Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Meeri Alin, projektityöntekijä, HSY

Pääkaupunkiseudulla kierrätykseen sopivia vaatteita voi tuoda kauppakeskuksiin vuoden loppuun

Kiertotaloutta edistävä maksuton keräyskokeilu jatkuu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

poistotekstiilistä tehtyä kuitua

Käyttökelvottomia tekstiilejä aletaan kerätä kierrätykseen Kuopiossa – keräyspisteet kuuteen kauppakeskukseen

Jätekukon poistotekstiilien keräyskokeilu alkaa ensi keskiviikkona ja kestää elokuun loppuun saakka. Rikkinäisten tekstiilien erilliskeräys alkaa koko Suomessa vuoden 2023 alussa.

Rullakkoja töynnä lajiteltua tekstiiliä Mikkelin toimintakeskuksen tiloissa.

Anorakista akustiikkalevyksi – Melkein puolet Mikkelin poistotekstiileistä päätyi jatkojalostukseen

MIkkelissä kerättiin keväällä 10 000 kiloa poistotekstiiliä, jonka jälkeen koko määrä lajiteltiin. Osa päätyi kirpputorille, osa sekajätteeseen, mutta melkein puolet päätyi jatkojalostukseen.

Jeans med hål i.

Vanhat vaatteet ja risaiset rääsyt kierrätykseen Mikkelissä! Mekstiili-hanke ennakoi kierrätystä vaativaa lakimuutosta

Vain pieni osa ihmisten käyttämistä tekstiileistä päätyy kierrätykseen. Xamkin vetämässä hankkeessa halutaan poistotekstiileistä kaikki irti.

Jukka Heikkilä ja Outi Luukko Paimion poistotekstiililaitoksella

Nordics' biggest textile recycling centre opens in Finland 

Millions of kilogrammes of the country's recycled clothing and textiles will now be made into more than just woven rag rugs.

poistotekstiilistä tehtyä kuitua

Virttynyt t-paitasi saa pian uuden elämän tekstiilikuituna – Paimiossa avattiin Pohjois-Euroopan suurin poistotekstiilin jalostuslaitos

Tekstiilijäte muuttuu raaka-aineeksi tiistaina avatussa laitoksessa. Paimion pilottilaitoksen kokemusten pohjalta suunnitellaan koko Suomen kotitalouksien poistotekstiilit käsittelevää jalostuslaitosta.

Pirkko Maukonen (oik.) lajittelee tekstiilejä pöydän ääressä toisen henkilön kanssa.

Tekstiilikeräys oli jättimenestys: ihmiset kantoivat kierrätykseen 13 000 kiloa tekstiilejä, ja kokeilu piti lopettaa etuajassa

Jätehuoltoyhtiö kokeili syys-lokakuussa vanhojen tekstiilien keräystä Etelä-Karjalassa. Nyt keräyksen satoa lajitellaan Imatralla.

Kuvassa on asetelma, jossa on vaatteita, asusteita ja lasituotteita Helsingissä marraskuussa 2020.

Vaatejätti Zalando sijoittaa suomalaiseen tekstiilien kierrätysyhtiöön

Infinited Fiber Company aikoo käyttää rahoitusta edistääkseen tehdashanketta. Maailmassa syntyy yli 92 miljoonaa tonnia tekstiilijätettä vuosittain, ja suurin osa siitä päätyy jätteeksi tai polttoon.

Vaatteita paaleissa Fidan lajittelukeskuksessa.

Uutta tekniikkaa tekstiilien kierrätykseen – sovellus tunnistaa värin ja erottaa kudotun neulotusta

LAB-ammattikorkeakoululla on koelinjasto, joka tunnistaa jo tekstiilejä materiaalin mukaan. Nyt siihen voidaan lisätä ominaisuus, jonka ansiosta tekstiilien kierrätys värin ja rakenteen mukaan on helpompaa. Sovelluksen saa myös kännykälle.

Kierrätystä odottavia vaatteita kasassa.

Hämeenlinnassa kokeillaan tekstiilien kierrätystä – lajitteluohjeet ovat kierrättäjillä hyvin hallussa

Poistotekstiilien keräyskokeilu on käynnistynyt hyvin Hämeenlinnassa. Elokuun alusta lokakuun loppuun kestävässä kokeilussa tekstiilijätettä, kuten vaatteita, lakanoita ja pyyhkeitä voi toimittaa ilmaiseksi Karanojan jätteenkäsittelyalueelle tai Luotsin kierrätysmyymälään. 

Näin rikkinäiset ja kulahtaneet vaatteet välttävät roska-astian

Tiedätkö, mikä on tekstiilijätettä? Katso täältä yksi muistilista – valtaosan voi käyttää uudestaan

Tekstiilijätteen vastaanottokokeilun tarkoituksena on vähentää kierrätykseen kelpaamattoman tekstiilijätteen päätymistä kuivajätteen sekaan. Suomessa heitetään tekstiiliä pois jopa miljoona kiloa vuodessa.

Tekstiilimurskaa

Paimion poistotekstiililaitoksen koeajo aloitettu – laitoksen käynnistys siirtyy syksyyn

Koekäytettävä linjasto voi täyteen vauhtiin päästyään käsitellä noin viisi miljoonaa kiloa tekstiiliä

Pajapäällikkö Sari Tuomaala, Nextiili

Suomen tekstiilijätteestä vain noin prosentti päätyy kierrätykseen – Paimion pilottiasema muuttaa vanhan paidan uudeksi kankaaksi

Hallituksen uusi jätelaki etenee ensi viikolla eduskunnassa. EU yhtenäistää poistotekstiilikäytäntöjä direktiivillä. Suomen toimet ovat useaa muuta EU-maata pidemmällä.

Toimitusjohtaja Petri Alava käsissään tekstiilijätteestä valmistettua uutta vastaavaa kuitua

Tekstiilien kiertotalouteen pannaan nyt paljon paukkuja – suomalaisyritys tekee vanhoista farkuista uusiokuitua, joka voisi korvata puuvillaa

Tekstiiliteknologiayritys Infinited Fiber aikoo rakentaa Suomeen kaupallisen mittakaavan tehtaan kierrätyskuidun valmistamiseen. Se olisi yksi palanen tekstiilien kiertotalouden ketjua, jota Suomeen ollaan parhaillaan luomassa.

Jeans med hål i.

Rikkinäiset tekstiilit voi jatkossa viedä keräykseen Kotkassa ja Kouvolassa – Kymenlaakson Jäte otti varaslähdön jätelaissa

Poistotekstiilistä voidaan valmistaa kierrätyskuitua, jota voi hyödyntää vaatteiden ja tekstiilituotteiden valmistuksessa. Kotkassa ja Kouvolassa on jo pisteet tekstiilien keräykseen. Uusi jätelaki tuo keräyksen koko maahan parin vuoden päästä.

suunnittelu-etusivulle6-min.gif

Muotisuunnittelija Rolf Ekroth käytti oljista tehtyä kangasta uuteen mallistoonsa – upouuden materiaalin loi suomalainen energiajätti

Maailman tärkeimmät miestenmuotimessut pidetään verkossa, eivätkä sisäänostajat pääse hypistelemään Rolf Ekrothin malliston oljesta tehtyä kangasta.

13 kiloa vaatteita tuolin päällä

Testasimme 70 vaatteen kuituselosteiden paikkaansapitävyyden – paljastui vääriä lappuja ja yhdisteitä, joita on lähes mahdoton kierrättää

Suomalainen heittää pois vuodessa keskimäärin 13 kiloa tekstiilejä. Siksi olisi tärkeää, että vaatteet olisivat helposti kierrätettävissä – ja että myös tiedettäisiin, mitä niissä on.

Hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko kiertotalousyritys Resteristä esittelee, millaista kierrätyskuitua saadaan sairaalan poistotekstiileistä.

Poistotekstiileissä menee tonneittain raaka-ainetta haaskuun – Paimioon rakennettava jalostamo pelastaa siitä kymmenyksen uusiokäyttöön

Vuonna 2021 valmistuvan laitoksen laajentamisesta oli vakaat aikeet jo peruskiven muuraustilaisuudessa.

vaatekasa kauppakeskuksen muotiliikkeessä

Tiedätkö, miksi kotimainen mekko maksaa 120 euroa enemmän kuin pikamuotivaate? Kriisi on saanut meidät tukemaan paikallista, mutta muotiala on silti pulassa

Suomalaisen brändin vaatteen hinnasta noin 80 prosenttia jää Suomeen riippumatta siitä, missä vaate on tehty.

Rakennusjätettä Purkupihan hallissa.

Suomi pulassa rakennusjätteen kanssa – neljän vuoden päästä alkaa aika kierrätyksen mallimaana, mutta omakin tavoite on liian kaukana

Suomi ei saavuttanut tavoitettaan rakennusjätteen hyötykäytössä. Nyt vaikeimmin kierrätettävästä mujusta valmistetaan laboratoriossa kokeellisia uusiomateriaaleja.

Reservedin liike kauppakeskus Triplassa

Pikamuoti on kasvattanut vaatejätteen määrää: "Siinä vastuullisuus lentää romukoppaan" – testaa, tiedätkö pikamuodin vaikutukset

Keskustelu pikamuodista on käynyt kuumana sen jälkeen, kun puolalaisyritys avasi uusia muotiliikkeitä kauppakeskus Triplassa.

Tekniikan tohtori Anna Keskisaari testaa kuitulujitetun komposiitin vetolujuutta LUT:n laboratoriossa.

Tutkijat keittivät kattilassa vanhoja vaatteita ja muovia – syntyi resepti, joka auttaa ratkaisemaan tekstiilijätteen kierrätysongelman

Risoista lakanoista ja vanhoista t-paidoista tehtyä rouhetta voi käyttää osana uudenlaista, muovia muistuttavaa materiaalia.

Marjut Mäntymaa vaatekasan keskellä

Pikamuoti koukuttaa ja on sisäsiisti tapa hallita tunteita – Professori: Se vertautuu pikaruokaan ja kertakäyttökulttuuriin

Ylen toimittaja Marjut Mäntymaa tietää entisenä vaatemyyjänä pikamuodin olevan ongelma, mutta edelleen aika ajoin sortuu siihen. Miksi? Katso video.

Päivi Korteniemi omassa ompelimossaan.

Korjausompelun suosio yllätti yrittäjän: "Nuoret miehet tuovat paljon farkkuja paikattavaksi, kun ne ovat niin rakkaita"

Suomalaiset tuottavat tekstiilijätettä yli 13 kiloa henkeä kohti vuodessa. Korjausompelu antaa monelle vaatteelle lisäaikaa.

Kläder

Muotioikeuden asiantuntija: Muotialan päästöjä suitsimaan tarvitaan järeämpiä toimia

Esimerkiksi tekijänoikeuksien vahvistaminen muodin alalla voisi suitsia pikamuotia, sanoo muotioikeutta tutkiva Heidi Härkönen.

Vaatteita vaaterekillä Ylen puvustossa

T-paidalla on ainakin 6 + 1 uutta elämää: sinun roskasi voi olla teatterin tai käsityöläisen aarre

Vanhalla, kutistuneella tai kulahtaneella t-paidallasi on vielä käyttöä sen jälkeen, kun sinä raaskit siitä luopua.

Pikamuotiin keskittyvät ketjut käsittävät suuren osan vaatemarkkinoista.

Tekokuituriepuja ja kuitumuhjua, eikä vaate välttämättä kestä edes yhtä pesua – vaateostoksilla on vaikea olla vastuullinen

Vaateteollisuus ei satsaa laatuun eikä kestävyyteen, koska ihmiset ostavat halpoja vaatteita. Silti kuluttajan kannattaa valittaa huonosta laadusta.

Poistotekstiilistä valmistettua akustiikkapaneelia esittelee Henna Knuutila.

Poistotekstiilistä syntyy jo akustiikkalevyjä – jalostuslaitos toisi Suomeen kokonaan uuden teollisuudenalan

EU:n jätedirektiivin muutoksen mukaan tekstiilijätteen erilliskeräys on järjestettävä vuoteen 2025 mennessä. Nyt selvitetään, olisiko Suomeen mahdollista perustaa poistotekstiilin jalostuslaitos.

Tietokirjailija Rinna Saramäki

Tyydymme vaatekaupassa rääsyihin – Miten tunnistaa hyvälaatuinen vaate?

Halpamuodin sisäänmarssi tapahtui vuosituhannen alussa. Huonon laadun voi tunnistaa jo kaupassa muutaman vinkin avulla. Lue seitsemän kohdan listaus.