Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Asiakas pitelee ruoka-annostafestivaalin ruokakojulla.

Työvoimapula kurittaa nyt monia aloja – tapahtuma-ala kertoo, miten työntekijät saataisiin houkuteltua takaisin

Moni ala potee työvoimapulaa, mutta minne työntekijät oikein katoavat? Samalla kun esimerkiksi ravintola- ja majoitusala menetti korona-aikana 9 000 työntekijää, toiset toimialat ovat saaneet tekijöitä kaksinkertaisen määrän lisää.

Kainuun keskussairaala kesäkuussa 2022.

Kainuun soten henkilöstöpula ei hellitä – sijaistuksiin koetetaan saada apua sisäisestä keikkatyöstä

Sijaisista oli puutetta jo ennen lomakauden alkamista, ja lomien lisäksi muut poissaolot vaikeuttavat henkilöstötilannetta.

harmaa matala rakennus, lasiovet kiinni

Heinolan sote-palvelut vaarassa henkilöstökadon vuoksi

Heinolan sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään useita toimenpiteitä lakisääteisten palvelujen turvaamiseksi.

lapsi leikkii hiekkalaatikolla

Sipoon varhaiskasvatuspalveluita joudutaan paikoin supistamaan henkilöstöpulan vuoksi

Ääritapauksissa voidaan joutua sulkemaan yksittäisiä ryhmiä ja yhdistämään ryhmiä, kunta kertoo.

Varhaiskasvatuksen opettaja Outi Ahjos puhaltaa keltaista ilmapalloa tuima ilme kasvoillaan. Etualalla epäskarppi kuva lapsesta.

Tässä päiväkodissa rikottiin lakia joka kolmas päivä – johtajan päivä alkoi toistuvasti ahdistuksella

Arabian päiväkodissa Helsingissä on ollut jopa kolmen päivän välein laittoman vähän henkilökuntaa töissä. Päiväkodin johtajan keinot vaikuttaa asiaan ovat vähissä.

Anonyymi kuva vanhuksesta ja kotihoitajasta. Siluetti ikkunaa vasten.

Henkilöstövaje on kärjistynyt etenkin kotihoidossa Päijät-Hämeessä – rokottamattomien hoitajien käytöstä keskusteltu

Päijät-Sote on vaikeuksissa henkilöstöpulan takia. Kotihoitoon yritetään haalia henkilökuntaa kaikin keinoin.

En man i kostym står utomhus i en betongmiljö. Vädret är soligt. Han ser in i kameran och ser nöjd ut. Bakom honom finns en trappa.

Työntekijät loppuvat Helsingin päiväkodeista ja ongelmia aletaan nyt ratkoa asiantuntijaryhmässä – Vartiainen: Toimia tarvitaan välittömästi

Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen asettama koordinaatioryhmä pyrkii löytämään ratkaisun varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan. Vartiaisen mukaan toimia on tehtävä välittömästi.

Klädhylla på daghemmet Labyrinten i Karis.

Riihimäen varhaiskasvatukselle lisää henkilökuntaa

Riihimäellä varhaiskasvatus on aika ajoin joutunut käyttämään paljon sijaisia. Tilanteen arvioidaan parantuvan, kun neljä uutta lastenhoitajan vakanssia voidaan täyttää ensi kuussa.

Varhaiskasvattaja Maarit Kuhanen pelaa lapsen kanssa muistipeliä päiväkodissa.

"Aamulla tulee puhelu ja sitten mennään" – Helsingin päiväkodit ovat kriisissä, ja Maarit Kuhasen kaltaiset tekijät voivat olla ratkaisu

Helsingin kaupunki on päättänyt iskeä päiväkotien kriisiin nopean avun joukoilla. Seurasimme yhden tällaista työtä tekevän, varhaiskasvattaja Maarit Kuhasen työpäivää.

Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kaupunginsairaalan aulassa.

Oulussa varaudutaan, että myös koronarokotusta vailla olevat hoitajat jatkavat töissä, jotta kaupunki pystyy turvaamaan terveydenhuollon palvelut

Joissakin kaupungin terveyspalvelujen yksiköissä on ollut useita rokottautumattomia. Palvelut turvatakseen kaupunki joutuu tilanteeseen, jossa sen on pakko käyttää hoitohenkilökuntaa, joka ei täytä vaatimuksia.

Espoon Laaksolahden päiväkotissa, pehmolelunorsu makaa sohvalla.

Helsinki siirsi museoista ja kirjastoista työntekijöitä päiväkoteihin, seurasi älähdys – kysyimme, miten kaupunki vastaa huoleen turvallisuudesta

Päiväkoteihin siirrettyjen kaupungin työntekijöiden rikostaustaa ei ole tarkastettu. Helsingin va. varhaiskasvatusjohtaja Ulla Lehtonen kuitenkin vakuuttaa, että lapsia hoitamaan on valittu huolella tehtävään sopivat henkilöt.

Levyseppähitsari hiomassa kulmahiomakoneella.

Konepaja tarjoaisi heti töitä, mutta osaajia ei löydy mistään – nyt opissa on jo 17-vuotias tähtäimenään varma työpaikka

Alati paheneva työntekijäpula vaivaa metallialaa. Työntekijöiden puute uhkaa jo yritysten mahdollisuuksia laajentua.

Kainuun soten yhtymähallituksen puheenjohtaja Paavo Oikarinen on huolissaan taloudesta.

Jatkuva säästölinja alkaa nakertaa Kainuun soten houkuttelevuutta työntekijöiden silmissä

Kainuun soten avoimiin työpaikkoihin on jatkuvasti vähemmän ja vähemmän hakijoita. Osaan tehtäviä hakijoita ei ole ollut lainkaan. Yhtymähallituksen puheenjohtajan Paavo Oikarisen mukaan tilanne on hankala.

Rakennusmiehiä pilvenpiirtäjän rakennustyömaalla.

Perjantai 5.11.2021 (tv)

Pula työntekijöistä. Koulujen poissaolot. Lämpökynttilät. Sääennuste.

Natalia Salmela ja hänen poikansa ulkoilemassa.

Helsinki rikkoo jo melkein lakia varhaiskasvatuksessa – Natalia Salmelaa pyydettiin hakemaan lapsensa pois päiväkodista, koska sijaista ei saatu

Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) myöntää, että varhaiskasvatuksessa tilanne on kurjistunut. Hän kuvaa varhaiskasvatuksen tilaa korttitaloksi, joka voi romahtaa jo lähivuosina.

Ihminen kävelee jalkakäytävällä, syksy.

Eläkeläisten rekrytointi työelämään alkaa Forssassa

Eläkeliitto järjestää yhdessä Forssan Yrittäjien kanssa maan ensimmäisen rekrytilaisuuden Forssassa ensi viikolla. Seutukunnalla on huutava pula työntekijöistä monilla aloilla.

En vårdare hjälper en äldre klient att äta.

Kristiinankaupunki satsaa lähihoitajakoulutukseen, syynä pahentunut työvoimapula

Kristiinankaupungissa alkaa lähihoitajakoulutus, joka on kaksikielinen. Koulutuksen avulla on tarkoitus helpottaa hoitoalan henkilöstöpulaa.

Rakennusmies irroittaa laatoitusta hotellin huoneen kylpyhuoneesta.

Rakentajat viedään käsistä Lapissa – lähes joka työmaalla kysellään osaavien tekijöiden perään

Rakennusliiton aluetoimitsija Jarmo Alatarvas sanoo, että viimeksi lappilaisrakentajat ovat olleet näin tehokkaasti työllistettyjä ennen 1990-luvun lamaa.

Bill Viola, Amos Rex

Keskiviikko 22.9.2021 (tv)

Työntekijäpula. Bill Viola. Naisten jalkapallo. Sää.

Tunnistamaton sairaanhoitaja käveleen sairaalan käytävällä. Etualalla tarkennettuna laboratorio ja röntgen kyltit seinässä.

Hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy työnantajan tarjouksen myötä – Tehyn edustaja: "Tämä kertoo henkilöstöpulan vakavuudesta"

Hoitajaliitot Tehy ja Super päättivät purkaa tukitoimet, kun työnantaja Päijät-Sote tarjosi hoitajille reiluja korotuksia. Esityksen myötä liitot jatkavat neuvotteluja paikallisesta sopimisesta.

Syöpää sairastava Sonja Alanko jumppaa läppärin edessä.

Tiistai 21.9.2021 (radio)

Koronapassi. Maahantulorajoitukset. Työvoimapula. Syöpä. Sääennuste.

Leluja hiekalla.

Varhaiskasvatuslain muutos voi aiheuttaa lisää vaikeuksia: Mikkelissä ja Savonlinnassa päiväkodeissa jo nyt pulaa sijaistajista

Elokuun voimaan astuneessa varhaiskasvatuslaissa edellytetään, että päiväkodeissa täytyy pitää aiempaa tiukemmin huoli siitä, että kasvatus- ja opetushenkilökuntaa on tarpeeksi jokaista lasta kohden joka päivä. Esimerkiksi Mikkelissä ja Savonlinnassa on nykyiselläänkin pulaa sijaistajista ja työntekijöistä. Pula osaajista ei kosketa vain Etelä-Savoa vaan on valtakunnallinen.

