Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yksin Berliinissä – sotavuosiin sijoittuva trilleri pienen ihmisen vastarinnasta

Elokuva pariskunnan vastarinnasta natsi-Saksassa.

FBI-agentti käynnisti eläkepäivinään mittavan rikostutkinnan: Kuka paljasti Anne Frankin Gestapolle?

Entinen agentti Vince Pankoke kokosi 19 rikostutkijan ryhmän, joka käyttää uusinta tekniikkaa selvittääkseen yli 70 vuotta vanhan rikoksen.

Italian tuhoisa maanjäristys ja Gestapon historia – nämä kuluneen viikon uutiset kannattaa lukea

Ministerit ja presidentti Sauli Niinistö kertoivat suurlähettiläille näkemyksiään ulkopolitiikan tilasta. Saksan Angela Merkel kiersi Eurooppaa. Ukrainassa juhlittiin 25. itsenäisyyspäivää.

Gestapo ei pitänyt koko Saksaa kauhun vallassa vaan sai innokasta apua – historioitsija murtaa viisi myyttiä

Monien käsitykset Gestapon toiminnasta perustuvat televisio-ohjelmiin ja elokuviin. Todellisuudessa natsi-Saksan poliisi kohteli äärimmäisen julmasti muun muassa kommunisteja ja juutalaisia, mutta sillä oli myös paljon innokkaita avustajia.

Alkavan viikon pääaiheet: Linux, Ukraina ja Ylen vaalikone täyttävät vuosia

Alkavalla viikolla juhlitaan suomalaisen idean pohjalta kehitettyä Linux-käyttöjärjestelmää, vietetään Ukrainan 25-vuotisjuhlia, kuunnellaan eduskuntaryhmien kesäkokousten kuulumisia ja vietetään taiteiden yötä.

Himmlerin päiväkirjat paljastavat arkipäivän kauhut juutalaisten kansanmurhasta

Himmler kertoo muun muassa olleensa vähällä pyörtyä saatuaan juutalaisen aivot takilleen teloituksen yhteydessä.

Prinsessa Madeleinen miehen natseja vastustanut sukulainen murhattiin keskitysleirillä

Chris O'Neill ei ole kertonut julkisuudessa sukunsa natsivastaisesta toiminnasta. Hän on esiintynyt prinsessa Madeleinen rinnalla lähinnä juhlatilaisuuksissa.

Heinrich Himmlerin noituuskirjojen kokoelma löytyi Tšekistä

Kirjat löytyivät Prahan lähistöllä sijaitsevasta varastosta, jossa ne ovat olleet koskemattomina 1950-luvulta saakka. Osan kirjoista natsit anastivat Oslosta miehittäessään Norjaa.

Saksa hyväksyi kiistellyn teletietolain

Uusi laki velvoittaa puhelinyhtiöt säilyttämään eräitä teletietoja kymmenen viikon ajan.

Natsit kaappasivat lapsena – oikeat vanhemmat löytyivät vasta 2000–luvulla

Vuonna 1941 syntynyt Ingrid von Oelhafen eli vuosia tietämättä oikeaa syntyperäänsä. Myöhemmin paljastui, että hän oli yksi tuhansista SS-joukkojen kaappaamista lapsista. Tuore teos muistuttaa, että monista natsi-Saksan aikaisista tapahtumista on edelleen hankala puhua.

Tšekissä nousi kohu natsimiehityksen kauhuja kuvaavasta tosi-tv-sarjasta – "Mitä seuraavaksi?"

Sarjan tuottajat sanovat haluavansa näyttää, mitä vaikeuksia ja paineita sisältyy elämään miehitysvallan alla. Arvostelijat kuitenkin syyttävät sarjaa miehitysajan ihmisten muiston loukkaamisesta.

Natsihenkinen vaalilaulu raivostuttaa Indonesiassa

Arvostelijoiden mukaan laulaja Ahmad Dhanin videolla käyttämä takki on samanlainen kuin SS-joukkojen ja Gestapon päälliköllä Heinrich Himmlerillä.

Natsijohtaja Heinrich Himmlerin yksityiskirjeet löytyivät – erikoisesta paikasta

Natsi-Saksan johtajiin kuulunut Heinrich Himmler oli tunnettu ankarasta juutalaisvihastaan. Himmler oli juutalaisten joukkotuhon pääorganisaattori. Siksi on erikoista, että hänen ja hänen vaimonsa yksityiset kirjeet päätyivät juutalaiselle keräilijälle Israeliin.

Natsien homouhrien muistomerkki paljastettiin Israelissa

Tilaisuuteen osallistui Saksan lähettiläs. Natsi-Saksan salainen poliisi Gestapo pidätti arviolta 100 000 miestä homoudesta epäiltyinä ja lähetti tuhansia keskitysleireille.

Tutkija: Pitkään etsitty Gestapon johtaja kuoli Berliinissä

Natsi-Saksan salaisen poliisin johtaja haudattiin sodan jälkeen joukkohautaan juutalaiselle hautausmaalle, sanoo saksalaistutkija.

Saksa pitää yhä salaisina arkistojaan natsijohtaja Adolf Eichmannista

Tuomioistuimen mukaan Saksan tiedustelupalvelu saa yhä salata osan natsijohtaja Adolf Eichmannia koskevista arkistoistaan. Arkistoja vaati julki Bild-lehti, jonka mukaan Saksan tiedustelu tiesi jo vuonna 1952, että Eichmann piileskelee Argentiinassa.

Natsijohtaja Hermann Göringin veli saatetaan palkita juutalaisten pelastajana

Israelilainen natsien uhrien muistokeskus Yad Vashem tutkii tietoja, joiden mukaan Albert Göring pelasti satoja juutalaisia ja poliittisia vankeja natsien vainoilta.

Occupy-liikettä inspiroinut kirjailija on kuollut

Ranskalainen kirjailija ja diplomaatti Stéphane Hessel oli kuollessaan 95 vuoden ikäinen.

Paju: Historiaa ei tulisi käyttää lyömäaseena

Virolainen kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju toivoo, että sotaa ei käytettäisi valtion vahvuuden mittana. Hänen mukaansa pitäisi keskustella enemmän sotien aiheuttamasta tunneperinnöstä.

Ranskan vastarintaliikkeen sankaritar kuoli

Toisen maailmansodan aikainen ausralialaisvakooja ja Ranskan vastarintaliikkeen sankaritar Nancy Wake on kuollut. Wake kuoli 98-vuotiaana Lontoossa sunnuntaina. Wake sai sodanaikaisista saavutuksistaan useita erittäin korkeita kunniamerkkejä.

Natsien päämajaan yleisönäyttely Berliinissä

Berliinissä on avattu natsien hallintoa esittelevä näyttely sitä varten kunnostetussa natsihallinnolle kuuluneessa rakennuksessa. Näyttely täydentää natsihistorian esittelyä Berliinin keskusta-alueella, jolla ovat toimineet muun muassa Gestapon ja SS:n toimistot. Natsihistorian lisäksi näyttely kuvaa saksalaisten sodanjälkeistä suhtautumista Hitlerin aikaan.

Olympiahengen viimeinen mohikaani?

Aikaeron siivittämänä onnistuin yön pimeinä tunteina lukemaan olympiakisoissa kirjan ”Himmlerin suuri suunnitelma”, joka ei koko voimallaan keskity kertomaan 2. maailmansodan juutalaisjulmuuksista, vaan pitkälti suuren yleisön peitossa olleesta arjalaisen herrakansan etsinnästä.

Hakaristikyltit pois Matarengin pääkadulta

Pahennusta herättäneet, natsiviitteitä sisältäneet, kyltit on poistettu sähköyhtiö Ekfors Kraftin julkisivulta Ruotsin Övertorneån keskustaajaman pääkadulla. Sosiaalidemokraattista hallintoa arvostelleissa kylteissä puolueen tunnus oli yhdistetty käännettyyn hakaristiin.

Gestapon päämajan paikalle natsiterrorista kertova museo

Berliinissä natsiajan valtakeskuksen, Gestapon ja SS:n päämajojen paikalle avataan ensi vuonna natsiterrorista kertova museo. Liki 20 vuotta vireillä ollut keskus on noussut viimein harjakorkeuteen ja avajaiset on määrä järjestää natsivallan kukistumisen 65-vuotispäivänä.

Saksa avasi yleisölle jättiläismäisen natsiarkiston

Saksa on avannut yleisölle maailman suurimman natsien rikoksista ja heidän uhreistaan kertovan tietokokoelman. Tähän asti arkiston tietoja ovat päässeet tarkastelemaan ainoastaan natsien uhrit ja heidän sukulaisensa.

Maanalainen armeija iskee vihdoinkin Saksaan

Natsi-Saksan miehityksellä ja Ranskan vastarintaliikkeellä leikittelevä brittiläinen tv-komedia 1980-luvulta esitetään vihdoin myös Saksassa.

Saksan Oscar-ehdokaselokuvassa vainotaan ja vaietaan Stasin nimeen

Vuonna 1989 lakkautettu Saksan demokraattisen tasavallan turvallisuuspoliisi Stasi jatkaa toimintaansa valkokankaalla. Florian Henckel von Donnersmarckin elokuva Muiden elämä (Das Leben der Anderen) kertoo järjestelmän palvelemiselle elämänsä omistaneesta kapteenista, jonka ajatusmaailmaa hänelle annettu tehtävä alkaa muuttaa.