Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lyömistä, potkimista, tavaroilla heittelemistä – tätä on koulukotien arki: "Välillä pitää miettiä, että on riittävästi fyysistä voimaa, kuten miehiä, töissä"

Lasten ja nuorten väkivaltaisen oireilun hoitoon tarvitaan yhteistyötä sijaishuollon, poliisin, psykiatrian, opetuksen ja lastensuojelun puolelta.

Poliisi sai valmiiksi Muhoksen Pohjolakotia koskevan esitutkinnan – syyttäjälle siirtyy seitsemän epäiltyä rikosta nuorten huonosta kohtelusta

Apulaisoikeusasiamies teki vuonna 2018 poliisille tutkintapyynnön siitä, onko nuoria kohdeltu huonosti Pohjolakodissa.

Epäinhimillisen kohtelun vastainen eurooppalainen komitea on tehnyt tarkastuskäyntejä Mikkelissä

Komitea antoi alustavat havaintonsa tarkastuksesta suomalaisiin suljettuihin laitoksiin lokakuussa.

Mikkeliläinen koulukoti rajoitti lasten liikkumista vaikka tiesi sen lainvastaiseksi – koulukodin johtaja: "Laki ei anna välineitä"

Sairilan koulukoti on jatkanut laittomien toimintatapojen toteuttamista, vaikka valvova viranomainen on huomauttanut asiasta useampaan kertaan.

Limingan koulukodille moitteita eduskunnan oikeusasiamieheltä – jo toinen kerta Pohjois-Pohjanmaalla parin vuoden sisällä

Oikeusasiamies katsoo, että laitoksessa on tapahtunut muun muassa nuorten eristämistä ja liikkumisen rajoittamista.

Valviran ja aluehallintoviraston mukaan Pohjolakodissa ei enää ongelmia – KRP:n tutkinta vielä kesken

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies vuonna 2018 yllätystarkastuksen, jossa havaittiin vakavia puutteita, jotka nousivat tuolloin laajasti julkisuuteen.

15-vuotias tyttö hakkasi koulukodin ohjaajia – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Kouvolalaisessa koulukodissa asunut tyttö oli viime keväänä muun muassa hakannut ohjaajia nyrkillä päähän.

15-vuotiaan tytön epäillään hakanneen koulukodin ohjaajia Kouvolassa – ohjaajilta löytyi mustelmia ja ruhjeita

Koulukodissa asunut tyttö oli syyttäjän mukaan esimerkiksi hakannut ohjaajia nyrkillä päähän.

10 nuorta karkasi yhteensä lähes 400 kertaa – koulukodeissa on jo niin vaikeasti oireilevia nuoria, että poliisikin nostaa kädet pystyyn

Sami Isoniemen väitöstutkimus osoittaa, että luvattomat poissaolot lastensuojelulaitoksista johtavat helposti rikoksiin. Aineiston ytimen muodosti 10 nuorta. Jo pitkään on mietitty, mikä olisi vaikeasti oireileville nuorille oikea paikka.

"On lyöty ämpäreillä ja soljella" – tutkimus: Poliisi sietää liikaa kokemaansa väkivaltaa

Vaikka väkivaltarikokset ovat Suomessa vähentyneet, on poliisin kokema väkivalta lisääntynyt.

Pohjolakodissa mietitään nyt, miten rajoituksia voidaan vähentää

Nuorten Ystävät ry:n kehitysjohtaja Mikko Orasen mukaan jokaisen nuoren kohdalla mietitään erikseen, mitä nuori tarvitsee ja millä keinoin hän itse voi oppia hallitsemaan omaa käyttäytymistään.

Keskusrikospoliisin aloittama tutkinta Pohjolakodista tulee kestämään kauan

Tutkinnan etenemistä vaikeuttaa se, että osa Pohjolakodissa vuosina 2017-2018 asuneista nuorista on tullut täysi-ikäisiksi ja heidän tavoittamisensa on vaikeaa.

Kohuttu Pohjolakoti on tehnyt parannuksia – koulukodilta vaaditaan kuitenkin vielä suunnitelmaa rajoitteiden vähentämiseksi

Pohjolakodin täytyy toimittaa apulaisoikeusasiamiehelle suunnitelma lasten oikeuksia rajoittavien toimien vähentämisestä ensi vuoden syyskuuhun mennessä.

Tuhannet alaikäiset syövät aikuisten psykoosilääkkeitä ties mihin syihin – Pohjolakodissa lääkettä tarjottiin huumeista irrottautumiseen

Koulukoti Pohjolakodissa olevan pojan äiti hämmästyi ketiapiinin käytön yleisyyttä, vaikka kyseistä lääkettä ei suositella alaikäisille.

Keskusrikospoliisi tutkii koulukoti Pohjolakodissa mahdollisesti tapahtuneita vakavia rikoksia: tutkinta liittyy kymmeniin ihmisiin

Keskusrikospoliisin tutkinnassa selvitetään, ovatko Pohjolakodin toiminnassa mukana olevat syyllistyneet pahoinpitelyyn, vapaudenriistoon tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Muhoksen Pohjolakodin poliisitutkinnasta laaja – kuultavana kymmeniä henkilöitä

Keskusrikospoliisin tutkinta Muhoksen Pohjolakodin tapahtumista koskee useita henkilöitä.

Muhoksen Pohjolakodin toiminta keskusrikospoliisin tutkintaan

Rikostutkinnan taustalla on apulaisoikeusasiamiehen heinäkuussa tekemä tutkintapyyntö. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kaleva.

Toimitusjohtaja KRP:n Pohjolakoti-tutkinnasta: Oikein hyvä, että asia selvitetään nyt huolella

Poliisitutkinnan taustalla on apulaisoikeusasiamiehen poikkeuksellinen tutkintapyyntö

Ruotsin koulukodeissa on mahdollisuus rajoittaa nuorten vapautta Suomea enemmän

Koulukotikotipaikkoja on Ruotsissa monen verroin enemmän ja niissä on kovempi kuri kuin Suomessa.

Pohjolakoti ilmoitti parannuksista toiminnassaan, huomiota kiinnitetty lasten kiinnipidon ehtoihin

Apulaisoikeusasiamies löysi kevään tarkastuksessa useita puutteita.

Pohjolakoti-tapaus johtamassa lain muutoksiin: jatkossa myös lapsia kuultava

Pohjolakodin laajat puutteet ja laittomat keinot lasten rajoittamiseen paljastuivat eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tarkastuksessa, jossa kuultiin nimenomaan lapsia.

Herätys: Ministeri kertoo lastensuojelun laitoshoidon uudistamisesta, Itävallassa keskustellaan brexitistä, etelään tulossa lämmin päivä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kohu-uutiset koulukodista järkyttivät – lasten kuulemisesta tulee pakollista, perheministeri Saarikko lupaa myös lisätä valvontaa

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi torstaina muutoksista lastensuojelun laitoshoitoon.

Väärä lääke vei pojan vuosiksi psykiatriseen hoitoon – 16-vuotiaana hän onnistui paljastamaan, kuinka lapsia alistetaan ja nöyryytetään laitoksissa ympäri maata

Sairaita lapsia on esimerkiksi kääritty mattoon ja pidetty talutusvyössä. Tapaukset jäävät piiloon, kun raportteja kirjataan väärin ja valvonnassa on puutteita. Juttu on julkaistu aiemmin 15.9.2018.

Yllätystarkastus paljasti lukuisia epäkohtia koulukodissa – Pohjolakodin johtajan mukaan ongelma on osin laissa, lapsiasiavaltuutettu varoittaa lain yläpuolelle asettumisesta

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tekemä yllätystarkastus Muhoksella sijaitsevaan Pohjolakotiin paljasti lukuisia laittomuuksia ja lasten epäasiallista kohtelua. Esiin nousi erityisesti lasten oikeuksien rajoittaminen ilman laissa säädettyä perustetta.

Kaikki koulukodeissa olevat lapset on kuultava, vaatii lapsiasiavaltuutettu

Eduskunnan oikeusasiamiehen määrämässä tarkastuksessa Muhoksen Pohjolakotiin paljastui useita laittomia ja mielivaltaisia käytäntöjä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii koulukodeissa olevien lasten kuulemista – "Ministeriö ei ole kiinnittänyt huomiota lasten oikeuksien toteutumiseen"

Koulukodeissa olevien lasten oikeuksiin ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota, lapsiasiavaltuutettu huomauttaa. Erityisen maininnan saavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä asioista vastaava ministeri.

12-vuotiaana huumeiden käytön aloittanut Joni kertoo tarinansa – etteivät nuoret joutuisi kokemaan samaa kuin hän

14-vuotiaiden ja sitä nuorempien tekemiä huumausainerikoksia on kirjattu viime vuosina yhä enemmän. Kaikkien juttuun haastateltujen asiantuntijoiden mukaan nuorten huumeiden käyttö on lisääntynyt ja se näkyy esimerkiksi nuorten tekemien rikosten raaistumisena.

5-vuotiaana huostaanotetulle Sami Isoniemelle sijaiskoti oli hyvä paikka kasvaa – Nyt hän on poliisi ja tekee väitöskirjaa sijoitettujen lasten luvattomista poissaoloista

Vaasalaispoliisin lapsuuden vaikuttavin käänne oli huostaanotto. Sen kokemuksen hän on kääntänyt voimavarakseen.

Toinenkin tuomittiin murhasta Muhoksen perhekotisurmassa

Rovaniemen hovioikeus on korottanut toisen Muhoksen perhekotisurmasta tuomitun tuomiota. Asiasta kertoo STT.

