Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mies katsoo kameraa kohti.

Alexander Stubb: ”Edes Suomen presidentti ei kykene Putinia pysäyttämään”

Presidenttinä kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb haluaisi edistää maltillista yhteiskunnallista keskustelua. Suomi on hänen mielestään jakaantumassa kahtia.

Keski-ikäinen mies istuu terassilla oranssilla tuolilla.

Presidenttiehdokas Hjallis Harkimo katuu oligarkkiyhteyksiään: ”Aika moni on ajanut Suomessa Ladallakin, ei heitä voi siitä syyttää”

Presidentinvaalikampanjassaan Hjallis Harkimo kertoo haluavansa huomioida erityisesti nuoret. Sosiaalinen media on tehnyt Harkimoa nuorille tutuksi ja lähestyttäväksi, hän sanoo.

Jalkapalloilija ja podcastin juontaja Nosh A Lody katsoo kameraan.

Miesten kokema syrjintä näkyy yksinäisyytenä – keskusteluklubi tarjoaa lääkkeeksi laajaa miehen mallia ja tunnepuhetta

Jäbät ja tunteet-podcastin perustaja Nosh A Lody kohtaa miehiä, jotka kokevat yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteita. Hän haluaa parantaa miesten välistä keskustelukulttuuria.

Henkilökuvassa, Amu Urhonen, vammaisaktivisti.

Hallituksen säästöpaineet karsivat vammaisten palveluja – aktivistin mielestä uusi laki on muutenkin huono

Viime hallituskaudella säädetyn vammaispalvelulain voimaantuloa suunnitellaan siirrettäväksi vuodella eteenpäin. Laki on aktivisti Amu Urhosen mielestä epäselvä ja vaikeasti sovellettava.

Sami Laiho, tutkimusjohtaja, Adminize oy katsoo kameraan.

Tekoälyn tekemät monimutkaiset huijaukset lisääntyvät Suomessakin muutaman vuoden sisään, asiantuntija ennakoi

Tekoäly pystyy jo matkimaan ihmisääntä keräämänsä aineiston pohjalta. Hädissään soittava ”lapsi” voi olla huijausta.

Timo Soini, konkaripoliitikko Bembölen Kahvituvan pihalla.

Timo Soini pohtii vastuutaan perussuomalaisten puheenjohtajana: ”Olisiko voinut puuttua vielä kärkevämmin siihen, kun toisia ihmisiä loukataan”

Soini kritisoi nykyisiä perussuomalaisia poliittisesta linjanmuutoksesta. Puolue oli jo Soininkin aikaan rasismisyytösten kohteena.

Nea Nättinen, puheenjohtaja, Kokoomusopiskelijat. Istuskelee 8 minuuttia -ohjelman tuolilla Senaatintorilla.

Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja kritisoi puoluettaan arvojen venyttämisestä

Kokoomusopiskelijat ilmoittivat kesäkuussa, etteivät hyväksy puolueen arvoista joustamista. Sen jälkeen hallituskumppanit ovat koetelleet tätä rajaa useaan otteeseen.

Nainen hymyilee ulkona kameralle.

Asiantuntija antaa vinkit vastuulliseen matkailuun – All Inclusive -matkoille täystyrmäys

Lomamatkan vastuullisuuteen vaikuttavat kulkuvälineen lisäksi lomailijan tekemät valinnat kohdemaassa. Asiantuntijan mukaan tuotteita ja palveluita ei kannata ostaa etukäteen, vaan tulisi suosia paikallista.

Henkilökuvassa ensihoitaja Iiro Nahkamäki.

Kesähelteet tuovat piikin ensihoitotehtävien määrään – elvytystä voi harjoitella hittibiisien tahtiin

Kesällä festarit ja erilaiset kesätapahtumat työllistävät ensihoitoa. Aurinkoiset päivät lisäävät myös riskiä lämpösairastumiseen. Lisäksi päihtymystilat ovat niin yleisiä, että jokaisen olisi hyvä osata ensiaputaitoja.

Sahra Alimy, lääketieteen kandidaatti.

Lääkärinä työskentelevä Zahra Alimy joutuu kokemaan rasismia jopa kaupan kassalla

Musliminaisten pukeutuminen puhututtaa julkisessa keskustelussa. Zahra Alimy toivoo solidaarisuutta musliminaisia kohtaan.

Nainen seisoo talojen keskellä hymyillen.

Häädöt yleistyvät Suomessa – asiantuntija pitää hallituksen aikomusta leikata asumistuesta ongelmallisena

Asunnottomuus on vähentynyt Suomessa merkittävästi, mutta häätöjen määrä lisääntyy.

Jussi Halla-Aho kuvattuna 10.7. 2023 Pikku Parlamentin edustalla.

Halla-aho: Suomi ei voi olla maahanmuuttoon perustuva yhteiskunta, niin kuin Yhdysvallat

Halla-aho haluaa olla rakentamassa yhteiskuntaa, johon tulee vain sellaisia ihmisiä, jotka haluavat integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Jukka Valkonen katsoo kameraan puiden siimeksessä.

Psyykkinen kuormittuneisuus lisääntyy – erityisasiantuntija antaa viisi tärppiä mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi

Viisi tietä hyvinvointiin -mallin avulla on mahdollista lisätä omaa hyvinvointia ja ennaltaehkäistä mielenterveysongelmia.

Ulkoasiainneuvos Matti Kääriäinen.

Entinen suurlähettiläs moittii kehitysapua – pääomat karkaavat köyhistä maista rikkaisiin maihin

Suomen kehitysapu ei ole pystynyt toteuttamaan sille annettuja tavoitteita kehitysmaiden auttamiseksi. Globaali talousjärjestelmä mahdollistaa pääomavirtojen karkaamisen köyhistä maista.

Mies seisoo puistossa nojaten kiviaitaan.

Venäjän informaatiovaikuttaminen Afrikassa: Propagandaa, tunteisiin vetoamista ja poliittisia pelinappuloita

Venäjän informaatiovaikuttaminen on aktiivista Afrikassa. Venäjän suurlähettiläät aloittivat länsivastaisten mielipidekirjoitusten kirjoittamisen hyökkäyssodan alettua.

Henkilökuvassa, Markku Kanerva, Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva nostaa suomalaista jalkapalloa kansainväliselle tasolle

30 000 katsojaa sai Suomen voiton San Marinosta loppuunmyydyllä Olympiastadionilla. Huuhkajien pelaajat toimivat esikuvina lapsille ja nuorille.

Henkilökuvassa, Minna van Gerven, Professori.

Suomalaisessa työllisyyskeskustelussa otetaan rusinoita pullasta, toteaa sosiaalipolitiikan professori

Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Minna van Gerven pohtii, että Suomessa pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on toteutettu kevytversiona.

Pekka Haavisto kävelee syreenien keskellä.

Olemmeko nyt turvassa Nato-Suomessa, ulkoministeri Pekka Haavisto?

Ulkoministeri Pekka Haaviston ministerikaudella on riittänyt dramaattisia käänteitä. Liittyminen Natoon oli Haaviston ulkoministerikauden mieleen painuvin tapahtuma.

Hannu Väänänen, Komisario. Nojaa 8 minuuttia -ohjelman tuolia. Otaniemi, Espoo.

Pitääkö metroasemalla jo pelätä ammuskelijoita?

Ruotsissa väkivaltatilanne on päässyt niin pahaksi, että tukholmalaisella metroasemalla sivullisia ammuttiin keskellä päivää. Onko tällainen tilanne mahdollinen Suomessa?

Iryna Herzon, Agroekologian dosentti. Viikki, Helsinki.

Ukrainan pellot ovat pilalla jopa satoja vuosia, arvioi ukrainalaistaustainen agroekologian dosentti

Ukrainassa Hersonin alueen hedelmä- ja vihannessato on käytännössä menetetty patoräjäytysten aiheuttamien tulvien vuoksi.

Henkilökuvassa Lasse Norres, Vantaan kaupunginvaltuutettu, viihde- ja viestintäalan yrittäjä.

Suomeen kansainvälisiä musiikkitähtiä tuottanut Lasse Norres ei tunnista nollarivikäytäntöä, mutta jatkobileet ovat tuttu juttu

Rammsteinin keulahahmo Till Lindemannia kohtaan esitettiin erilaisia syytöksiä Olympiastadionin keikan jälkeen. Lasse Norrekselle kohussa ei ole mitään uutta.

Henkilökuvassa Niina Sinkkonen, pääsihteeri, Suomi-Venäjä-Seura.

Moni Venäjälle jäänyt sodan vastustaja kokee tulleensa ”joka suunnasta unohdetuksi”, sanoo Suomi-Venäjä-seuran Niina Sinkko

Suomi–Venäjä-seuran pääsihteerin mukaan moni venäläinen toisinajattelija kokee, että tämä on se hetki maailmanhistoriassa, jolloin suvut Venäjällä hajoavat ja mielipiteet jakautuvat.

Teppo Kröger, yhteiskuntapolitiikan professori, istuu oranssilla tuolilla.

Perheen merkittävä rooli ikäihmisten hoivassa on hyvin kätketty salaisuus, toteaa hoivapolitiikan professori

Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger muistuttaa Ylen 8 minuuttia -ohjelman haastattelussa, että vanhuspalveluissa oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin ei toteudu.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa vieraili 8-minuuttia ohjelmassa, joka 10. elokuuta Töölönlahden puistossa Helsingissä.

Ravitsemusterapeutti lopettaisi vaa'alla ravaamisen – Anette Palssa: "Taulukosta ei voi katsoa terveyden kannalta parasta painoa"

Elintapojen kohentaminen vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin, vaikka paino ei laskisi.

Helsingin yliopiston maantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius

Koulujen tasoeroista on tietoa asuinalueen tarkkuudella – apulaisprofessori Venla Bernelius: "On hyvä, että tietoja ei julkaista"

Koulujen erot oppimistuloksissa ovat revenneet suuriksi 2000-luvulla. Kyse ei kuitenkaan ole opetuksen laadusta, vaan alueiden välisistä hyvinvointieroista.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen Lenininpuistossa

Venäjää tutkinut perussuomalaisten Luukkanen ennustaa sisällissotaa, kun Putinin valtakausi päättyy: "Todellinen valta tulee pyssynpiipusta"

Ukrainan sota on presidentti Putinille kohtalonkysymys, jossa vain voitto kelpaa, arvioi Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija, perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen.

Mustatukkainen nainen seisoo koivun vieressä järven rannalla.

"Naisten arki on hidasta sielun teloitusta" – vuosi sitten naiset lukittiin koteihinsa Afganistanissa, mutta he eivät vaienneet

Viime elokuussa Taliban kaappasi vallan Afganistanissa ja se, mitä pelättiin, tapahtui. Taliban osoittautunut yhtä julmaksi kuin mitä se oli ollessaan viimeksi vallassa 20 vuotta sitten.

Nainen nojaa oranssiin tuoliin rannalla.

Abortin saamista helpotetaan todennäköisesti syksyllä – "Näytämme, että edistyksen vaatimukset kohdistuvat myös Suomeen"

Suomessa on Pohjoismaiden tiukin laki raskauden keskeyttämisestä. Nykyinen laki antaa Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksasen mukaan kuvan, että raskaana olevan päätösvalta omasta kehosta ulkoistetaan terveydenhuollolle.

 Nainen nojaa kaiteeseen.

Tanskassa suoratoistopalvelut pakotetaan investoimaan kotimaiseen sisältöön, nyt ministeriöt selvittävät, toimisiko sama Suomessa – elokuvapomo: “Onko tarpeen pakottaa?”

Suomalainen tv- ja elokuva-ala on kansainvälistynyt nopeasti viimeisen viiden vuoden aikana. Nyt ministeriöissä pohditaan, pitäisikö suoratoistopalvelut pakottaa investoimaan suomalaiseen tv- ja elokuvatuotantoon kasvun kiihdyttämiseksi.

Mies seisoo Suomen kansallismuseon portailla.

“Oliko vain ohikiitävä pikkuseikka sotien, tautien ja lamojen lomassa“ – Teemu Keskisarja asettaa Nato-päätöksen historialliseen kontekstiin

Kevään äkillisestä ulkopolitiikan suunnanmuutoksesta huolimatta historioitsija Teemu Keskisarja ei näe, että Suomen ulkopoliittinen rooli olisi merkittävässä muutoksessa.

8 minuuttia: Elääkö unelma pitkästä vakaasta työsuhteesta?

Neljä asiaa, joita uransa alkuvaiheessa olevat nyt työelämältä haluavat – unelma vakaasta työsuhteesta elää edelleen

Satu Lappalainen valmistui juristiksi ja luuli tietävänsä, mitä työelämältä haluaa. Sitten hän havahtui ja tajusi elävänsä vääränlaista työarkea. Nyt hän auttaa nuoria ammattilaisia sanallistamaan sen, mitä he työelämältä haluavat.

SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri istuu oranssilla tuolilla kerrostalon edustalla ja katsoo suoraan kameraan.

Aseellinen väkivalta kasvaa radikaalisti ympäri Eurooppaa sodan loputtua, arvioi asiantuntija

Vaikka rauhansopimusta ei ole näköpiirissä, länsimaiden on edistettävä Ukrainan ja Venäjän välisiä rauhanneuvotteluita, sanoo Saferglobe-ajatuspajan toiminnanjohtaja Maria Mekri Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Henkilökuvassa Hannele Korhonen, tutkimusprofessori Ilmatieteen laitokselta.

Tutkimusprofessori: Suomessa pitäisi varautua helleaaltoihin, rankkasateisiin ja tulviin ennen kuin on liian myöhäistä

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen kertoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, että Suomessakin ilmasto tulee väistämättä muuttumaan. Se ei kuitenkaan hänen mukaansa ole syy passivoitua.

Pauli Matalamäki kertoo saaneensa pontta videoilleen, joissa hän huijaa nettihuijareita, kun hänen veljensä astui huijarin ansaan.

Tubettaja Pauli Matalamäen veli joutui nettihuijauksen kohteeksi – Nyt Pauli kertoo, miten kuka tahansa voi vaikeuttaa nettihuijarin työtä

Youtube-videoillaan nettihuijareita kiusaava Pauli Matalamäki yrittää jatkuvasti löytää uusia tapoja vaikeuttaa huijareiden työtä.

Toimittaja Aarno Malin vieraili 8 minuuttia -keskusteluohjelmassa.

"Sairainta settiä, mitä voin kuvitella maailmasta löytyvän" – Aarno Malin on nähnyt asioita, joista edes traumaterapeutti ei halunnut kuulla

Tor-verkon sadistisista lapsipornosisällöistä kirjan kirjoittanut Aarno Malin kertoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, miten pimeän verkon sisällöt kyynistivät hänet.

Käsikirjoittaja Marjaana Auranen 14. heinäkuuta Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä.

"Jouduin käymään läpi oman perheeni traumoja", sanoo kokonaan pohjoissaameksi ääninäytellyn videopelin käsikirjoittaja Marjaana Auranen

Skábma – Snowfall -videopelin käsikirjoittaja Marjaana Auranen kertoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, millaisiin sudenkuoppiin helposti astuu, jos tekee viihdetuotteen vähemmistökulttuurista ilman kyseiseen kulttuuriin kuuluvia tekijöitä.

Koripalloilija Lauri Markkanen vieraili 8 minuuttia -keskusteluohjelmassa, joka kuvattiin 6. heinäkuuta.

Lauri Markkasella kesti sopeutua NBA:n machokulttuuriin: "Olin aika erilainen, ja oli vähän vaikeaa saada kavereita"

Viisi kautta koripallon huippuliigassa NBA:ssa pelannut Lauri Markkanen sanoo, että hänen toisella NBA-kaudellaan liigan machokulttuuri tuotti sopeutumisvaikeuksia.

Yksiöiden hinnoissa on runsaasti laskuvaraa, koska 2010-luvun aikana niiden hinnat ovat kohonneet jopa noin 15 prosenttia muita asuntoja enemmän, sanoo ekonomisti Juho Keskinen Hyposta.

Ensiasunnon etsijöillä on aiempaa parempi mahdollisuus ostaa asunto, sanoo Hypon Juho Keskinen

Ekonomisti Juho Keskinen kertoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, miksi yksiöiden hinnat laskevat ja koko asuntomarkkina hidastuu.

Pekka Hakkarainen kuvattiin Kurkipuistossa Helsingissä.

THL:n huumepolitiikan tutkija pettyi, kun eduskunta äänesti kumoon selvityksen huumepolitiikasta – "Ei edes kunnolla keskustella"

THL suosittaa kaikkien huumeiden dekriminalisointia. Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa vieraillut THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen kertoo, miksi.

Satu Hassi kuvattiin Eduskuntatalolla.

Häiritsijä saattoi 1990-luvulla kertoa itse avoimesti tekemisistään, sanoo Satu Hassi

Vuonna 1991 eduskuntaan noussut Satu Hassi (vihr.) sanoo, että asenteet häirintää kohtaan ovat vuosien saatossa tiukentuneet. Silti häirinnästä kertovia ei useinkaan oteta vakavasti.

Kilpapurjehtija Tapio Lehtinen istuu oranssilla tuolilla Merisataman laiturilla ja katsoo suoraan kameraan.

Tapio Lehtinen purjehtii maailman ympäri yksin ja pysähdyksittä – navigointi on tehtävä 1700-luvulla keksityllä laitteella, koska uusi teknologia on kielletty

Kilpailu kestää ainakin seitsemän kuukautta. Sen aikana Lehtisellä ei ole juuri minkäänlaista yhteyttä muihin ihmisiin.

Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Maaret Väänänen istuu oranssilla tuolilla keskellä vehreää peltomaisemaa.

Ruoantuotantoa uhkaava pölyttäjäkato vaikeutuu jatkuvasti – Suomen uusi tavoite on estää pörriäisten joukkokuolemat 2030 mennessä

Maailman ruokakasveista yli kolme neljäsosaa on riippuvaisia pölyttäjistä. Kasvit eivät pysty tuottamaan siemeniä tai hedelmiä, jos mehiläinen tai muu pölyttäjä ei pölytä niitä.

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto istuu oranssilla tuolilla Suomen Pankin edustalla olevan J.V.Snellmannin patsaan edessä.

Korkojen nousu huolettaa monia, mutta siinä on myös hyvät puolensa – nollakorot kasvattivat varallisuuseroja ja lisäsivät riskejä

Nollaa korkeampi korkotaso ja pieni hintojen nousu ovat hyväksi taloudelle, sanoo Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.

Ydinvoiman mallinnuksen professori Juhani Hyvärinen istuu oranssilla tuolilla Hanasaaren voimalan edustalla.

Ydinvoimaprofessori: Fennovoimalle tuskin löytyy jatkajaa, eikä Suomeen rakenneta välttämättä enää lainkaan perinteisiä ydinvoimaloita

Fennovoiman hanke ydinvoimalan rakentamiseksi Pyhäjoelle kaatui keväällä. Professori Juhani Hyvärisen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että venäläisen Rosatomin tilalle olisi saatu toista ydinreaktorin toimittajaa.

Suomen Atlantti-seuran pääsihteeri Terhi Suominen seisoo oranssin tuolin takana ja katsoo suoraan kameraan.

Donald Trumpin valtaannousu voisi olla uhka Natolle – viime kaudellaan Trump parjasi Euroopan Nato-maita rajusti mutta perustellusti

Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalit vuonna 2024. Republikaanit ja heidän ehdokkaakseen odotettu Donald Trump ovat tällä hetkellä vahvoilla.

Nainen istuu oranssilla tuolilla merinäköalan edustalla.

Itämerta on yritetty pelastaa jo kolme vuosikymmentä – miksi sinilevät silti kukkivat joka kesä?

John Nurmisen Säätiö on tehnyt 30 vuotta Itämeren suojelutyötä. Kolmessa vuosikymmenessä moni asia Itämeren tilassa on mennyt parempaan suuntaan, mutta tietyt ongelmat ovat säilyneet.

Mies istuu kukkapuskan edessä ulkona oranssilla tuolilla.

Hallitus jätti terapiatakuun pois hoitotakuuesityksestä, vaikka se toisi terapian hyvin toimeentulevien luksushoidosta kaikkien ulottuville

Terapiatakuussa esitettiin esimerkiksi psykoterapian aloittamista neljän viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Nyt terapiaan pääsylle ei ole luvassa mitään aikarajaa.

Henkilö istuu puiston penkillä.

Tällä viikolla sorvataan kansainvälistä sopimusta – tavoitteena on suojella kolmannes maapallon luonnosta

Suomen neuvottelija on luottavainen, vaikka yhteisymmärrystä on vaikeaa saavuttaa. Sopimusta puidaan kansainvälisissä neuvotteluissa Nairobissa.

Silmälasipäinen mies nojaa oranssiin tuoliin metsäpolulla.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen hiilinielujen romahduksesta: Hallituksen politiikka ei ole toteutunut

Suomen hiilineutraaliustavoite on uhattuna. Ilmastopaneelin mielestä hiilineutraaliutta tavoitteleva hallitus ei ole suhtautunut ilmastotoimiin vakavasti.

Henkilö istuu ulkona oranssilla tuolilla taustalla syreenipuska ja kerrostaloja.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo: "Homovitsit eivät kuulu työpaikalle"

Kyselyn mukaan jopa neljäsosa vähemmistöihin kuuluvista suomalaisista ei ole omana itsenään työpaikoilla. Setan mukaan syrjinnän kieltävää lainsäädäntöä ei toteuteta työpaikoilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle