ovat yhä vaarassa” – Saksan ja Belgian tuhotulvien uhrien apuna panssarivaunuja ja helikoptereita, kuolonuhrien määrä lähes seitsemänkymmentä

Saksassa tulvat koettelevat pahiten Rheinland-Pfalzin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioita. Belgiassa pahin tilanne on Liègen ympäristössä, jossa evakuoidaan asukkaita tulvien tieltä.

Trooppinen myrsky Elsa vahvistuu lähestyessään Floridaa – Myrsky toi matkallaan rankkasateita Kuubaan

Sääolot heikkenevät jo Etelä-Floridassa. Elsan odotetaan ennen rantautumistaan vahvistuvan lähelle hurrikaanin voimaa. Myrsky tappoi aiemmin ainakin kolme ihmistä Karibianmerellä.

Kylpyläkaupunkiin iski voimakas mutavyöry Japanissa: useita kateissa, merestä löytyi kaksi ruumista

Rankkasade piiskasi Atamin kaupunkia ennen mutavyöryä. Alueelle on julistettu korkeimman tason evakuointivaroitus.

Juhannuksen rankkasateiden seuraus: ulostetta ja vessapaperia levisi kiinteistöihin – pienen kunnan yrittäjä: "Vahinkoja on kymppitonnien edestä"

Vesi tulvi viime viikon rankkasateiden seurauksena useisiin kiinteistöihin Sotkamossa. Tuhoja kärsivät niin liiketilat kuin kuntalaisten kodit. Lähtökohtaisesti vakuutusyhtiöt ovat korvausvelvollisia tulvavahingoista.

Rankkasateiden aiheuttamia vesivahinkoja kartoitetaan Sotkamossa juhannuksen jälkeen – kiinteistömestari arvioi tuhoja mittaviksi

Sotkamon kunnasta kerrotaan torstaina iltapäivällä, että tilanne on hallinnassa ja rakennuksia kuivatetaan. Tuhojen laajuus ja hintalappu selviävät ensi viikolla, kun vesivahinkojen varsinainen kartoitus aloitetaan maanantaina.

Rankkasade työllisti pelastuslaitosta Kainuussa: keskiviikkoiltana noin 35 tehtävää tulvivan veden vuoksi Sotkamossa

Aatu-rajuilmaksi nimetty keskiviikon ukkos- ja saderintama pyyhkäisi keskiviikkoiltana Kainuuseen. Alkuviikon ajan pelastuslaitoksella on pitänyt kiirettä. Juhannukseksi kelin odotetaan rauhoittuvan ja jatkuvan lämpimänä.

Kuopiossa tulvii ukkoskuuron jäljiltä – rankkasade aiheutti pelastuslaitokselle useita vahingontorjuntatehtäviä

Rankat sade- ja ukkoskuurot kastelivat Kuopion neljän aikaan iltapäivällä. Rankkasade aiheutti pelastuslaitokselle useita vahingontorjuntatehtäviä.

Sateet ovat hankaloittamassa säilörehun korjuuta Lapissa

Säilörehun korjuuta ollaan aloittamassa Lapissa tällä viikolla, jos sää poutaantuu. ProAgrian mukaan sateet ovat paikoitellen jo lakoonnuttaneet nurmia ja Lapin sato saattaa jäädä vain keskimääräiseksi.

Vesi tulvi sisään Tuurin kyläkauppaan kesken rajuilman – kauppias Vesa Keskisen mukaan vuoto kasteli hehtaarin kokoisen alueen: "Puhdasta sadevettä"

Voimakas sade aiheutti vesivahinkoja Tuurin kyläkauppaan Etelä-Pohjanmaalla tiistai-iltana. Pelastuslaitoksen mukaan vettä valui sisään liikerakennukseen 5-6 eri kohdasta. Kauppias Vesa Keskisen mukaan liiketilojen kastuminen johtui sadevesijärjestelmän pettämisestä.

Rankkasateet iskivät Ranualle, mutta hillasato säästyi – sadosta on tulossa näillä näkymin hyvä

Pölyttäjien lentosäät ovat olleet tänä kesänä kohtuulliset, mikä enteilee hyvää hillasatoa.

Myrsky työllisti pelastuslaitosta Rovaniemellä

Rankkasade aiheutti pelastuslaitokselle toistakymmentä hälytystehtävää. Pelastuslaitoksen tiedossa ei ole, että sade olisi aiemmin Rovaniemellä aiheuttanut vastaavaa hälytysten sumaa.

Sade on ropissut rankasti Etelä-Lapissa – Rovaniemen seudulla sade hipoi rankkasadevaroituksen rajaa

Sade siirtyy itään myöhään maanantai-iltana. Rankkasateet ovat saaneet alikulkutunnelit tulvimaan ainakin Rovaniemellä ja Torniossa.

Salama sytytti koivuhalkokasan Sotkamossa – tuli kyti lähes vuorokauden

Sunnuntaiset ukkoskuurot ovat työllistäneet pelastuslaitosta Kainuussa jo kahtena päivänä.

Rankkasateiden runtelemien yksityisteiden korjaamiseen luvassa kaupungin avustusta Viitasaarella

Toukokuun loppupuolella riehunut ukkosmyrsky rankkasateineen aiheutti laajoja tievaurioita Viitasaaren kyläkunnilla. Yksityiset tiekunnat anovat nyt kaupungilta avustusta teiden korjaamiseen, ja rahaa onkin luvassa.

Harvinaisia toukotulvia muun muassa Lapuanjoella ja Ähtävänjoella – jopa kaksimetriä noussut vesi jo pelloilla ainakin Kauhavan Liinamaassa

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen vesistöpäällikön mukaan vastaavat toukokuun loppupuolen tulvat ovat hyvin harvinaisia, jopa ainutlaatuisia. Meneillään olevan viikon runsaat sateet ovat syy jokien tulvimiseen.

Oulussa katujen tulvat saatu jo hallintaan – pelastuslaitoksella kymmenisen tehtävää aamun aikana

Torstaina aamulla viiden jälkeen Oulussa satoi niin rankasti, että useat alikulut ja tiet sekä jalkakäytävät tulvivat. Pelastuslaitokselta kerrotaan, ettei tällaista tulvimista ole ennen nähty. Ihmisiä jäi jopa paikoin jumiin autoihinsa tulvien taakse.

Ukkonen välkkyi ja rytisi Jyväskylän yllä – taivaalta rysähti alas kerralla puolen kuun sademäärä

Suomessa on mitattu yli 7000 maasalamaa vuorokauden aikana ja sadekertymä on esimerkiksi Jyväskylässä ollut yli 25 millimetriä.

Jyväskylässä rankkasateen jäljiltä runsaasti katuvaurioita – hiekkaa on valunut teille koko kaupungin alueella

Ukkosmyrsky koetteli viime yönä erityisesti Jyväskylää. Puita ei tiettävästi ole kaatunut, mutta rankkasade on aiheuttanut paljon vaurioita katu- ja tieverkolle.

Henkilöjunaliikenne keskeytetty Pieksämäen ja Jyväskylän välillä

Keskeytys johtuu rankkasateen aiheuttamista vaurioista Jyväskylän ratapihalla. VR korvaa junat Pieksämäen ja Jyväskylän välillä linja-autoilla.

Ukkosen aiheuttamat rankkasateet sekoittivat laajasti liikennettä ainakin Oulussa – raideliikenteessä ongelmia Jyväskylän ja Pieksämäen välillä

Oulussa useita teitä oli poikki, kun siltojen alikulut ovat täyttyneet vedestä rankkasateen vuoksi. Viemäriverkosto ei ole pystynyt vetämään taivaalta yhtäkkisesti tullutta vettä. Rankimmat sateet alkoivat noin viiden aikaan aamulla.

Kerttu Kotakorpi: Ilmastonmuutos vähentää kevättulvia, mutta lisää tulvimista kaikkina muina vuodenaikoina

Tulvat ovat yksi vahingollisimmista luonnonilmiöistä Suomessa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Sydneyssä evakuoidaan tuhansia ihmisiä lisää tulvien ja rankkasateiden vuoksi

Viranomaisten mukaan noin 18 000 ihmistä on jo evakuoitu tulvien tieltä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle