Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Japanilaiset taiteilijat piirsivät eri maat samurai-animehahmoiksi – Suomea edustaa "Ukkoskaari-Räikkönen"

Taiteilijaryhmä toivoo, että samuraihahmot lisäisivät olympiahenkeä ja kiinnostusta japanilaista kulttuuria kohtaan. Taideprojektissa ei kuitenkaan ole kyse olympialaisten virallisesta markkinoinnista.

Tokion olympiakatsomossa istutaan maltillisesti hiljaa – "Ihmiset voivat tuntea ilon sydämessään, mutta eivät saa tuoda sitä voimakkaasti esiin"

Tokion olympialaisissa ei saa käyttää alkoholia, halata toista, metelöidä tai villitä toisia kannustamaan urheilijoita.

Yleistä japanin kielestä

Yleistä japanin kielestä.

Hans Lindqvist on matkustanut 20 kertaa Japaniin nähdäkseen kirsikkapuun, joka kukkii vain hetken: "Se on vähän kuin ihmiselämä"

Kotkalaismies on perustanut ystävilleen oman hanami-juhlan kirsikkapuiden katselua varten.

Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

Gallery: Helsinki’s hanami festival – a slice of Japan in Finland

In Finland, the spring festival took root in 2008, when it was celebrated for the first time on Mother’s Day.

Japanilainen kuvataide on paljon muutakin kuin perinteistä manga-sarjakuvaa – moderni taide yhdistyy tieteen kanssa

Harjavallassa japanilaistaiteen näyttelyssä nähdään niin perinteisiä viuhkoja kuin moderneja akryylikuutioita.

Japani-näyttely esittelee mestarillista puupiirostekniikkaa ja hiuksenhienoja yksityiskohtia

Tuore näyttely juhlistaa Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotista historiaa. Esillä on harvoin nähtyjä puupiirroksia japanilaisen kulttuurin murroskaudelta.

Animetapahtuma Chibicon järjestetään ensi kesänä Tahkolla

Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen japanilaisen kulttuurin ystäviä.

Maria Markuksen kolumni: Geishakoulun opit nykynaiselle

Tuleeko kaipuu naisen vanhakantaisiin rooleihin ulkopuolelta annettuna vai sisältä, pohtii Maria Markus, joka kävi suositussa geishakoulutuksessa Moskovassa.

Nyt riitti söpöys! Japanin uusi piirroshahmovillitys raivostuu ja laulaa metallimusiikkia

Vuosikausien ajan Hello Kitty on ollut japanilaisen kawaii-kulttuurin tunnetuin hahmo. Nyt kawaiin söpöys on joutunut antamaan tilaa vihaiselle kultapandalle.

"Iloinen uutinen viikonlopuksi" – japanilaiset ovat helpottuneita metsään jätetyn pojan pelastamisesta

Pitkään Japanissa asunut suomalainen kertoo tapauksen herättäneen Japanissa laajan keskustelun lasten kasvatustavoista. Lapsen vahemmat olivat jättäneet lapsen metsään rangaistukseksi.

G7-maiden johtajat kokoontuivat šintouskonnon pyhään paikkaan

Talous ja terrorismi ovat pääaiheita Japanissa järjestettävän huippukokouksen asialistalla.

Nuoret miehet tarvitsevat toistensa tukea – "En tiedä missä menisin tällä hetkellä"

Mielekästä tekemistä ja sosiaalisia kontakteja. Nämä ovat kajaanilaisten nuorten miesten lääkkeet syrjäytymisen ehkäisemiseen. Aina apua ei kuitenkaan ole helppo pyytää tai ottaa vastaan.

Juhan harvinainen syöpä ei parane, mutta ei myöskään etene – "Materiaa tärkeämpiä ovat henkiset asiat"

Harvinaista Waldenströmin tautia sairastava Juha Wirekoski elää normaalia elämää tietäen, että hän ei parane verisyövästä koskaan. Kantasolusiirto merkitsi miehelle kuitenkin uutta elämää, ja turha hössötys sai jäädä taakse. Nyt hän antaa tilaa omille toiveilleen ja haluilleen.

Ranua pistää Japanitalon vuokralle

Ranuan kunta vuokraa Japanitalonsa ulkopuoliselle yrittäjälle. Kunta haluaa, että vuokralainen huolehtii talon ylläpitokustannuksista ja kunnossapidosta.

Presidenttipari Niinistö Japanissa – kulttuuria ja taloussuhteita

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio ovat tutustuneet Japanin vierailunsa aluksi paikalliseen kulttuuriin.

Suomalaissyntyistä japanilaisvaikuttajaa seurattu 13 vuotta – Marutei Tsurusesta tekeillä dokumentti

Joensuulainen lehtori Juha Wirekoski kiinnostui japanilaisesta kulttuurista jo lapsena. Kun hän aamun sanomalehdistä luki vuonna 2002, että lieksalaislähtöinen Marutei Tsurunen on päässyt Japanin parlamenttiin, hän tiesi heti mitä piti tehdä: dokumenttielokuva Marutei Tsurusesta.

Maailman suurimmalla partioleirillä myös keskisuomalaisia

Partiolaiset kokoontuvat parhaillaan Japaniin maailman suurimmalle partioleirille eli jamboreelle. Keski-Suomesta Japaniin matkaa kymmenen leiriläistä.

Internet elvyttää katoavaa geishakulttuuria Japanissa

Tuhansia vuosia vanha japanilainen perinne uhkaa kadota ammattikunnan vanhetessa. Netti ja turismi ovat herättäneet uudelleen jonkin verran nuorten kiinnostusta ammattiin. Tiedätkö muuten, mikä on geishan, geikon ja maikon ero? Ei tiedä moni japanilainenkaan.

Köydet keskiössä viikonlopun Shibari-festivaalilla – Toimittaja sidottiin studiossa

Helsingin Suvilahdessa järjestetään tänä viikonloppuna Suomen ensimmäinen bondagefestivaali. Festivaalin viikonloppuliput myytiin loppuun ennen festivaalin alkua.

Miljoona LED-lamppua: katso kuvat japanilaisesta valopuistosta

Japanissa pimeään vuodenaikaan kuuluvat oleellisena osana näyttävät valaistukset ja valopuistot. Talvella Naran kaupungissa valaistaan koko kasvitieteellinen puutarha. Valopuiston rakentamiseen on kulunut aikaa lukemattomia työtunteja.

Japanilainen vaihto-opettaja ihastui Suomen ilmastoon ja ihmisiin

Suomalaisessa lukiossa vaihto-opettajana toimiva Kizuku Hamashima opettaa oppilailleen japanilaista kulttuuria ja kieltä. Sopeutuminen Suomeen on sujunut ongelmitta, mutta ei kuitenkaan ilman kommelluksia.

"Tulevaisuudessa Japani on yksi maailman parhaista"

Italialainen Alberto Zaccheroni luotsaa Japania Brasilian MM-koitoksessa. Zaccheroni uskoo maan jalkapallon olevan edelleen nousussa. Joukkueensa pelaajista italialainen luottaa eritoten kapteeni Makoto Hasebeen.

Kirsikkapuut ihastuttavat jälleen Roihuvuoressa

Kirsikkapuiden katselun lisäksi yleisölle on tarjolla laaja katsaus japanilaiseen kulttuuriin.

Kimekomit veivät tekijänsä Havaijille kangaskauppoihin

Styroksia, kangasta ja koristelut. Kimekomi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sen tekemiseen liittyy muitakin hankaluuksia kuin tekniikan opettelu. Materiaalien perässä joutuu surffaamaan verkossa – ja surffiseuduilla voi päätyä juoksemaan kangaskaupasta toiseen.

Melkein aito samuraikypärä päätyi Kansallismuseoon

Kansallismuseon samurainäyttelyssä on esillä myös rekonsturoituja kypäriä, koska alkuperäiset ovat liian hauraita ja arvokkaita liikuteltaviksi.

Kanne Japanin yleisradiolle: Liikaa ulkomaisia sanoja

Oikeusjutun nostaneesta Hoji Takahashista tuntuu, että Japanista on tulossa pelkkä Yhdysvaltain maakunta, kun oman kielen sanoja korvataan etenkin englannin sanoilla.

Oulusta suunnataan nousevan auringon maahan

Oulun yliopisto on avannut oman toimipisteen Japaniin. Jokohamassa avattu toimipiste on ensimmäinen suomalaisen yliopiston perustama yksikkö maassa.

Graafikosta pitkästä aikaa vuoden nuori taiteilija

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi on valittu graafikko Ari Pelkonen. Valinta julkistettiin perjantaina aamupäivällä Tampereen Taidemessuilla. Vuoden nuori taiteilija 2012 -palkittu saa 20 000 euroa sekä yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa.

Maanjäristys törmäyttää myös tunnelaatat

Maanjäristys, tsunami ja ydinvoimalaongelmat Japanissa ovat pulpauttaneet pintaan paljon kaikenkirjavia tunteita. Vaikka katastrofi koettelee tuhansien kilometrien päässä, se tuo tietoisuuteen, että ihminen voi menettää kaiken koska tahansa.

Japani näkyy Varsinais-Suomen yrityksissä

Japanin luonnonkatastrofin vaikutukset näkyvät myös monissa Varsinais-Suomen yrityksissä. Maakunnassa on lähes viisikymmentä firmaa, jotka käyvät japanilaisten kanssa joko vienti- tai tuontikauppaa. Yhteydenpidossa katastrofin jälkeen ovat tulleet esiin japanilaisten ja suomalaisten kulttuurierot.

Japanilainen säilyttää kasvonsa myös kriisissä

Meren ja vuoren välissä asuvat japanilaiset valmistautuvat kriisin kohtaamiseen jo pienestä pitäen, jolloin he osaavat toimia hätätilanteessa automaattisesti. YLE Oulu Radion Jälkitulilla pohdittiin keskiviikkona japanilaisten tyyneyttä kriisin keskellä.

"Pääministerin hidas tiedottaminen ihmetyttää"

Porilainen Takako Servo moittii kovin sanoin japanilaisviranomaisten tiedottamista. Hänen mukaansa tietoa Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta pantattiin.

Japanilaiset tukemaan kulttuuripääkaupunkivuotta

Turun kulttuuripääkaupunkisäätiö on solminut yhteistyösopimuksen Japanin suuryrityksiä edustavan järjestön kanssa. EU-Japan Fest -komiteassa vaikuttavat muun muassa Mitsubishi, Toyota, Olympus ja Fuji. Sopimuksella vahvistetaan kulttuuripääkaupunkivuoden Japani-aiheista ohjelmaa.

Japanilaisen popkulttuurin harrastaminen innostaa tekemään itse

Japanilaisen populaarikulttuurin harrastukseen kuuluu Suomessa usein itse tekeminen, kuten pukujen ompeleminen tai sarjakuvien piirtäminen. Japanilaisen animaation, sarjakuvan ja musiikin ympärille rakentunutta fanikulttuuria pidetään yllä alan harrastajatapahtumissa.

Japani tuomitsi valasaktivistin viiden vuoden ehdolliseen vankeuteen

Valaanpyyntiä vastustavan Sea Shepherd -ryhmän entinen johtaja Pete Bethune on tuomittu Japanissa viideksi vuoden ehdonalaiseen vankeuteen.

Inro oli samurain statusesine

Japanin samuraikulttuurin viimeiset vuosisadat esittäytyvät käsityötaiteen välityksellä. Tampereen Vapriikin näyttely esittelee Suomessa nykyisin asuvien Heinz ja Else Kressin kokoelman, jonka keskeinen esine on inro - koristeellinen vyökotelo.

Kohonneet vakuutusmaksut vähentäneet taidetarjontaa Japanissa

Taideteosten rytinällä nousseet vakuutusmaksut ovat hankaloittaneet etenkin suurten näyttelyiden järjestämistä Japanissa. Valtio pyrkii helpottamaan tilannetta.

Kirsikkapuiden kukinta käynnisti kevään Tokiossa

Kirsikkapuiden kukinta on tuonut kevään Tokioon. Japanin ilmatieteen laitos ilmoitti kukinnan alkamisesta lauantaina, mitä pidetään virallisena kevään merkkinä.

Japani on pop

Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat innostuneet japanilaisesta populaarikultuurista. Innokkaimmat harrastavat esimerkiksi animaatio- ja sarjakuvahahmoiksi pukeutumista. Anime-animaatiot ja manga-sarjakuvat puolestaan ovat jo siinä määrin koko kansan ajanvietetta, ettei niitä enää edes mielletä erityisen japanilaisiksi tuotteiksi.

Japani jatkaa valaanpyyntiään

Japanin kalastusviraston mukaan tulevalla pyyntikaudella on tarkoitus metsästää 850 lahtivalasta ja viisikymmentä sillivalasta. Virasto kiistää japanilaislehti Asahi Shimbunin raportin siitä, että pyyntikiintiötä pienennettäisiin viidenneksellä.

Japanin valaanpyyntiä kritisoidaan taas

Japanin valaanpyyntialusten sunnuntainen lähtö ryhävalaan pyyntiin herätti Australiassa vaatimuksia pyynnin estämiseksi eteläisellä Tyynellämerellä sotilasvoimin.

Japanilaisnaiset törmäävät työelämän lasikattoon

Japanissa lasikatto on edelleen varsin matalalla, kun naiset pyrkivät johtotehtäviin työelämässä. Japanilaisnaisia on muihin teollisuusmaihin verrattuna esimerkiksi yritysjohtajina tai politiikassa suhteellisen vähän.

Japanissa jaettu kansainvälisiä manga-palkintoja

Japanissa on jaettu ensimmäiset kansainväliset manga-sarjakuvapalkinnot. Voittajaksi nousi 43-vuotias hongkongilainen Lee Chi Ching. Hänen työnsä Sun Zis tactics kuvaa kuuluisaa kiinalaista sotilasstrategia itäisen Zhou dynastian aikana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle