Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Emma Jussila-Scherman

Kirkko tilasi jouluseimen nukketeatteritaiteilijalta – "Tätä ammattia jotkut kadehtivat, toiset jopa säälivät"

Jouluisia seimiasetelmia on vielä vähän Suomen kaduilla, kun taas Etelä-Euroopassa niitä näkee paljon.

Uudenvuoden tinoista syntynyt jouluseimi.

Turusten kotona on 35 jouluseimeä – uudenvuoden tinoistakin tuli Pyhä perhe

Juha ja Teija Turusen kotona seimien keräily kasvoi harrastukseksi. Nyt he saavat seimiä myös lahjoituksina.

Jouluseimi Kemin kulttuurikeskuksessa.

Lapset tutustuivat jouluseimeen – Paimensauva muistuttaa taikasauvaa, vauva nukkuu heinissä, mutta missä ovat hevoset?

Kemin jouluseimessä joulun päätähden esittäjänä nukkuu 1950-luvulla kätilöopistossa opetusvauvana toiminut nukke.

Jouluseimi - näyttely Kajaanissa

Jouluseimi-näyttely tuo esille joulun vaatimattomuuden

Paltaniemellä sijaitsevassa Eino Leino -talon pihassa olevassa ladossa on esillä joulun keskeinen sanoma Jouluseimi-näyttelyssä. Joulu on ollut vahvasti esillä Eino Leinon lapsuudessa. Leinon koti oli ensimmäisiä paikkoja Paltaniemellä, jossa oli joulukuusi.

Jouluseimi näyteikkunalla.

Jouluseimen rakentaja kyllästyi ilkivaltaan: Jeesus, Maria ja Joosef löysivät suojan sisätiloista

Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi, siinä ainekset jouluseimeen. Toisia jouluinen teos ihastuttaa ja osaa vihastuttaa - jopa siinä määrin, että kahtena vuonna seimi on joutunut rajun ilkivallan kohteeksi. Nyt Maria, Joosef ja Jeesus hakeutuivat sisätiloihin, turvaan vandaaleilta.

Joulukoristeltuja palmuja  Manilassa.

Joulu maailmalla: Kuvissa räiskyviä valoja ja poliitikkoja jouluseimessä

Ylen toimittajat tekivät kierroksen maailmalla ja ihastelivat joulukoristeita. Joulun tunnelmaa rakennetaan säihkyvin valoin Euroopasta Aasiaan. Osa koristeista on kuin karnevaalikulkueesta – miltäköhän ne näyttäisivät suomalaisessa kauppakeskuksessa?

Seimiasetelma.

Hylätty vastasyntynyt löytyi kirkon jouluseimestä

Newyorkilaisesta kirkosta löytyneen vauvan kerrotaan voivan hyvin.

Maria varastettiin Kalkkisten jouluseimestä.

Maria ryöstettiin Kalkkisten jouluseimestä

Asikkalan Kalkkisten kylässä ollaan tuohduksissa jouluseimen kohtalosta. Kylän keskelle rakennetusta jouluasetelmasta varastettiin viikonloppuna luonnollisen kokoinen Maria-nukke.

Jouluseimi

Italialainen jättiseimi on kerännyt katsojia jonoiksi asti

Taitelija Francesco Artesen jouluseimeä on käynyt Turun tuomiokirkossa katsomassa jo yli 30 000 kävijää. Monet ihmiset ovat tulleet kirkkoon varta vasten seimeä katsomaan.

Jouluseimi Asikkalan Kallkkisissa.

Mäkihyppyguru toi jouluseimen hämäläiskylään

Kalkkisen kylässä Asikkalassa on komea jouluseimi keskellä kylää. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja, mäkivalmentaja Hannu Lepistö ideoi seimen, jotta joulun tärkein sanoma toisi iloa kylään.

jouluseimi kauppakeskuksessa

Pappi haastaa joulupukin ostoskeskuksessa

Tähän aikaan vuodesta voi kaupoissa ja kauppakeskuksissa törmätä joulupukkiin tai tonttuihin, mutta Joensuussa kauppakeskuksessa pääsee juttusille myös papin kanssa.

Roomalainen jouluseimi Arco di Dolabella Hgin Tuomiokirkon kryptan näyttelyssä joulukuussa 2013.

Italialainen jouluseimi - matka mystisestä luolamessusta kaupunkinäkymiin

Seimikuvaelman ajatus on: Jeesus syntyi arjen ytimeen.

Seimi

Cityihminen ei ehdi pysähtyä seimen äärelle

Erilaisia jouluasetelmia, kuten seimiä, on alettu askarrella myös Suomessa. Harva kuitenkaan hidastaa askeltaan seimen äärellä.

Jouluseimi lumisessa maisemassa

Onkamon seimi voitti Tohmajärven seimikilpailun

Onkamon kyläläisten jouluseimi valittiin voittajaksi Tohmajärven seimikilpailussa. Kahdeksan seimen joukosta voittaja valittiin raadin toimesta joulukuun ensimmäisenä sunnuntaina. Raati luonnehti kilpailua kovatasoiseksi.

Jouluseimi

Valtava seimi tuo italialaisen jouluperinteen Turun tuomiokirkkoon

Italialainen taiteilija Francesco Artese rakentaa Tuomiokirkkoon parinkymmenen neliön jouluseimen, joka koostuu lukuisista pienistä ihmis- ja eläinfiguureista.

Jouluseimen eläimet ovat totta vain mielikuvissamme

Heinillä härkien -joululaulussa kuvataan millaisissa olosuhteissa Jeesus-lapsi syntyi. Myös seimiasetelmissa ovat mukana härkä ja aasi. Mutta miksi eläimet kuvataan mukaan, vaikka Luukaksen evankeliumissa niitä ei mainita sanallakaan?

Seimi

Pyhän perheen kidnappaus ei lannista seimen rakentajaa

Kokkolassa ihmisiä ilahduttanut ja joulumieltä tuonut seimi tärveltiin torstaita vasten yöllä. Marian, Joosefin ja Jeesuksen katoaminen ei lannista seimen rakentajaa.

Jouluseimi Taitokorttelissa.

Joulu tuo kävijäennätyksen Taitokortteliin

Joensuun Taitokortteli on houkutellut runsaasti kävijöitä paitsi joulun alla, myös koko kuluneen vuoden ajan. Vuoden päätteeksi kirjataan jälleen uusi kävijäennätys.

Wall Streetin valtaajat ja kirkko napit vastakkain

Wall Streetin valtaajat aikovat pitää lauantaina mielenosoituksen kirkon pihalla, kertoo New York Times. Episkopaalinen kirkko sijaitsee vain korttelin päässä pörssistä, mutta aiemmin myötämielisesti protestiin suhtautunut kirkko ei anna lupaa vallata tonttiaan.

Iittalan jouluasetelma 2011, lasipalloja joulukuusessa

Ensimmäinen adventtisunnuntai avaa joulukauden

Iittalan Lasimäen puotien jouluasetelmissa kimaltavat lasipallot ja muut koristeet. Lasimuseo juhlii joulunavauksessaan 40 vuottaan. Lauantaina ja sunnuntaina museoon on vapaa pääsy ja opastettuja kierroksia. Hämeenlinna avasi joulukautensa perjantaina.

Jouluseimiasetelma.

Ostosvilinässä odotti elävä jouluseimi

Maria, Joosef, paimen, kuningas ja enkeli tervehti Kokkolan Chydenia-kauppakeskuksessa keskiviikkona kiireisiä shoppaajia. Elävien näyttelijöiden miehittämä jouluseimi jäi osalta ohikulkijoista huomaamatta, osa oli sanomasta mielissään.

Jouluseimi pöydällä

Jouluseimiä, panettonea ja unelmia

Mannilan vanha maa- ja metsätila Mikkelin Otavassa on ollut saman suvun hoidossa jo viiden sukupolven ajan. Aiemmin tila toimi sekä lypsykarja- että siemenviljatilana, nykyisin pelloilla kasvaa kauraa, ohraa ja pensasmustikkaa. Viime keväänä Mannilan suomalais-italialainen isäntäpari päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja perusti tilan päärakennukseen italialaisen puodin.

Seimi syntyy vaikka villalangasta

Lahti on vakiinnuttanut paikkansa seimikaupunkina. Seurakunnan perinteisten seimien ohella seimireitillä on joka vuosi esillä myös uutta. Seimen voi valmistaa vaikka marsipaanista tai villalangasta.

Turkansaari odottaa joulua.

Turkansaaressa on taas maalaisjoulu

Turkansaaren ulkomuseossa on tällä viikolla avoimet ovet, jolloin perheet pääsevät vapaasti tutustumaan vuosisatojen takaiseen joulunviettoon Oulun alueella. Kirkon korjausten takia Turkansaaressa järjestettiin vain yksi perinteinen hartaushetki ensimmäisenä adventtina.

Jouluseimen äärellä on hyvä hiljentyä

Joroisten Kolman koulun vieressä voi hiljentyä joulun rauhaan perinteisen seimen äärellä. Keski-Euroopasta tuttua perinnettä on kylänraitilla aktiivisten puuhanaisten ansiosta ihasteltu jo viitenä jouluna.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan jouluseimi Toripuistossa

Jouluseimi voitti Hämeenlinnan jouluikkunakilpailun

Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys järjesti Jouluikkunakilpailun, johon osallistui 15 keskustan liikettä ja toimijaa. Kaupunkilaisten mielestä kiehtovin ikkuna oli seurakunnan jouluseimi kirkkopuiston paviljongissa.

Vanhanajan joulupaketti

Perinteet tekevät edelleen joulun

Joulun viettoon liittyvät perinteet muuttuvat hitaasti. Kirkon tutkimuskeskuksen teettämän kyselyn mukaan myös nuoremmat ikäluokat viettävät joulua varsin perinteisesti.

Marja Neuvosen käsissä syntyy savesta Neitsyt Maria

Keramiikkaseimi kutsuu joulun sanoman äärelle

Joosef, Maria Jeesuslapsi sylissään, lampaat, aasi ja härkä. Keraamisia jouluseimiä valmistuu Hattulassa keraamikko Marja Neuvosen taitavissa käsissä.

Caganer kuvaa ihmisten samanarvoisuutta säätyyn ja asemaan katsomatta.

Kakkaajapatsas kuuluu katalonialaiseen jouluperinteeseen

Katalonialainen jouluperinne pitää sisällään suomalaisittain ajatellen varsin erikoisia asioita. Sellaisia ovat muun muassa kakkaava paimenfiguuri ”Caganer” ja makeisia käskystä kakkaava halko ”Tió de Nadal”, joka on katalaanien jouluperinteeseen liittyvä myyttinen hahmo.

Seimet tuovat joulurauhan Oulun sydämeen

Tänä vuonna adventin aikaan Oulussa voi jälleen rauhoittua jouluseimien äärelle keskellä kaupunkia. Kansainvälinen seiminäyttely järjestetään toista kertaa, pääpaikkana on Oulun kaupunginteatteri.

Joulutori Tampereella.

Lisää mökkejä Tampereen joulutorille

Tampereen keskustorilla ensimmäistä kertaa järjestetty joulutori oli menestys. Kyselyssä asiakkaat ja kauppiaat toivoivat tapahtumalle jatkoa.

Joulumarkkinat alkoivat syksyisessä säässä.

Suurtorin Joulumarkkinat onnistuivat

Kurjat säätkään eivät haitanneet Wanhan ajan joulumarkkinoita onnistumasta. Ensi kertaa neljänä viikonloppuna järjestetty tapahtuma tyydytti myös myyjiä.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat päätökseen

Nyt viikonloppuna päättyvät Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat ovat keränneet arviolta jo yli 60 000 kävijää.

Adventtisunnuntaista alkaa joulunaika

Sunnuntaina vietetään ensimmäistä adventtia. Ensimmäinen adventtisunnuntai aloittaa jouluun valmistautumisen ja avaa uuden kirkkovuoden.

Paavi sytytti kynttilän maailmanrauhalle

Paavi Benedictus XVI on käynnistänyt virallisesti Vatikaanin joulunvieton.

Ensimmäinen adventti aloittaa jouluun valmistautumisen

Tänään vietetään ensimmäistä adventtisunnuntaita. Adventtisunnuntai aloittaa adventtiajan eli jouluun valmistautumisen.

Adventti käynnistää joulun odotuksen

Ensimmäinen adventtisunnuntai käynnistää tänä sunnuntaina monien suomalaisten valmistautumisen jouluun. Samalla alkaa myös uusi kirkkovuosi.