Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Opettaja kritisoi nuorten heikkoja matematiikan taitoja – ei muistanut itse vastausta yksinkertaiseen kertolaskuun

Onko kehnosta matikkapäästä tulossa uusi kansanvitsaus? Tätä pelkäävät monet tahot, myös ammattikorkeakoulujen opettajat.

Hallitsetko kertotaulun? Tee testi, jossa nopeus on valttia!

Osaatko kertotaulun niin hyvin kuin luulet?

Jyväskylän hallitus käsittelee pyöräilyn edistämisen

Jyväskylän kaupunginhallitus ottaa tänään kantaa Jyväskylään laadittuun pyöräilynedistämisohjelmaan. Suunnitelmassa esitetään Jyväskylään yhdeksän pyöräbaanan verkostoa, jotka nopeuttaisivat pyöräilyä asuinalueilta keskustaan.

Tuotanto on pienessä laskussa yhä

Tilastokeskus tarkensi lokakuista laskulukemaa. Työpäiväkorjattu tuotanto ei tuolloin laskenutkaan liki kahta prosenttia vaan vain 0,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Suomen oppimisessa kaikki on sallittua: Pukinmäessä apuna puukauhat ja nukketeatteri

Maahanmuuttajalapsilla ja -nuorilla on Suomeen tultuaan edessä huikea urakka. Suomen kieli pitää ottaa haltuun jollain tapaa vuodessa, jotta koulunkäynti pääsisi kunnolla vauhtiin. Esimerkiksi Helsingin Pukinmäessä opetuksessa on mukana myös yhden naisen nukketeatteri puukauhoineen päivineen.

Mihin jäi Meri-Lapin kesä? – Viime vuosi vie lämpötilavertailun 6-0

Meri-Lapissa ei ole kesäisistä säistä juuri saatu nautiskella. Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella kesäsäät näyttävät jääneen viime kevääseen, jolloin helleraja rikkoutui jo toukokuun puolella useita kertoja.

Raiteilla tehdään ilkivaltaa satoja kertoja vuodessa – “Kaikesta ilmoitetaan poliisille”

Ilkivallan tekijä asettaa sekä itsensä että sivulliset vaaraan. Suomen 6 000 ratakilometrillä tapahtuu ilkivaltaa tilastollisesti joka päivä.

Ennakkoäänestys vilkastui viime eduskuntavaaleista

Yle vertaili päivä päivältä eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen vilkkautta neljän vuoden takaiseen. Kuvan pylväistä näet kertyneiden äänten osuuden äänioikeutetuista.

Ennakkoäänestys jatkuu – yli miljoona antanut äänensä

Seuraa päivä päivältä, onko ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa vilkkaampaa vai vaisumpaa kuin neljä vuotta sitten. Kuvan pylväistä näet kertyvien äänten osuuden äänioikeutetuista.

Ennakkoäänestys jatkuu – äänestysprosentti nyt 18,9

Seuraa päivä päivältä, onko ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa vilkkaampaa vai vaisumpaa kuin neljä vuotta sitten. Kuvan pylväistä näet kertyvien äänten osuuden äänioikeutetuista.

Ennakkoäänestys jatkuu yhä edellisvaaleja vilkkaampana

Seuraa päivä päivältä, onko ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa vilkkaampaa vai vaisumpaa kuin neljä vuotta sitten. Kuvan pylväistä näet kertyvien äänten osuuden äänioikeutetuista.

Ennakkoäänestys jatkuu yhä vilkkaana

Seuraa päivä päivältä, onko ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa vilkkaampaa vai vaisumpaa kuin neljä vuotta sitten. Kuvan pylväistä näet kertyvien äänten osuuden äänioikeutetuista.

Ennakkoäänestys jatkuu selvästi edellisvaaleja vilkkaampana

Seuraa päivä päivältä, onko ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa vilkkaampaa vai vaisumpaa kuin neljä vuotta sitten. Kuvan pylväistä näet kertyvien äänten osuuden äänioikeutetuista.

Lisääntyykö vai väheneekö? Vertaile ennakkoäänestysintoa

Seuraa päivä päivältä, onko ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa vilkkaampaa vai vaisumpaa kuin neljä vuotta sitten. Kuvan pylväistä näet kertyvien äänten osuuden äänioikeutetuista

Jäätilanne on nyt erityisen heikko Länsi- ja Etelä-Suomessa – ”Epänormaalia tähän aikaan vuodesta”

Järvien jäätilanteita on tilastoitu jo yli sadan vuoden ajan ja mittaajina toimivat joko Ely-keskuksen ammattihenkilöt tai toimeen valtuutetut kansalaiset.

Ryyppyreissu johti tappoon – löi kaveriaan 15 kertaa leipäveitsellä

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut 53-vuotiaan miehen lähes 10 vuodeksi vankeuteen taposta. Tuomittu tappoi ystävänsä tämän kotona. Surmattua oli lyöty useita kertoja leipäveitsellä. Miehet olivat vahvassa humalassa.

Poltettuja lippuja ja roikottamista moottoritien yllä – siniristilippua kohdellaan myös kaltoin

Liputtaminen on Suomessa melko vapaata, mutta yksi sääntö on ylitse muiden.

NFL-pelinrakentajan poika on matikkanero - katso video

Houston Texansin Ryan Fitzpatrick pani poikansa paineen alle seuran tiedotustilaisuudessa. Seitsemänvuotias Brady hoiti homman.

Kirkon ovi heiluu molempiin suuntiin

Tällä viikolla kirkosta on erottu tavallista nopeampaan tahtiin, mutta myös palaavien osuus on ollut tasaisessa nousussa. Osa seurakuntalaisista eroaa kirkosta elämänsä aikana useita kertoja.

Kokkolalaismiehen ajo-opetuslupa jäi haaveeksi – pomppasi kokeessa seitsemän kertaa

Teoriakoe on monen opetuslupaa hakevan kompastuskivi. Nuoret selviävät useammin autokoulun teoriakokeesta kuin opetuslupaa hakeva isä. Useita kertoja hylätty saattaakin luopua koko hankkeesta. Lakimuutos laski opetuslupien hintaa, ja määrät palasivat ennalleen yhden välivuoden jälkeen.

Provissirock poliisin mukaan aiempaa rauhallisempi

Provinssirock piti poliisin kiireisenä, mutta silti juhlaväki osasi juhlia aiempia kertoja hillitymmin.

Toukokuun helteet olivat poikkeuksellisia – kuumuus jatkuu lähipäivinä

Toukokuun hellepäivät Pohjois-Savossa ovat pitkän ajan tilastoissa hyvin harvinaiset. Puolen vuosisadan aikana samanlaisiin lukemiin on päästy vain kerran. Tänään hätyytellään uusia vuoden ennätyslukemia.

Naapurikateus saa varastamaan ruumiin ja pyöräilemään vuorokauden ympäri

Keinoja ei kaihdeta, kun naapurikuntien nahistelu yltyy äärimmilleen. Pyöräilykilpailun aikaan karataan töistä, jätetään lypsyt väliin ja ravataan samaa lenkkiä kymmeniätuhansia kertoja kuussa. Perimätiedon mukaan rakennusprojektin havittelussa ei jätetty ruumiitakaan rauhaan. Näin kahdessa nahistelevassa keskipohjalaiskunnassa.

Näkymätön suomalaismies vapautui kovasta rangaistuksesta 

Urheilun oikeusturvalautakunta selvitti omituista tapausta, jossa painonnostajalle vaadittiin rangaistusta dopingtestistä kieltäytymisestä.

Murre on alati muuttuvaa matematiikkaa

Laitilalainen 75-vuotias Aila Vuorinen julkaisee murretarinoita sisältävän esikoisteoksensa ensi viikolla. Hän toivoo kaikille murteille pitkää ikää, mutta pelkää niiden häviävän joka puolella jylläävän fingelskan alle.

Ihalainen: Työmarkkinasopimus olisi sisältöään suurempi

Työministeri kannustaa eri aloja sopimaan erimielisyytensä kattavan työmarkkinasopimuksen aikaansaamiseksi.

Sosiaalisen median tarinat syntyvät arjen tylsyydestä ja kohujutuista

Sosiaalinen media on muokannut käsitystämme kertomuksista ja tarinoista ja siitä, mikä on oikeasti kerrottavaa - tätä mieltä on yleisen kirjallisuustieteen dosentti Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta. Esimerkiksi Facebook-päivitykset ovat Mäkelän mukaan perinteisen kertomuksen näkökulmasta äärimmäisen tylsiä.

Osa peruskouluista aloitti jo

Posiolla kaikki koululaiset saman katon alle. Pisin koulumatka yli 80 kilometriä yhteen suuntaan.

Kenen nimi on enää Impi tai Arhippa? Katso kalenterin harvinaisimmat nimet

Suomen kalenterissa on paljon nimiä, joiden nimipäivää ei juhli melkein kukaan. Jos haluat vauvalle vähän käytetyn etunimen, valitse vaikkapa Anelma tai Ahvo.

Matematiikka on leikin asia Maskussa

Unkarilainen opetusmetodi on tullut Maskuun jäädäkseen. Leikin ja havainnollistavien esineiden avulla tylsä matematiikka on muuttunut hetkessä innostavaksi aineeksi.

Ruokolahden terveysasemalla torakkajahti käynnissä

Ruokolahden terveyskeskusta myrkytetään viikottain pidemmän aikaa, sillä torakoista ei pääse eroon ihan helpolla. Kotitalouksissa päädytään usein odottamaan pakkasia, mutta terveydenhuollon yksikössä siihen ei ole varaa.

Keskiajan sormenjäljet kertovat ihmisen peloista ja toiveista

Historioitsija Kathryn Rudy mittasi, mitä rukouskirjojen sivuja keskiajan eurooppalaiset lukivat innokkaimmin. Toisten varjelemiseksi tarkoitetut rukoukset jäivät lukematta.

Ikääntyneiden netin käyttö kasvaa kohisten

Suomalaisten internetin käyttö yleistyy vanhimmissa ikäryhmissä. Eniten netin kulutus kasvaa ikääntyneillä ja keski-ikäisillä. Nuorilla sen ei juuri enää ole mahdollista lisääntyäkään.

Paavo Nurmen kisat perutaan stadiontöiden vuoksi

Paavo Nurmen kisat perutaan tältä kesältä. Stadionia ei saada valmiiksi heinäkuun 17. päivään mennessä. Kalevan kisoja työt eivät näillä näkymin estä.

"Ennen onnettomuutta olin omasta mielestäni porukan paras kuski"

Nuorena miehenä Anssi Haapoja piti liikennesääntöjä kiusantekona. Halvaantumiseen johtanut moottoripyöräonnettomuus palautti hänet rajusti maan pinnalle. Nyt Haapoja kiertää kertomassa nuorille kokemuksestaan.

Lottopallot eivät tottele matematiikkaa

Loton jättipotti nostaa taas kerran suomalaisten peli-intoa. Lotto on kuitenkin niin vaikea laji, että laskelmat kannattaa unohtaa ja luottaa pelkästään sattumaan. Jokaisella rivillä on yhtä suuri todennäköisyys olla voittorivi.

Enemmistö miehistä on kärsinyt väkivallasta

Yli puolet suomalaisista miehistä on kokenut väkivaltaa tai sillä uhkailua 15 vuotta täytettyään. Suurin osa miesten kokemasta väkivallasta tai uhkailusta on tuntemattoman miehen tekemää. Neljässä tapauksessa viidestä tuntematon väkivallan tekijä on ollut päihdyksissä, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

AC Oulu jatkaa hattu kourassa

AC Oulun talousvaikeudet eivät näytä elpymisen merkkejä. Uuteen kauteen lähdetään samalla pelaajarungolla, mutta valitettavasti myös myös seuran talousongelmat seuraavat mukana. Tulevan kauden kausikortit seura pyrkii laittamaan myyntiin mahdollisimman pian. Uuden toimitusjohtajan nimi on jo selvillä.

Mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin...

Olipas positiivista! Kerrankin jotain myönteistä kerrottavaa Turusta! Ja oikein amerikkalaislehdessä, ihmettelee Jouni Koutonen. Mutta osaammeko itse myydä kaupunkiamme?

Vanhuksia rahdataan ennen kuolemaa hoitopaikasta toiseen

Osa iäkkäistä suomalaisista siirretään hoitopaikasta toiseen useita kertoja viimeisinä elinvuosinaan. Asia käy ilmi Tampereen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Keskimäärin ihmiset siirrettiin kahden vuoden aikana seitsemän kertaa.

Sailas: Lepsut poliitikot syypäitä eurokriisiin

Valtiosihteeri Raimo Sailas pitää lepsuja poliitikkoja syyllisinä eurojärjestelmän kriisiin.

Nettiyleisö huolestui nuorten kaahailusta

Nuorten kaahailu näkyy poliisin tilastoissa. Liikkuvan poliisin mukaan samat nuoret voivat menettää lyhytaikaisen ajo-oikeutensa useita kertoja peräkkäin vakavan piittaamattomuuden ja törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen takia. Nettiyleisö keskusteli muun muassa autojen tuunaamisesta, autojen takavarikoimisesta sekä kotikasvatuksesta. Eniten arvosteltiin vanhempien mallia liikenteessä.

Raportti: Uusissa EU-passeissa tietoturvapuutteita

Euroopan unionin käyttöönottamien koneella luettavien passien tietoturvassa on vakavia puutteita, sanotaan EU:n rahoittaman tietoyhteiskunnan toimintaa tutkivan FIDIS-projektin raportissa.

Suomalaisnuoret lukevat paljon sanomalehtiä

Suomalaisnuoret ovat aktiivisia sanomalehtien lukijoita, kertoo Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkimus.