Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Korona vei huopataiteen verkkoon ja näkyy nyt Jämsän kansainvälisessä näyttelyssä – belgialaiset kuvaavat koronan tuskaa, suomalaiset sietokykyä

Huopataiteilijoiden tulkinta korona-ajasta esittäytyy kansainvälisessä kesänäyttelyssä Jämsässä. Vaikka korona ei juurikaan vaikuttanut huopataiteilijoiden työoloihin, moni työ on luotu tuomaan kotiin kestokykyä kriisiä vastaan.

Kampaamoyrittäjä keksi, miten hiusjätettä voidaan käyttää öljyntorjunnassa: "Melkein päivittäin kysytään, miten hiuksia voi lahjoittaa"

Hiukset ja karvat ovat päätyneet sekajätteeksi kampaamoista ja eläintrimmaamoista. Nyt kokeillaan niiden kierrättämistä kuitumatoiksi, joiden avulla voidaan imeyttää öljyä vesistöistä. Lahdessa aloitetussa hankkeessa on mukana useita kampaamoja.

Ellun huopa, Nilsiä

Elena Bondar jätti huippu-urheilun ja perusti käsityöpajan.

Tee istuinalusta huovutetuista villapalloista

Villa on lämmin takapuolen alla sekä sisällä että ulkona.

Neulo ja huovuta trendikäs patalappu

Pesukoneessa huovuttaminen on sekä jännittävää että helppoa.

Villasta julkkisten näköisnukeiksi – Sanni Kallonen on huovuttanut muun muassa metrisen Antti Tuiskun

Uusikaupunkilainen Sanni Kallonen on huovuttanut Antti Tuiskun, Michael Monroen ja Freddie Mercuryn.

Jokaisessa meissä asuu taiteilija ja kierrätystavara on hyvää materiaalia – huovutetut julkkikset valtasivat museon

ITE-taide ei vaadi sääntöjä. Gallerioiden ja apurahojen ulkopuolella tehty taide herättää nyt kiinnostusta ympäri maailman.

Räsymattotrendi voi nostaa kankeat kangaspuut vielä uuteen suosioon

Virkkaaminen, huovuttaminen ja kutominen ovat olleet viime vuosien käsityötrendejä. Mutta löytyykö kankeista kangaspuista vielä potentiaalia uuteen suosioon? Löytyy kyllä, arvelee Taitokeskus Ouran käsityöopettaja Raija Nikkola.

Huovutusneula onkin pistiäisen keksintö

Turun yliopiston tutkijat seurasivat loispistiäisen käyttäytymistä. Se huovutti hämähäkin pussiin omalla huovutustekniikallaan.

Huovutusta aamuyöllä – ja muut käsityöhulluuden merkit

Ihan hullultahan se tuntuu, että tulee kipeä olo, jos ei saa tehdä jotain käsityötä, sanoo Merja Vilmunen. Anja Kivinen taas huovuttaa, kun muut nukkuvat. Taitavat tekijät arvostavat myös muiden tekemiä käsitöitä – ja uuden työn valmistuminen palkitsee joka kerta.

Monipuoliset huopapallot

Huopapalloista askartelet ihania pikkulahjoja.

Nuorisoverstasta uhkaa ikärajan nouseminen – vain täysi-ikäiset pääsisivät sisälle

Janikan ja Hetan kädet käyvät - huovutustöinä syntyvät lumiukko ja joulukuusi. Joensuun Nuorisoverstasyhdistyksen taitoverstas tarjoaa nuorille naisille juuri nyt sitä, mitä he tarvitsevat - mielekästä tekemistä ja rauhaisan paikan suunnitella tulevaisuutta. Riskinä kuitenkin on, että verstas joutuu sulkemaan ovensa nuorilta ja vain täysi-ikäiset pääsisivät mukaan toimintaan.

Aikuisten käsityökoulussa vanha inho voi muuttua himoksi

Yhä useampi aikuinen haluaa käsityökouluun. Osa lähtee päivittämään vanhoja taitojaan, aktiviiharrastajat oppimaan jällen kerran uutta. Käsitöitä inhonnut Pia Byskata halusi mukaan löytääkseen mielikuvitukselleen uuden kanavan.

Digihahmo muuntuu huopahemmoksi – materiaalit tutuiksi käsityökoulussa

Leijat, mollamaijat ja keppihevoset esittäytyvät sulassa sovussa nettipelihahmojen kanssa Taito-käsityökoulun kevätnäyttelyssä. Näyttelyn teema, pelit ja leikit, on inspiroinut eri-ikäisiä hieman eri tavoin.

Lapset luovat merennoidan maailman merisiilit videokaseteista, meduusat muovipusseista ja sormivirkkauksella verkot

Merennoidan verkko syntyy vähitellen sormivirkkaussilmukka kerrallaan. Muovipusseista luodaan meduusoja ja videokasetteja repimällä saa merisiilejä. Lapset tekevät lavastustyöpajassa elementtejä suureen ponnistukseen, joka on Pieni merenneito -tanssisatu.

Vuoden nuorisoteko -palkinto Tyttöjen Talolle

Rovaniemellä viime syksynä avattu Tyttöjen Talo on sukupuolisensitiivisen nuorisotyön talo ja 12–28-vuotiaille tarkoitettu avoin tila. Vuoden nuorisotekopalkinnon myöntänyt Rovaniemen vapaa-ajan lautakunta toivoo kaupunkiin omaa tilaa myös pojille.

Pääsiäinen on lastattu lasipilleillä ja villalla – paperinarua ja mosaiikkia unohtamatta

Pääsiäinen on joulun ohella suosituinta askarteluaikaa, kun koteja puetaan värikkäisiin koristeisiin kevään suurta juhlaa varten. Kun ennen vanhaan kartonki, kreppipaperi ja kananmuna olivat perusainekset pääsiäisaskartelussa, ovat nyt suosiossa villa, mosaiikki ja styroksi.

Määkiminen hiljenee lammastilalla jouluksi

Talvi on lammastilalla vuoden rauhallisinta aikaa. Iltaisin on aikaa järjestää esimerkiksi käsityökursseja, joista tappikudonta on muodostunut tämän vuoden hitiksi.

Nenäpäivää juhlitaan tänään Kouvolan Manskilla

Kymenlaakson Nenäpäiväkiertue huipentuu tänään Nenäpäivänä Kouvolassa, jossa yleisö saa nauttia muun muassa monikulttuurisesta ohjelmasta. Tarjolla on myös Kouvolan Ammatillisen paikallisjärjestön tarjoamaa kinkkujuureskeittoa. Paikalla tietysti myös lipaskerääjät.

Tusinatennarit ei kaikkia kiinnosta

Kauppojen kenkävalikoimat ovat varsin mittavia, mutta Anniina Rytkönen kulkee kesät talvet omatekoisissa kengissä. Hän toteaa, ettei vaihtaisi popojaan tusinatennareihin.

Lasten kesäiset käsityöpajat käynnistyvät jälleen Porissa

Miltä kuulostaisi "förskottijuhannus" vihtoja tehden ja pannukakkua ja kahvia nauttien? Entä keppihevostyöpaja tai vaikka kangaspuilla kutominen? Kulttuuritalo Toivon pihapiirissä touhutaan tänäkin kesänä lasten kanssa käsityöpajojen merkeissä.

Taito Lappi kokeilee käsityön opetusta verkossa

Helmikuussa alkavan ensimmäisen kurssin menetelmä on valtakunnallisesti uusi siten, että opettaja ja kurssilaiset ovat opetustilanteessa vuorovaikutuksessa keskenään.

Kolumni: Joulu on kettumainen juhla

Joka vuosi yrittää olla rento joulun alla ja välttää sortumista ylilyönteihin. Mikä on lopputulos? Paha mieli.

Pinkkejä ja limenvärisiä alpakoita

Onko olemassa limenvärisiä alpakoita? Entä pinkkejä? Ei tietenkään, mutta alpakanvillasta tehtyä lankaa voi värjätä vaikkapa limenväriseksi tai pinkiksi. Alpakanvilla on kevyttä ja lämmintä sekä allergiaystävällistä materiaalia.

Huopa herää eloon Milka Stockhusin käsissä

Kun mikkeliläinen Milka Stockhus saa käteensä tukun huovutusvillaa ja huovutusneulan, syntyy kissoja, koiria ja leijonia. Eikä mitä tahansa huopaeläimiä vaan todella pikkutarkkoja, yksityiskohtaisia ja jopa aidon kokoisia taideteoksia.

Rajan läheisyys on arkea Värtsilässä

Tohmajärven Värtsilä on todellinen rajakylä. Kylässä sijaitsee vilkasliikenteinen Niiralan rajanylityspaikka. Liikennemäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja se näkyy myös Värtsilän arjessa.

Opintokuume iskee syksyllä

Ruotsia, englantia, saksaa, ranskaa, italiaa, venäjää ja latinaa sekä posliininmaalausta. Ja pilatesta. On taas syksy, ja kansalaisopistojen lukuvuosi alkaa. Vapaa kirjoittaja Anne Kotokorpi on opintien alussa.

Villalanka on nyt paksua ja värillistä

Villatuotteiden syksyinen kysynnän kasvu näkyy kehräämöissä. Esimerkiksi Mikkelissä sijaitseva Pirtin Kehräämö tekee merkittävän osan vuoden tuotoista syksyn kuukausina. Villatuotteiden kysyntä on vaihdellut vuosien saatossa ja tällä hetkellä villan kysyntä on jälleen kovaa.

Käsityöperinteitä maailmalta

Käsityöperinteitä maailmalta

Valokuva ikuistuu villahuopaan

Petäjäveden kansainvälisellä työpajalla opitaan uutta valokuvahuovutuksen tekniikkaa. Työpaja on osa EU -rahoitteista ohjelmaa, johon kuuluvia vastaavia työpajoja järjestetään eri puolilla Eurooppaa. Petäjäveden kansainvälisellä työpajalla ikuistetaan suomalainen maisema tai palanen kulttuuria huovalle.

Vasenkätisen lovikas syntyy löysällä otteella

Toimittaja Johanna Talasterä ei ole neulonut lapasia vuosikymmeniin. Hän kävi Lahden torilla tumppurekassa marttojen opissa - ja innostui.

Ajatuskupla: Nyt on kotoilun kulta-aika!

Oma koto kullan kallis, vai eikö se ollut oma koti. Kuka on keksinyt tämmöisen koto-sanan. Joka tapauksessa kotoilu on trendikästä, ja joulu on kotoilun kulta-aikaa Minna Rosvallin mielestä.

Lapaset herättävät muistoja

Toisille ne ovat tumput, toisille kintaat tai lapaset. Yhtä kaikki ne herättävät monen mielessä lämpimiä ajatuksia. Kukapa meistä ei muistaisi, miltä märkä villalanka tuoksuu tai maistuu. Lämpöisimmät lapaset tehdään huovuttamalla. Ennen vanhaan työmiesten mieleen olivat neulakintaat, koska ne mukautuivat parhaiten käteen.

Huopasaippualla persoonallista lämpöä kylppäriin

Huovutetun saippuan valmistus on helppoa. Saippualla, villalla, sukkahousuilla ja vedellä homma hoituu. Huovutetun saippuan käytössä on se etu, että sen voi laskea lavuaarin reunalle, eikä siitä jää lilluvaa lammikkoa saippuan alle.

Huovasta saa myös hellevaatteita

Moni mieltää huovan talviseksi materiaaliksi, mutta huovasta valmistetaan myös höyhenenkevyitä kesämekkoja, saunahattuja ja -peflettejä. Jämsässä Suomen huopayhdistyksen Filttin kesänäyttelyssä nähdään alan uusimpia innovaatioita, materiaalien yhdistelyä sekä perinteisiä huovutustekniikoita.

Käsityökoululaiset kävelevät käsillään

Kokkolan käsityökoulun kevätnäyttelyssä muovi, rautalanka, kierrätyspaperi, huopa ja monet muut materiaalit ovat taittuneet värikylläiseksi lopputulokseksi. Tekijät ovat punoneet, painaneet kangasta, kirjoneet, huovuttaneet ja pujotelleet. Käsillä kävellen -vuositeeman merkeissä innoitusta on haettu lähiympäristöstä.

Lila muna on muodikas

Pääsiäisenä koti koristellaan mieltymysten mukaan. Tipuja, rairuohoa ja pupuja. Perinteinen pääsiäiskoriste on myös pääsiäismuna. Munien maalaus ja koristelu on mielekästä puuhaa koko perheelle.

Tontussa on taikaa

Miten herätetään nukkuva tonttu? Millainen jälki on kuuntelijatontulla? Miten paperia poltetaan tulella? Miksi tontut asuvat monessa paikassa? 8-vuotiaat Iida, Meeri ja Alina etsivät kysymyksiin vastauksia tonttuleiristä.

Saunatontut ja menninkäiset ovat myös aikuisten juttu

Otavassa asuvan Sari Honkasen Mystical Stories -yritys on peikkojen, tonttujen ja muiden jännittävien otusten syntysija.

Sirpa Viherästä selvällä äänimäärällä Riihimäen uusi kirkkoherra

Riihimäen uusi kirkkoherra on kappalainen Sirpa Viherä. Hän päihitti selvästi miespuoliset ehdokkaansa keräten yli 47 prosenttia äänistä. Sirpa Viherä on seurakunnan ensimmäinen naispuolinen kirkkoherra.

Kukka-asetelma voi syntyä ruuveista ja lankakeristä

Porilainen floristimestari Niina Minkkinen voitti viikonloppuna Mikkelissä pidettävät kukkasidonnan Suomen mestaruuskisat. Minkkinen teki kilpailua varten ennakkoon Merirosvo-aiheisen pylvään ja kilpailussa merirosvomorsiamelle soveltuvan morsiuskimpun.

Taidetori herättää Kuopion satamatorin henkiin

Kuopion kesäkulttuuritarjonta puhkesi Taidetorin myötä kukkaan satamassa. Viinijuhlien jälkeen satamatorille jäänyt mökkikylä ja torilava saivat jatkokäyttöä.

Kaipuuta kiireen tuolle puolen…

Meillä jokaisella taitaa olla sellainen tietty paikka tässä maailmassa, minne aina kaipaamme. Se on paikka, joka on sydämissämme ja mielissämme, vaikka emme voisikaan olla siellä aina. Arja Kotiranta pohtii suunvuorossaan kaukokaipuuta.

Villasta syntyy viilentävä kettu

Pohjaslahdella syntyy suomenvillasta sadunomaisia hahmoja. Eija Pirttilahti suunnittelee ja toteuttaa muun muassa taidokkaita kettukuulereita. Jokainen kettu on oma yksilönsä, jolla on luonne.

Käsityökoulu täyttyi nopeasti

Keski-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisyhdistyksen järjestämään TAITO käsityökouluun haki tänä vuonna ennätysmäärä lapsia ja aikuisia.

Taidetori tarjoaa kokeiltavaa kaikenikäisille

Kuopiossa ensimmäistä kertaa järjestettävä Taidetori kokoaa yhteen taiteilijat, kaupunkilaiset ja vierailijat. Asuntomessujen aikaan Kuopin satamassa järjestettävällä Taidetorilla voi muun muassa kokeilla huovutusta, työstää sarjakuvia, zumbata, maalata taulu tai vaikka lähteä päiväkävelylle Minna Canthin ja Victor Barsokevitschin kanssa.

Vappuviikko on Vauvaviikko

Loruilua, kulttuurisuunnistusta, vauvajoogaa ja taaperosirkusta. Muun muassa niistä on vauvojen kulttuuriviikko tehty.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle