Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Avara luonto: Sri Lanka, meren helmi

Monsuuni ja kuivuus vuorottelevat ainutlaatuisella saarella.

Tutkimus: Ihminen leviää, suuret maanisäkkäät katoavat – Tuleeko lehmästä isoin maanisäkäs?

Yhdysvaltalaistutkimuksessa selviteltiin ihmisen leviämisen ja suurten maanisäkkäiden vähenemisen välistä yhteyttä yli sadan tuhannen vuoden aikana.

Video: Kahden aikuisen miehen painoinen sinivalaan sydän näytteillä torontolaismuseossa

Ontarion kuninkaallinen museo Kanadassa esittelee yli puolitoista metriä korkeaa ja runsaan metrin leveää sinivalaan sydäntä.

Tutkimus: Mitä suurempi merieläin, sitä suurempi sukupuuton uhka

Sinivalaiden kannasta on kadonnut kolmessa sukupolvessa 90 prosenttia. Iso koko on muuttunut eläimille uhkaksi ihmisten vuoksi, tutkijat sanovat.

Sinivalas ajautui rantaan ja kuoli Intiassa

Valas sinnitteli rannassa lähes 20 tuntia. Kyläläiset ja viranomaiset yrittivät työntää eläimen takaisin mereen.

Merielämää puoli miljardia vuotta sitten: Suurin otus oli kypäräpäinen katkarapu

Skandinaavien meren jumalalta ja latinan kypärä-sanasta nimensä saaneella kaksimetrisellä merieläimellä oli sinivalaan ruokavalio: pientä mutta paljon.

Näkökulma: 346 leikkelettä – tarvitsemmeko todella niitä kaikkia?

Ruokatrendit muuttuvat nopeasti ja etujoukoissa on coolia kulkea. Cooliuden varjopuolena on kuitenkin kauppojen valtava hävikki, joka on Suomessa kymmeniä miljoonia kiloja vuodessa. Haluammeko oikeasti sellaista kehitystä, kysyy Yle Savon toimittaja Anu Pöntinen.

Kommentti: Riittikö Nigerian opetus Deschampsille?

Karim Benzeman ja Olivier Giroudin pelaaminen oli todella tukkoista Nigeriaa vastaan, kirjoittaa Yle Urheilun Jaakko Parkkinen.

Newfoundlandissa pelätään valaiden räjähtävän – video

Kaksi rantaan ajautunutta ruhoa on nyt mädäntynyt paikoillaan viikon verran. Rannassa asuvilla ihmisillä ei ole keinoja siirtää niitä omin voimin.

Korvavaikku kertoo sinivalaan elämäntarinan

Yhdysvaltalaistutkijat osoittivat, että valaan korvakäytävään pakkautuneesta vahatulpasta voi lukea, millaisille myrkyille eläin on altistunut ja miten sen hormonitasot ovat muuttuneet vuosien varrella.

Satelliittilähetin lupaa ainutlaatuista tietoa sinivalaista

Sinivalaat ovat todellisia jättiläisiä, mutta harva on nähnyt niitä ja niistä tiedetään hyvin vähän. Nyt niiden jäljillä kuitenkin ollaan niiden laulun ansiosta.

Kaliforniassa yritetään suojella valaita alusten reittimuutoksilla

Rahtialusten reitit risteävät paikoin sinivalaiden, ryhävalaiden ja sillivalaiden liikkumisalueiden kanssa.

Maailman kovaäänisin kissa kehrää yli 67 desibelin voimakkuudella

Englantilainen kotikissa Smokey on tunnustettu virallisesti maailman kovaäänisimmäksi kissaksi. Guinnessin ennätystenkirjaan hyväksytty kehräys saavutti 67,7 desibelin voimakkuuden.

Grönlanti saa metsästää valaita

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio päätti viimeisenä kokouspäivänään sallia Grönlannin inuiittien pyytää ryhävalaita. Sen sijaan päätöksen valaiden kaupallisen pyynnin laajemmasta vapauttamisesta komissio siirsi ensi vuoden kokoukseen.

Sillivalas juuttui vuonoon Tanskassa

Vejlen vuonoon juuttunut valas ei kykene liikkumaan ja taistelee hengestään. Edellisen kerran sillivalas juuttui tanskalaisvuonoon vuonna 1923.

Valas voitti Korkeasaaren hiekanveistokilpailun - katso myös video veistosten syntymisestä!

Korkeasaaren kansainvälisen Art Meets Sand -hiekanveistokilpailun on voittanut latvialainen Karlis Ile. Voittajateos esittää nuorta sinivalasta. Kilpailu oli Pohjois-Euroopan karsinta hiekanveiston MM-kilpailuihin.

Sinivalaat palailevat Alaskan vesille

Alaskan vesiltä vuosikymmeniä sitten kadonneet sinivalaat ovat palaamassa vanhoille vaellusreiteilleen. Merten jättiläiset pyydettiin viime vuosisadan alkupuoliskolla sukupuuton partaalle, eikä lajin pelastuminen ole vieläkään aivan varmaa, sanoo yhdysvaltalainen tutkimusjärjestö.

Jäätiköiden sulaminen uhkaa valaita

Etelänapa-alueen jäätiköiden sulaminen uhkaa vaeltavia valaita. Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan Antarktiksen jäätiköiden sulaminen vaikeuttaa valaiden ravinnonhankintaa.