Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Kun vaalituloksella pyyhitään pöytää" – Savo-Karjalan kansanedustajat löytävät syitä ennätyksellisen alhaiseen äänestysintoon

Kehno keskustelukulttuuri, pettymys politiikkaan, huono yhteiskunnan tuntemus, median vastakkainasettelu, vaalien siirto kesään. Siinä syitä, joilla Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon kansanedustajat selittävät matalaa äänestysprosenttia.

Kansa pääsee taas uurnille tammikuussa – aluevaalien kampanjointi alkaa näkyä Keski-Suomen toreilla jo kesän aikana

Sote-uudistus tuo suomalaiseen paikallishallintoon ensi vuonna uuden portaan. Hyvinvointialueiden aluevaltuustot valitaan tammikuun vaaleissa, ja nyt puolueväki aprikoi sitä, miten äänestäjä jaksaa lähteä liikkeelle sydäntalven pakkasilla.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Kukaan ei äänestä, jos äänestäminen ei herätä tunteita

Äänestämättä jättämisessä on kyse samasta asiasta kuin vaikkapa auton ostamisesta. Silloin puhutaan myös tunteista. Jos vaalit eivät herätä mitään tunteita, ei äänestäjä vaivaudu uurnille, kirjoittaa Sabanadesan.

"Käsittämätöntä ja surullista" – 3 nuorta valtuutettua kertoo, miten ihmiset saataisiin kiinnostumaan politiikasta

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi vain noin 55:een. Kysyimme kolmelta parikymppiseltä kuntapäättäjältä, mikä saisi ihmiset innostumaan politiikasta.

Näin Helsingissä äänestettiin: Katso kuvista, miten alueiden värisuora muuttui viime vaaleista – roimasti lisää sinistä, hieman myös punaista

Helsingin äänestysprosentti nousi maan korkeimmaksi. Suurimmat puolueet säilyttivät paikkansa, mutta niiden kannatuksessa tapahtui muutoksia kaupungin eri alueiden välillä.

Kokkolan innokkaimmat äänestäjät löytyvät Ullavasta – laiskimmin äänestettiin kaupungin keskustassa

Kokkolan Ullavassa yli 70 prosenttia äänioikeutetuista suuntasi kuntavaaleissa vaaliuurnille. Kokkolan keskustassa ja Koivuhassa äänestysprosentti jäi alle 50.

Äänestysinnokuus vaihteli Vaasassa alueittain

Alhaisin äänestysprosentti oli Vöyrinkaupungin äänestysalueella, korkein Sundomissa.

Vaalien siirtyminen, pandemia, laiskuus ja välinpitämättömyys – siinä syitä, miksi kainuulaiset arvelevat äänestysaktiivisuuden jääneen heikoksi

Äänestysaktiivisuus laski Kainuussa kuntavaaleissa. Äänestysprosentti oli 48,6, kun vuoden 2017 kuntavaaleissa se oli 52. Kysyimme kainuulaisilta, miksi äänestysaktiivisuus jäi jälleen niin alhaiseksi.

Kajaanilaisia nuoria kuntavaaliehdokkaita epäilyttää, kuuluuko nuorten ääni valtuustossa

Kainuun alhainen äänestysaktiivisuus ja valtuutettujen keski-ikä jäivät harmittamaan nuoria kuntavaaliehdokkaita. Esimerkiksi Kajaanissa valtuutettujen keski-ikä on 51 vuotta ja nuorin läpimennyt valtuutettu on 26-vuotias.

Lapin kunnista Rovaniemellä ja Kemissä äänestettiin vähiten: Lähes joka toinen äänioikeutettu jäi kotiin

Lapin aktiivisimmat äänestävät löytyvät Utsjoelta, jossa äänestysprosentti on yli 80.

Päijät-Hämeen innokkaimmat äänestäjät löytyvät Sysmästä – Orimattilassa maakunnan pienin äänestysprosentti

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi ennätyksellisen alhaiseksi koko maassa. Päijät-Hämeen tilanne noudattaa yleistä linjaa: pienissä maaseutukunnissa äänestysaktiivsuus on suurempaa kuin kaupungeissa.

Kajaanissa jälleen maan alhaisin äänestysprosentti – yhtä laiskasti vaaliuurnilla käytiin vain Pieksämäellä

Kajaanilaisista vaaliuurnilla kävi 46,5 prosenttia äänioikeutetuista, mikä on vähiten koko maassa. Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 Kajaanin äänestysprosentti oli 49,3. Äänestysaktiivisuus jatkoi laskuaan myös koko Kainuussa.

Hämeen äänestysprosentti jäi 53 prosenttiin – Kanta-Hämeessä kaupunkilaiset äänestivät laiskasti, muutamassa pikkukunnassa oltiin reippaita

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi ennätyksellisen huonoksi koko maassa. Kanta-Hämeessä innokkaimmat äänestäjät löytyivät Humppilasta ja Ypäjältä. Laiskimmin uurnilla käytiin Riihimäellä.

Äänestysprosentti harvinaisen alhainen – Satakunnassa vain 55 prosenttia äänioikeutetuista kävi vaaliuurnilla

Korkein äänestysprosentti oli Pomarkun 66,2. Harjavallassa alle puolet äänioikeutetuista käytti ääntään.

Sami Borg: Vaaleja ei kannata järjestää kesäsunnuntaina – alhainen aktiivisuus rokotti eniten perussuomalaisia, kokoomus hyötyi

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus jäi historiallisen alhaiseksi. Varsinaisena vaalipäivänä ääniä kertyi selvästi vähemmän verrattuna ennakkoäänestykseen. Matalasta äänestysaktiivisuudesta kärsineitä pääpuolueita oli enemmän kuin hyötyjiä.

Etelä-Savon äänestysprosentti alle valtakunnan tason – kuntien välillä reippaasti hajontaa

Etelä-Savon äänestysprosentti laski 4,5 prosentilla edellisvaaleihin verrattuna.

Kaupunkilaiset äänestivät laiskasti Etelä-Karjalassa – aktiivisimpia olivat savitaipalelaiset ja taipalsaarelaiset

Valtakunnan äänestysprosenttiakin matalammaksi äänestysprosentti jäi Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella. Muut Etelä-Karjalan kunnat äänestivät aktiivisemmin kuin koko Suomessa.

Pirkanmaan äänestysprosentti jäi 56,8 prosenttiin – aktiivisimmat äänestäjät Kihniössä, passiivisimmat Hämeenkyrössä ja Valkeakoskella

Maakunnan pääkaupungissa Tampereella äänestysprosentti oli täsmälleen sama kuin koko maakunnassa keskimäärin eli 56,8 prosenttia.

Äänestysaktiivisuus jatkaa alamäkeään Kainuussa

Tämän kesän kuntavaalien äänestysaktiivisuus jäi Kainuussa 48,6 prosenttiin. Pudotus edellisten vaalien 52 prosenttiin on selkeä. Ahkerimmin Kainuussa äänestettiin tänä vuonna Ristijärvellä, jossa äänioikeutetuista äänensä antoi 53,5 prosenttia.

Koronaepidemian lykkäämien kuntavaalien äänestysvilkkaus selvästi pienempi kuin viimeksi – vain 55,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla

Koronapandemia lykkäsi kuntavaalit kevättalvesta kesäksi ja muutti ennakkoäänestysajan kaksinkertaiseksi. Venähtänyt vaalitoimitus ja myöhäinen ajankohta näkyi äänestysinnokkuudessa selvänä laskuna. Tulos on historiallisen huono.

Vaalien kärkisija, keskustan ahdinko ja paikalliset ilmiöt – viisi tutkijaa kertoo, mitä he tarkkailevat kuntavaalituloksessa sunnuntaina

Yle kysyi viideltä ajatuspajan ja tutkimuslaitoksen tutkijalta, mitä he tarkkailevat kuntavaalien tuloksessa. Suurin osa vastaajista mainitsi puolueiden suuruusjärjestyksen, keskustan ja perussuomalaisten suosion ja erilaiset paikalliset ilmiöt.

Nukkuvien puolueessa lymyää valtava määrä nuoria – vaikuttamisen asiantuntija: "Jos olisin ehdokas, puhuisin heille tärkeistä asioista"

Matala äänestysaktiivisuus on ikuisuusongelma alle 25-vuotiaden joukossa. Ongelma olisi kuitenkin rakaistavissa, asiantuntija uskoo. Ensin poliitikkojen tulisi kiinnostua nuorista ja suunnata viestiään heille.

Ennakkoäänestys päättyi, ahkerimmin äänestettiin Keski-Pohjanmaalla Lestijärvellä – koko maassa äänensä on antanut ennakkoon kolmannes oikeutetuista

Ennakkoäänestysprosentteja vertailtaessa vilkkaimmin äänestettiin keskipohjalaisella Lestijärvellä. Lestijärvisistä äänioikeutetuista uurnilla kävi ennakkoon 58 prosenttia. Lähimmäksi maassa pääsi Savukoski 53 prosentillaan. Koko maassa ennakkoon äänesti 33 prosenttia äänioikeutetuista.

Lappilaiset äänestivät ahkerasti ennakkoon, kaikissa kunnissa aktiivisuus nousi reilusti yli 30 prosenttiin

Ahkerimpia olivat savukoskelaiset ja utsjokelaiset, molemmissa kunnissa äänestysprosentti nousi yli 50 prosenttiin

Ennakkoäänestys päättyi loppukirillä, Etelä-Pohjanmaalla innokkuus uurnille ollut vaihtelevaa

Tiistai oli kuntavaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Viimeinen päivä nousi samalla ylivoimaisesti vilkkaimmaksi äänestyspäiväksi. Etelä-Pohjanmaalla yli 40 prosenttia on jo äänestänyt Isossakyrössä, Karijoella ja Teuvalla.

Savo-Karjalan vaalipiirissä jo lähes joka kolmas äänestänyt ennakkoon

Viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä otettiin kova loppukiri, sillä ääniä annettiin lähes 18 000. Rääkkylässä äänestysprosentti jo yli 45.

Ennakkoäänestyksessä Savo-Karjalassa tiistaina kova loppukiri – äänestysaktiivisuus nousi viime kuntavaaleihin verrattuna

Savo-Karjalan vaalipiirin äänestysprosentti on ennen varsinaista vaalipäivää 31,1, mikä on vajaat neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisten kuntavaalien ennakkoäänestyksessä. Pohjois-Savossa äänestettiin vilkkaimmin Tervossa ja Kiuruvedellä.

Etelä-Savossa annettiin yli 37 000 ennakkoääntä kuntavaaleissa – äänestysaktiivisuudessa reilusti hajontaa kuntien välillä

Etelä-Savossa ennakkoäänestysprosentti vaihetelee 39, 6prosentuaalisesti katsottuna aktiivisinta äänestäminen oli Puumalassa, jossa äänestysprosentti on 40,4 ja laiskinta äänestäminen oli Pertunmaalla, jossa 29,7 prosenttia äänioikeutetuista on äänestänyt.

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyy tänään – eilinen oli tähän mennessä vilkkain äänestyspäivä Pirkanmaalla

Tänään on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Ennakkoäänensä voi antaa missä vaan ennakkoäänestyspisteessä eri puolilla Suomea. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai, jolloin äänestää voi vain omalla äänestyspaikalla.

Lappilaiset ennakkoäänestivät maanantaina innokkaasti

Lapissa innokkaimmin on ennakkoäänestetty Savukoskella ja Utsjoella. Molemmissa kunnissa on äänestänyt jo yli 46 prosenttia kuntalaisista. Suhteessa vähiten on äänestetty Rovaniemellä, missä äänestysaktiivisuus on alle 27 prosenttia.

Äänestysaktiivisuus kolkuttelee viime kuntavaalien lukuja Etelä-Savossa

Mikäli eteläsavolaisisat äänioikeutetuista 2,7 prosenttia äänestää keskiviikon aikana, päästään ennakkoäänissä viime kuntavaalien tasolle. Etelä-Savon äänestysprosentti on maanantain jälkeen 27,6.

Tänään on viimeinen päivä äänestää ennakkoon – äänestysaktiivisuudessa isoja eroja Kymenlaaksossa

Laiskimmin on äänestetty Kotkassa, vilkkaimmin Miehikkälässä ja Virolahdella.

Yli neljännes pirkanmaalaisista äänioikeutetuista äänestänyt ennakkoon

Kaikkein vilkkainta ennakkoäänestys on ollut Kihniössä. Kihniöläisistä tasan 32 prosenttia on käynyt uurnilla tähän mennessä. Myös Juupajoella äänestysprosentti on yli 30. Seuraavaksi vilkkaimmin on äänestetty Kuhmoisissa, Parkanossa ja Ruovedellä. Ennakkoäänestys jatkuu vielä tänään ja huomenna.

Etelä-Karjalan ahkerimmat ennakkoäänestäjät Savitaipaleella, lemiläiset äänestäneet ennakkoon vähiten

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyy tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on tämän viikon sunnuntai.

Enää kaksi päivää aikaa äänestää ennakkoon

Pohjois-Karjalassa innokkaimmat äänestäjät löytyvät Rääkkylästä, missä äänestysprosentti on jo yli 36.

Kuntavaalien ennakkoäänestys Pohjois-Savossa edelleen vilkkainta Kiuruvedellä

Kiuruvedellä yli 30 prosenttia äänioikeutetuista on äänestänyt sunnuntai-iltaan mennessä. Ennakkoäänestys jatkuu vielä maanantaina ja tiistaina.

Etelä-Savossa ennakkoäänestys hyvässä vauhdissa – naiset miehiä aktiivisempia vaaliuurnilla

Etelä-Savossa on äänestetty muuta maata aktiivisemmin ensimmäisen kahdeksan äänestyspäivän aikana. Mikäli tahti pysyy samana, voi ennakkoäänestys noussa viime kuntavaaleista.

Lapissa ennakkoäänestetty muuta maata vilkkaammin

Lappilaisista on äänestänyt jo lähes 12 prosenttia, kun koko Suomen äänestysaktiivisuus on vasta noin 10 prosenttia. Ahkerimmin Lapissa ovat äänestäneet pellolaiset, vähiten kolarilaiset ja simolaiset.

Kymmenen prosenttia Savo-Karjalan äänioikeutetuista äänestänyt kuntavaaleissa ennakkoon

Kuntavaalien ennakkoäänestyksessä Savo-Karjalassa on annettu lähes 34 600 ääntä, mikä on runsaat kymmenen prosenttia äänioikeutetuista. Kiuruvedellä äänestysprosentti oli sunnuntain jälkeen 16,3.

Ennakkoäänestys vilkkainta Kustavissa

Kustavin äänestysprosentti on 13,2. Seuraavina tulevat Marttila ja Kemiönsaari. 

Kuntavaalien ennakkoäänestys jatkunut viidettä päivää – paikoin ilmennyt ruuhkiakin

Lähes 438 000 on jo äänestänyt ennakkoon kuntavaaleissa, äänestysprosentti on noussut noin kymmeneen. Ennakkoäänestys jatkuu kotimaassa 8. kesäkuuta saakka.

Etelä-Savossa äänestysaktiivisuus hieman koko maata parempi

Etelä-Savon kunnissa on kahden ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aikana käynyt äänestämässä 5,7 prosenttia äänioikeutetuista, kun koko maan äänestysaktiivisuus on 5,3 prosenttia. Vain Pertunmaalla ja Juvalla äänestettiin valtakunnan keskiarvoa vähemmän.

Kuntavaalien ennakkoäänestys jatkui toisena päivänä tasaisesti Kymenlaaksossa – Miehikkälä pitelee kärkipaikkaa

Kymenlaaksossa on käynyt äänestämässä ennakkoon noin viisi prosenttia äänioikeutetuista. Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona.

Kuntavaalien ennakkoäänestys Pohjois-Savossa vilkkaimmin liikkeelle Kiuruvedellä

Kuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä Pohjois-Savossa innokkaimmin äänestettiin Kiuruvedellä, jossa äänestysprosentti oli ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän jälkeen 5,4. Savo-Karjalassa annettiin keskiviikkona runsaat 9800 ääntä.

Ennakkoäänestys alkoi Pohjois-Karjalassa, innokkaimmin äänestivät Rääkkylän asukkaat

Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä kävi äänensä antamassa lähes 3 900 pohjoiskarjalaista. Väkilukuun suhteutettuna vilkkaimmin äänestivät rääkkyläläiset, hitaimmin kontiolahtelaiset.

Keski-Suomi äänesti muuta Suomea innokkaammin, naiset päihittivät miehet äänestysaktiivisuudessa

Keskisuomalaisista 2,7 prosenttia kävi antamassa äänensä kuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä, kun koko maan äänioikeutetuista osuus oli 2,5 prosenttia. Äänensä kuntavaaleissa oli torstaiaamuun mennessä antanut 5 864 keskisuomalaista.

Yli 3000 kymenlaaksolaista äänesti kuntavaalien ensimmäisenä äänestyspäivänä – vilkkainta oli Miehikkälässä

Kouvolassa kokeiltiin ensimmäistä kertaa äänestämistä autossa istuen. Kouvolassa äänestettiin keskiviikkona toiseksi eniten koko maakunnassa.

"Ehdokkaita oli saman verran kuin valtuustopaikkoja" – ensimmäiset kuntavaalit 1918 olivat demokratian voitto ja irvikuva

Jos tämänkertaiset kuntavaalit ovat poikkeukselliset koronapandemian takia, olivat vuoden 1918 vaalit jonkinasteinen ihme. Sisällissodasta oli vain kuusi kuukautta, kun voittajat ja hävinneet kävivät äänestämään demokraattisissa vaaleissa.

RKP:n Pohjanmaan piirin uusi toiminnanjohtaja on Jenni Ahlbäck

Toiminnanjohjtaja Jenni Ahlbäckin vastuulla on sekä RKP:n Pohjanmaan piirin piirin toiminta että talous. Ahlbäck toimi aikaisemmin piirin väliaikaisena toiminnanjohtajana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle