Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sissiniittyjä kylvävät miehet rakastavat luonnonkukkia: "Tämä on halpa harrastus, kerää vähän siemeniä ja viskoo sinne"

Monet luonnonkukat menestyvät kuivalla ja karulla joutomaalla. Tampereella osa niityistä on omin luvin kylvettyjä.

Kaksiväriset koivunlehdet ja rantakäärmeen rimpuileva saalis

Luontoillassa pohdittiin kuulijoiden kysymyksiä.

Jussi Viitalan kolumni: Ketokasvien hätähuuto

Teiden varsia tulisi käyttää niitty- ja ketokasvien suojeluun, kirjoittaa tietokirjailija Jussi Viitala.

Nordic Wildflower Day celebrates natural diversity

More than 100 woodland tours are organised in Finland on Sunday to educate people on flower and other plant species.

Kaikki kukkii jo! Luonto tekee temppujaan, mutta ei hätää – kukkia riittää koko kesäksi

Juhannusruusu on isoilla nupuilla ja päivänkakkaroitakin on jo nähty. Yhtä värikästä kevättä ei ole koettu miesmuistiin.

Kotipuutarhuri, vaihda nurmikaistale muinaistulokkaisiin – saat silmäniloa ja torjut ikäviä vieraita

Biologi ja ympäristötoimittaja Riku Cajander kehottaa harkitsemaan esimerkiksi ketoneilikkaa, päivänkakkaraa ja ruiskaunokkia.

Koristeesta tuli suomalaisen luonnon salakavala uhka – hukuttaa päivänkakkarat ja kissankellot

Teiden varsille kilometrien mittaisiksi vanoiksi levinnyt lupiini valtaa itselleen joka vuosi enemmän tilaa. Sen poistaminen on erittäin vaikeaa.

Naantalin keskustaan nousemassa yli viisimetrinen Sulho – Suomi 100 -juhlateos yhdistää ihmishahmon ja köynnöskasvin

Naantalin kaupunki on tilaamassa lähes 100 000 euroa maksavan taideteoksen Aurinkotien, Piispantien ja Kreivinkadun kiertoliittymään. Kaupunginhallitus päättää Jani Rättyän Sulho-luonnoksesta maanantaina.

Päivit juhlivat yhdessä – tavoitteena sadan etunimikaiman yhteisjuhla

Päivin päivä on päivistä parhain – ainakin jos Päiveiltä kysytään. Päivi-energia virtaa Turussa tämän vuoden nimipäivillä sata lasissa.

Piilotettuja patsaita ja kannanottoja – Turussa Aurajoen rannasta löytää taidetta joka puolelta

Turussa Aurajoki ja sen ympäristö ovat täynnä taidetta. Kokosimme turkulaisille ja Turkuun saapuville taidereitin Aurajoen rantaan. Apuna voi käyttää jutun lopusta löytyvää karttaa.

Rajusti pettynyt Petteri Forsell: "Äläkä kysy miltä tuntuu"

IFK Mariehamn joutui pettymään Napapiirillä sunnuntai-iltana. Lähes koko pelin alivoimalla pelannut Rovaniemen Palloseura tasoitti ottelun lisäajalla. Peli päättyi lukemiin 1-1.

Viikate pitää uhanalaiset perinnemaisemat elossa

Niittyjen, hakamaiden ja metsälaidunten kasvi- ja eläinkirjo on taantunut viime vuosikymmeninä huomattavasti. Keski-Suomessa tilannetta yritetään paikata niittotalkoilla.

Kesäkukkakauppa käy hallanvaarasta huolimatta

Lapissa on ennusteiden mukaan vielä öisin alavilla ja muillakin mailla hallanvaara, mutta puutarhaliikkeissä on jo vilkasta. Yksi koristaa parvekkeensa kukalla jokaista kuukautta kohden, toisen urakkana on myllertää uusiksi koko omakotitalon piha.

Rikhard Leijonamielen muumioitu sydän tuoksui paratiisin yrteiltä

Sydämen balsamointiin oli käytetty muun muassa päivänkakkaraa, myrttiä, minttua ja suitsukkeita. Tutkimuksessa vahvistui myös, että huhut kuninkaan surmanneesta myrkytetystä nuolesta eivät pidä paikkaansa.

Avoimista puutarhoista ideoita omalle pihalle

Oululainen Sami Aho vierailee toisten pihoilla hakemassa uusia ideoita omalle pihalleen. Sunnuntaina on hänen vuoronsa esitellä omaa pihaansa Avoimet puutarhat -päivässä.

Luonnonvalinta muovaa myös kylvettyä niittyä

Niityn ilme vaihtuu paitsi vuodenaikojen myös vuoden mukaan. Sateiset kesät nostavat kukkaan eri lajit kuin kuivat ja aurinkoiset paahdevuodet. Luonto kätkee tiedon tietämättömältä, joten on osattava katsoa.

Niityt kukoistavat kesän lämmössä ja valossa

Kesän lämpö ja kosteus on saanut lukemattomat kukat kukkimaan niityillä. Vähänkin luonnonvaraisia kukkia tunteva kulkija saattaa pieneltäkin alueelta löytää koko kasvistomme kukkakirjon, tai ainakin sen yleisimmät lajit.

Luonto tekee ihmisen onnelliseksi

- Luonto tuottaa iloa, onnea ja lohtua, mutta luonnon muuttuminen aiheuttaa surua ja haikeutta, summaa Kaarina Davis Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin kyselyn tuloksia. Luontokokemusten keruun tarkoituksena oli kannustaa ihmisiä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Lupiini ei pelkää viikatetta

Tienpientareilla kasvaa kirkiruohoa, keltamataraa ja ketokatkeroa, tosin harvenevassa määrin. Lupiini on vallannut perinteisten suomalaisten kukkien kasvumaat niin, että entisajan niittykukista on tullut uhanalaisia. Sinnikäs lupiini ei nöyrry edes niittokoneen käsittelyssä.

Perhosia ei hurmata ruusuilla

Kukan väri, muoto ja tuoksu ratkaisevat, kun perhosia houkutellaan puutarhaan. Mutta toisin kuin ihmisten maailmassa, esimerkiksi ruusut, liljat tai esikot perhosia juuri houkuta. Vaihtoehtoja on silti monia.

Rengon kukkamissikisan voitti ...

Kukkamissikisa on Rautavuoren vuotuisen niittytapahtuman yleisösuosikki. Rautavuori Hämeenlinnassa on Rengon komein niittymaisema. Matalakasvuisella osin kuivalla niityllä loistavat perinteiset niittykukat, korkealta laelta avautuu maalaismaisema. Mutta ei avautuisi ilman hoitoa.

Kansallispuistossa hehkuvat perinteiset kukkakedot

Kolin kansallispuistossa vaalitaan perinteisiä kukkaketoja. Valtakunnallisesti harvinaisia ketoja Itä-Suomessa on vähän. Kolilta niitä löytyy neljä. Vuosittaisella hoidolla monet vanhat tutut lajikkeet on saatu uuteen kukoistukseen.

Biologin pihalla liihottavat sadat perhoset

Heinolalaisen biologin luonnonkedolla lentävät kymmenet erilaiset perhoset. Niittämällä ja köyhdyttämällä kuka tahansa voi saada kedon aikaiseksi.