Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Aamulla meillä oli vielä tyttö, mutta yöllä hoitaja kurkkasi vaippaan” – 6-vuotiaalla lapsella on sekä tytön että pojan kromosomeja

Intersukupuolisen lapsen hoito vaatii lääkäreiden ja vanhempien monipuolista keskustelua. Tarjolla olevasta tiedosta huolimatta äidille ja isälle voi joskus jäädä epävarma olo siitä, mikä on lapsen kannalta parasta.

Mies, nainen vai jotain ihan muuta? – Ota sukupuolen moninaisuuden perustermit haltuun

Kokosimme yhteen sukupuoleen liittyvää perustermistöä.

Montako sukupuolta on?

Mies, nainen vai jotain siltä väliltä?

Kohujuoksijan ylivoima saa muut katkeraksi - "Kukaan ei voi yhtään mitään hänelle"

Caster Semenya juoksee omia huippuaikoja solkenaan 800 metrillä. Rion olympialaisissa on vain yksi suosikki naisten kahdella ratakierroksella.

PS-Nuorten kampanjakasvo: Kommenttini olisi pitänyt muotoilla toisin

Perussuomalaisten nuorisojärjestön torstaina alkanut #tyttö_poika -sukupuolikampanja on herättänyt vilkkaan keskustelun ja kritiikkiä. Kampanjassa keskeisesti mukana oleva Pirkanmaan PS-Nuorten puheenjohtaja Tiina Palovuori myöntää, että tiedotteen teksti olisi pitänyt muotoilla toisin.

Top five invasive species that pose a threat to Finnish nature

A considerable number of different alien plant and animal species have been brought to Finland and taken hold since being introduced. Some are harmless, while others pose a clear risk. Introduced species that have a negative effect on an ecosystem are referred to as invasive species. Yle has compiled a list of the top five invasive species that Finland is battling at present.

"Olen androgyyni – se antaa vapautta ja tilaa"

Jako kahteen sukupuoleen on osalle ihmisistä liian ahdas. Translain uudistus jäi edelliseltä hallitukselta kesken.

Näkökulma: Normihetero ei ole enää mitään

Kuinka moni tietää, mitä tarkoitetaan hlbti-ihmisillä? Hankalan lyhenteen ovat ainakin kansanedustajat saaneet oppia, sillä pian he äänestävät tätä ryhmää koskettavasta, mutta koko kansaa jakavasta lakimuutoksesta, kirjoittaa Yle Pohjois-Karjalan uutispäällikkö Marja-Liisa Kämppi.

Suomen sijoitus sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvotaulukossa putosi, Britannia kirkas ykkönen

Suomen ohi on parannuksiensa ansiosta mennyt muun muassa Malta. Venäjällä oikeudet ovat entisestään vähentyneet.

Facebook laajensi sukupuoli-identiteetin määrittelyä yhdysvaltalaiskäyttäjille

Facebook on tehnyt yhteistyötä uudistuksessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien henkilöiden kanssa.

Ruben Stiller: Setan kielikylvyssä

Vähemmästäkin menee sekaisin.

Saksassa ei ole enää pakko määritellä lasta tytöksi tai pojaksi

Laki ottaa huomioon lapset, joiden sukuelimet eivät ole selvästi tytön tai pojan. Tähän saalla vanhempien on ollut valittava syntymätodistukseen jompikumpi kahdesta sukupuolesta.

Australiassa sukupuoli voi nyt olla myös "määrittelemätön"

Australiassa on tehty hallinnollinen läpimurto. Maan oikeuslaitos ja hallitus hyväksyvät ajatuksen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi.

Finland drops in sexual minorities rights ranking

The latest annual review of the human rights situation for sexual and gender minorities in Europe ranks Finland in 14th place, well behind the other Nordic countries and two spots down from last year. The evaluation looks at both equality legislation and its implementation.

Kaksineuvoinen siika ui verkkoon

Himankalaisen kalastajan verkkoon on tarttunut harvinainen kaksineuvoinen siika Lestijokisuulla Kalajoella. Martti Penttilän saaliiksi saamalla siialla on sekä maiti- että mätipussit.

Seksuaalivähemmistöille avattiin oma taidegalleria Helsingissä

Suomen ensimmäinen seksuaalivähemmistöjä edustavien taiteilijoiden töihin keskittyvä galleria avattiin tiistaina Helsingissä. Q Art Loungen galleristi rohkaisee myös heteroita käymään ja vapautumaan ennakkoluuloistaan.

Vauvan sukuelinten leikkaaminen muokkaa minuutta

Intersukupuolisina syntyneitä lapsia leikataan Suomessa vauvaikäisinä, vaikka kirurgisesti muokattu sukupuoli saattaa olla ristiriidassa myöhemmän identiteetin kanssa. Lääketiede suosii tytöksi leikkaamista, koska se on kirurgisesti helpompi operaatio.

Intersukupuolisuus on harvinainen ilmiö

Kun yksilön sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määritellä, puhutaan intersukupuolisuudesta. Ilmaus on otettu käyttöön, koska vanhaa hermafrodiitti-nimitystä pidettiin loukkaavana.

Lehtokotilot leviävät vauhdilla pohjoiseen

Lehtokotilot ovat vallanneet suomalaiset puutarhat jo Kainuuta myöten. Nopeasti leviävän tulokaslajin torjumiseen ei ole löydetty uusia keinoja - poimiminen on edelleen tehokkainta. Lehtokotiloiden kiihkein lisääntymisaika näyttäisi ajoittuvan alkukesään.