Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anonyymi henkilökuva identiteettivarkauden uhrista.

Huijari voi esiintyä sinuna, jos tietää sinusta kolme asiaa – Ylen selvitys näyttää, miten suosittujen verkkokauppojen suojaus vuotaa

Selvitimme, miten helppoa verkkokaupoista on tilata tavaraa vääriin käsiin joutuneilla henkilötiedoilla.

Petteri Järvinen ja Henrik Ingo

Verkon tasa-arvo voi kaatua Yhdysvalloissa – vaikutukset tuntuvat myös Suomessa

Viranomaisten odotetaan päättävän niin sanotun verkon tasapuolisuusperiaatteen purkamisesta. Ylen aamu-tv:ssä vierailleiden asiantuntijoiden mukaan päätös voi tulevaisuudessa jarruttaa uusien tulokkaiden pääsyä internet-alalle.

Kädet tietokoneen näppäimistöllä.

Valvooko poliisi sähköpostiviestejäni? 5 kysymystä tiedustelulaista

Mitä jokaisen tulisi tietää perjantaina julkaistun siviilitiedustelulain luonnoksesta? Kysyimme asiantuntijoilta.

Miehen käsi tietokoneen näppäimistöllä.

"Vakavin uhka mitä historiamme tuntee" – Näin uuden verkkovalvontalain pelätään muuttavan Suomea

Kirjesalaisuus halutaan tehdä Suomessa entistä helpommin murrettavaksi, jotta verkkotiedustelulle saadaan lisää valtaa torjua rikoksia. Yle kokosi yhteen tunteita herättävän lakiuudistuksen puolustajien ja vastustajien perusteet.

Kuvituskuva tietovuodosta.

Tietovuoto Facebook-tileistä "vain ajan kysymys"

Väitätkö, ettei sinulla ole mitään salattavaa? No, sittenhän ei varmaan haittaa, jos omat pikaviestittelysi vuotavat muiden luettavaksi.

WhatsApp kännykässä

Kerrot somessa itsestäsi vapaaehtoisesti, mutta paljosta luovut huomaamattasi

Jos kieltäydyt allekirjoittamasta nettipalvelun sääntöjä, sinusta voi tulla digitaalisesti syrjäytynyt. Mutta hei, eivät niihin käyttöehtoihin perehdy muutkaan.

iPhone 5.

WhatsApp ja Instagram saavat papukaijamerkit tietosuojasta – Luotettavien verkkopalveluiden tunnistaminen helpottuu

Digitaalisten palvelujen käyttöehtoja ei ole järin helppo ymmärtää, mutta tulevaisuudessa avuksi saadaan turvallisuudesta kertovat ikonit ja yhteiset pelisäännöt amerikkalaisten kanssa.

Netin tasavertaisuus on uhattuna Suomessakin – EU:lta luvassa ratkaisuja

Nettineutraliteetti on parhaillaan EU:n parlamentin pohdittavana. Ratkaisu voi lopulta olla samankaltainen kuin Yhdysvalloissa.

Jarmo Limnell ja Tapani Tarvainen.

Asiantuntijat: Verkkovalvontaan tiukat pelisäännöt – "Uhkia ei ainoastaan torjuta, vaan myös luodaan"

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta ja kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustuvan Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen keskustelivat verkkovalvonnan mahdollisuuksista ja uhkista Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Ville Oksanen kuvattuna Puoli Seitsemään -ohjelmassa vuonna 2014.

Kansalaisten digioikeuksia puolustanut Ville Oksanen on kuollut

Oksanen tunnettiin kansalaisoikeuksien ja sananvapauden puolustajana ja yhteiskunnallisena keskustelijana.

Sähköisen tunnistamisen kehittäminen koetaan tärkeäksi

Lakiesitys keräsi paljon huolella tehtyjä lausuntoja, jotka ovat jo vaikuttaneet lakiesityksen muotoon. Lakiesityksen tarkoituksena on kehittää sähköistä tunnistautumista ja yksinkertaistaa toimintaa.

Kuva nettisivustosta.

Poliisi ja tietosuojavaltuutettu tyrmäävät Effin työkalun – Effi: Laki ei edellytä henkilökohtaista pyyntöä

Osapuolet ovat eri mielisiä siitä, millä tavalla kansalainen voi saada tietoonsa, mitä tietoja hänestä on tallennettu poliisin henkilörekisteriin.

Poliisin tunnus Pasilan toimitalon seinällä.

Poliisi: Rekisteritietojaan voi saada vain käymällä poliisilaitoksella

Lähes kaikilla on oikeus saada tietää, mitä tietoja hänestä on tallennettu henkilörekisteriin. Tietonsa voi tarkistaa kerran vuodessa maksutta.

Kolme kantelua oikeuskanslerille tekijänoikeuslain valmistelun salailusta

Piraattipuolue sekä kansalaisjärjestöt Effi ja Avoin ministeriö ovat kannelleet opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeusyksikön toiminnasta.

Grafiikka

Tor-verkkoa käyttävät niin rikolliset kuin toisinajattelijat

Tor-verkossa toimivat tuhannet tietokoneet mahdollistavat anonyymin nettiselaamisen. Tor-verkolla on arviolta satoja tuhansia tai jopa miljoonia käyttäjiä.

Mies kirjoittaa tietokoneella.

KRP: Rikollisten jäljittäminen verkossa vaikeaa tai jopa mahdotonta

Erityisen vaikeaa käyttäjien jäljittäminen on salatuissa verkoissa, kuten Tor-verkossa.

Tietoiikennejohtoja.

Lainvalmistelua sähköisen viestinnän tiedustelusta arvostellaan rajusti – "Tilanne skandaalimainen"

Asiantuntijat moittivat, että lakia valmistellaan salassa ja liian kireällä aikataululla.

Effin varapuheenjohtaja pitää NSA:n kertomusta Euroopan tiedustelupalvelutietojen luovutuksesta uskottavana

Eurooppalaisten tiedot ovat olleet Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n käytössä, vaikka NSA ei itse ole kerännyt tietoja, teknologiaoikeuteen perehtynyt juristi Ville Oksanen sanoo.

Effi: Autojen paikannus loukkaisi yksityisyyttä

Tiemaksujen kerääminen ei saa perustua autojen pakolliseen satelliittipaikannukseen, sanoo sananvapautta ja yksityisyydensuojaa vaaliva Effi.

Googlen logo New Yorkin toimiston ulkopuolella.

Gmail-kohu - pelkäätkö yksityisyytesi puolesta?

Amerikkalaisten sähköpostipalvelujen käyttämistä kannattaisi vakoilun takia vähentää, sanoo Electronic Frontier Finlandin varapuheenjohtaja Ville Oksanen. Oksanen suosittelee käyttämään kotimaisia sähköpostipalveluja. Mitä mieltä olet keskustelusta?

Googlen logo New Yorkin toimiston ulkopuolella.

Netinkäyttäjien etujärjestö karttaisi Gmailia - Googlen viestintä Yle Uutisille: Väitteet eivät pidä paikkaansa

Amerikkalaisten sähköpostipalvelujen käyttämistä kannattaisi vakoilun takia vähentää, sanoo kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Electronic Frontier Finlandin varapuheenjohtaja ja lakimies Ville Oksanen. Sähköpostiviestien lukemisesta syytetty verkkoyhtiö Google kiistää väitteet Gmailin käyttäjien yksityisyydenloukkauksista.

Kommentteja Manningin tuomiosta: Me voitimme taistelun, vielä pitää voittaa sota

Wikileaks-vuotaja Bradley Manningin tuomiota on kommentoitu eri puolilla maailmaa. ihmisoikeusjärjestöt ja sananvapauden puolustajat kiittelevät päätöstä hylätä syyte vihollisen avustamisesta.

"Presidentin kommentit ovat tuulahdus 70-luvulta"

Ihmisten sähköisiä oikeuksia puolustava Effi-järjestö näkee tietovuotaja Edward Snowdenin turvapaikkakysymyksen moraalisena ja poliittisena valintana. Effi kysyy, olisiko Suomessa poliittista selkärankaa myöntää suojaa muuten kuin turvapaikkaprosessin kautta.

Miehen käsi tietokoneen näppäimistöllä.

Effi: Myös suomalaisten tietoja vakoillaan - "on ihan selvää"

Effin mukaan The Guardianin paljastuksen ansiosta nyt kansalaisilla on ensi kertaa konkreettista tietoa viranomaisten harjoittamasta vakoilusta.

"Diktatuureja on, mutta onko Suomen oltava samanlainen?"

Supo ei ole kansainvälisessä vertailussa ajan tasalla verkkovalvonnassa. Nettikäyttäjien etujärjestö Effi muistuttaa halutun Ruotsin mallin olleen kolaus maan maineelle.

Kari Haakana

Chisugaten raunioilla

Chisun albumin laiton lataaminen käynnisti jälleen keskustelun tekijänoikeuksista ja niiden valvontakeinoista - sikäli kun siis kovaääninen päällekkäin puhuminen on ymmärrettävissä keskusteluksi, pohtii Kari Haakana blogissaan.

Grafiikka google.com/history -sivustosta.

Hakuhistorian poistaminen - järkevää vaiko turhaa pelkoa?

Googlen uusi käyttäjäsopimus astuu voimaan 1. maaliskuuta alkaen. Sen myötä Google alkaa tallettaa käyttäjiensä Google-hakuja ja käyttää tietoja esimerkiksi kohdistettuun mainontaan.

Googlen ja EFFIn logo

EFFI: Google-uudistuksella ei merkittävää vaaraa yksityisyyden suojalle

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava EFFI ei ole huolissaan Googlen uudistuksen myötä muuttuvasta yksityisyyden suojasta. Google uudistaa yksityisyyden suojan käyttöehtojaan maaliskuussa ja yhdistää eri palvelujensa kautta keräämiään tietoja.

Ihmisiä osoittamassa mieltään.

Väärentämisen vastainen kauppasopimus kerää kritiikkiä

Eri puolilla maailmaa on osoitettu mieltä kansainvälistä, väärennösten vastaista ACTA-kauppasopimusta vastaan. Mielenosoittajat moittivat tuoteväärennöksiä ja nettipiratismia suitsivan sopimuksen valmistelua salailusta. Mielenosoittajat kokoontuivat myös Helsingissä.

Pirate Bay block comes into force in Finland

Customers of the Elisa and Saunalahti internet service providers can no longer use those internet connections to visit The Pirate Bay website. Helsinki District Court ordered the ISPs to block the Pirate Bay last October, but the block went into effect on Monday.

Kännyköihin kaavailtu "c-kasettimaksu" kuumentaa tunteita

Kopioinnin hyvitysmaksu, jota kulttuuriministerin vastainen mainoskampanja ryöpyttää, on ajankohtainen kysymys. Valtioneuvoston piti käsitellä Arhinmäen kiisteltyä asetusesitystä viime torstaina, mutta asiaa käsitellään näillä näkymin ensi torstaina. Hallituksen on pian päätettävä hyvitysmaksun laajentamisesta, sillä asetus on tulossa voimaan ensi vuoden alussa.

Piraattisivujen patoamisesta nousi kohu

Opetusministeriöstä on tavalla tai toisella vuotanut muistio, joka käsittelee tekijänoikeuslain mahdollista muuttamista, vahvistetaan opetusministeriöstä. Ministeriön asettama toimikunta on keskustellut mahdollisuudesta muuttaa lakia niin, että teleoperaattorit voitaisiin pakottaa estämään pääsy tekijänoikeuslain kannalta laittomia sisältöjä jakavalle ulkomaiselle verkkosivustolle.

Nettihenkkareilla pyritään lisäämään luottamusta internetissä

Netissä lisääntyvät huijaukset houkuttelevat alalle uusia turvallisuutta tarjoavia yrityksiä. Suomessa kehitetty "nettihenkkari" pyrkii lisäämään netinkäyttäjien keskinäistä luottamusta muun muassa kaupankäynnissä. Kansalaisten netin käytön oikeuksia puolustava EFFI ry pitää uusia palveluita myös riskialttiina.

Oikeusministeri Tuija Brax ja oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikka.

Uusi laki rasistisista rikoksista herättää pelkoja sananvapauden kaventumisesta

Valmistelussa oleva uusi laki rasistisista rikoksista on herättänyt vahvaa kritiikkiä. Uusi laki saattaisi pelottaa ihmisiä olemaan käyttämättä sananvapauttaan ja siirtää internetissä toimivia palstoja ulkomaille.

Suvi Linden ”palkittiin” Isoveli-tunnustuksella

Electronic Frontier Finland (EFFI) jakoi kuudennen kerran palkinnot, joilla palkitaan turhaa ryppyotsaisuutta välttäen pahimmat kansalaisiin kohdistuvat yksityisyyden loukkaukset. Yksilösarjan voitti liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén. Yrityssarjassa palkinnon sai autojen GPS-seurantaa ajava PANDA-projekti.

Effi vastustaa verkkoäänestystä

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia ajava Effi-järjestö vastustaa hallituksen suunnitelmaa kokeilla verkon kautta tapahtuvaa äänestystä mahdollisesti vuoden 2016 kuntavaaleissa. Järjestö pitää ajatusta outona, koska sähköistä äänestystä ei saatu luotettavasti toimimaan edes äänestyspaikalla.

Sähköinen äänestäminen herättää epäilyjä

Sähköistä äänestämistä luonnehditaan periaatteessa hyväksi ajatukseksi mutta hankalaksi toteuttaa. Oikeusministeriö on saanut eri tahoilta asiaa koskevia lausuntoja syyskuiseen muistioonsa liittyen. Sähköistä äänestämistä kokeiltiin viime vuoden kuntavaaleissa Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä.

Grafiikka

Companies Drag Their Feet on "Snooping Law"

So far, not one Finnish company has made use of a controversial law allowing employers to monitor workers' emails. Proponents of the so-called Lex Nokia law say it could help businesses protect trade secrets.

Mielenosoittajat vastustavat Lex Nokiaa.

Yritykset väistelevät Lex Nokiaa

Yksikään yritys ei ole ottanut käyttöön kiisteltyä tietosuojalakia. Lakiuudistusta on perusteltu yritysten tarpeilla valvoa tietoliikennettään ja yrityssalaisuuksien vuotoa.

Oikeusasiamies: Lapsipornolaki on liian tulkinnanvarainen

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt pitää lakia lapsipornon estotoimista liian tulkinnanvaraisena. Laki on hänen mukaansa liian ympäripyöreä erityisesti sananvapauden kannalta. Oikeusasiamiehelle on tehty yli 30 kantelua laista ja sen soveltamisesta.

Effi ry erittäin tyytyväinen KHO:n päätökseen

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Effi ry on erittäin tyytyväinen Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen määrätä kuntavaalit uusittavaksi kolmessa kunnassa. Effin mukaan päätös on osoitus siitä, että sähköisen äänestysjärjestelmän käyttöönotto valmisteltiin huonosti.

Väärinkäytökset nettiadresseissa vähäisiä

Muutaman päivän aikana kerätyt kymmenettuhannet nimet hallituksen eläkepäätöstä vastustavaan palkansaajajärjestöjen nettiadressiin osoittaa viimeistään, että nettiadressit ovat yhteisöllisen vaikuttamisen keino, joka on tullut jäädäkseen. Nimiä bittiavaruuteen keräileviä tahoja on kuitenkin monenlaisia ja väärinkäytöksetkin ovat mahdollisia.

Effi haluaa KKO:lta lausunnon Lex Nokiasta

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia ajava Effi-järjestö haluaa presidentti Tarja Halosen pyytävän Korkeimmalta oikeudelta lausunnon ennen kuin hän allekirjoittaa uuden sähköisen viestinnän tietosuojalain. Eduskunta hyväksyi lain keskiviikkona.

Sähköposti tietokoneen ruudulla

Many Employees Would Give Email Access To Bosses

The Finnish Parliament on Wednesday will vote on controversial changes to the data protection law that would allow employers to see information on the recipients and senders of employees' emails. In many jobs employees already allow bosses to read emails if they are not at work.

Sähköposti tietokoneen ruudulla

Moni työntekijä antaa luvan sähköpostinsa lukemiseen

Monella työpaikalla työntekijät ovat jo vuosia sitoutuneet siihen, että työnantaja saa lukea heidän sähköpostiaan, jos he itse eivät ole paikalla.

Pikkarainen kiistää edelleen rahankeräysrikoksen

Kemijärven Massaliikkeen rahankeräys jupakasta syytetty Juha Pikkarainen kiistää edelleen syyllistyneensä rikokseen. Syyttäjä vaatii Pikkaraiselle rangaistusta rahankeräysrikoksesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle