Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Helsingin saamelaisyhdistys lopettaa toimintansa talousvaikeuksien takia

City-sámit ry. joutui vaikeuksiin huonon taloudenpidon ja hallinnon vuoksi.

Kolttasaamelaiset äänestävät tänä viikonloppuna viimein uudesta luottamusmiehestään

Vuoden kestäneen odotuksen jälkeen kolttasaamelaiset äänestävät tänä sunnuntaina itselleen uuden luottamusmiehen.

Siemen koltansaamen kielen puhumiseen kylvetään kielipesässä

Kymmenen vuotta täyttävä koltansaamen kielipesä Pe'sser Ivalossa on raivannut tietä koltansaamen kielenelvytystyölle.

Enontekiöllä selvitetään kielipesätoiminnan tarvetta

Saamenkielisestä kielipesätoiminnasta kiinnostuneita perheitä pyydetään vastaamaan sähköiseen kyselyyn 8.6. mennessä.

Saamen kieli soljuu jo Enontekiön kielipesässä – toiminut vasta muutaman kuukauden

Enontekiön kunnan toiveissa on saada kielipesätoiminta käyntiin ensi syksynä myös Peltovuomassa.

Inarinsaamenkielisessä kielipesässä ystävänpäivänä puhutaan tunteista – "Pitää olla nätisti kaverin kanssa"

Inarinsaamenkielisen kielipesän Piäjun lapset Inarissa juhlistivat tänään ystävänpäivää. Hyvän kaverin kanssa saattaa tulla riitakin, mutta se ei haittaa.

Kielipesätoiminta alkoi Enontekiöllä - Saamelaiskäräjät iloitsee

Hetan kielipesä on hyvä esimerkki siitä, ettemme antaneet periksi, vaan teimme yhteistyötä, sanoo saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

Päiväkotilapsen vastaus toimittajalle sai aikaan somehitin

Ylen toimittaja sai täsmällisen vastauksen kysymykseensä.

Esitys: Lisää rahaa valtiolta Raattaman tielle ja saamenkielisille kielipesille

Eduskunnan valiokunta esittää ensi vuodeksi lisää rahaa Kittilän Könkäältä Raattamaan kulkevan tien korjauksiin sekä saamenkielisille kielipesille.

Koltansaamen kielettömät sukupolvet – taakkasiirtymät painavat yhä kielenelvytystyössä

Negatiiviset asenteet koltansaamen kieltä kohtaan vaikuttavat edelleen vanhempien valintaan siirtää uhanalainen kieli seuraavalle sukupolvelle, osoittaa tuore tutkimus.

Enontekiön kielipesiä ei voida perustaa – saamenkielisistä työntekijöistä huutava pula

Enontekiö on hakenut kielipesiin työntekijöitä jo kahteen otteeseen, mutta kummallakaan hakukierroksella ei saatu yhtään hakemusta.

Rovaniemen saamelaisvanhemmat ovat huolissaan saamenkielisen päivähoidon tilanteesta

Rovaniemen saamenkielinen päiväkoti siirrettiin kaupungin keskustasta pidemmän matkan päähän. Vanhempien mukaan uudessa paikassa on sisäilmaongelmia.

Enontekiön ensimmäisiin kielipesiin ei ole löytynyt työntekijöitä

Enontekiön kunnan ensimmäiset pohjoissaamenkieliset kielipesät Hetassa ja Peltovuomassa on tarkoitus avata syksyn aikana.

Inarinsaamen kielipesä ja äidinkielisten päivähoito saman katon alle – "Ei kenellekään mukavaa"

Äidinkielisen päivähoitoryhmän perustamisen myötä tilaa uskottiin tulevan lisää. Toisin kuitenkin kävi.

Kauan odotettulla Sodankylän kielipesällä avajaiset – Tulevaisuus vielä epävarma

Sodankylän kielipesän avajaisia juhlittiin viime perjantaina. Avajaisissa oli intoa ja iloa, mutta kielipesän tulevaisuus on vielä epävarma.

Saamenkielisille oman kielen päivittäinen käyttö ei ole vieläkään itsestäänselvää – "Äidinkieli on kuin arkivaate, jota pitäisi käyttää joka päivä"

Neljä kolttasaamelaista pohtii oman äidinkielen merkitystä. Uhanalaiselle koltansaamelle löytyy yhä tänäkin päivänä haasteita, mutta ylpeys kielenelpymisestä tuo hymyn kaikkien huulille.

Keskitalo on jättänyt kuntalaisaloitteen kielipesien perustamisesta Enontekiön kuntaan

Saamelaiskäräjien jäsen Pigga Keskitalo ehdottaa kahden kielipesän perustamista Enontekiön kuntaan: Hettaan ja Peltovuomaan.

Kielipesille tarvitaan lisää rahaa – Sodankylän uusi kielipesä lakkautusuhan alla

Saamelaiskäräjät, Inarin ja Sodankylän kunnat sekä Inarinsaamen kielen yhdistys pyytävät eduskuntaa lisäämään saamelaisalueen kielipesien rahoitusta 25 000 eurolla.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tapasi Inarin vanhempia ja kunnan edustajia

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä vieraili nykyisessä työssään ensimmäistä kertaa Inarissa. Matkan aikana hän tutustui koltansaamen kielipesään Ivalossa, tapasi Inarin vanhempia ja Inarin kunnan ja saamelaiskäräjien edustajia, joiden kanssa keskustelun aiheena oli myös Inarin koulun saamenkielinen opetus.

Vanhemmat joutuvat taistelemaan lapsiensa äidinkielen opetuksesta pääkaupunkiseudulla

Kolttasaamelainen Maarit Kiprianoff on yksi heistä, joka on huolissaan saamenkielen opetuksen jatkuvuudessa pääkaupunkiseudun kouluissa.

Leuddit soljuivat pitkästä aikaa Ijahis Idjan päälavalla – Hanna-Maaria Kiprianoff on uuden sukupolven leuddaaja

Tänä vuonna alkuperäiskansojen musiikkifestivaalissa, Ijahis Idjassa kuultiin myös pitkästä aikaa kolttasaamelaisten lauluperinnettä, leuddia. Sevettijärveläinen Hanna-Maaria Kiprianoff leuddasi ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle. Uhanalaisen leuddaamisen taidon Kiprianoff opetteli viime vuoden aikana.

City-saamelaisten uusi puheenjohtaja: "Olen iloinen, että hallituksessa on kattavasti edustettuna eri saamelaisryhmät"

Pääkaupunkiseudun saamelaisten City-Sámit-yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Hanna Helander. Tutkijana työskentelevä Helander on tehnyt työtä City-Sámit-yhdistyksessä erityisesti koulutus- ja päivähoitoasioiden parissa.

Saamelaiskäräjät suunnittelee kielipesiä Sisä-Suomeen

Saamelaiskäräjät hakee vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriöltä valtionavustusta saamelaisten kulttuuri- ja kielipesätoimintaa varten. Tänä keväänä saamelaiskäräjät kartoittaa saamelaisperheiden tarvetta esimerkiksi kielipesä- ja kielikylpykerhotoimintaan Jyväskylän ja Tampereen seudulla.

Kolttakulttuurisäätiö suunnittelee kolttatalon kunnostusta – "Tavoitteena viihtyisä kokoontumistila Sevettijärvelle"

Hankkeen tavoitteena on säilyttää Kolttatalo käyttökuntoisena sekä parantaa sen käyttömahdollisuuksia. Kokoustila kolttatalolla on tarpeen, sillä kylällä ei ole muita yhteisessä käytössä olevia tiloja, Kolttakulttuurisäätiöstä kerrotaan.

Kolttasaamelaisten luottamusmies kehottaa vaatimaan palveluja omalla kielellään

Kolttien luottamusmies Tanja Sanila on hoitanut virkaansa kohta vuoden. Hän näkee kolttakulttuurin vahvuutena yhteisöllisyyden. Heikkoutena on se, että kieli- ja kulttuuri on monelta jo hävinnyt tai heikentynyt.

Koltankielisten opettajien puute uhkaa lasten kielenopetuksen jatkumoa

Koltansaamenkielisten opettajien puute vaikuttaa vähitellen myös koltansaamen kielipesiin. Kielipesästä koulunkäyntiin on suuri muutos koltansaamen opetuksessa, kun jokapäiväisestä kielikylvystä siirrytään vain kahteen tuntiin viikossa. – Kauan jatkunut opettajapula huolestuttaa, sanoo Ivalon kielipesän johtaja Pirjo Lotvonen.

Joululaulukonsertti päättää vuoden 2015 kolttakulttuuriviikon

Sevettijärvellä järjestetään joululaulukonsertti 15. joulukuuta Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen juhlan yhteydessä. Tilaisuus päättää samalla pitkin syksyä tapahtumia tarjonneen kolttakultturiviikon.

Saamenkielinen kielipesä kaipaa laajennusta Helsingissä

Helsingissä asuville saamelaislapsille tarvitaan kohta lisää tilaa saamenkielisessä kielipesässä. Helsingin saamelaisyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Pieski sanoo, että päiväkodilla ei ole mahdollisuutta ottaa juuri nykyistä enempää lapsia, koska heille ei ole tarpeeksi tilaa eikä henkilökuntaa.

Rovaniemen saamenkielinen kielipesä viimein käymässä toteen – Aloittaa toimintansa lokakuussa

Pohjoissaamenkieliseen kielipesään on hakenut viisi lasta, ja se riittää kielipesän perustamiseen. Tilaa on yhteensä 12 lapselle.

Kielipesille ehdotetaan kokonaista 900 000 euroa

Valtiovarainministeriö ehdottaa saamelaisten kulttuuri- ja kielipesille 900 000 euroa vuoden 2016 budjetissa. Vuoden 2016 budjetti valmistuu syyskuun lopussa.

Rovaniemen pohjoissaamen kielipesään voi vielä hakea

Rovaniemen pohjoissaamen kielipesään voi vielä hakea ja kaikki hakemukset ovat tervetulleita, sanoo varhaiskasvatuspalveluiden ohjaaja Pirjo Niskavaara. Hakemukset voi tehdä verkossa.

Rovaniemen kielipesällä vielä toivoa

Rovaniemen saamenkielisen kielipesätoiminnan ei pitänyt alkaa, koska hakemuksia tuli liian vähän. Kielipesän tilanteesta on kuitenkin neuvoteltu uudelleen, ja se aiotaan laittaa käyntiin jo tämän vuoden puolella.

Liian vähän hakemuksia, kielipesää ei voida aloittaa Rovaniemellä

Rovaniemelle suunniteltu pohjoissaamenkielinen kielipesä ei aloita toimintaansa syksyllä. Määräaikaan mennessä tuli vain kaksi hakemusta. Toiminnan aloittaminen olisi vaatinut vähintään viisi hakemusta.

Viimeinen päivä hakea Rovaniemen pohjoissaamenkieliseen kielipesään

Pohjoissaamenkielisen kielipesätoiminnan on tarkoitus alkaa täyspäiväisesti 1.8.2015. Kielipesätoiminta alkaa Rovaniemellä, mikäli 10.6 mennessä on tullut vähintään viisi hakemusta.

Romanit tuovat tapojaan tutuksi: "Olemme vieraskoreita, kaikki tulijat otetaan avosylin vastaan"

Romanit ovat olleet osa Suomen kansaa satojen vuosien ajan. Romanikulttuuri on säilynyt vahvana, mutta valtaväestölle romanit ovat edelleen vieraita. Tätä verhoa halutaan nyt avata.

Näkökulma: Onko poliitikoilla aitoa tahtoa saamen kielten pelastamiseksi?

Ylen puoluepäivillä ainoastaan yksi ehdokas huomasi puhua valtion viime vuonna tekemästä periaatepäätöksestä käynnistää toimenpideohjelma saamen kielten elvyttämiseksi. Eivätkö ehdokkaat tunne sitä, vai onko kyse kenties kiinnostuksen puutteesta?

Kaupunkilaiset haluavat lastensa oppivan kielen – saamen kielipesiä nousee vauhdilla

Ouluun ja Helsinkiin on perustettu pohjoissaamen kieltä opettavat kielipesät, ja seuraavaa pesää perustetaan Rovaniemelle. Kielipesät on tarkoitettu saamelaistaustaisille lapsille, jotka eivät muuten oppisi edellisen sukupolven unohtamaa kieltä. Myös hallituksen periaatepäätöksessä kannatetaan kielipesätoimintaa.

Oulussa on kaikessa hiljaisuudessa avattu saamen kielipesä

Oulussa on alkanut tammikuussa saamen kielipesätoiminta. Kyseessä on Suomen kolmas kaupunkiympäristössä toimiva saamen kielen ja kulttuurin kielipesä. Lapsia voi edelleen ilmoittaa mukaan kielipesään.

Rovaniemelle vain puolipäiväinen kielipesä - saamelaisyhdistys tyytymätön ratkaisuun

Saamelainen äiti ja saamelaisyhdistysaktiivi Rauna Rahko-Ravantti iloitsee, kun Rovaniemen kaupunki on vihdoin aloittamassa saamenkielistä kielipesätoimintaa, mutta on pettynyt päätökseen, että kielipesä tulee toimimaan vain puolipäiväisenä. Saamelaisyhdistys Mii aikoo jatkaa taistelua kokopäiväisen kielipesän puolesta.

Saamen kielipesä aloittaa Rovaniemellä – kokopäivähoitoa ei tarjota lainkaan

Kielipesä aloittaa toimintansa maaliskuussa, jos Rovaniemen kaupunki onnistuu löytämään pohjoissaamentaitoisen lastentarhanopettajan. Kielipesässä lapsille tarjotaan päivähoitoa korkeintaan 5 tuntia päivässä. Kielipesä ei näin sovi perheille, jotka tarvitsevat kokopäivähoitoa.

Rovaniemen saamelaisten kielipesäunelma toteutuu – Saamen kieltä sukupolvien yli

Saamenkieliset kielipesät yleistyvät vähitellen myös kaupungeissa. Saamen kieltä taitamattomille lapsille tarkoitettu kielipesä avaa ovensa myös Rovaniemellä.

City-Sámit selvittää saamelaisten kulttuurikeskuksen perustamista Helsinkiin

Helsingissä toimiva City-Sámit -yhdistys alkaa selvittää saamelaisten kulttuurikeskuksen perustamista Helsinkiin. City-Sámit ry. on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä valtion erityisavustusta saamelaisten kulttuurikeskuksen suunnittelusta ja perustamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Saamen kielipesille tablet-tietokoneita

Saamen kielipesät saavat tablet-tietokoneita. Tabletit on hankkinut saamelaiskäräjien alkuperäiskansojen elokuvakeskus Skábma.

Timperi lupaa: Koltansaamenkielinen päivähoito jatkuu Sevettijärvellä

Inarin kunnanjohtaja Reijo Timperi lupaa, että kunnan itäosassa Sevettijärven lapset saavat edelleen koltansaamenkielistä päivähoitoa vuodenvaihteen jälkeenki, vaikka kunta aikookin perustaa uuden kielipesän vasta ensi vuoden elokuussa. Tällä hetkellä toimintaa pyörittää koltan kielen yhdistys Saaʼmi Nueʼtt.

Saamelaisyhdistys Mii: Rovaniemi pelaa aikaa kielipesän perustamisessa

Saamelaislasten vanhemmat ovat huolissaan saamenkielisen kielipesän kohtalosta Rovaniemellä. Kielipesään on ilmoittautunut tarvittava määrä perheitä ja rahoituskin on kunnossa, itse kielipesää vain ei vielä ole. Saamelaisyhdistys Mii ry:ssä ollaan jo sitä mieltä, että Rovaniemi pelaa aikaa.

Inarin kunnan kielipesätoimintaa aletaan suunnitella kokonaisuutena

Inarin kunnan edustajat tapaavat ensi viikolla kolttasaamelaisen kieli- ja kulttuuriyhdistyksen, inarinsaamenkielen yhdistyksen ja saamelaiskäräjien edustajia. Tapaamisessa keskustellaan Inarin kunnan eri saamen kielten kielipesätoiminnasta kokonaisuudessaan.

Sivistysjohtaja: Inarin kunta ei ota Sevettijärven kielipesää vastuulleen

Saaʹmi Nueʹtt -yhdistys on tarjonnut Sevettijärven kielipesän toimintaa Inarin kunnalle. Sivistysjohtaja Irja Seppäsen mukaan Inarin kunta ei ole ottamassa vetovastuuta kielipesästä.

City-saamelaiset haluavat Helsinkiin saamenkielisen koululuokan

Vuosi sitten Pasilaan perustetussa kokonaan saamenkielisessä päiväkodissa kasvaa joukko lapsia, jotka puhuvat saamea äidinkielen tasolla. Mahdollisuudet kielitaidon ylläpitämiseen peruskoulussa ovat kuitenkin heikot.

Sevettijärven koltansaamen kielipesälle etsitään uutta pyörittäjää

Kolttasaamelainen kieli- ja kulttuuriyhdistys Saaʹmi Nueʹtt päätti viime viikkoisessa kokouksessaan, että se vähentää toimintaansa. Projektit, jotka ovat jo käynnissä, viedään loppuun, mutta uusia toimintoja ei aloiteta. Sevettijärven kielipesälle etsitään uutta pyörittäjää.

Rovaniemelle kaivataan kuumeisesti saamenkielistä kielipesää

Rovaniemelle on jo pidemmän aikaa kaavailtu pohjoissaamenkielistä kielipesää. Saamelaisvanhempi Marjo Lehtola on jo turhautunut odottamaan päätöstä kielipesän perustamisesta. Kaupungin mukaan kielipesälle on hankala löytää tiloja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle