Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ammattiopisto tarjosi kurssia homeopaattisesta epidemiakotiapteekista, kritiikkiä tuli paljon – Rehtori: "Kyseessä oli työtapaturma"

Kainuun ammattiopiston rehtori Raimo Sivonen myöntää, että suunniteilla ollut kurssi ei sovi oppilaitoksen periaatteisiin.

"Tervetuloa Suomen intergalaktiseen keskukseen" – Keski-Suomen maaseudulla tehdään lehteä, joka aiheuttaa otsaryppyjä skeptikoille

Ultra-lehti on raportoinut lähes 50 vuoden ajan rajatietoaiheita Uri Gelleristä pyramideihin. Suomalaisen uushenkisyyden erikoisuus on, että kristinusko ja vaihtoehtouskomukset mahtuvat samaan katsomukseen.

Huuhaa-palkinto Suomen Energiahoitajille asiakkaiden harhaanjohtamisesta

Suomalaisten skeptikoiden yhdistys pitää energiahoitajien toimintaa erityisen moitittavana, koska epämääräisiä hoitoja tarjotaan vakaviin sairauksiin. Yhdistys toivoo, että uskomushoitojen valvontaa parantava lainsäädäntö valmistuisi pian.

Oulun kaupunginkirjastolla järjestetään tilaisuus, jossa aiotaan ottaa yhteys kuolleisiin eläimiin – kirjastoasiakkaat hämmästelevät

Maksullisia eläinmeedioiltoja pidetään syksyn aikana muuallakin maassa. Oulussa tapahtumasta on tullut kriittistä palautetta kirjastonjohdolle.

Miksi huuhaata uskotaan enemmän kuin tiedettä? Ennen sivistymättömyyttä häpeiltiin, nyt sillä ylpeillään

Luonnontieteiden perusasiat, jopa maapallon pyöreys, asetetaan nykyään kyseenalaiseksi, kun ihmiset haluavat itse päättää tutkimusten luotettavuudesta.

Skepsis palkitsee kirjastot tiedon tasa-arvon edistämisestä

Kirjastot palvelevat erilaisia ihmisryhmiä teineistä eläkeläisiin, yhdistys toteaa perusteluissaan palkinnolle.

Skepsis tinojen tulkinnasta: Hauskaa saa pitää, mutta kaikkeen ei kannata uskoa

Uusi vuosi on ennustusten luvattua aikaa, mutta kaikkea ei pidä ottaa vakavasti. Skepsis muistuttaa, että huuhaa on aina huuhaata.

Huuhaa-palkinnon saanut kansanopisto puolustautuu: "Kansa saa, mitä haluaa"

Skepsis-yhdistys on myöntänyt Keski-Pohjanmaan kansanopistolle Huuhaa-palkinnon näennäistieteellisten kurssien järjestämisestä. Opisto itse määrittelee kurssit täydentäviksi hoitomuodoiksi.

Keski-Pohjanmaan kansanopisto pokkasi palkinnon homeopaattisella ensiavulla ja muulla huuhaalla

Humpuukikurssit menevät iloisesti sekaisin "koululääketieteen" oppien kanssa, moittii Skepsis.

Uskomaton Randi testasi suomalaisen taikavarvun

Yhdysvaltalainen skeptikko Rajatiedon messuilla 1989.

Ole parempi nettikeskustelija, vältä yleisimmät argumentaatiovirheet

Keskusteleminen ja väittely ovat taitolajeja, joissa on helppo sortua omien näkemysten perustelemiseen virheellisesti, erityisesti verkossa. Asiantuntijoiden mukaan yleisiä virheitä nettikeskusteluissa ovat keskustelukumppanin sanomisten vääristely ja liian hätäiset johtopäätökset.

Tätä ette pystyneet ennustamaan – Tv-ennustajille Huuhaa-palkinto

Skepsis muistuttaa, ettei tulevaisuudesta saa tietoa tähdistä tai korteista katsomalla. Skeptikkoyhdistys pitää television ennustajaohjelmia moraalisesti arveluttavina, koska niissä rahastetaan ihmisten epävarmuudella.

Tiedeyhteisöt huolissaan virheellisen tiedon leviämisestä – "Mututiedon levittäminen voi olla myös tahatonta"

Liian vähän tutkittu tai virheellinen tieto saa etenkin mediassa nopeasti siivet, ja pian asia on suurelle yleisölle täyttä totta.

20 000 euroa odottaa ottajaansa – paranormaali ilmiö on yhä todistamatta

Miltä kuulostaisi saada 20 000 euroa puhtaana käteen? Ei varmaan hassummalta, mutta sen eteen olisi pystyttävä toteuttamaan paranormaali ilmiö valvotuissa olosuhteissa.

Vuoden 2014 Huuhaa-palkinto Suomen Terveysjärjestölle

Kriittisen ajattelun yhdistys Skepsis ry on myöntänyt tämän vuoden Huuhaa-palkinnon Suomen Terveysjärjestölle “asiantuntijaksi tekeytymisestä ja terveysaiheisen keskustelun hämärtämisestä”. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, jonka Skepsis katsoo levittävän harhaanjohtavaa tietoa.

Skepsis: Kummitusjahdit voivat synnyttää väärää kuvaa tieteestä

Tutkimusta matkiva aavejahti voi olla tieteelle haitallista, huomauttaa Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

Mentalisti Pete Poskiparta: En näe auroja, vaan harjoittelen

Mentalisti Pete Poskiparta alleviivasi Ylen Aamu-TV:n lähetyksessä tänään keskiviikkona, että mentalismiin ei liity yliluonnollisia kykyjä. Tästä huolimatta mentalisti joutuu usein selittämään, ettei näe ihmisten ympärillä esimerkiksi auroja. Poskiparta on mukana suunnittelemassa skeptikkojen yhdistys Skepsis ry:n paranormaalien kykyjen testejä.

Kuka tahansa voi povata tähdistä

Astrologeilta ei vaadita minkäänlaista tutkintoa vaan kuka vain voi kutsua itseään astrologiksi. Silkkaa huuhaata, sanoo Skepsis ry.

Skepsiksen Huuhaa-palkinto geenimuuntelun vastustajille

Skepsis myöntää Huuhaa-palkinnon vuosittain taholle, joka yhdistyksen mielestä on kunnostautunut pseudotieteellisen ajattelun levittämisessä

Selitys enkelihoitojen suosiolle? – Tunne siitä, että joku kuuntelee

Kriittistä ajattelua edistävän Skepsis-yhdistyksen puheenjohtaja ei ota kantaa, ovatko uskomushoidot kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Sen sijaan niiden näkyvyys on kasvanut, kun tiedotusvälineet ovat alkaneet uutisoida uskomushoidoista.

Skepsiksen Huuhaa-palkinto kirkasvalokuulokkeille

Skeptikkojen yhdistys Skepsiksen vuotuinen Huuhaa-palkinto on myönnetty kirkasvalokuulokkeista tunnetulle Valkee-yhtiölle.

Kärkkäinen kiistää vihapuheen

Tavarataloketju J.Kärkkäisen toimitusjohtajan mukaan Magneettimediassa ei ole esiintynyt kiihotusta kansanryhmää vastaan. Julkisen sanan neuvosto ei voi puuttua ilmaisjakelulehden kirjoitteluun, koska se ei ole sitoutunut neuvoston toimintaan. Lehden kirjoitukset ovat johtamassa rikosilmoitukseen.

Lipposen ilmastomuutosvastaus herätti huomiota Facebookissa

Facebookissa on herättänyt huomiota SDP:n presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen vastaus ilmastonmuutostutkimusta koskevaan kysymykseen Skepsis ry:n ja Humanistiliiton presidenttikyselyssä. Lipponen vastasi olevansa jokseenkin samaa mieltä, kun ehdokkailta kysyttiin kantaa väitteeseen "Kansainväliset ilmastotutkijat ovat vakavasti vääristelleet tutkimustuloksiaan".

Huuhaa hurmaa vuodenvaihteessa

Vuodenvaihde on ennustuksien kulta-aikaa. Moni kysyy astrologeilta tulevaisuudesta, vaikka astrologialla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Huippupoliitikkojen, myös suomalaisten, tiedetään tästä huolimatta turvautununeen astrologeihin ja selvänäkijöihin.

J.Kärkkäisen Magneettimedialle vuoden Huuhaa-palkinto

Tavarataloketju J.Kärkkäinen on saanut tämän vuoden Huuhaa-palkinnon Magneettimedian kustantamisesta. Perusteiden mukaan suomalainen ilmaisjakelulehti on ensimmäistä kertaa valjastettu näin vahvasti uskomuslääkinnän, salaliittojen sekä virheellisen ja näennäistiedon levittämiseen.

Skepsis ry tuomitsee magneettikorut huuhaaksi

Magneettirannekkeiden mainostetaan tuovan helpotusta vaihdevuosivaivoihin ja kaikenlaisiin kiputiloihin. Tieteellisesti ei ole kuitenkaan voitu todistaa, että kehon lähellä pidettävällä magneetilla olisi terveyttä edistäviä tai haittaavia vaikutuksia, muistuttaa Skepsis ry.

Valmistaja myönsi tasapainorannekkeen huuhaaksi

Power Balance -rannekkeen valmistaja myöntää, että yhtiö on markkinoinut tasapainorannekettaan kuluttajia harhauttavasti. Ihmerannekkeen on väitetty parantavan suorituskykyä urheilussa ja sillä on uskoteltu olen muun muassa tasapainoa parantava vaikutus. Rannekkeen vaikutuksen on esitetty perustuvan siinä olevaan hologrammiin.

Järjen käyttö sallittu

Vuosia sitten suomalaisten skeptikkojen perustama tieteellinen yhdistys Skepsis ry pyysi minua tieteellisen neuvottelukuntansa jäseneksi. Kun kerroin asiasta kotona, lapseni kommentoivat, että en ole lainkaan sopiva kyseiseen tehtävään; uskonhan joulupukkiin. Siitä huolimatta lupauduin.

Skepsiksen Huuhaa-palkinto Power Balance -rannekkeelle

Skepsis ry on myöntänyt tämän vuoden Huuhaa-palkintonsa Power Balance -rannekkeen maahantuojalle ja myyjille. Rannekkeen on väitetty parantavan suorituskykyä urheilussa ja sillä on uskoteltu olevan muun muassa tasapainoa parantava vaikutus.

Ennustaja ilmestyy muutosten aikana

Kiihtyvä muutostahti ajaa ihmiset etsimään yksinkertaisia vastauksia monimutkaistuvaan maailmanmenoon. Muuttuva maailma luo markkinat empatiakykyisille ennustajille, joita etsitään jopa työpaikkailmoituksissa.

Vaihtoehtohoidoille tulossa kunnon pelisäännöt

Vaihtoehtohoitojen sääntelystä on valmisteilla uusi laki. Sen tarkoitus on rajata sitä, kuka erilaisia hoitoja voi antaa ja kenelle. Myös vaihtoehtohoitojen katteettomaan markkinointiin ja perusteettoman korkeisiin hintoihin on tarkoitus puuttua.

Rokotusinfo sai negatiivista tunnustusta

Vuoden 2009 Huuhaa-palkinnon on saanut Rokotusinfo ry. Palkinnon myöntäneen Skepsis ry:n mukaan Rokotusinfo levittää sellaista tietoa, joka on suurimmaksi osaksi rokotuksille kielteistä.