Koulukodit pelkäävät sote-uudistusta – "Pahimmillaan palvelut eristäytyisivät omiksi saarekkeikseen"

Pahin pelko on, että koulukotien kasvatustehtävä pilkotaan uuden maakuntamallin mukaan pieniksi poteroiksi.

Koulukotilasten rankka kohtalo kosketti: Ensin anteeksipyyntö, nyt Vuoden tiedekirja –palkinto

Vuoden tiedekirja –palkinto on myönnetty teoksesta Yhteiskunnan tahra? Koulukotien kasvattien vaietut kokemukset.

Monday’s papers: Reform school horrors, sweet taxes, ethnic incitement...and more Saara Aalto

The Finnish print media starts the week on a mixed note, with hot topics ranging from sugar and a TV talent show to reform school horrors and anti-Muslim online postings.

State apology forthcoming for Finland’s reform school children

In the early twentieth century, Finland created a system of reform schools in which children that were judged delinquent were taken from their families to do agricultural work in the countryside. Even though the institution was called a reform school, there was far more hard labour than schooling taking place, and hundreds who lived through the ordeal relate harrowing childhood experiences. Finland’s government announced on Friday that it will issue a formal apology to these former reform school students, a rare and long-awaited act of contrition.

Valtion anteeksipyyntöä kiitellään – Professori esittää rahallista korvausta laitoksissa kärsineille

Se oli tuholaitos, sanoo koulukotiin lapsena joutunut. Valtion anteeksipyyntö tarkoittaa hänelle, että häpeä ei ollutkaan oma.

Valtiolta viimein anteeksipyyntö kaltoinkohdelluille lapsille

Lasten- ja koulukodeissa eläneet lapset ovat jo vuosia odottaneet valtiolta julkista anteeksipyyntöä saamastaan kohtelusta.

Kaltoinkohdellut koulukotilapset odottavat yhä anteeksipyyntöä

Koulukodeissa menneinä vuosikymmeninä kasvaneet lapset joutuivat kokemaan alistamista, väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Koulukotivuosista seurasi pysyvä leima. Lasten ja nuorten rankkoja kokemuksia on tallennettu tuoreeseen tutkimukseen.

Koulukoti jätti Marttiin pysyvät jäljet: "Olimme numeroita. Se oli Auschwitz-meininkiä"

Lähtö tuli yllätyksenä kuten monelle muullekin lapselle. Ei koulukotiin sijoittamista sen tarkemmin selitetty. Jälkeenpäin Martti Vättö on hankkinut itseään koskevia asiapapereita ja koonnut koulukotivuosiensa palasia. Vuodet eivät unohdu, vaikka raipan viivat haalistuivatkin selästä.

"Nuorilla on mielenterveysongelmia, mutta se johtuu osaksi siitä, että aikuisilla niitä on vielä enemmän"

Yhtenä aamuna Papillon kuljetetaan takaisin koulukotiin käsiraudoissa. Hyde lukitsee kämpän oven ja ahtaa pillereitä suuhunsa niin monta kun mahtuu. Ylen uusi sarja kuvaa mielenterveysongelmien kanssa painiskelevien nuorten arkipäivää suljetulla osastolla. Ohjaaja Teemu Nikki ja käsikirjoittaja-tuottaja Jani Pösö haluavat poistaa mielenterveysongelmiin liittyvää häpeää.

Sijaishuolto oli karu maailma – kaikissa muodoissa kaltoinkohtelua 1937-1983

Jyväskylän yliopisto on selvittänyt lasten kohtelua sijaishuollossa vuosina 1937-1983. Haastattelututkimuksen mukaan kaikissa sijaishuollon muodoissa esiintyi lasten kaltoinkohtelua, väkivaltaisimpia olivat koulukodit.

Yhdysvaltalaisen poikakodin synkkä historia sai vahvistusta hautatutkimuksissa

Etelä-Floridan yliopiston rikostutkija-antropologi aloitti tutkimuksen, kun viranomaiset olivat omassaan tulleet siihen tulokseen, ettei kymmenien viime vuosisadan alkupuoliskolla kadonneiden poikien asiassa ollut selvitettävää.

Nuoret turvapaikanhakijat sijoitettiin entiseen Harvialan koulukotiin vain viiden tunnin varoitusajalla

Entiseen Harvialan koulukotiin Hämeenlinnassa on maanantaina majoitettu ensimmäiset yksin tulleet alaikäiset turvapaikanhakijat. 15-16-vuotiaat pojat ovat kotoisin Afganistanista ja he ovat keskiviikkona aloittaneet koulun.

Nuorille turvapaikanhakijoille uusia yksikköjä Hämeenlinnaan, Helsinkiin ja Vihtiin

Harvialan koulukotiin Hämeenlinnaan avataan ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö alaikäisille, yksin Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille. Maahanmuuttovirasto kertoo asiasta Twitter-tilillään. Yksikköön tulee yhteensä 44 paikkaa lapsille ja nuorille. Vastaavat, pienemmät yksiköt avataan myös Helsinkiin ja Vihtiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle