Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Milla Paloniemi piirtää yksisarvista ja kiroilevaa siiliä.

Piirtämisen riemu saa Milla Paloniemen siilit kiroilemaan – "Piirrän edelleen ihan samalla tavalla kuin pikkukersana"

Kansa tuntee sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemen kiroilevasta siilistä. Taiteilija itse sanoo olevansa juuri nyt kuin kahdeksanvuotias pikkutyttö, joka on hurahtanut yksisarvisiin.

Siilien ruokahetki

Video: Siirtolapuutarhassa viihtyvä siiliseurue nauttii koirannappula-aterioita: "Tuntuu, että ne ovat kaikkien suosikkieläimiä"

Helsinkiläisessä siirtolapuutarhassa siilejä ruokitaan kissan- ja koiranruualla ja raikkaalla vedellä. Yöeläimet ilmestyvät päivisinkin terassille etsimään syötävää.

Sarjakuva-finlandian logo

Sarjakuva-Finlandian voittajan valitsee tänä vuonna muusikko AW Yrjänä

Maaliskuussa Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla jaettavasta palkinnosta kisaa 10 viime vuonna julkaistua kotimaista sarjakuva-albumia.

Milla Paloniemi: Teki vaan mieli piirtää siili

YleX Viikonlopun Dana sai vieraakseen Kiroileva Siili-sarjakuvan luojan Milla Paloniemen. Kiroileva Siili -kuunnelma on alkanut Yle Areenassa.

Milla Paloniemen Kiroileva siili taipuu myös kuunnelmaksi: "V*ttu on liian ruma sana söpölle siilille"

Kiroilevan siilin luonut Milla Paloniemi kertoo kuunnelman olevan uskollinen alkuperäisille sarjakuville.

Fingerpori-patsas.

Sarjakuva saa pysyvän paikan – järjesteltävää on hyllymetreittäin

Talkooporukka on ahkeroinut Kemiin nousevan pysyvän sarjakuvanäyttelyn parissa sydäntalven ajan. Näyttelyn toivotaan tuovan sarjakuvakaupunkiin muun muassa matkailijoita.

Satuhahmot

Three Asterixes in Finnish government?

The scrappy Gaulish fighter seems to be a popular role model among Finnish politicians.

Satuhahmot

Hallituksessa on kolme Asterixia – Katso, mitä satuhahmoja suomalaiset puolueet ovat

Kevään eduskuntavaalien vuoksi poliitikot pyörivät yhä useammin tiedotusvälineissä, ja lapset kysyvät vanhemmiltaan miksi. Jos lapsille kerrottaisiin suomalaisesta politiikasta satu- ja sarjakuvahahmojen avulla, mitkä hahmot edustaisivat puolueita? Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit vastasivat Yle Uutisten Puolueet satuhahmoina -kyselyyn.

Kiroileva siili on rahasampo

Kiroilevan siilin luoja Milla Paloniemi ansaitsi viime vuonna 275 000 euroa. Muut sarjakuvataiteilijat jäävät ansioillaan kauaksi taakse.

Milla Paloniemi: Kiroilevan siilin ansiosta voin tehdä sarjakuvia

YleX partioi Helsingin Messukeskuksessa Musamessuilla ja YleX Viikonlopun Anne Lainto nappasi haastateltavakseen Kiroilevan siilin piirtäjän, Milla Paloniemen.

Millainen hahmo on Kotka-karhu?

Kaakkoissuomalaista identiteettiä etsittiin tiistaina Kotkassa sarjakuvahahmojen avulla. Kaakkoissuomalaisten taiteilijoiden kynistä syntyi muun muassa kotkan ja karhun sekoitus.

Kiroileva Siili.

Kiroileva Siili ja Mummo -sarjakuvat lähdössä vientimarkkinoille

Nuorten naisten piirtämien sarjakuvien suosio on noussut kohisten. Kotimaan markkinoilta vientiin muun muassa Venäjälle on lähdössä Anni Nykäsen karjalanmurretta puhuva Mummo ja Milla Paloniemen eteläpohjalaismurteella päräyttelevä Kiroileva Siili.

Anni Nykäsen piirtämä Mummo-sarjakuva on nyt ilmestynyt albumina.

Mummo pääsi keinutuolista koviin kansiin

Lappeenrantalaislähtöisen sarjakuvataiteilijan Anni Nykäsen ensimmäinen sarjakuva-albumi julkaistiin elokuun lopussa. Nykäsen sarjakuvahahmo on savo-karjalainen mummo, joka keinutuolissa pohtii maailman menoa. Mummo -sarjakuva voitti Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun vuonna 2009.

Karhu suolla

Kiroilevan siilin äiti puolustaa karhuja Korkeasaaren näyttelyssä

Helsingin korkeasaaressa avautuva sarjakuvanäyttely nostaa esiin petoeläinten oikeudet. Muun muassa Milla Paloniemi ja Pertti Jarla esittävät omia näkemyksiään pedoista ja eläintarhan elämästä. Karhulinnassa esillä oleva näyttely on osa Korkeasaaren Petoviikon ohjelmaa.

Siiliys saa siilin kiroilemaan

Sarjakuvapiirtäjä, graafikko ja kuvittaja Milla Paloniemi on kuin puulla päähän lyöty saamastaan suosiosta. Yhä, vaikka Kiroileva siili pisti piikkinsä suoraan suomalaisten sydämiin jo monta vuotta sitten. Paloniemi lupaa faneille vielä ainakin yhden Siili-albumin aikaisemmin julkaistujen kolmen albumin jatkoksi. Kiroilevaa siiliä viedään myös ulkomaille.

Milla Paloniemi Turun kirjamessuilla.

Suuri siilikeskustelu sikisi

Kirjamessuilla syntyi suuri siilikeskustelu, kun Kiroilevan Siilin luoja Milla Paloniemi ja siilikirjan kirjoittanut Tuula Nyström tapasivat. Keskustelijat pohtivat siilin merkitystä suomalaisessa kulttuurissa.

Kuti-sarjakuvalehti.

Sarjakuva syntyy maan alla Kalliossa

Sarjakuvan myynti on viime vuosien ajan ollut Suomessa ilahduttavan nousujohteista. Suomalaista sarjakuvakulttuuria luodaan Helsingissä Kallion sydämessä, missä Kuti kuti -kollektiivi toimittaa jo neljättä vuotta ilmaisjakelulehteä harrastajille.

Sammakon menestysjulkaisuja on mm. Milla Paloniemen Kiroileva siili.

Kiroilevan siilin äiti runotuomarina

Kurikassa 5. ja 6. kesäkuuta järjestettävän Haku Päällä –rakkausfestivaalin yhteydessä järjestettävän rakkausrunokilpailun teemana on “Rajaton rakkaus“. Runokilpailun ylituomariksi on lupautunut jalasjärveläislähtöinen Milla Paloniemi.

Suomalainen sarjakuva on nousussa

Kotimainen sarjakuva elää vahvaa nousukautta. Sarjakuvaviennin ja vilkkaan blogitoiminnan lisäksi Suomeen on kasvanut uusi naissarjakuvapiirtäjien sukupolvi.

Sarjakuvat kävivät kaupaksi helmikuussa

Kotimaisen kaunokirjallisuuden kymmenen myydyimmän teoksen listalla oli helmikuussa kolme Fingerpori-kokoelmaa. Listalle pääsivät sarjakuvista myös Kiroileva siili sekä Viivi ja Wagner. Myydyin teos oli helmikuussa edelleen Sofi Oksasen Puhdistus.

Sofi Oksanen päihitti Kiroilevan siilin

Sofi Oksanen on vallannut ykköspaikan Kiroilevalta siililtä kotimaisen kirjallisuuden myyntiluvuissa.

Viivi ja Wagner saivat oman lehden

Suomen luetuin sanomalehtisarjakuva Viivi ja Wagner on saanut oman lehtensä. Joka toinen kuukausi ilmestyvän lehden ensimmäinen numero saapui kauppoihin keskiviikkona. Sivuja lehdessä on 32.

Kotimaiset sarjakuvat uupuvat kaupoista

Kotimaisen sarjakuvan laaja kirjo näkyy heikosti kaupoissa. Suomalaista sarjakuvaa julkaistaan enemmän kuin vuosiin, mutta pienempien kustantajien julkaisut leviävät lähinnä netin välityksellä. Sarjakuvan pienkustantajat tiivistävätkin yhteistyötään saadakseen julkaisunsa entistä useamman kaupan hyllyyn.

Kiroileva siili sai ensimmäisen Sarjakuva-Finlandian

Ensimmäinen Sarjakuva-Finlandia on myönnetty graafikko Milla Paloniemelle. Voittajan valitsi taiteilija Jorma Uotinen, jonka mielestä Paloniemen Kiroileva siili -teos on syvästi inhimillinen, hauska sekä pirullisen terävä.

Suomalaiset lukevat velhopojasta, kiroilevasta siilistä ja Afganistanin naisista

Suomalaisten yöpöydillä lojui maaliskuussa ainakin Harry Potter -sarjaa, ilmenee Kirjakauppaliiton tuoreesta myyntitilastosta. Myös Khaled Hosseinin Afganistan-kuvaus Tuhat loistavaa aurinkoa ja Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuvat ovat saaneet lukuhaluiset raottamaan kukkaronnyörejään.

Suomalainen sarjakuva pääsee komeasti esille Ranskassa

Kiroileva siili, Viivi ja Wagner ja monet muut suomalaiset sarjakuvan sankarit pääsevät ulkomaille, kun Ranskassa avautuu viikonloppuna suurin koskaan ulkomailla järjestetty suomalaisen nykysarjakuvan näyttely.

Suomalainen sarjakuva kansainvälistyy

Suomalainen sarjakuva on kansainvälistynyt nopeasti, ja useat nuoret sarjakuvapiirtäjät julkaisevat albuminsa ensin ulkomailla. Albumeita on julkaistu muun muassa Ranskassa, Kanadassa, Italiassa ja Belgiassa. Seikkailun ja fantasian sijaan lukijoita puhuttelevat tavalliset arjen tarinat.

Kiroileva Siili hallitsee myyntitilastoja

Toukokuun myydyin kotimainen kirja oli Milla Paloniemen sarjakuva Kiroileva Siili. Albumi käväisi Mitä Suomi lukee -listan ykkösenä jo huhtikuussa. 23-vuotiaan Paloniemen ensimmäinen julkaistu sarjakuva-albumi on myynyt yli 10 000 kappaletta neljässä kuukaudessa.

Kaltion erotettu päätoimittaja teki vuoden sarjakuvateon

Verkkolehti Kaltion entinen päätoimittaja Jussi Vilkuna on saanut vuoden sarjakuvateko 2006 -palkinnon. Sarjakuvantekijät ry. myöntää palkinnon vuosittain sarjakuvakulttuuria Suomessa edistäneestä teosta.

Kiroileva siili palkittiin Kemin sarjakuvapäivillä

Sunnuntaina päättyneiden Kemin sarjakuvapäivien vuoden 2007 Strippi-Lempi -patsaan on saanut Milla Paloniemi sarjakuvahahmosta Kiroileva siili. Monia kaunokirjallisiakin teoksia myyntitilastoissa kampittanut kovasuinen siili on raadin mukaan ensimmäinen hahmo, joka on ärhäkkyydellään tempaissut itsensä irti Internetistä ja pesiytynyt sieltä lehtien ja albumien sivuille.

Kiroileva siili ja Dan Brown myyvät kirjakaupoissa

Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuva on sysännyt Kjell Westön historiallisen Helsinki-kuvauksen myydyimpänä kotimaisena kaunokirjallisena teoksena.