Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi mielenosoittajaa pitelemässä banderolleja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edustalla Washingtonissa.

Jälleen uudessa Yhdysvaltain osa­valtiossa astui voimaan tiukka abortti­­laki

Abortit ovat kiellettyjä Pohjois-Dakotassa hedelmöittymisestä lähtien muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

K. J. Ståhlbergiä näyttelevä Vesa Vierikko istuu pöydän ääressä ja juo kahvikupista Kansallisteatterin lavalla.

Torstai 27.10.2022 (tv)

Laki abortista. Lounasravintolat. Ståhlberg teatterissa. Sää.

Äänestystulos aborttilain muuttamisesta eduskunnan täysistunossa Helsingissä 26. lokakuuta 2022. Äänin 125-41 eduskunta hyväksyi aborttilain höllentämisen puolesta.

Hämäläiskansanedustajista valtaosa äänesti aborttilakimuutoksen puolesta

Aborttilain yksi muutoksista on se, että raskaudenkeskeytykseen ei enää tarvita kahden lääkärin lausuntoa.

Kansanedustaja Minna Reijonen ,PS, täysistunnossa 11.9.2019

Eduskunta päätti helpottaa abortin saamista – paikalla olleista Savo-Karjalan kansanedustajista 8 äänesti puolesta, 3 vastaan

Perussuomalaisten kuopiolainen kansanedustaja Minna Reijonen äänesti aborttilain muuttamisen puolesta toisin kuin valtaosa puolueen edustajista. Savo-Karjalan edustajista neljä oli poissa äänestyksestä.

Ehkäisyvälineitä: e-pillereitä, kierukoita, ehkäisyrengas, kondomi, ehkäisykapseli

Yleinen syy raskaudenkeskeytyksille Suomessa: ehkäisy petti – tällainen on aborttien todellisuus Suomessa ja muualla

Suomen aborttilaki on ollut moniin maihin verrattuna tiukka. Tänään eduskunta äänesti lain höllentämisestä.

Saara-Sofia Siren ja Pekka Aittakumpu.

Abortin saaminen helpottuu – katso, miten kansanedustajasi äänesti

Eduskunta äänesti lakimuutoksen puolesta 125-41. Muutoksen myötä raskaudenkeskeytykseen ei enää tarvita kahden lääkärin lausuntoa ja 12. raskausviikkoon asti riittää raskaana olevan oma pyyntö.

Henkilö pitelee raskaustestiä.

Kankaanniemi: 2020-luvun Suomessa ei ole sosiaalisia perusteita aborttiin – Eduskunta keskusteli värikkäästi aborttilain höllentämisestä

Muutoksen jälkeen varhaisvaiheen raskaudenkeskeytykseen riittäisi yhden lääkärin lausunto ja raskaana olevan oma pyyntö. Lakimuutosten taustalla on OmaTahto2020-kansalaisaloite.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi.

Translaki ja abortti jakavat kansanedustajien mielipiteitä – tutkija toivoo lisää puhetta uskontojen vaikutuksesta politiikkaan

Politiikassa uskonnolliset perustelut verhotaan usein omantunnon kysymyksiksi. Tutkijan mukaan uudenlaista uskonnon ja politiikan yhdistymistä voi olla edessä.

Perussuomalaisten kansanedustajat Kaisa Juuso ja Arja Juvonen sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi ennen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokousta eduskunnassa Helsingissä 16. syyskuuta 2022.

Kolme aborttioikeuden helpottamista puoltanutta keskustan ja PS:n naisjäsentä väistyi viime hetkellä valiokunnan äänestyksestä

Eduskunta on äänestämässä aborttilaista lokakuun aikana. Kun sote-valiokunta päätti viime viikolla mietinnöstä, kolmen lakia aikaisemmin puoltaneen jäsenen tilalle tuli viime tipassa lakia vastustaneet varajäsenet.

Henkilö katsoo raskaustestiä.

Sote-valiokunta päätti, että aborttiin tarvitaan enää yhden lääkärin lausunto – oma pyyntö ilman perusteita riittää ennen 12. raskausviikkoa

Nykyisin raskaudenkeskeytykseen vaaditaan kahden lääkärin lausunto. 1970-luvulta peräisin olevaa aborttilainsäädäntöä on moitittu vanhentuneeksi.

Randy James driver tillsammans med sin hustru ett skyddshem för gravida kvinnor i Orange, Virginia.

Kesän aborttipäätös ravistelee Yhdysvalloissa – näin vaikutukset näkyvät aborttiklinikalla, raskauskodissa ja vaalikampanjoissa

Useassa osavaltiossa lainsäätäjät ja oikeuslaitos vääntävät siitä, miten uusia aborttilakeja pitäisi tulkita. Aborttilakien kohtalo on yksi tärkeimmistä teemoista syksyn välivaaleissa.

Nainen nojaa oranssiin tuoliin rannalla.

Abortin saamista helpotetaan todennäköisesti syksyllä – "Näytämme, että edistyksen vaatimukset kohdistuvat myös Suomeen"

Suomessa on Pohjoismaiden tiukin laki raskauden keskeyttämisestä. Nykyinen laki antaa Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksasen mukaan kuvan, että raskaana olevan päätösvalta omasta kehosta ulkoistetaan terveydenhuollolle.

Mielenosoittajan vatsassa kirjoitus: "Not Your Body".

Merkittävä voitto aborttioikeuden puolustajille Yhdysvalloissa – republikaaniosavaltio Kansas päätti säilyttää aborttioikeuden

Kansasissa enemmistö väestöstä on perinteisesti ollut konservatiivisia republikaanipuolueen kannattajia. Nyt enemmistö äänesti aborttioikeuden säilyttämisen puolesta.

1940-luvun sairaalan toimenpidehuone, jossa on kaksi sänkyä, lamppuja ja muita sairaanhoidollista välineistöä siististi paikoillaan.

Nuoren naisen häpeää peittelevä toimenpide ja suurperheen äidin pelastus – aborttilainsäädännöllä on lyhyt historia Suomessa

Aborttien historia jää hämärän peittoon, sillä sopivaa aineistoa ei ole jälkipolville vaietusta aiheesta jäänyt. Abortteja on kuitenkin tehty jo aiemmin kuin siitä on säädetty lakeja ja enemmän kuin niitä on tullut julki.

Aborttioikeutta puolustava mielenosoitus New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Google kertoo poistavansa aborttiklinikkakäynnit käyttäjiensä sijaintitiedoista – taustalla USA:n kiistelty aborttipäätös

Päätöksellä halutaan suojella ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Yhtiö kertoi asiasta viikko sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla.

Kuvassa ehkäisyvälineitä, vas. kuparikierukka, ehkäisykapseleita sekä hormonikierukka.

Suomessa tehdään abortteja koko ajan vähemmän – taustalla muun muassa seksuaalikasvatus ja ilmainen ehkäisy

Suomessa tehtävien aborttien määrä on vähentynyt selvästi vuosikymmenessä. Taustalla vaikuttavat monet syyt, lähtien vuosituhannen vaihteen poliittisista toimista nuorten seksuaalikasvatuksen lisäämiseksi.

Aborttioikeutta puolustavia mielenosoittajia kylttien kanssa kadulla.

Suomalaisasiantuntijat järkyttyivät Yhdysvaltain aborttipäätöksestä: "Todella suuri uhka ihmisoikeuksille globaalisti"

Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksanen arvelee, että Yhdysvaltain kiristyneistä aborttilinjauksista voivat ottaa mallia esimerkiksi Unkari ja Puola.

Kaksi vartiaa seisoo portin edessä, jonka takana on uusklassistinen rakennus, korkein oikeus Washington DC:ssa.

Useat suomalaispoliitikot kauhistuivat USA:n aborttipäätöstä: "Aivan sietämätöntä takapajuisuutta"

Useat suomalaispoliitikot ovat ottaneet surullisena vastaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksen kumota aborttioikeus liittovaltiotasolla. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen taas iloitsee.

Mielenosoittajia Yhdysvaltain korkeimman oikeustalon edessä Washington DC:ssä 5. toukokuuta.

Maailmalla kiristetään aborttilakeja – jos nämä asiat tapahtuisivat, saattaisi raskauden keskeytys hankaloitua Suomessakin

Asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että Suomessa aborttilainsäädäntöön voisi tulla samanlaisia kiristyksiä kuin Puolassa ja Yhdysvalloissa. Muutokset maailmalla voivat kuitenkin vaikuttaa myös Suomeen.

Aborttioikeutta puolustavia mielenosoittajia maanantaina korkeimman oikeuden tuomarin, Samuel Aliton kodin edustalla, Alexandriassa, Virginiassa.

Demokraattien näytös lässähti odotetusti Yhdysvalloissa: aborttioikeutta ei kirjata lakiin ja valta on korkeimmalla oikeudella

Korkeimman oikeuden lopullista päätöstä aborttioikeuden kaatumisesta odotetaan kesäkuussa. Demokraatit toivovat aborttioikeuden saavan äänestäjät liikkeelle syksyn välivaaleissa.

Mielenosoittajia Washingtonissa.

Aborttikiista kärjistyy Yhdysvalloissa, kun lakiluonnos vuoti julkisuuteen – korkeimman oikeuden tuomari vahvistaa lakiluonnoksen aitouden

"Roe vastaan Wade" -päätös on turvannut liittovaltion tasolla aborttioikeuden jo lähes viisi vuosikymmentä. Konservatiivinen korkein oikeus ja osavaltioiden päätökset ajavat aborttioikeutta ahtaalle.

Aborttioikeuden puolustajat osoittivat mieltään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edessä 1. joulukuuta.

Historiallisen aborttikiistan Yhdysvalloissa voittanut asianajaja on kuollut – ennusti aborttioikeuden olevan taas uhattuna

76-vuotiaana kuollut Sarah Weddington ennusti, että korkeimman oikeuden Roe v. Wade -päätös vaarantuu presidentti Trumpin nimittämien tuomareiden myötä. Hän ennusti myös muistokirjoituksensa otsikon.

Joukko naisia kulkee plakaattien kanssa. Keskellä kuvaa nainen pitelee kylttiä, jossa lukee englanniksi: "Abortti on terveydenhuoltoa."

Yhdysvaltain korkein oikeus sallii Texasin aborttikiellon haastamisen – kyseessä on osittainen voitto aborttioikeuden puolustajille

Texasissa tuli syyskuussa voimaan uusi tiukka aborttilaki, jonka mukaan aborttia ei saa tehdä, jos sikiön sydämensykkeen voi havaita.

Sisiliassa jopa 85 prosenttia lääkäreistä kieltäytyy tekemästä abortteja

Italiassa kaksi kolmesta gynekologista kieltäytyy tekemästä abortteja ja määrä kasvaa – "Pian ei ole enää ketään, joka niitä tekisi"

Italiassa lääkäri voi lain mukaan kieltäytyä tekemästä aborttia omaantuntoon vedoten. Yle haastatteli Sisiliassa abortteja tekevää ja niistä kieltäytyvää lääkäriä.

Joukko naisia kulkee plakaattien kanssa. Keskellä kuvaa nainen pitelee kylttiä, jossa lukee englanniksi: "Abortti on terveydenhuoltoa."

Texasin aborttilaki sai väliaikaisesti vihreää valoa vetoomustuomioistuimelta

Vetoomustuomioistuin jäädytti tuomarin aiemmin tekemän päätöksen aborttilain hyllyttämisestä. Osa Texasin klinikoista ehti jo jatkaa aborttien tarjoamista.

Kaksi mielenosoittajaa ajamassa aborttioikeutta kylttien kanssa.

Tuomari esti väliaikaisesti Texasin tiukan aborttilain toimeenpanon

"Tämä oikeusistuin ei hyväksy enää päivääkään tätä niin tärkeän oikeuden loukkaavaa riistoa", tuomari kirjoitti päätöksessään.

Aborttioikeutta puolustavat Marylandissa kyltteineen, Kuvassa näkyy parikymmentä henkilöä.

USA:n kongressissa äänestetään abortista – demokraatit haluaisivat rajoittaa osavaltioiden mahdollisuuksia tehdä tiukennuksia aborttilainsäädäntöön

Demokraatit ovat esittäneet liittovaltion tasoista lainsäädäntöä, joka turvaisi naisen oikeuden saada abortti kaikissa osavaltioissa.

Texasin lainsäätäjät menivät liian pitkälle, sanoo kirjeenvaihtajamme haastattelema aborttiaktivisti

Resepti Euroopasta, aborttipillerit postitse Intiasta – näin aktivistit auttavat amerikkalaisia hankkimaan raskaudenkeskeytyksen

Texasin uusi aborttilaki on pakottanut aborttioikeutta puolustavat järjestöt toimimaan osavaltiossa osittain salaa. Ylen haastattelema aktivisti uskoo, että yhä useampi nainen tekee jatkossa abortin kotioloissa netistä tilatuilla pillereillä. 

UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas A-studiossa.

Aborttioikeutta kyseenalaistetaan nyt niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin – “Tämä on globaali konservatiivinen ja populistinen liike”

A-studiossa vieraillut YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas uskoo, että Suomi tulee pian päivittämään aborttilainsäädäntöään. Monessa maassa kehitys uhkaa kuitenkin kääntyä päinvastaiseen suuntaan.

Suuri joukko mielenosoittajia kyltteineen. Taustalla Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennus.

Yhdysvaltain aborttikiista on paljon enemmän kuin kiista abortista – nyt se on tullut hetkeen, jota on odotettu ja pelätty vuosikymmenet

Enemmistö yhdysvaltalaisista kannattaa abortin laillisuutta. Silti USA:n aborttitaistelusta on tullut maan poliittisen kahtiajaon symboli. Abortti on ollut Yhdysvalloissa laillinen lähes puoli vuosisataa. Tämän syksyn jälkeen tilanne voi olla toinen.

Tummahiuksinen nainen puolikuvassa Tampereen G Livelabin etuoven edessä.

“Lääkäri sanoi, että tämä on murha” – Kaksi raskaudenkeskeytystä kokenut äiti Mimi Weidlich painottaa oman harkinnan olevan aborttipäätöksen ydin

Mimi Weidlich syytti itseään keskenmenoista, joita koki aborttien jälkeen. Sean Ricksin haastattelussa hän kertoo, että abortit tuntuivat ensin niin häpeällisiltä, ettei hän kertonut niistä kenellekään.

Emma Syrjälä katsoo suoraan kameraan

Vastahakoinen lääkäri ei halunnut kirjoittaa 20-vuotiaalle Emma Syrjälälle lähetettä aborttiin: “Petyin terveydenhuoltoon”

Nykyinen aborttilaki mahdollistaa lääkäreiden puuttumisen aborttipäätökseen. Ylilääkäri Oskari Heikinheimon mukaan ihminen on kuitenkin oman elämänsä asioissa paras asiantuntija.

Aborttioikeutta kannattavat mielenosoittajat pitävät käsissään plakaatteja Washingtonin korkeimman oikeuden rakennuksen edustajalla.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastaa Texasin oikeuteen osavaltion uudesta aborttilaista

Texasin uusi aborttilaki kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Bidenin hallinto pitää lakia perustuslain vastaisena.

Abortin vastustajia koolla korkeimman oikeuden edustalla Yhdysvalloissa.

USA:n oikeusministeriö lupaa suojella Texasin aborttiklinikoita

Texasissa tuli viime viikolla voimaan laki, joka kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.

Abortinvastainen mielenosoitus.

Texasin abortinvastainen ilmiantosivusto joutuu etsimään uuden verkkoisännän

Sivustoa isännöineen yhtiön mukaan kansalaisjärjestön ylläpitämä ilmiantosivusto rikkoo sen palveluehtoja kerätessään tietoja ihmisistä ilman näiden suostumusta.

Ihmiset osoittavat mieltään Teksasin aborttilakia vastaan.

Tiktok-käyttäjät ryhtyivät sabotoimaan Texasin aborttilain toimeenpanoa – Täyttivät ilmiantosivuston roskapostilla

Laittomia abortteja tekevien lääkäreiden ja hoitajien ilmiantoon tarkoitettu verkkosivu on saanut osakseen ryöpyn tekaistuja ilmiantoja ja meemejä. Roskapostikampanjan tarkoituksena on vaikeuttaa kiistellyn lain kansalaisvalvontaa.

Kolme nuorta tyttöä mielenosoituksessa aborttia vastaan.

Texas käytännössä kielsi abortit, ja pian ratkeaa, voiko sama tapahtua muualla Yhdysvalloissa – tässä lyhyet vastaukset, mistä on kyse

Texasin uusi laki kieltää abortin niin varhaisesta vaiheesta lähtien, että moni ei edes tiedä vielä olevansa raskaana. Muissa konservatiivisissa osavaltioissa seurataan nyt, pysyykö laki voimassa.

Aborttimielenosoitukseen osallistuvat naiset näyttävät kylttejä.

Puolassa on voimassa lähes täydellinen aborttikielto – "Puola on liittynyt niiden maiden joukkoon, joissa naisilla ei ole mitään sanottavaa"

Tammikuussa voimaan tulleen lakimuutoksen on arvioitu karsineen noin 90 prosenttia kaikista laillisista aborteista.

Nainen ylhäällä kalliolla katselee kohti horisonttia.

Suomi on Pohjoismaiden outo lintu raskaudenkeskeytyksissä: vähiten abortteja, tiukin lainsäädäntö

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa aborttia haluava joutuu perustelemaan pyyntöään lääkärille.

Puolassa marssitaan aborttilakia vastaan

Puolalaiset osoittivat jälleen mieltä tiukkaa aborttilakia vastaan

Raskaudenkeskeytykset ovat liki mahdottomia Puolassa joitain poikkeuksia huomioon ottamatta.

Nainen Neitsyt Marian kuvan ja valtaa naisille vaativan tekstin kanssa.

Puolan suunnitelmat aborttioikeuden rajoittamisesta näkyvät naapurimaassa: yhä useammat epätoivoiset naiset hakevat apua Saksasta

Vapaaehtoisjärjestön mukaan yhteydenotot Puolasta ovat kolminkertaistuneet, kertoo uutistoimisto AFP.

Varsovassa mielenosoittajat kokoontuivat jälleen protestoimaan uutta aborttilakia

Puolassa jälleen valtavat mielenosoitukset aborttilain tiukennusta vastaan – "Olemme valmiita taistelemaan loppuun asti"

Presidentti tarjotteli mielenosoittajille "laihaa kompromissia". Maan koronatilanteen pelätään äityvän entisestään.

Aborttioikeuden kiristämistä vastustavia puolalaisia.

Puolassa mielenosoitukset aborttioikeuden kiristämistä vastaan laajenevat – varapääministeri uskoo protestoijien pyrkivän tuhomaan maan

Sadattuhannet ihmiset ovat uhanneet jättäytyä pois töistä keskiviikkona osana maanlaajuista protestilikettä.

Mielenosoittajat tukkivat maanantaina teitä Varsovan keskustassa.

Kymmenet tuhannet aborttikieltoa vastustavat protestoijat tukkivat teitä eri puolilla Puolaa

Ihmisten suuttumus on kohdistunut myös katoliseen kirkkoon, jolla on läheiset suhteet Puolassa valtaa pitävään konservatiiviseen Laki ja oikeus -puolueeseen.

Nainen HYKS:n Naistentautien poliklinikan edessä Helsingissä 16. lokakuuta 2020.

Eduskuntapuolueiden enemmistö tukee aborttilain muutosta – kansalaisaloite vaatii, että abortin saamiseen riittäisi raskaana olevan oma tahto

Aloitetta tukevien mielestä 70-luvulta peräisin oleva aborttilainsäädäntö olisi päivitettävä nykyaikaan.

Miltä tulevaisuus näyttää lasten ja nuorten silmin?

Ylen aamu tänään: Lapsen ääni 2020 raportti selvitti, miten perheen taloudellinen tilanne vaikuttaa lasten arkeen – katso lähetys tästä

Suomessa on Pohjoismaiden tiukin aborttilaki, kansalaisaloite vaatii siihen muutosta. Influenssarokotukset alkavat.

Ett negativt graviditetstest

50K signatures for citizens' initiative on abortion law reform

Current laws are from 1970 and require two doctors' testimonials before a woman can terminate a pregnancy.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle