Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapsi piirtää taskulampun valossa.

Puolet suomalaisista kokee varautuneensa hyvin erilaisiin turvallisuusuhkiin

Kansalaispulssikysely kertoo, että puolet suomalaisista kokee varautuneensa turvallisuusuhkiin hyvin. Sen sijaan vajaa neljännes pitää varautumistaan huonona.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Kriisitalven joululahjavinkit

Kriisitalvena ystävälle voi antaa joululahjaksi purkkihernekeittoa ja lapselle taskulampun, kirjoittaa Hallamaa.

Graafinen kuvitus sähkökatkon vallitessa kättelevistä käsistä.

Näin varaudut pitkään sähkökatkoon ja toimit katkon alettua

Sähkökatkot kestävät keskimäärin alle kaksi tuntia. Jos katko kuitenkin pitkittyy, järeämmästä varautumisesta voi olla apua. Jutusta löydät toimintaohjeet aihe aiheelta.

Julia Törmä ja Jaana Jämsén katsovat hymyillen kameraan. Taustalla näkyy aurinkoinen Keskustori.

”Ei löydy, ei”, sanovat tamperelaiset – apteekit raportoivat tyhjenevistä hyllyistä, mutta monelta ei jodia kotoa löydy

Vain harva kadulla pysäytetyistä kaupunkilaisista kertoi kotoansa löytyvän joditabletteja. Uuden suosituksen mukaan yli 40-vuotiaiden ei apteekkiin tarvitse edes suunnata.

Lielahden Gigantin osastopäällikkö Tomi Mäentaus hymyilee kameralle päällään tummansininen Gigantin paita.

Hätämuonapakkausten suosio räjähti – sähköpulan pelko vauhdittaa ihmisten varautumista kriisitilanteisiin

Muun muassa varavirtalähteiden, retkikeittimien ja vedenpuhdistimien kysyntä on kasvanut viime vuodesta. Ennen lähinnä retkeilijöiden suosimat tuotteet yleistyvät nyt normaaleissa kotitalouksissa.

Oy Essity Finland Ab:n tehtaanjohtaja Jarmo Sara.

Viikko sitten kysyntä räjähti – nyt pehmopaperitehtaalla valmistaudutaan tuottamaan vessapaperia suomalaisille hirveää tahtia

Vessapaperin hamstraus on huomattu myös nokialaisella paperitehtaalla. Vielä ei hätäillä valmistustahdin kanssa, mutta tarpeen vaatiessa tuotantoa voidaan lisätä nopeasti.

Kotivarasäilykkeitä ja kuivavaraa.

Varmuusvaraston kerääminen voi olla monelle taloudellisesti haastavaa – tärkeä osa kotivaraa on vesi, mutta hanavesi ei säily ämpärissä kauaa

Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnunen vinkkaa, että esimerkiksi EU:n ruokakassi sisältää runsaasti hyvin säilyviä elintarvikkeita, joita voi käyttää myös normaaliarjessa.

Vesikanisteri ja -kannu, hernekeitto-, tomaattimurskapurkut sekä nuudelit ovat esimerkkejä kotivarasta.

Poikkeustilanteisiin kannattaa varautua – testaa, millä mallilla kotivarasi on

Varaa kotiin sellaisia tuotteita, joita muutenkin käytät.

Kahden kuvan yhdistelmä. Vasemmalla ruokakaappi, jossa muun muassa säilykkeitä, kuivamuonaa ja kahvia. Oikealla reppu, ruokaa, kissanruokaa, kissa, kissankoppi ensiapulaukku.

Peppi, 22, on pakannut reppunsa täyteen ruokaa, jos kotoa täytyy lähteä kiireellä – sadat kertoivat Ylelle sodan vaikutuksesta varautumiseen

Viranomaiset muistuttavat, että akuuttia sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa ei Suomessa ole. Varautuminen erilaisiin yhteiskunnan häiriötilanteisiin kannattaa joka tapauksessa.

Häiriötilanteissa tarvittavia tarvikkeita, kuten radio, paristoja, ilmastointiteippiä, passi, kynttilöitä, tulitikkuja ja otsalamppu.

Kotona tulisi selvitä useampi vuorokausi ilman sähköjä, juoksevaa vettä tai tietoliikenneyhteyksiä – näillä vinkeillä se onnistuu

Jokaisesta kodista pitäisi löytyä tarvikkeet useaksi vuorokaudeksi häiriötilanteissa selviytymistä varten. Häiriötilanteisiin kannattaa varautua jo ennakkoon, sillä tilanteen ollessa päällä se on jo myöhäistä.

Kuvassa on Arja Sepponen Naisten valmiusliitosta Pohjois-Savosta.

Naisten valmiusliittoon on tullut uusia jäseniä Pohjois-Savossa: kotivara, kyberturvallisuus ja sähköttä selviäminen kiinnostaa monia

Moni haluaa saada tietoa arjen turvallisuudesta ja siitä, miten varautua kriisitilanteisiin.

En person gör upp eld med tändstål och näver.

Moni on alkanut miettiä omaa varautumistaan kriisitilanteeseen – kerro meille, miten sinä olet sen tehnyt

Poikkeustilanteisiin kannattaa normaalioloissakin varautua, mutta överiksi ei kannata mennä, muistuttaa kriisiterapeutti. Voit kertoa omasta varatutumisestasi jutun lopussa olevan linkin kautta.