Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Why Finns don't want to change their national anthem

As Finns celebrate both Independence Day and Sibelius Day this week, Yle News canvassed opinion on the great anthem debate and found little appetite for change.

Klarinetisti Iines Kiuru: "Minusta tulee toivottavasti orkesterimuusikko."

Tutustu Sibelius-Akatemiassa opiskelevaan Iinekseen.

Jussi Nikkilä hurahti Shakespeareen – nuorille hän suosittelee uusia suomennoksia

Shakespeare-juhlavuosi on lopuillaan, mutta näytelmäkirjailijan tuotanto pysyy ajankohtaisena. Englantilaismestarin tekstit ovat ohjaajana ja näyttelijänä tunnetulle Jussi Nikkilälle työ ja intohimo.

Kymppi kukkarossa riittää – kotimaan kaupungeista löytyy halpaa huvia matkailijalle

Kaupunkilomailu ei välttämättä vaadi pulleaa lompakkoa. Kokosimme paristakymmenestä suomalaiskaupungista kohteita, joihin pääsee kymmenellä eurolla. Mukana on uusia kohteita ja vähemmälle huomiolle jääneitä helmiä.

Gambisti tulkitsee menneisyyttä: "1600-luvulta ovat säilyneet vain parhaat kappaleet"

Länsimainen musiikkikorva tunnistaa 1600-luvun musiikistakin samat kuin popista, melodian ja bassokuvion pyhän liiton. Vanha musiikki on viola da gambaa soittavalle Katri Susitaipaleelle intohimo. Kansanmusiikkia hän tulkitsee myös avainviululla.

Sakari Kuosmanen Kaurismäen uudesta pakolaiselokuvasta: "Roolihahmoni on erittäin tyly, mutta sydämellinen"

Aki Kaurismäen uusi elokuva kertoo pakolaistilanteesta komedian keinoin. Elokuvan kuvaukset alkavat ensi vuoden elokuussa. Pääosaa elokuvassa esittävä Sakari Kuosmanen kuvaa rooliaan tyypillisen suomalaisen kuvaksi.

From tram to tiny flat, offbeat settings for live jazz

Helsinki’s third annual We Jazz festival, which runs through Sunday, has earned a reputation for bringing improvisational music into unusual settings around the city.

Sibelius-elokuvan ohjaaja: "Sibelius tiesi tehtävänsä ja osasi tuotteistaa itseään"

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Timo Koivusalo sanoo Sibelius-elokuvallaan halunneensa näyttää, että maailmankuulu säveltäjä oli samanlainen innokas ja intohimoinen nuori mies kuin moni muukin. Elokuvaa tehdessään Koivusalolle syntyi käsitys Sibeliuksesta taitavana imgaon rakentajana.

Suomen tunnetuin Finlandia-hymnin esittäjä joutuu kertaamaan kappaleen joka kerta: "Oli pakko soittaa vaimolle, että lue nyt äkkiä ne sanat mulle"

Sakari Kuosmanen on esittänyt Finlandian muun muassa molemmissa Suomen jääkiekkomaajoukkueen maailmanmestaruusjuhlissa. Välillä teosta on pitänyt laulaa entisille NHL-kiekkoilijoille puhelimen välityksellä Pohjois-Amerikkaan, omasta autotallista kalsarit jalassa.

Kulttuuri kohtaa linnan vieraat jo aulassa – itsenäisyyttä juhlitaan tänä vuonna Sibeliuksen tahdissa

Tasavallan presidentti juhlii itsenäisyyttä vahvasti kulttuurin voimalla. Isäntäpari on valinnut linnan vastaanotolle musiikkia ja tarjoilua kulttuuriteeman mukaan.

Sibelius-juhlavuosi huipentuu suurkongressiin ja konserttiin Hämeenlinnassa

Kuudes ja toistaiseksi suurin Jean Sibelius -kongressi kerää Hämeenlinnaan kymmeniä tutkijoita maailmalta ja Suomesta. Kansainvälistä kärkeä edustavat tutkijat ovat säästäneet parhaat palansa juuri Hämeenlinnassa julkistettavaksi. Sibeliuksen syntymäpäivän kruunaa RSO:n konsertti, joka nähdään suorana myös Ylen kanavilla ja Areenassa.

Finlandia kirposi Sibeliuksen käsistä: "Jos kansa kerran haluaa laulaa, niin laulakoon"

Sibelius näki Finlandian orkesteriteoksena. Häntä ärsytti se, että Finlandiaa sovitettiin muille kokoonpanoille.

Gallen-Kallela kohtaa nykytanssin, klasarin ja Waltarin rockin – video

Akseli Gallen-Kallelan taulujen sielunmaisema herää henkiin poikkitaiteellisessa esityksessä. Torstaina Helsingin Savoy-teatterissa ensi-iltansa saavassa Symposion-teoksessa yhdistyvät nykytanssi, klassinen musiikki ja Waltari-yhtyeen rock. Akseli Gallen-Kallelan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.

Pulitzer-palkittu säveltäjä: Sibelius ei iske – eikä Saariaho

Sibelius ja Kaija Saariaho jättävät Steve Reichin kylmäksi. 78-vuotias amerikkalaissäveltäjä innostuu Radioheadista.

Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika veivaa bassosooloja varusmiesten säestämänä

Mitäköhän säveltäjä Jean Sibelius mahtaisi tuumia power metallia soittavan Stratovariuksen musiikista? Tai sähköbassosoolosta varusmiessoittokunnan orkesterin säestyksellä? Hänen tyttärentyttärenpoikansa Lauri Porra esittää molempia.

Unikeko ja ohjaaja Koivusalo: Naantali on kuin valmis lavaste

Elokuvaohjaaja Timo Koivusalo ihmettelee, miksei Naantalia ole käytetty enemmän kuvauspaikkana.

Sibelius

Jean Sibeliuksen elämäntarina ja rakkaustarina.

Onko avaruudessa Sibeliuksen lisäksi pian Manala, Tuonela ja Susikoira Roi?

Pluton ja kiertolaisten pinnanmuodoille kaivataan nimiä yleisöltä. Myös suomalaisnimiä on ehdotettu. Avaruudessa on jo valmiiksi liuta suomalaisille tuttuja nimiä.

Sibeliuksen jälkeläinen Lauri Porra yhdistää sujuvasti hevin ja klassisen – sävelsi sähköbassokonserton

Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika Lauri Porra on monipuolinen musiikkimies, jota konserttikiertueet ovat vieneet yli 50 maahan. Porra tunnetaan sooloprojektiensa lisäksi metalliyhtye Stratovariuksesta. Uusin sävellystyö Entropia on konsertto sähköbassolle ja orkesterille.

Näyttelijä Ilkka Heiskanen, ilmetty Jean Sibelius

Ilkka Heiskanen astuu Hämeenlinnan teatterissa suuriin saappaisiin - tai pikemminkin lakerikenkiin - noustessaan lavalle maailmankuuluna säveltäjämestari Jean Sibeliuksena. Rooli ei ole Heiskaselle uusi, hän on eläytynyt Sibeliukseksi näytelmissä aiemminkin. Sibelius ja hänen musiikkinsa tuntuuvat näyttelijästä vuosi vuodelta läheisemmiltä.

Sibelius valmiina lentoon – mutta kuumailmapallolento jäi yhä haaveeksi

Hämeenlinnan Teatterin näytelmä Sibelius – Kohtalonyhteydet saa ensi-iltansa ensi viikon torstaina. Näytelmä kertoo säveltäjämestari Jean Sibeliuksen merkityksestä suomalaisuudelle: siitä, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän muuttuu oman itsensä monumentiksi.

Yli tuhannen lapsen ja nuoren yhteisponnistus – Pieni merenneito puhuttelee rankoilla teemoillaan

Pieni Merenneito -tanssisatu vie katsojat suurten kysymysten äärelle lasten taidefestivaali Hippaloilla elokuussa. Teos tehdään hämeenlinnalaisvoimin, sillä mukana on jopa yli tuhat lasta ja nuorta. Luvassa ei ole Disney-viihdettä, vaan alkuperäisen H. C. Andersenin sadun mukaan esitys on täynnä rankkoja teemoja ja julmia käänteitä – opetuksenaan, että itse matka on tärkeämpi kuin tavoitteen saavuttaminen.

Kun viisivuotias pianon halusi – Erkki Korhosen Sibelius-into roihahti jo lapsena

Pianisti, kapellimestari, entinen oopperajohtaja ja nykyinen Sibelius-lähettiläs Erkki Korhonen ilmoitti viisivuotiaana vanhemmilleen, että hän haluaa pianon. Poika sai pianon, ja siitä lähtien soitin on miehen matkassa pysynyt.

Sibelius-lyhytelokuva lähtee Italiaan juhlistamaan säveltäjämestarin merkkivuotta

Sibelius-lyhytelokuva on kutsuttu Italiaan juhlistamaan Jean Sibeliuksen juhlavuoden tapahtumia. Sibelius-juhlavuoden tapahtumakimara alkaa Roomassa lauantaina.

Sibelius-näyttelyt raaputtavat esiin elävää Jannea

Sibelius-kuva monipuolistuu tänä vuonna monin osin Hämeenlinnassa. Kaupungin museot tuottavat säveltäjän 150-vuotisjuhlan yhteydessä neljä suurta Sibeliukseen liittyvää näyttelyä. Niiden avulla raaputetaan säveltäjän jähmeää julkisuuskuvaa.

Bond-teema ja Tom Jones – jäljet johtavat Sibeliukseen

James Bond -elokuvien teemassa kuuluu Sibeliuksen Cassazione. Muitakin lainoja ja vaikutteita hittilistoilta löytyy. Kansallisylpeytemme on inspiroinut etenkin amerikkalaisia popsäveltäjiä, kertoo Sibeliuksen tuntija Erkki Korhonen.

Minä ja Sibelius – Lasse Lehtinen löysi säveltäjästä yhteiskunnallisen osallistujan

Finlandia soi niin elokuvissa, kuin kansallisissa vapaustaisteluissa. Juuri julkaistu kirja tarjoaa kaksikymmentä näkökulmaa Sibeliukseen.

Sibelius-tutkija: Hän oli loistava kalsarikännin säveltäjä

Jean Sibelius on kiistämätön osa suomalaista kansallisidentiteettiä. Kulttuurivaikuttaja Antti Vihisen mielestä isänmaallinen leima oli säveltäjälle myös painolasti. Kaikissa saksankielisissä musiikkikeskuksissa Sibeliusta ei edes noteerata, Vihinen toteaa.

Murakamin hipihiljainen Hämeenlinna haaveilee japanilaisturistien vaelluksesta

Maailmankuulun kirjailijan Haruki Murakamin uusin kirja liikkuu Suomessa ja Hämeenlinnan seudulla. Joukko hämeenlinnalaisia on innostunut japanilaisturistien houkuttelemisesta, varsinkin Sibeliuksen juhlavuoden kesäksi 2015.

HPK luistelee tulevaan kauteen Sibeliuksen tahdissa

Hämeenlinnan Pallokerho valmistautuu hyvillä mielin ensi viikolla alkavaan jääkiekkokauteen. Toimitusjohtaja Risto Korpelan mukaan viime kauden positiivisesta tuloksesta on hyvä ponnistaa.

Japanin itsepuolustusvoimien sotilassoittokunta soittaa Sibeliusta

Mäntyharjun konsertin järjestävä Taidekeskus Salmela ei pelkää taloudellista tappiota.

Ujo hämeenlinnalaispoika päätyi satasen seteliin

Juhlavuoden Sibelius-näytelmä inhimillistää kansallista ikonia. Antti Vihisen kirjoittama esitys saa ensi-iltansa Hämeenlinnassa helmikuussa 2015.

Grammy on merkittävä tunnustus – Vänskän palkinto neljäs Suomeen

Ylen kulttuuritoimittaja Ville Vedenpää pitää kapellimestari Osmo Vänskän Grammya merkittävänä tunnustuksena. Vänskä ja tämän johtama Minnesotan orkesteri voittivat parhaan orkesteriesityksen Grammyn Sibeliuksen sinfonioista.

”Sibelius goes space” – jokaisessa keski-ikäisessä miehessä asuu pieni Sibelius

Kansallissäveltäjä Jean Sibeliusta juhlitaan Hämeenlinnan teatterin lavalla duurissa ja mollissa. Sibelius – Kohtalonyhteydet saa ensi-iltansa säveltäjämestarin syntymän 150-vuotisjuhlavuonna helmikuussa 2015. Näytelmä murtaa ikonia ja rakentaa ihmistä, kertoo näytelmäkirjailijana debytoiva, Sibeliuksesta tohtoriksi väitellyt kulttuurivaikuttaja Antti Vihinen.

Sibeliusta ja Beethovenia suurkuorolla

Jyväskylän oopperakuoro etsii uusia laulajia kevään suurkonserttiin. Oopperakuoro esiintyy toukokuussa järjestettävässä Oodi keväälle -konsertissa yhdessä Jyväskylän Sinfonian kanssa. Koelaulut alkavat lauantaina 4. tammikuuta.

Sibeliusta kaikelle kansalle kuppiloita myöten - kippis Janne!

Sibeliuksen syksy -festivaali puolentoista viikon kuluttua tarjoaa Hämeenlinnassa musiikillisia elämyksiä laajalla skaalalla. Tapahtumista yli puolet on ilmaisia. Tavoitteena on esitellä Sibeliusta mahdollisimman suurelle yleisölle.

Kuunnelluin säveltäjä maailmalla ei ole enää Sibelius vaan Pulkkisen Ari

Joensuussa vieraillut pelisäveltäjä Ari Pulkkinen on mies Angry Birds -pelien musiikin takana. Hänen musiikkiaan on kuullut arviolta kaksi miljardia ihmistä. Nyt hän haluaa irroittaa suomalaisesta pelimusiikista hittejä maailman radiokanaville.

Hämeenlinnan Taiteiden Yö kokoaa kimppaan kulttuurin tarjoajat

Elokuun viimeisen perjantain Taiteiden Yö Hämeenlinnassa tarjoaa tuttua ja ennennäkemätöntä. Pääosa tarjonnasta pyritään pitämään maksuttomana. Onko kulttuurin täyttämä ilta ainutkertainen tapahtuma, sitä järjestäjät eivät uskalla ennakoida.

Martti Suosalo hiljaiselostaan: Ehkä ne tajusi että ei herrajumala tätä samaa kaveria

Martti Suosaloa on viime vuosina nähty enemmän teatterilavoilla kuin valkokankailla. Elokuvatauon aikana Suosalolla on ollut aikaa valmistella muun muassa Mielipuolen päiväkirja -monologia. Näyttelijä on tällä hetkellä kiertueella monologinsa kanssa.

Myös tuntemattomat naistaiteilijat näkyvät Hämeenlinnan Taidemuseossa

Suurelle yleisölle tuntemattomat - mutta taidehistoriallisesti merkittävät - naistaiteilijat ovat viime vuosina saaneet näyttelytilaa Hämeenlinnan taidemuseossa. Tästä näyttääkin tulleen lähes museon linja.

AJASSA: Tietoa

Yhteiskuntamme ja elämämme rakentuvat pitkälti erilaiselle tiedolle. Miten tieto vaikuttaa ja mihin kaikkeen sitä tarvitsemme?

Aku Ankka etsii kadonnutta sinfoniaa - mukana myös "Sipuliuksen" syntymäkoti

Aku Ankka juhlistaa säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ensimmäistä virallista liputuspäivää ankkatarinalla Kadonnut sinfonia. Kari Korhosen piirtämässä ja käsikirjoittamassa tarinassa on haku päällä: Aku ja pojat etsivät Sibeliuksen, tai siis Sipuliuksen legendaarista kahdeksatta sinfoniaa. Tosielämässä Sibelius ilmeisesti poltti kokonaisen valmiin sinfonian Ainolan takassa vuonna 1945 - mutta Akkarissa asia menee tietysti hiukan toisin.

Sibeliustalon urut soivat Lahden Urkuviikolla

Lahden Kansainvälinen Urkuviikko tuo estradille tänä vuonna muun muassa Sibeliusta maailman kantaesityksenä. Sibeliustalo toimii nyt entistä keskeisemmin festivaalin tapahtumapaikkana Ristinkirkon rinnalla.

July brings sails, Sibelius and ska

While most of official Finland shuts down in high summer, the festival front is in full swing from rock, folk and jazz to modern dance and events for children.

Urkuviikko kantaesittää Sibeliuksen harvinaisuuden

Lahden kansainvälisellä Urkuviikolla esitetään tänä vuonna harvinaisia helmiä. Yksi näistä on Sibeliuksen alkuperäisversion kantaesitys.

Pirre Raijas haasteiden keskellä

Joensuun kaupunginorkesteri sai keulilleen melkoisen moniottelijan. Tuore tuotanto-markkinointipäällikkö Pirre Raijas on diplomin suorittanut sellisti, musiikin tohtori, yhteiskuntatieteiden maisteri, tutkija - ja kolmen pikkulapsen äiti.

Disney klassisen musiikin houkutuslintuna

Jos nuoret eivät muuten tule klassisen musiikin konsertteihin, on orkesterin pakko mennä nuorten luo. Koulukiertueella nuoria houkuteltiin klassisen pariin Tsaikovskin, Sibeliuksen kuin Pirates of the Caribbean -elokuvan tunnarin sävelin. Hämeenlinnan kaupunginorkesteri kokeili koulukiertuetta Etelä-Hämeessä.

Rautavaaran lauluja Sibelius-museossa

Laulaja, lauluntekijä, olympiaurheilija ja elokuvatähti Tapio Rautavaaran syntymästä tulee maanantaina kuluneeksi 95 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi Turussa soi sunnuntaina Rautavaara-konsertti.

"Kulttuuriteorian Elvis" villitsi Helsingissä

Slovenialainen kulttifilosofi Slavoj Žižek vierailee parhaillaan Suomessa. Kulttuuriteorian Elvikseksi tituleerattu Žižek on synnyttänyt ympärilleen rock-tähden kaltaista palvontaa. Julkkisfilosofin luennoille jonotetaan ympäri maailmaa, ja hän on kysytty vieras myös television keskusteluohjelmissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle