Uusimmat artikkelit
Laura Hallamaan kolumni: Kuluttajan vastuulla ei ole jeesata Jumpperia tai pelastaa Pipaa
Vastuulliset vaatefirmat huutavat talousvaikeuksissaan asiakkaitaan apuun. Pyynnöt kulutustalkoisiin ovat hämmentäviä aikana, jolloin kaikkien pitäisi oppia ostamaan vähemmän, pohtii Hallamaa.
Asta Lepän kolumni: Maailma hukkuu roinaan ja riepuihin, mutta kulutus vain jatkuu
Miksi tavaran lumo ei vieläkään hiivu, vaikka maailma on hukkumassa paskaan? ihmettelee Leppä.
Juhlavaatteita ostetaan nyt enemmän kuin vuosiin, ja se yllättää jopa alan asiantuntijan
Suomalaiset ovat alkuvuonna ostaneet vaatteita ja kenkiä enemmän kuin muotialalla ennakoitiin. Meneillään oleva juhlavaatesesonki on vaatekaupoissa vilkas.
Janika Tuunila aikoo ostaa tänä vuonna enintään viisi vaatetta
Maailmassa tuotetaan ja ostetaan liikaa uusia vaatteita. Viiden vaatteen vuosi -somehaaste kannustaa harkitumpiin vaatehankintoihin.
Kiinalaiskauppa sai Tiktokin avulla ihmiset tilailemaan läjäpäin halpavaatteita ihan muuten vaan – Emma Lehtovaara yrittää muuttaa asenteita
Ostosten esittely -videoilla tiktokkaajat näyttävät yleisölleen valtavia määriä halpoja vaatteita. Pikamuotitrendi alkoi vallata Tiktokissa tilaa noin vuosi sitten.
Z-sukupolvi himoitsee nyt käytettyä muotia, ja kirpputorin on korvannut sovellus – myyjä: "En Tori.fistä löytäisi asiakkaita missään tapauksessa”
Aiemmin vaatekaupassa työskennellyt Carlina Carpelan on käytetyn muodin Depop-sovelluksessa Suomen suurin myyjä. Hän uskoo, että sovelluksessa kiinnostaa kapinahenki.
Nuoret työstivät esityksen kuluttamisesta ja pohtivat omaa ostokäyttäytymistään – nyt he haluavat saada sinut ajattelemaan
Riihimäen Nuorisoteatterin Teatteritaide osana yhteiskuntaa -ryhmä sai aiheeksi kuluttamisen. Tylsältä vaikuttanut aihe osoittautui silmiä avaavaksi.
Kuluttajat haluavat vastuullisia vaatteita, mutta lopulta raha ratkaisee: Lahteen avattiin kauppa, jossa myydään kolmen euron t-paitoja
Suomalaiset ostavat eniten vaatteita isoista marketeista, Zalandosta ja H&M:stä. Ostopäätöksiä tehdään ensisijaisesti tuotteen ulkonäön ja hinnan perusteella.
Nyt kastetaan isoja vauvoja ja ravintoloissa juodaan kalliita juomia – nämä merkit kertovat, että ihmiset haluavat jo juhlia
Koronarajoitusten lieventyminen näkyy nyt ihmisten tarpeena päästä juhlimaan. Esimerkiksi muotikaupoilla ja seurakunnissa on huomattu väen lähteneen liikkeelle. Myös ravintola-ala luottaa pikkujoulukauden onnistumiseen.

Moni pesee vaatteensa pilalle ennenaikaisesti – taito huoltaa vaatteita on ihmisiltä hukassa, väittää vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy
Vaatteissa puhuttavat usein materiaali, tuotanto ja laatu. Keskustelua kannattaisi käydä myös vaatteiden huoltamisesta.
Rita Sirviö, 17, välttelee pikamuotia, vaikka ei tarvitsisi – vastuullisuutta ei kannata murehtia, jos raha on tiukassa, sanoo tunnettu vaikuttaja
Vastuullisuusvaikuttajan mukaan vastuullinen kuluttaminen on Suomessa ensisijaisesti keskituloisten ja rikkaiden velvollisuus.
Iittala, Varusteleka, Zalando, Ikea.... Moni kauppa myy nyt myös käytettyä uuden rinnalla – second handissa on paljon hyvää, mutta siinä piilee myös ristiriita
Varsinkin parikymppiset toivovat kauppoihin mahdollisuutta ostaa käytettyä uuden sijaan.
Pupunkorvia on tehty kymmeniä tuhansia, harvinaisempia valmistettu kymmenen sarjoissa – keräilijät innostuivat Minna Parikan kengistä nettikirppareilla
Lopetusilmoitus räjäytti pupukenkien myynnin.

Iina Kuvajasta tuli vaatekauppias juuri ennen koronaa – aloitus ei ollut helppo, sillä ostaminen väheni yhdessä yössä, eikä tuotteita ole aina saanut
Jotta muotibisnes pyörisi normaalisti, nyt pitäisi tietää ensi kesän koronatilanne.
Selvitys: Suomalaisten suosikkivaatekauppojen vastuullisuudessa edelleen isoja aukkoja – mutta kiinnostaako kuluttajaa?
Moni muotimerkki on petrannut vastuullisuudessa vuoden aikana, mutta tekemistä riittää yhä, kertoo tuore selvitys.
Voiko someilmiö ratkaista jätekriisin? Zero waste on Hannele Kemppaisen, 27, ja koko Suomen tavoite – kuuntele, onko siitä hyötyä
Jätteetön elämäntapa tarjoaa konkreettisen helpotuksen ilmastoahdistukseen, mutta siinä piilee myös vaaransa.

Alaikäiset esittävät huumekauppiaita – ryöstävät ostajalta vaatteetkin päältä
Valehuumekauppoja pääkaupunkiseudulla tekevät nuoret ovat pääosin 14–17-vuotiaita.
Roope Lipastin kolumni: Maailmanloppua odotellessa
On aina helppo vaatia muilta muutosta, kirjoittaa Roope Lipasti.

Neljä somevaikuttajaa paiski töitä, nukkui ja söi kuin halpavaatteiden ompelija Myanmarissa: "Tiedostin koko ajan, että olen ostoksillani tätä rahoittamassa"
Puuvillan kerääminen käsin sai muotibloggaaja Sandra Hagelstamin muuttamaan tapaa, jolla hän puhuu vaatteista seuraajilleen.
Kierrätykseen viedään aivan uusia vaatteita: Yle löysi Uffin myymälästä paitoja, joissa oli vielä alkuperäinen hintalappu tallella
Uff saa myytyä myymälöissään eteenpäin vain viisi prosenttia kierrätykseen tulevista vaatteista.

Vaatekaaoksen selättänyt Katri Kallio, 35, omistaa vain 50 vaatetta – Katso video, miten elämä helpottui ja ilmasto kiittää
Melkein 300 vaatetta omistava Ilmasto-Jenni kysyi Katrilta, miten homma onnistuu, että voi omalta osaltaan vähentää vaatepäästöjä.
Jenna Antila lopetti ostamisen, kun hän huomasi komeronsa pursuavan vaatteita – päätti yhdistellä niistä 365 asua ja esitellä ne Instagramissa
Antila havahtui tekstiiliteollisuuden aiheuttaman jätekuorman kokoon. Hän päätti kokeilla, syntyykö kaapista löytyvistä vaatteista asu vuoden jokaiselle päivälle.

Pupulandia-blogin Jenni Rotonen: "Vastuullisuus, laatu ja halpuus eivät tule samassa paketissa" – Onko vastuullinen vaate vaikea tunnistaa?
Bloggaaja, muotioikeuden tutkija ja eettisen muodin verkkokaupan perustaja keskustelivat pikamuodista Ylen aamussa torstaina.
Pikamuoti koukuttaa ja on sisäsiisti tapa hallita tunteita – Professori: Se vertautuu pikaruokaan ja kertakäyttökulttuuriin
Ylen toimittaja Marjut Mäntymaa tietää entisenä vaatemyyjänä pikamuodin olevan ongelma, mutta edelleen aika ajoin sortuu siihen. Miksi? Katso video.

Suomalaiset tykkäävät markettivaatteiden omistamisesta – mutta se ei ole ainut syy, miksi vaatelainaamoista ei ole tullut isompaa trendiä
Arkivaatteiden jakaminen tuntuu monista vieraalta. Myös lainaamotoiminnassa on vielä kehitettävää.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Mikseivät kaikki osta vaatteitaan käytettyinä?
Kirpputori ei kuulosta hohdokkaalta. Olisivatko kierrätetyt vaatteet houkuttelevampia jos niistä puhuttaisiin sanoilla, jotka herättävät positiivisia mielikuvia, pohtii Aiju Salminen.

Miksi juhlavaatteen pitäisi aina olla upouusi? Kesän kekkerit ovat pahimmillaan kertakäyttökulutuksen juhlaa
Kesän juhlakauden alkaessa suunnataan ostamaan uusia vaatteita. Mutta entä jos vaate olisikin vuokrattu, lainattu tai omasta vaatekaapista sävelletty?

Riski joutua velkakierteeseen kasvaa nuoren tullessa täysi-ikäiseksi: "Jos tilanne riistäytyy heti käsistä, se saattaa seurata vuosia"
Oman talouden seuraaminen on nuorelle tärkeä taito, jota kannattaa harjoitella.

Vaatekaupan murros näkyy Lahdessa – moni perinteinen kivijalkakauppias on päättänyt lopettaa keskustassa
Moni putiikinpitäjä on eläkeiässä. Kaupan alalla tapahtuneet muutokset vaatisivat myös uudenlaista otetta kaupankäyntiin.

Maanantai 18.2.2019 (tv)
Suomalaiset ostavat enemmän vaatteita mutta halvemmalla. Takkatulen ja saunankiukaan savu on vaarallista. Etelän koulut ovat hiihtolomalla. Tuusulassa tehtiin jääveistoksia. Sää on yhä lämmintä.
Sunnuntai 17.2.2019 (radio)
Pääministeri Juha Sipilä sanoo, että hoivafirmojen johtajat ovat vastuussa vanhustenhoidon virheistä. 15-vuotias poika kuoli laskettelukeskuksessa. Suomalaiset ostavat vaatteita enemmän kuin ennen. Suomessa otetaan käyttöön uusi hoito leukemiapotilaille. Saimaannorpalle on julistettu pesärauha.

"Saatoin ostaa vaatteita joka viikko" – Camilla Sharif, 28, on entinen pikamuodin suurkuluttaja, mutta nyt hän ja monet muut ovat heränneet pohtimaan alan eettisyyttä
Pikamuodin kulutus on murroksen kynnyksellä, arvioi Aalto-yliopiston professori.

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Näin Suomi kohteli vammaisia lapsia ja kuinka ostolakoista tuli ilmiö
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Ostolakot ovat jo ilmiö: Maiju Asikainen ei ostanut vaatteita kahteen vuoteen, Noora Patokoski hankki koko syksynä lähinnä nastarenkaat
Eettisen kaupan asiantuntijan mukaan ostolakot kertovat siitä, että ihmisiä ahdistavat ympäristön tila ja tavaran määrä.

Oululaisista lastenvaatteista tuli miljoonabisnes
Gugguun toimitusjohtaja ja suunnittelusta vastaava Miia Riekki sanoo, että yrityksen nopea kasvu on tullut yllätyksenä, eivätkä he vieläkään ole tottuneita suosioon.

Rintaliivien ompelutaito jo melkein katosi Suomesta – sitten pariskunta osti alusvaateyrityksen netistä
Käsityöalan pienyritystä etsinyt pariskunta Hämeenlinnasta päätyi ostamaan Suomen liivineulomon.

Tiistai 22.5.2018 (radio)
Maatalouden ympäristötuet ehkä vähenevät. Suomalaiset ostavat paljon vaatteita isoista marketeista. Monet ulkomaalaiset opiskelijat haluavat jäädä Suomeen. Omenapuut kukkivat Etelä-Suomessa.

Miksi merkkivaatteet kiinnostavat ostajia?
Uutisluokkalaiset kysyivät helsinkiläisiltä kelpaako tavalliset vaatteet vai ostavatko he mieluummin merkkituotteita.

Mies, puku päällä ei tarvitse pystyä jumppaamaan
Suomalaismiehet ostavat usein yhden koon liian isoja vaatteita. Pukua hankkiessaan moni alkaa tehdä jumppaliikkeitä kokeillakseen, ettei takki kiristä mistään. Asiantuntija muistuttaa, että vaatteiden pitää istua kantajalleen, mutta yhden vartalonosan takia ei välttämättä tarvitse ostaa kaikkialta isompaa vaatetta.

"Miksi löytyy vain mustaa telttaa?"
Tekstiili- ja vaateteollisuus aikoo tulevaisuudessa selvittää verkossa kuluttajien mielipiteitä tulevista vaatemalleista. Erityisesti pluskokoiset kaipaavat kauppojen hyllylle enemmän valikoimaa.