Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kasvokuva miehestä, jolla on pitkät harmaantuneet hiukset, parta ja tuuheat kulmakavat, joiden alta katsovat tiukasti ruskeat silmät.

Perhepotretti uusiksi? Tuoreiden tutkimusten mukaan meillä nykyihmisillä oli neandertalilaisiakin läheisempi sukulainen

Ihmislajeista on jäljellä enää Homo sapiens, nykyihminen, mutta ihmisten sukupuun menneet haarat tuottavat tutkijoille yhä enemmän yllätyksiä. Yksi tutkimus kyseenalaistaa jopa käsityksen Euroopasta neandertalilaisten alkukotina.

Dokumentti ihmisen ja koiran ainutlaatuisesta suhteesta.

Prisma: Kiehtovat koirat – Mikä selittää ihmisen ja rakkaan lemmikin kestävän ystävyyden?

Tutkijoita kiinnostaa ihmisen ja koiran ainutlaatuinen side.

Kolme alastonta miestä lekottelee rannalla.

Oma turkki olisi talvella ihan kiva – mikä vei ihmiseltä karvat?

Tuore tutkimus selittää geneettisesti, miksi karvaisellakin eläimellä on karvattomat jalkapohjat. Tuloksista voi koitua iloa kaljuille.

Hiiri.

Muodolla, ei koolla, vaikuttaisi olevan merkitystä – australialaistutkijat mittailivat hiirten siittimiä

Tutkijoiden mukaan paksumpi elin saattaa stimuloida naaraan sukuelimiä muita tehokkaammin.

Jussi Viitala.

Jussi Viitala: Evoluutio on luonnon laki

Kriitikot katsovat evoluutiota väärästä suunnasta. Ihminen ei ole syntynyt sattumalta valmiina, eikä valmiina muutenkaan, muistuttaa Jussi Viitala.

Jussi Viitala.

Jussi Viitalan kolumni: Ihminen, laulava apina

Laulu saattoi kehittyä jo ennen puhekykyä. Ja sillä on suora kytkentä ihmisen onnellisuuteen, kirjoittaa Jussi Viitala.

An undated handout photo made available by the Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology (MPI EVA) on 07 June 2017 shows an almost complete adult mandible discovered at the Jebel Irhoud site in Morocco

Fossiililöytö: Ihmislaji vanheni sadallatuhannella vuodella – "Heillä oli kasvot jotka voisit tavata junassa New Yorkissa"

Marokosta löydettyjen fossiilien perusteella Homo sapiens -laji oli olemassa jo 300 000 vuotta sitten.

Viikko tieteessä kuvakooste

Viikko tieteessä: Isorokkovirus eristettiin lapsimuumiosta ja Parkinsonin tautiin löytyi ehkä uudenlainen hoito

Itä-Afrikassa eräiden kirahvien alalajien kannat ovat romahtaneet jopa 95 prosenttia. Itävaltalaistutkijoiden mukaan keisarileikkaukset ovat jo ehtineet ohjata ihmisen evoluutiota.

Vauva pinnasängyssä.

Tutkija: Keisarileikkaukset muuttavat ihmisen evoluutiota

Maailmalla syntyy nykyään paljon vauvoja, joiden pää ei normaalisti mahtuisi äidin lantiosta läpi. Tällä on vaikutusta ihmisen evoluutioon.

Carla Ahonius

Jos karjalaiset päättäisivät, kaikki halaisivat – asenteet estivät tavan leviämisen

Tervehtiessä tehdään muutakin kuin huomioidaan toisen läsnäolo. Näkö-, kuulo- ja hajuaistit selvittävät nopeasti toisesta ihmisestä onko hänet turvallista kohdata.

Piirroskuvassa esi-ihmisiä ja eläimiä, muun muassa kirahveja ja antilooppeja, joen varressa.

Näin ihminen eli 1,8 miljoonaa vuotta sitten – tutkijat entistivät esi-ihmisten asuinsijan

Tansaniasta löytyneellä alueella oli lähde, joka tarjosi puhdasta vettä, ja eläimiä, joista saatu proteiini kasvatti aivoja ja edisti ihmisen evoluutiota.

Blonditukkainen nainen juo maitoa.

Esko Valtaoja: Maitoa juova blondi on tuplamutaatio, jota ilman ei pimeää pohjolaa olisi koskaan asutettu

Tähtitieteen professori Esko Valtaoja pohtii nykyajan vaikutusta ihmisen evoluutioon ja arvelee mutaatioita tapahtuvan edelleen. Hyödyllisetkään mutaatiot eivät silti leviä miljardien yksilöiden ihmiskunnassa kovin tehokkaasti.

Simpanssi

Taas katosi yksi ihmisen erityisominaisuus: Simpanssikin osaa laittaa ruokaa

Simpanssien suojelualueella Kongossa tehdyissä kokeissa osoittautui, että simpanssit ymmärtävän paistamisen periaatteen ja jaksavat odottaa ruoan valmistumista, koska se on kypsennettynä herkullisempaa kuin raakana.

Henkilö vaa'alla, jonka lukema on 138 kiloa.

Läski tulee helposti, mutta lähtee vaikeasti? Syytä ihmisen evoluutiota

Kun ihminen alkaa laihduttaa, ensiksi lähtee nesteitä kehosta. Sitten vasta on on rasvan vuoro, sanoo kokenut lihavuustutkija Aila Rissanen.

Vuoden 2013 Tähtivaeltaja-palkinto kanadalaiskirjailijalle

Tieteiskirjailija Peter Wattsin Sokeanäkö-teos kertoo avaruusaluksen erikoisen miehistön kohtaamisesta vieraan elämänmuodon kanssa. Tähtivaeltaja-palkinto jaetaan vuosittain parhaalle Suomessa julkaistulle tieteiskirjalle.

Maapallo avaruudesta kuvattuna.

Kysely: Neljäsosa yhdysvaltalaisista ei tiedä Maan kiertävän Aurinkoa

Kahden vuoden välein tehtävä tutkimus kertoo myös, että yhä useampi yhdysvaltalainen pitää astrologiaa ainakin jossakin määrin tieteenä.

kirjosiepponaaras pesänrakennuspuuhissa

Linnunlaulu kantaa hämmästyttävän hyvin rakenteiden läpi

Lintujen sirkutus on äärimmäisen dynaaminen ääni, joka kantautuu paksujenkin seinien läpi - jopa liikkuvan auton sisälle. Ihmisen kuulo on myös erityisen herkistynyt preesens-alueen äänille, kertoo ääniasiantuntija.

Tietokonemalli Homo floresiensiksen kallosta.

"Hobitilla" oli luultua isommat aivot

Tutkijoiden mukaan uudet tiedot florensinihmisen anatomiasta vahvistavat entisestään käsitystä siitä, että kyseessä on oma ihmislajinsa eikä epämuodostunut nykyihminen.

Pakurikääpää hienonnetaan veitsellä tiskipöydällä.

Villiruoasta povataan seuraavaa ruokatrendiä

Villiruoka koostuu pelkistä luonnonantimista, kuten juurista, marjoista ja kasveista. Porilainen villiruokablogisti Heikki Ruusunen kertoo saaneena villiruoasta apua omaan terveyteensä.

Jälkiruoka

Aina on tilaa jälkkärille - Mielihyvä syrjäyttää kylläisyyden tunteen

- Tuleeko teille jälkiruokaa? - Kai sitä listaa voisi ainakin vilkaista. Nykyinen roskaruokakulttuurimme on vienyt meiltä täyden vatsan tunteen, vaikka hetki sitten olimme aivan ähkyssä.

Perunatytöt

Elämä muuttuu, mutta peruna pysyy

Routa-ryhmä ja Kajaanin tanssiteatteri ovat ensimmäistä kertaa yhdistäneet tanssilliset voimavaransa suuren projektin muodossa. Sonja Ryhäsen kaksi koreografiaa, EVOLUUTIO – erään perunan tarina ja BIORYTMI täydentävät toisiaan. Teosten teemoiksi nousevat peruna ja kiire, elämän perusasiat.

Uusi ihmisen edeltäjälaji löytyi Etelä-Afrikasta

Etelä-Afrikasta on löytynyt kaksi osin säilynyttä luurankoa, joiden uskotaan kuuluvan aiemmin luokittelemattomalle ihmisiä edeltäneelle lajille. Tutkijat uskovat, että löytö voi tuoda uutta valoa tietämykseen ihmisen evoluutiosta.

Nuorta ruista pellossa.

Ihminen söi viljatuotteita jo kivikaudella

Viljatuotteet olivat tärkeä osa ihmisen ravintoa jo kivikaudella. Kanadalaistutkijoiden mukaan ihmiset söivät villinä kasvaneesta viljasta valmistettua ruokaa jo ainakin satatuhatta vuotta sitten.

Turun naisten miesmakua tutkitaan

Turun naisten miesmakua tutkitaan BBC:n dokumenttiin. Koehenkilöiden tehtävänä on arvioida miesten ylävartaloita kuvista. Asiasta kertoo Turun Sanomat.