Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lehmä.

Kauramaito valtaa alaa kaupan kylmähyllyiltä – jääkö Mansikki työttömäksi?

Erilaisten kasvipohjaisten tuotteiden suosio on noussut viime vuosina merkittävästi ja nyt myös kotimaiset meijerit ovat päättäneet ottaa oman osuutensa markkinasta.

Valmis puuroi maistui samalta kuin tavallisesta maidosta keitettykin.

Kookosmaidosta maitoallergikon riisipuuroa

Erikoisruokavalioita noudattavien ihmisten on joskus vaikea löytää sopivia jouluherkkuja. Allergioiden lisäännyttyä kysytään vaihtoehtoisia juhlaruokia.

Kuva Tapolan Parrillat Tulikeppi -makkarapakkauksesta.

Sausage recalled over unlabelled cheese content

Finnish artisanal sausage maker Tapola is advising retailers to pull its Parrillat Tulikeppi grilling sausages from store shelves because they contain cheese that has not been listed on the product label. The company says the cheese could cause allergic reactions in customers who are sensitive to or intolerant of dairy products.

Kuva Tapolan Parrillat Tulikeppi -makkarapakkauksesta.

Tapola vetää takaisin makkaraerän – jopa hengenvaara maitoallergisille

Tuotteisiin vahingossa päätynyt juusto voi aiheuttaa allergisen reaktion maidolle allergisille. Jälleenmyyjiä on ohjeistettu poistamaan tuotteet myynnistä.

Maitolasi

Suomi siedättää lapset eroon kananmuna- ja maitoallergioista ainoana Pohjoismaana

Suomi on siedätyshoitojen edelläkävijä Pohjoismaissa. Turku on puolestaan ensimmäinen suomalaiskaupunki, jossa on tutkittu lasten kananmuna-allergian hoitoa siedätyksellä. Valtaosa lapsista pääsee eroon allergiasta siedätyksen avulla.

Maitolasi

Study: Antibiotics increase kids’ risk of developing milk allergy

Children born by Caesarean section, or to mothers who used antibiotics during pregnancy, were found to have higher rates of intolerance to cow’s milk and sometimes asthma, according to doctoral research by Johanna Metsälä at Tampere University.

Maitolasi

Väitös: Antibioottien käyttö kasvattaa lasten riskiä sairastua lehmänmaitoallergiaan

Tampereen yliopistossa väittelevän Johanna Metsälän tutkimuksen mukaan pienempi riski sairastua lehmänmaitoallergiaan tai astmaan on niillä lapsilla, joiden äidit ovat synnyttäneet useita kertoja aiemmin.

Näkökulma: Maitoallergia-diagnoosi hämmentää imettävää äitiä

Jos vauvalla todetaan maitoallergia, pitääkö imettävän äidin muuttaa omaa ruokavaliotaan? Ja mikä avuksi, kun järki ja tunne riitelevät keskenään? Tämän ongelman kanssa on joutunut painimaan Yle Satakunnan vanhempainvapaalla oleva toimittaja Mari Kahila.

Fine Foodsin kookosjauhe voi olla maitoallergikolle vaarallinen

Fine Foodsin Wok´n Roll kookosjauheen pakkausmerkinnöistä puuttuu tieto, että se sisältää maitoa. Maitoallergikot voivat palauttaa kookosjauheet ostopaikkaan.

X-tra grillimakkaroista osa pois myynnistä

S-ryhmä vetää pois myynnistä erän X-tra grillimakkaroita. Pakkauksissa on virheellisesti juustomakkaraa. Juustossa oleva maito voi olla vaarallista maitoallergisille. Muille tuote on turvallinen.

Mignon-muna.

Evira: Mignon-munia vedetään myynnistä

Mignon-munia vedetään myynnistä maitoproteiinikontaminaation vuoksi, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Lapset kilistelevät maitolaseilla.

Siedätyshoito helpottaa maitoallergiaa jo viidessä kuukaudessa

Maitoallergian parantaminen siedättämällä onnistuu lähes 90 prosentin varmuudella, mutta siedätyshoito vaatii sitoutumista ja kärsivällisyyttä. Siedätyshoidon voi aloittaa esikouluiässä, ja maitolasillisen pystyy juomaan jo viiden kuukauden jälkeen.

Moni pärjää allergian kanssa kotikonstein

Allergia- ja astmaliiton neuvoja Anne Vuorenmaa vieraili perjantaina Ylen aikaisen studiossa vastailemassa kuulijoiden kysymyksiin allergioista. Vuorenmaan mukaan omatoiminen siedätyshoito tehoaa yllättävän usein.

Allergikko sietää omaa, mutta ei muiden koiria

Moni lemmikkiallergikko on siedättynyt omalle koiralle vaikka naapurin koirasta tulisikin oireita. Kyse on allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan siitä, että oman koiran kanssa ollaan niin paljon tekemisissä, että elimistö kehittää sietokyvyn sen allergeenille. Vuorenmaan mukaan samaa rotua olevat muut koirat voivat silti aiheuttaa allergisia oireita.

Riitta Saloniemi

Raakamaitoa, kiitos!

Raakamaidon eli käsittelemättömän maidon kysyntä on kasvanut huimasti. Saloniemen tila Laitilassa on Suomessa ainut tila, joka myy raakamaitoa kauppoihin. Laitilasta lähtee kauppoihin tuhat litraa raakamaitoa joka viikko.

Nippu spagettia

Vehnäsiedätys alkaa millimetristä spagettia

Suomessa on aloitettu merkittävä tutkimus, jossa kokeillaan siedätystä vehnäallergian hoitamiseksi. Mukana on kymmeniä vehnälle allergisia lapsia eri puolilla Suomea. Tavoitteena on parantaa allergialasten ja heidän perheidensä elämänlaatua.

Salaatti

Luonnonsuojelijat vaativat lisää kasvisruokaa kouluun

Kouluruokailussa on viime kymmenen vuoden kuluessa alettu tarjota suurta määrää vaihtoehtoisia aterioita.

Maitoallergisen lapsen pitäisi voida valita ruokajuomansa

Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunion mukaan maitoallergisille lapsille tulisi päivähoidossa tarjota korvaavaa ruokajuomaa. Pelkkä vesi ei riitä.

Pastaa lautasella.

Eväsreppu: Gluteeniton poropasta

Tämä pasta sopii niin keliakikolle, laktoosi-intolerantille, maitoallergikolle kuin kananmuna-allergiasta kärsivällekin.

Olli Isoniemi asettelee maitopurkkeja rullakkoon.

Maitohyllystä löytyy jokaiselle jotakin

Kaupan maitohyllystä löytyy nykyisin paljon muutakin kuin sitä tavallista perusmaitoa. Erikoismaidot palvelevat muun muassa erikoisruokavalioiden kanssa tuskailevia.

Maidottomien tuotteiden kysyntä kasvaa

Kuluttajien lisääntynyt kiinnostus johtuu laktoosi-intoleranssin ja maitoallergian lisäksi mm. kasvissyönnin yleistymisestä. Maidottomat tuotteet kuuluvat myös yhä useamman keskivertokuluttajan ruokapöytään.

Maitotuotteita karttaa yhä useampi

Soijajugurttia lusikoiva suomalainen ei ole enää harvinaisuus, vaikka eletäänkin tuhansien maitotuotteiden maassa. Maidottomien tuotteiden kulutus kasvaa Suomessa kohisten. Elintarvikeyritysten ja maahantuojien mukaan maidottomien tuotteiden myynti lisääntyy kymmenen prosenttia vuodessa.

"Lehmänmaito on pahaa"

Vainionpään perheessä on juotu kauramaitoa allergioiden vuoksi pienestä pitäen. Kahdella nuorimmalla tyttärellä ja äidillä on maitoallergia. Perheen kuopus Lilli Vainionpää, 4, on tottunut kauramaidon makuun niin hyvin, että lehmänmaito maistuu hänestä pahalta.

Vatsavaivat kouluikäisten yleinen kiusa

Jopa kolmannes 10 - 11-vuotiaista lapsista kärsii pitkittyneistä vatsaoireista, Kuopion yliopistossa tarkastettu väitöstutkimus kertoo.