Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuorma-auto Hiitolanjoen Lahnasenkosken kunnostustyömaalla.

Toinen pato sai lähdöt äärimmäisen uhanalaiselle lohelle elintärkeällä Hiitolanjoella Etelä-Karjalassa – kalat kärkkyvät jo Lahnasenkoskella

Lahnasenkosken pato on nyt historiaa. Virkistysaluesäätiö tekee vielä koskella kunnostustöitä. Sen jälkeen kalat pääsevät jatkamaan matkaansa pidemmälle jokeen.

Pekka Vähämäki, Joonas Ikävalko ja Markus Tapaninen tekevät sähkökoekalastusta Hiitolanjoen Kangaskoskessa seisten.

Padon purku riehaannutti harvinaiset lohet kutemaan – tutkijat hämmästyivät: "En ole törmännyt tällaiseen koskaan Suomessa"

Yli sata vuotta valjastettuna olleen Kangaskosken ennallistaminen Etelä-Karjalassa on onnistunut yli odotusten. Ensimmäisessä sähkökoekalastuksessa laatokanlohen ja -taimenen poikasia löytyi määrä, jota kukaan ei olisi voinut kuvitella.

Lahnasenkosken voimalaitos Hiitolanjoessa.

Hiitolanjoelle roudataan valtavia kivilasteja, jotta voimaloiden pois ajama lohi saapuisi takaisin – aikaa voi mennä vuosia

Voimalat ehtivät toimia Hiitolanjoen koskissa yli sata vuotta. Padot estivät äärimmäisen uhanalaisen Laatokan järvilohen nousun sen kutupaikoille.

Kangaskosken voimalan voimalakanavassa vettä.

Hiitolanjoen Lahnasenkosken ennallistaminen alkoi tietöillä – patotöihin päästään elokuussa

Hiitolanjoen Lahnasenkosken voimalan turbiinit pysäytetään heinäkuun kuun lopussa.

Vesi virtaa joessa, josta on purettu pato pois.

Rautjärvellä sijaitsevan Hiitolanjoen vapauttaminen palkittiin kansainvälisesti – esimerkki inspiroivasta jokien kunnostustyöstä

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö on saanut kansainvälisen palkinnon Rautjärvellä sijaitsevan Hiitolanjoen vapauttamisesta. Kangaskosken padon purkaminen nostettiin parhaaksi monien Euroopan jokien padonpurkuprojektien joukosta.

Hiitolanjoen Kangaskoski Rautjärvellä 2. syyskuuta 2021.

Harvinainen lohi kuti tuhansia vuosia itärajan ylittävässä joessa Suomen puolella, kunnes voimalaitokset estivät sen – pian reitti on taas auki

Hiitolanjoen kunnostamisen myötä vaelluskaloille vapautuu kulku Laatokalta Ritakosken yläpuolisille vesialueille. Ritakoskelle rakennetaan pohjapato ja tekokoski sekä puretaan osa vesivoimalaitoksen säännöstelypadosta.

Vanhankaupunginkosken länsihaarassa on pato, joka aiheuttaa kulkuesteen vaelluskaloille.

Hollantilainen patoasiantuntija tuli Suomeen ja vaikuttui – Helsingin tunnetuin koski on esimerkki uudesta kansainvälisestä ilmiöstä

Euroopassa ja Yhdysvalloissa on purettu jo tuhansia patoja. EU-komission ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi 25 000 kilometriä vapaana virtaavaa jokea vuoteen 2030 mennessä.

Hiitolanjoen Kangaskoski Rautjärvellä 2. syyskuuta 2021.

Kangaskosken padonpurkujuhlaa vietetään huomenna Rautjärven Hiitolanjoella – myös voimalan sisälle pääsee kurkistamaan

Hiitolanjoen Kangaskosken vapaata virtausta voi ihailla entisen patoalueen uusilla kulkualueilla ja katselupaikoilla huomenna järjestettävässä padonpurkujuhlassa.

Hiitolanjoen Kangaskoski Rautjärvellä 2. syyskuuta 2021.

Hiitolanjoen koskien vapauttamisesta saatuja oppeja viedään nyt muualle Suomeen

Rautjärvellä tehtiin töitä 20 vuotta Hiitolanjoen koskien vapauttamiseksi. Tavoitteena on parantaa äärimmäisen uhanalaisen järvilohen elinmahdollisuuksia. Hiitolanjoki on Suomen ainoa luonnonvaraisen järvilohen lisääntymisjoki.

Jasper Pääkkönen kävi katsomassa purettua patoa Hiitolanjoella: "On vaikea löytää sanoja"

Jasper Pääkkönen lahjoitti merkittävän summan lohijoelle – nyt hän saapui katsomaan, mitä rahalla saatiin: "On melkein vaikea löytää sanoja"

Rautjärven Hiitolanjoen kolmesta vesivoimalaitospadosta ensimmäinen on nyt purettu lohen tieltä. Tänään Hiitolanjoen ystävät saapuvat juhlistamaan 20 vuotta kestänyttä taistelua joen puolesta.

Laatokanlohet jäivät nalkkiin Hiitolanjoella

Aivan kuin ne olisivat aavistaneet – katso, miten isot lohet jo kärkkyvät kohta purettavan padon äärellä

Voimalaitosten padot ovat liki sadan vuoden ajan estäneet ainutlaatuisen laatokanlohen nousun vanhoille kutupaikoilleen Rautjärven Hiitolanjoella. Siitä huolimatta ne saapuivat jo odottamaan padon avautumista.

Tyyni Hiitolanjoki kesäisessä maisemassa.

Uusien arvojokien etsintä alkaa Etelä-Karjalassa – toiveena on löytää Hiitolanjoen kaltainen helmi

Moni vesialue Suomessa kaipaisi kunnostusta, mutta kunnostustarpeesta ei tiedetä. Näitä aukkoja ryhdytään nyt paikkaamaan.

Aortan repijä pizza Juholan Biisoni areenan ravintolassa

Itärajan syvällä maaseudulla sijaitseva ravintola löi jälleen tiskiin hurjat myyntiluvut: “Varmaan yli kymmenen tuhatta pitsaa myydään tänä kesänä”

Kotimaisen matkailun ennätysmäinen kesä on tuonut turistit suurin joukoin myös syrjäseuduille. Esimerkiksi itärajan Parikkalassa pitsaa on mennyt kaupaksi kuin liukuhihnalta ja leirintäalue on pullistellut koko kesän.

Jasper Pääkkkönen Lahnakosken padolla

Jasper Pääkkönen lahjoitti 25 000 euroa, jotta lohet pääsisivät jälleen kutemaan – nyt näkyy, mitä salaiset patokaupat tarkoittivat

Rautjärvellä Hiitolanjoen Kangaskosken voimalaitoksen liki 100 vuoden sähköntuotanto päättyi viime viikonloppuna, ja eilen maanantaina alkoi kosken ennallistaminen luonnonkivillä. Vuoteen 2024 mennessä kaksi muutakin Hiitolanjoen voimalaitosta on purettu.

Punatiilinen voimalaitosrakennus metsän siimeksessä

Historiallinen tapaus Hiitolanjoella – liki 100-vuotias vesivoimalaitos puretaan lohen tieltä

Suomessa ainutlaatuinen vesivoimalaitosten sulkeminen alkoi Rautjärven Hiitolanjoella. Kolmesta voimalaitoksesta ensimmäinen sulkeutui nyt ja loput parin vuoden kuluttua.

melojia järvellä

Itärajalla etsitään ikivanhaa vesireittiä Laatokalta Saimaalle – Turkikset, kala ja verotus houkuttelivat karjalaisia länteen

Koemelojat selvittävät, missä karjalaisten ikivanha reitti Laatokalta Saimaalle on voinut kulkea. Tarkoitus on kehittää sen pohjalta historiallisia melontareittejä.

Kangaskosken voimalaitos alajuoksun suuntaan.

Toinenkin Hiitolanjoen padoista sai purkuluvan: purkaminen aloitetaan nyt luvan saaneesta Kangaskosken padosta elokuussa

Kangaskosken pato on yksi Hiitolanjoen kolmesta padosta, jotka on tarkoitus purkaa vapaana virtaavan lohijoen tieltä.

Lahnasenkosken pato Hiitolanjoessa

Esteet äärimmäisen uhanalaisen järvilohen tieltä poistuvat vuoron perään – yksi Hiitolanjoen padoista sai purkuluvan

Hiitolanjoen kolmesta padosta ensimmäisen purkaminen on tarkoitus aloittaa elokuussa.

Hiitolanjoki Rautjärvellä

Ainutlaatuisen lohijoen pelastamisesta taisteltiin 20 vuotta – nyt idea leviää vauhdilla ympäri maata: "Ei tällaisia summia ole koskaan budjetoitu"

Etelä-Karjalan Rautjärvellä sijaitsevan Hiitolanjoen ennallistaminen ja erityisesti patojen purkaminen on uranuurtava ennakkotapaus, kun Suomen muitakin virtavesiä aletaan palauttaa lohikalojen vaellusreiteiksi.

Hiitolanjoki Rautjärvellä

Järvilohelle tehdystä ilkivallasta syntyi erikoinen selkkaus – ensin kutupesät tallottiin WWF:n kalakameran suorassa lähetyksessä, sitten soi puhelin

Hiitolanjoen järvilohet ovat kuteneet lokakuun aikana soraikkoon, missä mätimunat nyt ovat "kypsymässä".

Järvilohi Hiihtolanjoessa

WWF shuts down lake salmon webcam after youths disturb site

The video camera captured footage of what appeared to be youths disturbing the endangered salmon's spawning grounds.

Järvilohi Hiihtolanjoessa

Järvilohien kutupesiä tallottu Rautjärven Hiitolanjoella – WWF sulkee Luontoliven kalakameran

Kutualueen häirintä voi pahimmillaan vaikuttaa merkittävästi ensi keväänä kuoriutuvien poikasten määrään. 

Kangaskosken voimalaitos alajuoksun suuntaan.

Suomen viimeisille järvilohille avautuu vaellusreitti 15 vuoden taiston jälkeen – ponnistelut Hiitolanjoen vapauttamiseksi toivat valtakunnallisen palkinnon

Hiitolanjoen palauttaminen lohikalojen vaellusreitiksi on Suomen ympäristökeskuksen mukaan rohkea ja ainutlaatuinen teko.

Järvilohi Hiihtolanjoessa

Äärimmäisen harvinainen järvilohi yrittää sinnikkäästi Venäjältä kotiin Suomeen kutemaan – WWF:n kalakamera näyttää, mihin matka päättyy

Maailman luonnonsäätiö asetti Hiitolanjokeen kalakameran, jonka kuvassa pienet poikaset uiskentelevat.

Siipirattaalla sähköä tuottava minivoimala Simpeleellä.

Rahoitusneuvos tilasi mökkirantaansa oman voimalaitoksen – nyt harvinaisista lohista tunnetun pikkukunnan koskessa seisoo "nukkekoti", josta voi ladata kännykän

Simpeleellä Etelä-Karjalassa on viime vuosina hankkiuduttu eroon vesivoiman käytöstä. Nyt kuntaan on kuitenkin noussut uusi erikoinen siipiratasvoimalaitos.

Lahnasenkosken pato Hiitolanjoessa

Hiitolanjoen patojen purkamisen ympäristövaikutukset tutkitaan –Hiitolanjoki on edelläkävijä pienten vesivoimaloiden purkuhankkeena

Hiitolanjoen patojen purkamisen ympäristövaikutuksia selvitetään samalla, kun hanke etenee. Tavoitteena on saada monipuolista tietoa vastaavien tulevien purkuhankkeiden tueksi.

Järvilohi Hiihtolanjoessa

WWF yllättyi pikkujokeen laitetun livekameran suosiosta: "Valtavan iso luku"

Hiitolanjokeen laitettu WWF:n livekamera seurasi järvilohien saapumista kutujokeen. Kaikkiaan WWF:n livekameroita on tänä vuonna seurattu yli 4 miljoonaa kertaa.

Lahnasenkosken pato Hiitolanjoessa

Hiitolanjoen voimalaitoskaupoille sinetti – Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö omistaa nyt kaikki voimalaitokset

Kauppakirja Kangaskosken ja Ritakosken vesivoimaloista allekirjoitettiin eilen tiistaina.

Kangaskosken voimalaitos alapuolelta kuvattuna.

Mies taisteli 20 vuotta yksin vesivoimayhtiötä vastaan – ja voitti: "En luota lakimiehiin vaan itseeni"

Martti Myllys lähti pitkään oikeustaistoon, koska uskoi asiaansa. Kun oikeuden lopullinen päätös tuli, vesivoimayhtiö oli jo myynyt voimalaitoksensa.

Taimen vedenalaisessa kamerakuvassa.

Keskiviikko 2.10.2019 (radio)

Kuopion kouluhyökkääjä toimi yksin. Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen eroaa. Pääministeri Johnson on esitellyt uusinta brexit-suunnitelmaansa. Järvilohen elämää voi seurata suorassa WWF:n Luontolivessä.

Kangaskosken voimalaitos alajuoksun suuntaa.

Uhanalaiselle lohelle elintärkeän joen muutostöiden suunnittelu alkaa pian – "Kaiken keskiössä on kala, ja miten se pääsee nousemaan"

Hiitolanjoen muutostyöt tehdään Laatokan lohen ehdoilla. Kolmen padon purkamisessa on huomioitava myös maanomistajat, kulttuurihistorialliset arvot sekä se, ettei elohopea lähde liikkeelle joen pohjasta.

Ritakosken ohijuoksutusta  keväällä

"Patokauppa on suuri läpimurto" – Hiitolanjoki-yhdistyksen maltillinen sissitoiminta palkitaan joen vapauttamisella

Hiitolanjoki-yhdistys on vuosia ajanut Hiitolanjoen patojen purkamista. Nyt haave toteutuu.

Jasper Pääkkönen Lahnasenkosken padolla

Kun salaisista patokaupoista uupui rahaa, Jasper Pääkkönen soitti kalakavereilleen – nyt Suomeen syntyy uusi, ainutlaatuinen lohijoki

Hiitolanjoella on hierottu patokauppoja toistakymmentä vuotta. Nyt Suomeen tulee toinen Tenojoen kaltainen lohijoki.