Oulun kaupunginsairaala

Oulun kaupunginsairaalassa potilaspaikkojen vajausta henkilöstöpulan vuoksi

Kaupunginsairaalan yli 290 potilaspaikassa on vajausta noin 80, kun henkilöstöä ei ole tarpeeksi. Tämä käy ilmi tiistaisesta hyvinvointilautakunnan kokouspöytäkirjasta. Oulun hyvinvointilautakunta päätti tuolloin jatkaa palvelujen ostoja jo aiemmin riittävän kapasiteetin takaamiseksi ulkoistetun noin 30 paikan kohdalla.

Koulun käytävä, lattialla kenkiä, naulakossa vaatteita

Osassa Pohjois-Karjalan kouluista ei ole lainkaan omaa terveydenhoitajaa – "Tilanne ei ole vielä koskaan ollut näin hankala"

Jo viime keväänä osa kunnista joutui siirtämään koululaisten määräaikaistarkastuksia. Nyt Siun soten henkilöstöpula ja syksyllä alkaneet koululaisten koronarokotukset ovat huonontaneet tilannetta entisestään.  Etenkin lääkärityötä ei ole tarjolla niin paljon kuin kouluilla olisi tarve.

Rakennusmiehiä

Chamber of commerce survey reveals Finland's "alarming" skilled-labour shortage

Companies are struggling to fill positions due to applicants' lack of relevant work experience or suitable qualifications.

Matti Vuojärvi, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan kauppakamari

Kauppakamarin kyselyn mukaan työvoimapula piinaa monia pohjoiskarjalaisia yrityksiä

Pohjois-Karjalassa kaivataan lisää ammattilaisia etenkin tekniikan ja oikeustieteen alalle, sekä hallintoon ja kauppaan.

Pasi Myöhänen

Pirtelö loppui! Brexit ja korona kurittavat Britannian taloutta – EU-eron haittoja myöntävät nyt myös brexit-mieliset, mutta kiistely jatkuu

Arkea maailmalta: Ruokakauppojen hyllyjä on tyhjinä, ja eräskin pikaruokaketju joutui sulkemaan ravintoloitaan kananlihapulan takia, kirjoittaa Ylen Britannian-toimittaja Pasi Myöhänen.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: Entä jos nuorillekin maksettaisiin ihmisarvoista palkkaa?

Yhtä aika tavallista keinoa selättää paljon puhuttu työvoimapula ei ole vielä yritetty. Joskus voisi kokeilla sellaistakin, että maksetaan parempaa palkkaa, kirjoittaa Lipasti.

Evakuintioperaatio Kabulin lentokentällä.

Tiistai 24.8.2021 (radio)

Suomi on evakuoinut lisää ihmisiä Afganistanista. Ravintola- ja matkailualalla on työvoimapula. Työllisyysaste on noussut. Kauppakeskuksilla menee hyvin. Paralympialaiset alkoivat. Puolukasta tulee runsas sato.

Paralympiatuli syttyi Tokion olympiastadionilla.

Tiistai 24.8.2021 (tv)

Työvoimapula. Antibiootit. Ilmasto. Paralympialaiset. Sää.

Mies nojaa kiviseinään.

Työnvälitystilasto: Keski-Suomessa 17 900 työtöntä – samaan aikaan 30 prosenttia yrityksistä valittaa työvoimapulaa

Keski-Suomen työttömyysprosentti on maakunnista toiseksi korkein Pohjois-Karjalan jälkeen. Samaan aikaan 30 prosenttia yrityksistä ilmoittaa työvoimapulan olevan ongelma ja Jyväskylä yrittää houkutella osaajia uudella mainoskampanjalla.

Hotelli IsoValkeisen yrittäjä Mika Moisander työssä hotellin ravintolassa.

Voisiko parempi palkka ratkaista työvoimapulan? Kuopiolainen hotelliyrittäjä: "Ammattilaiselle pitää maksaa kunnolla"

Koodareista ja it-alan huippuosaajista kilpaillaan huimin palkkatarjouksin, mutta työvoimapulasta kärsivissä duunariammateissa vastaavaa ei näy. Edessä tosin häämöttää jo tes-neuvottelut, syyskuussa ravintola- ja matkailualalla puidaan palkankorotuksia.

Sami Ylä-Outinen , valtiovarainministeriö

Budjettipäällikkö: Korona luo edelleen epävarmuutta valtion tulojen ja menojen laadintaan, vaikka talouden luvut näyttävät "pirteiltä"

Valtiovarainministeriön budjettipäällikön huolenaiheita ovat koronan lisäksi orastava työvoimapula ja valtion kasvava velkaantuminen. Uusista mahdollisista veroista budjettipäällikkö ei vielä pukahda. Budjettiehdotus julkaistaan perjantaina.

Marichu Dalagunan työntää pyörätuolissa istuvaa vanhusta ja katsoo kameraan

Kymmenet filippiiniläiset tulevat paikkaamaan Suomen huutavaa hoitajapulaa – Marichu Ebunalo aloitti työt maanantaina: "Vanhusten kanssa työskenteleminen on intohimoni"

Filippiiniläisiä on tullut Suomeen hoitoalalle jo lähes 15 vuoden ajan. Lähivuosina heitä on tulossa runsaasti lisää. Ennusteen mukaan alan työvoimapula pahenee lähivuosina. Uusimmat tulijat koulutetaan hoiva-avustajiksi.

Satoa -tapahtumassa tungosta vuonna 2015 Kuopiossa

Kuopion Satoa-ruokafestivaali siirretään ensi vuoteen – taustalla ei pelkkä korona, vaan myös ravintola-alan työntekijäpula

Ruokatapahtuma Satoa Kuopio Food Festival perutaan tältä vuodelta ja järjestetään seuraavan kerran vuonna 2022. Tapahtuma on päätetty perua sekä koronatilanteen, mutta ennen kaikkea ravintola-alaa vaivaavan vakavan työvoimapulan vuoksi.

Hoitaja rasvaa vanhuksen jalkoja.

Helle ja korona uuvuttaneet hoitohenkilökuntaa Päijät-Hämeessä

Kulunut kesä on ollut Päijät-Hämeessä poikkeuksellisen raskas kaikille terveydenhuolon ammattiryhmille, kerrotaan alan etujärjestöistä. Työvoimavaje on pahimmillaan ollut kymmeniä ihmisiä eri yksiköissä.

Hoitaja pitää vanhusta kädestä.

Sairaanhoitajien rekrytointi Päijät-Hämeeseen käynnissä Filippiineillä

Akuuttiin hoitajapulaan nyt rekrytoitavat hoitajat eivät ehdi apuun, sillä muun muassa kielikoulutus vie aikaa.

Yrittäjä Jarmo Vuorinen ja ravintolapäällikkö Juuso Kakkonen Ravintola Poijun terassilla.

Työvoimapula näkyy myös Etelä-Savossa – ravintolayrittäjä: "Tässä kerätään nyt pandemian katkeria hedelmiä"

Korona loi positiivisen ongelman, kun Anttolalaisen Ravintola Poijun myynti on ollut ennätyskovaa, mutta toisaalta lisätyövoimaa on ollut mahdoton saada. Yrittäjän on pitänyt sulkea ravintola maanantaisin, jotta olemassa oleville työntekijöille voidaan taata kunnon palautuminen.

Kerrostalon rakennustöitä.

Työvoimalle on nyt kysyntää useilla aloilla Keski-Suomessa, yritysten näkymät kirkastuneet tuntuvasti

Yritysten näkymät Keski-Suomessa ovat parantuneet keväästä. Samalla tietyille toimialoilla on palannut koronaa edeltävältä ajalta tuttu ongelma: pula ammattitaitoisesta työvoimasta.

Gult runt plakat med texten Här bor kvaliteten.

Pietarsaaren seudulle yritetään houkutella työntekijöitä monin keinoin

Esimerkiksi jo muualle muuttaneita nuoria on lähestytty kirjeitse kertomalla alueen työpaikoista ja palveluista.

Ravintola suljettu poikkeusolojen vuoksi.

Myös henkilöstöyritysten avoimista työpaikoista osa jää täyttämättä – Baronan toimitusjohtaja: "Ollaan menossa kohti ihan selkeätä työvoimapulaa"

Henkilöstöpalveluyritykset Eezy ja Barona välittävät yrityksiin työvoimaa. Niissä on jo törmätty tekijäpulaan. Avoimien työpaikkojen määrä kasvaa, mutta työnhakijoiden määrä ei kasva samassa suhteessa. Tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan työn tekijöiden ja tarjoajien uutta ajattelua.

Huoltamorakennus ja autojen tankkauspiste

Kotimaanmatkailu toi kuhinaa liikenneasemille – toimialajohtaja: "Hymy ei ole hyytynyt, vaikka asiakasmäärät ovat olleet isoja"

Liikenneasemien asiakasmäärät ylittävät jo reippaasti koronaa edeltävän kesän luvut. Tien päällä ovat nyt perheet ja muut yksityisautoilijat, matkailijaryhmät loistavat poissaolollaan.

Isä Camillon keittiömestari Sami Kinnunen ravintolan keittiössä.

Koko maata koetteleva ravintola-alan työntekijäpula näkyy myös Itä-Suomessa – tuhansia alan työpaikkoja jää täyttämättä

Ravintola-alan työpaikkoja on tänä vuonna ollut selvästi enemmän auki kuin esimerkiksi vuosi sitten. Työntekijät painavat pitkää päivää paikatessaan tekijävajetta. Työvoimapulaa on pahentanut entisestään koronaepidemian myötä alan yllä leijuva epävarmuus.

Parturi-kampaaja Eveliina Kalliomäki värjää Annika Pölösen hiuksia kampaamossa.

Kauneudenhoitoalalla pitää kiirettä, mutta tekijät ovat kiven alla – työvoimapula kurittaa myös parturi-kampaamoita

Hotelli- ja ravintola-alan lisäksi kauneudenhoidon alan yrityksiin on vaikea löytää ammattimaista työvoimaa. Etenkin parturi-kampaamot kärsivät tekijäpulasta. Koronakurimuksen lisäksi syynä on alan koulutuksen tasaisesti laskeva suosio.

tarjoilija Nea Niemelä

Ravintola-alaa vaivaa nyt niin kova työntekijäpula, että jotain on tehtävä – ravintolapomo puuttuisi alan sunnuntailisiin

Ylen kyselyssä valtaosa vastanneista ei ole harkinnut alanvaihtoa korona-aikana. Kriisistä pahoin kärsineellä ravintola-alalla arviolta viidennes työvoimasta on kuitenkin kadonnut.

Keskustan katu, auto ajaa katua, tien varrella kerrostaloja ja ravintolan terassilla ihmisiä

Akuutti24:n ruuhkat jatkuvat Lahdessa

Koronatilanteen lisäksi muun muassa helteiden kuivattamat asiakkaat ja vapaa-ajan tapaturmat työllistävät päivystystä. Päijät-Sote toivoo, että ihmiset miettisivät tarkoin muun muassa, kannattaako ravintoloihin mennä juuri nyt.

Ravintoloitsija Faysal Bilmez, Ravintola Malabadi.

Työvoimapula piinaa Pirkanmaan ravintoloita – tilauksia ja asiakkaita olisi, mutta tekijöitä töille ei

Osa yrityksestä on rajoittanyt aukioloaikojansa, kun tekijöitä ei löydy riittävästi. Koronan vaikutukset näkyvät myös ravintola-alaa opiskelemaan pyrkivien määrissä. Tänä keväänä alan koulutukseen hakeneiden määrä romahti miltei 300 hakijalla edellisvuodesta.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi, Ravintola Teatteri, Helsinki, 25.9.2020.

Yli puolet uusista koronatartunnoista tulee vapaa-ajan kontakteissa kuten baareissa – ravintola-alan nokkamies moittii silti tulevia ravintolarajoituksia

Ministeri Krista Kiuru esittää uusia ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueille ensi torstaista alkaen. Matkailu- ja ravintolapalvelujen edunvalvojan MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mielestä päätöksissä pitäisi huomioida muutakin kuin ilmaantuvuusluku.

Lähihoitaja Bern Amar työssään auttamassa vanhusta, Attendo, Vantaa, 12.11.2018.

Työvoimapulaan apu ulkomailta? Savonlinnassa panostetaan kansainväliseen rekrytointiin

Savonlinnan työvoimapula ei ole lähiaikoihin hellittämässä itsestään, joten nyt haetaan ratkaisua ulkomailta. Kaupunki pyrkii kehittämään yritysten valmiuksia kansainväliseen rekrytointiin, jotta pätevää työvoimaa saataisiin alueella enemmän.

Lapin veto- ja pitovoimahankkeen projektipäällikkö Henna Kymäläinen

Nuoret lähtevät Lapista, eivätkä palaa takaisin – nyt kehitetään uutta lääkettä vanhaan vaivaan

Lapin kannalta suurin ongelma eivät ole opiskelujen vuoksi lähtevät nuoret, vaan se, ettei heitä saada houkuteltua takaisin. Työvoimapula ei koronan myötä ole kadonnut. Lisääntynyt etätyö luo mahdollisuuksia esimerkiksi perheille muuttaa pohjoiseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle