Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Roope Lipastin kolumni: Jouluevankeliumi vuonna 2017

Kirjailija Roope Lipasti on laatinut uudenlaisen jouluevankeliumin, jossa hän yhdistelee huumorilla viimeaikaisia poliittisia tapahtumia tuttuun jouluiseen tarinaan.

Muistaisitko sinä? Kaduntallaajien versio jouluevankeliumista huvittaa

Jouluevankeliumi on useimmille tuttu kertomus, mutta vain harva muistaa tarkalleen, miten se menee.

Herätys: Täyden suojan antava ebolarokote, murhapuheita Filippiineillä ja jouluevankeliumin muistelua

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Lapset tutustuivat jouluseimeen – Paimensauva muistuttaa taikasauvaa, vauva nukkuu heinissä, mutta missä ovat hevoset?

Kemin jouluseimessä joulun päätähden esittäjänä nukkuu 1950-luvulla kätilöopistossa opetusvauvana toiminut nukke.

Nurmeksen ylpeys, Immanuel-jouludraama, hankaluuksissa – "Näkymät eivät ruusuiset"

Parituhatta katsojaa vetävä ilmaisnäytelmä on vaikeuksissa tekijäjoukon ikääntymisen vuoksi. Myös rahoitusta on ollut haasteellista kursia kasaan.

Vantaalla liikkuu pukin lisäksi joulupappi – antaa siunauksen ja lukee evankeliumia

Vantaalaiset ovat voineet tilata tänä vuonna papin kotiinsa jouluaatoksi. Pastori Minttu Haapalaisen vierailuun kuuluu muun muassa jouluevankeliumin lukeminen ja asukkaiden siunaaminen sekä keskustelua mieltä askarruttavista aiheista.

Joulupäivän jumalanpalvelus radioidaan Mikkelistä

Piispan saarnassa käsitellään tunteita ja muun muassa pelkoa. Jumalanpalvelus lähetetään kanavalla Yle Radio 1.

Jouluseimi-näyttely tuo esille joulun vaatimattomuuden

Paltaniemellä sijaitsevassa Eino Leino -talon pihassa olevassa ladossa on esillä joulun keskeinen sanoma Jouluseimi-näyttelyssä. Joulu on ollut vahvasti esillä Eino Leinon lapsuudessa. Leinon koti oli ensimmäisiä paikkoja Paltaniemellä, jossa oli joulukuusi.

Jouluseimen rakentaja kyllästyi ilkivaltaan: Jeesus, Maria ja Joosef löysivät suojan sisätiloista

Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi, siinä ainekset jouluseimeen. Toisia jouluinen teos ihastuttaa ja osaa vihastuttaa - jopa siinä määrin, että kahtena vuonna seimi on joutunut rajun ilkivallan kohteeksi. Nyt Maria, Joosef ja Jeesus hakeutuivat sisätiloihin, turvaan vandaaleilta.

Joulu maailmalla: Kuvissa räiskyviä valoja ja poliitikkoja jouluseimessä

Ylen toimittajat tekivät kierroksen maailmalla ja ihastelivat joulukoristeita. Joulun tunnelmaa rakennetaan säihkyvin valoin Euroopasta Aasiaan. Osa koristeista on kuin karnevaalikulkueesta – miltäköhän ne näyttäisivät suomalaisessa kauppakeskuksessa?

Hylätty vastasyntynyt löytyi kirkon jouluseimestä

Newyorkilaisesta kirkosta löytyneen vauvan kerrotaan voivan hyvin.

Maria ryöstettiin Kalkkisten jouluseimestä

Asikkalan Kalkkisten kylässä ollaan tuohduksissa jouluseimen kohtalosta. Kylän keskelle rakennetusta jouluasetelmasta varastettiin viikonloppuna luonnollisen kokoinen Maria-nukke.

Jouludraama pitää pintansa Nurmeksessa

Nurmeksen kaupunki hiljenee jälleen jouluaatonaattona katsomaan Immanuel-jouludraamaa. Näytelmä esitetään keskustassa jo 25. kerran.

Italialainen jättiseimi on kerännyt katsojia jonoiksi asti

Taitelija Francesco Artesen jouluseimeä on käynyt Turun tuomiokirkossa katsomassa jo yli 30 000 kävijää. Monet ihmiset ovat tulleet kirkkoon varta vasten seimeä katsomaan.

Nukketeatterin jouluevankeliumi syntyy lapsuuden joulumuistoista

Suomen pitkäaikaisin nukkenäyttelijä Juha Laukkanen on esittänyt tuttua jouluevankeliumia nukketeatteri Sytkyssä jo 19 vuotta. Joulun nukketeatterinäytös on jokavuotinen perinne monelle kuopiolaiselle. Näytelmä muistuttaa Laukkasta omasta lapsuuden joulusta.

Immanuel - jouludraama on aatonaaton perinne Nurmeksessa

Joulunvietto käynnistyy Nurmeksessa perinteisesti aatonaattona. Jo neljännesvuosisadan on perinteenä ollut esittää Kristuksen syntymästä kertova Immanuel – jouludraama. Esitys toteutetaan kannatusyhdistyksen voimin.

Mäkihyppyguru toi jouluseimen hämäläiskylään

Kalkkisen kylässä Asikkalassa on komea jouluseimi keskellä kylää. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja, mäkivalmentaja Hannu Lepistö ideoi seimen, jotta joulun tärkein sanoma toisi iloa kylään.

Kalevalaisessa seimessä Karjalan kuningas korvaa Jeesus-lapsen

Kalevalan loppuruno kertoo Marjatasta, joka paimenessa olleessan löytää puolukan ja tulee raskaaksi. Tämän seurauksena syntyy metsässä poikalapsi, Karjalan kuningas. Liisa Tikan käsissä tapahtuma on huovuttunut jouluseimeksi.

Luukkaan tarina Jeesuksen syntymästä kiehtoo vuosisadasta toiseen

Ei joulua ilman jouluevankeliumia, siis Luukkaan kirjoittamaa jouluevankeliumia. Se on noussut suosioon idyllisen kuvauksensa vuoksi, eikä kilpailijoitakaan ole kuin yksi, itämaan tietäjien ympärille rakentuva Matteuksen jouluevankeliumi.

Murrepiiri sanoittaa joululaulut saarijärveksi

Murrepiiri elvyttää Saarijärvellä kansankieltä kääntämällä tunnettuja tekstinkappaleita paikallismurteelle. Saarijärveksi piiriläiset ovat kääntäneet jo muun muassa jouluevankeliumin. Aivan viimeisimpänä on aloitettu joululaulujen murrentaminen.

Cityihminen ei ehdi pysähtyä seimen äärelle

Erilaisia jouluasetelmia, kuten seimiä, on alettu askarrella myös Suomessa. Harva kuitenkaan hidastaa askeltaan seimen äärellä.

Onkamon seimi voitti Tohmajärven seimikilpailun

Onkamon kyläläisten jouluseimi valittiin voittajaksi Tohmajärven seimikilpailussa. Kahdeksan seimen joukosta voittaja valittiin raadin toimesta joulukuun ensimmäisenä sunnuntaina. Raati luonnehti kilpailua kovatasoiseksi.

Valtava seimi tuo italialaisen jouluperinteen Turun tuomiokirkkoon

Italialainen taiteilija Francesco Artese rakentaa Tuomiokirkkoon parinkymmenen neliön jouluseimen, joka koostuu lukuisista pienistä ihmis- ja eläinfiguureista.

Euroopan laidalta: Ennustajaeukkoja ja muita huijareita

Kuka vielä muistaa, kuinka toisin asiat olivat vain vuosi sitten? Ennusmerkit olivat selvät.

Kuinka verinen evankeliumi muuttui ilosanomaksi

Evankeliumi oli aikansa poliittinen termi. Keisarin evankeliumi kertoi voitoista, jotka oli saavutettu sodissa toisia kansoja vastaan. Luukas käänsi evankeliumin merkityksen rauhansanomaksi.

Töysän seurakunnan viimeinen joulu

Töysän kirkossa kuullaan jouluevankeliumi tänä jouluna viimeistä kertaa Töysän seurakunnan järjestämänä. Seurakunnan taival itsenäisenä päättyy vuoden 2012 lopussa. Vt. kirkkoherra Ari Auranen on kuitenkin luottavaisin mielin saattamassa seurakuntaa Alavuden alueseurakunnaksi.

"Jokin ihmeellinen evankeliumin taika siinä on"

Nukketeatterin keinoin kerrotusta evankeliumista on tullut monelle kuopiolaisille jouluperinne. Sytkyt-teatterin esitys on ollut ohjelmistossa jo 17 vuotta.

Kolumni: Jouluevankeliumi on joulun kärkihanke

Yle Kymenlaakson toimittajat ovat jo vuosien ajan perehtyneet virkaväen salaiseen viestikoodiin: viranhaltijakieleen. Koska joulu on myös rauhan ja sovinnon juhla, haluavat toimittajat tuoda viranhaltijakieltä lähemmäs tavallista kansaa hankkeistamalla jouluevankeliumin.

Saammeko tulla laulamaan?

Vuosisatoja vanha tiernapoikaperinne muotoutui siitä, kun kristillisestä joulun viestistä piti tehdä dramatisoitu näytelmäversio.

Yksinäisten joulujuhla on jo täynnä

Seurakunnan järjestämää juhlaa osataan jo Lappeenrannassa odottaa. Suurempikin juhla voisi kaupungissa saada tukea ja osallistujia.

Jouluseimen eläimet ovat totta vain mielikuvissamme

Heinillä härkien -joululaulussa kuvataan millaisissa olosuhteissa Jeesus-lapsi syntyi. Myös seimiasetelmissa ovat mukana härkä ja aasi. Mutta miksi eläimet kuvataan mukaan, vaikka Luukaksen evankeliumissa niitä ei mainita sanallakaan?

Jouluevankeliumi sopii myös markettiin

Jouluevankeliumin lukeminen on edelleen osa jouluperinnettä monissa kodeissa. Joulun sanomaa voi kuulla myös keskellä kiireistä markettia. Rauman Prismassa pastori Kauko Hyytiä luki evankeliumia kaikelle kansalle. Hyytiän mukaan jouluevankeliumin merkitys on tuoda lohtua arkeen ja raskauden keskelle.

Jouluyön messut houkuttelevat väkeä

Jouluyön messut ovat löytäneet hyvin kävijänsä keskipohjalaisseurakunnissa. Kalajoella messuja on ollut noin kymmenen vuoden ajan ja kävijät ovat pääasiassa nuorempaa väkeä.

Ostosvilinässä odotti elävä jouluseimi

Maria, Joosef, paimen, kuningas ja enkeli tervehti Kokkolan Chydenia-kauppakeskuksessa keskiviikkona kiireisiä shoppaajia. Elävien näyttelijöiden miehittämä jouluseimi jäi osalta ohikulkijoista huomaamatta, osa oli sanomasta mielissään.

Jouluseimiä, panettonea ja unelmia

Mannilan vanha maa- ja metsätila Mikkelin Otavassa on ollut saman suvun hoidossa jo viiden sukupolven ajan. Aiemmin tila toimi sekä lypsykarja- että siemenviljatilana, nykyisin pelloilla kasvaa kauraa, ohraa ja pensasmustikkaa. Viime keväänä Mannilan suomalais-italialainen isäntäpari päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja perusti tilan päärakennukseen italialaisen puodin.

Jouluseimen äärellä on hyvä hiljentyä

Joroisten Kolman koulun vieressä voi hiljentyä joulun rauhaan perinteisen seimen äärellä. Keski-Euroopasta tuttua perinnettä on kylänraitilla aktiivisten puuhanaisten ansiosta ihasteltu jo viitenä jouluna.

Jouluseimi voitti Hämeenlinnan jouluikkunakilpailun

Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys järjesti Jouluikkunakilpailun, johon osallistui 15 keskustan liikettä ja toimijaa. Kaupunkilaisten mielestä kiehtovin ikkuna oli seurakunnan jouluseimi kirkkopuiston paviljongissa.

Perinteet tekevät edelleen joulun

Joulun viettoon liittyvät perinteet muuttuvat hitaasti. Kirkon tutkimuskeskuksen teettämän kyselyn mukaan myös nuoremmat ikäluokat viettävät joulua varsin perinteisesti.

Keramiikkaseimi kutsuu joulun sanoman äärelle

Joosef, Maria Jeesuslapsi sylissään, lampaat, aasi ja härkä. Keraamisia jouluseimiä valmistuu Hattulassa keraamikko Marja Neuvosen taitavissa käsissä.

Kakkaajapatsas kuuluu katalonialaiseen jouluperinteeseen

Katalonialainen jouluperinne pitää sisällään suomalaisittain ajatellen varsin erikoisia asioita. Sellaisia ovat muun muassa kakkaava paimenfiguuri ”Caganer” ja makeisia käskystä kakkaava halko ”Tió de Nadal”, joka on katalaanien jouluperinteeseen liittyvä myyttinen hahmo.

"Tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä."

Seimiasetelma Riistaveden kirkonmäellä pysähdyttää joulukiireiden keskellä matkaavia. Jouluevankeliumin hahmoista rakennettu asetelma vie ajatukset joulun sanomaan.

Jouluperinteet muuttuneet vain vähän

Suomalaisten joulutavat ovat muuttuneet vain vähän kahden viime vuosikymmenen aikana. Myös ikä- ja ammattiryhmien väliset erot joulunvietossa ovat pieniä, ilmenee Suomen Gallupin Kirkon tutkimuskeskukselle tekemästä kyselystä. Joulu on suomalaisille edelleen ylivoimaisesti mieluisin vuotuisjuhla, mutta lähes puolet kuvaa joulunaikaa liian kiireiseksi.

"Vähän vaan jännittää, että pysyykö pokka"

- Paras puoli tässä on se, että me saadaan olla näiden harjoitusten takia pois matematiikan ja äidinkielen tunneilta, huudahtaa Aleksanterin koulun 5A -luokka kuin yhdestä suusta.

Klamydian Vesa Jokinen teki musiikin jouluevankeliumiin

Suomessa pitkään suoraviivaista punk rokkia esittänyt Klamydian laulaja Vesa Jokinen kunnostautuu nyt myös virren ja gospelin säveltäjänä ja sanoittajana. Hän teki musiikin Vaasassa esitettävään Betlehemin joulukuvaelmaan.

Seimet tuovat joulurauhan Oulun sydämeen

Tänä vuonna adventin aikaan Oulussa voi jälleen rauhoittua jouluseimien äärelle keskellä kaupunkia. Kansainvälinen seiminäyttely järjestetään toista kertaa, pääpaikkana on Oulun kaupunginteatteri.

Immanuelia harjoitellaan Nurmeksessa

Perinteisen Immanuel-jouludraaman harjoitukset ovat täydessä vauhdissa Nurmeksessa. Aatonaattona esitettävä katunäytelmä viettää tänä jouluna 20-vuotisjuhlaa.

Ensimmäinen adventti aloittaa jouluun valmistautumisen

Tänään vietetään ensimmäistä adventtisunnuntaita. Adventtisunnuntai aloittaa adventtiajan eli jouluun valmistautumisen.

Suvivirsi saa soida kevätjuhlissa

Opetushallituksen mukaan koulun kevät- tai joulujuhlasta ei tee uskonnollista tilaisuutta se, jos siihen sisältyy jokin uskonnollinen elementti, esimerkiksi virsi tai jouluevankeliumin osia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle