Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Punainen jättiläistähti Betelgeuze himmenee – jokohan tähtitaivaalla räjähtäisi?

Punaisen jättiläistähden räjähtämistä saatetaan joutua odottamaan vielä hyvä tovi.

Tutkijat havaitsivat, että tähtikartoista on kadonnut satakunta tähteä – syyt vielä arvailujen varassa

Voisivatko kadonneet tähdet olla vieraiden sivilisaatioiden lasereita, joita käytetään tähtien välisessä viestinnässä?

Viikko tieteessä: Gravitaatioaaltoja ja bussin kokoinen krokotiili

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

Tähtitieteilijät onnistuivat kurkistamaan elämän edellytysten syntysijoille – sai nimen Cristiano Ronaldon mukaan

Tutkijat uskovat saaneensa ensi kertaa havaintoja ensimmäisen sukupolven tähdistä, joissa melkein kaikki alkuaineet saivat alkunsa.

Jättimäinen musta aukko vai outo tähden luhistuminen? – tutkijat havaitsivat mystisen kohteen avaruudesta – video

Kymmenien vuosien ajan tehdyt havainnot 90 miljoonan valovuoden päästä ihmetyttävät tähtitieteilijöitä. Kyseessä arvellaan olevan joko galaksistaan ulos lentänyt massivinen musta aukko tai jättimäisen tähden pitkäkestoinen supernova.

Oululaiskuva tähtisumusta palkittiin kansainvälisessä kilpailussa

Oululainen tähtitaivaan kuvaaja Jukka-Pekka Metsävainio on palkittu tähtikuvistaan Astronomy Photographer of the Year 2014 kilpailussa.

Tutkijat selvittivät, mistä johtuvat universumin kirkkaimmat räjähdykset

Kun supernova räjähtää, saattaa syntyä pyörivä magneettinen neutronitähti, magnetar. Niiden avulla supernova voi tuottaa universumin voimakkaimman valosäteilyn.

Täplä saa tutkijat innostumaan - kuva supernovasta on runsauden sarvi

Kello lähenee ilta yhtätoista. NOT-teleskoopin eli Pohjoismaiden teleskoopin kattoluukut avautuvat La Palmalla Kanarian saarilla. Teleskooppia ohjataan tällä kertaa etäyhteydellä Turun yliopiston Tuorlan observatoriosta Kaarinasta käsin. Kurssilaisten tavoitteena on ottaa kuva galaksi M51:ssä tapahtuneesta supernovasta eli tähden räjähdyksestä.

Tutkijat seuraavat mustan aukon syntyä reaaliajassa

Supernovasta SN1979C on tullut todennäköisesti musta aukko, päättelevät kolme yhdysvaltalaista tähtitieteilijää. Jos päätelmä pitää paikkansa, kyseessä on nuorin suhteellisen lähellä oleva musta aukko jota on seurattu alusta lähtien.

Tähtitornissa tehdään tiedettä ja taidetta

Ursan tähtitornissa Pirttiharjussa tähystetään Suomelle mainetta kansainvälisissä tähtitiedepiireissä. Tornin tuorein vahvistus on yötaivaan kuvaamiseen tarkoitettu digitaalikamera, joka ikuistaa taivaankannesta sekä tieteellisiä että kauniita kuvia. Parhaillaan vietetään tähtiharrastusviikkoa.

Taivaalta löytyi ikivanha supernova

Tähtitieteilijät ovat havainneet tähän mennessä vanhimman tähden räjähdyksen. Tähden kuolinkamppailu eli supernova ajoittuu 11 miljardin vuoden taakse.

Supernovana räjähtänyt tähti löytyi suomalaistutkijan johdolla

Niin sanottu punainen ylijättiläistähti on havaittu Chilessä sijaitsevassa observatoriossa juuri ennen sen räjähtämistä supernovana. Havaintoa pidetään tärkeänä massiivisten tähtien kehityksen ymmärtämisen kannalta. Supernova 2008bk:n räjähdys havaittiin tämän vuoden maaliskuussa.

On urheilussa ideaa, vielä

Taitaa käydä niin, ettei ikiliikkujaa kukaan keksi. Energiat ovat rajallisia, aurinkokin räjähtää supernovaksi aikanaan, eikä kulumisen ongelmaakaan ole pystytty ainakaan ikuisuusmitassa ratkaisemaan. Tilanne on vähän sama kuin yrittäisi kirjoittaa kolumnin ilman ideaa. Se, ettei siinä olisi ideaa, on jo idea sinänsä.

Nasa havainnut valtavan tähden räjähdyksen

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on havainnut kaikkien aikojen kirkkaimman supernovan.

Supernova havaittiin Suomesta

Suomen taivaalta on ensimmäisen kerran löydetty supernova. Varkautelaiset tähtiharrastajat Veli-Pekka Hentunen ja Markku Nissinen löysivät supernovan eli tähden kuoleman lähes miljardin valovuoden etäisyydeltä, kertoo Tähdet ja avaruus -lehti.

Tutkijat havaitsivat ensi kertaa supernovan

Tähtitieteilijät ovat ensi kertaa havainneet tähden räjähdyksen eli supernovan reaaliajassa. Asiasta kertoo brittiläinen Nature-aikakauslehti.