Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Syöpätautien poliklinikan kyltti

Maksuttomat suolistosyövän seulonnat 60 vuotta täyttäneille laajenevat Uudellemaalle – ulostenäytteen voi ottaa kotona

Pienikin määrä verta ulostenäytteessä voi kieliä suolistosyövän alkuvaiheesta.

Ihmisiä istumassa puistonpenkeillä.

Rusketuksen ihannointi pitää pintansa, vaikka terveyshaitat ovat tiedossa – iho kaipaa suojaa jo kevätauringossa

Korona-aikana satoja ihosyöpiä on voinut jäädä toteamatta. Vuonna 2020 uusia melanoomadiagnooseja tehtiin noin neljäsataa odotettua vähemmän, sanoo Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi.

Ihosyövän esiaste miehen päälaessa

Tutkimus: Ikäihmisten ihosyöpä jää herkästi huomaamatta

Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan ihosyöpä saattaa jäädä huomaamatta etenkin iäkkäillä miehillä.

2.4.2022 Kauniainen, Syöpäpotilas,Minna Laita

Minna Laidan syöpähoito siirtyi, eikä jatkosta ole tietoa – lääkärin mukaan liian vähäinen suojelutyö uhkaa pitkittyessään jopa ihmishenkiä

Syöpäosastoja on jouduttu sulkemaan ja hoitojen aloituksia on siirretty lakon vuoksi. Levinnyttä rintasyöpää sairastava Minna Laita odotti pääsyä laboratoriokokeeseen, mutta aika peruttiin.

En kvinna ligger på en säng medan hon får cellgifter i armen.

Tuija Liimanin sytostaattihoito peruttiin ensin, mutta aika löytyi sittenkin, kun hoitajia määrättiin töihin – HUS huolissaan potilasturvasta

HUSin mukaan syöpähoidot, syöpätautien lääkehoidot ja sädehoidot jatkuvat, mutta leikkauksia on siirretty. Oulussa puolestaan kaikki syöpähoidot ja -leikkaukset jouduttiin perumaan.

Oranssi ja sinapinkeltainen huivipäähine mallinukkepäissä

Syöpäpotilas ei saa päähineeseen tukea, koska sitä ei luokitella apuvälineeksi – peruukkia varten saisi 351 euroa

Syöpälääkehoidot tai pään alueen sädehoito voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Syöpäpotilaalle annettavalla palvelusetelillä saa tukea vain peruukkiin vaikka kaikki eivät sellaista halua.

Taysin julkisivu.

Suolistosyövän hoidossa on riski vakaviin sydänvaivoihin − Suomessa kehitettiin lääke, joka minimoi ongelmat

Suomalainen tutkimusryhmä löysi suolistosyövän hoitoon uuden lääkkeen, jonka käytön aikana sydänhaitta ei uusiudu. Euroopan lääkeviranomainen EMA myönsi tammikuussa lääkkeelle myyntiluvan.

Sjukhusdörr med texten "Onkologi/Strålbehandling"

Vaasan keskussairaalassa tehdään tutkimusta pohjalaisista syöpäpotilaista – "Omalla tutkimuksella saadaan nopeutettua ja tehostettua hoitoja "

Joulukuussa alkaneeseen tutkimukseen on osallistunut jo nelisensataa potilasta. Tarkoituksena on selvittää pohjalaisten syöpäpotilaiden taustatekijöitä.

Kauppakeskus Valkeassa Team Rynkeby polkee vuorokauden hyväntekeväisyydelle

Team Rynkeby ajaa virtuaalisesti Oulusta Pariisiin vuorokauden aikana kauppakeskus Valkeassa

Pyöräilyjoukkue Team Rynkeby - God Morgon Oulu tempaisee hyväntekeväisyyden parissa vuorokauden ajan kauppakeskuksessa.

Ihmisten jalkoja auton valojen edessä.

Tiistai 8.2.2022 (radio)

Ukrainan kriisi. Katujengit. Muistisairaudet. Roosa nauha -keräys. Sääennuste.

Tutkimuspöytä ja tarvittavia välineitä

Kuusikymppisille lähetetään ulostetestejä postissa – suolistosyövän seulonta käynnistyy

Suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa tänä vuonna. Keski-Suomen seututerveyskeskuksessa seulonta aloitetaan helmikuussa.

Syöpätautien poliklinikan kyltti

Päijät-Sote aloittaa suolistosyöpien seulonnan

Syöpätapaukset pyritään löytämään mahdollisimman varhain, jolloin sairauden hoitaminen on helpompaa ja tehokkaampaa.

Potrettikuva Suvi Douglasista. Musta paita, kaulakoru, vaaleanruskeat puolipitkät hiukset.

Biologian tuntien risteytyskaaviot kiinnostivat Suvi Douglasia – tutkii nyt, mitkä perinnölliset tekijät vaikuttavat verisyövän puhkeamiseen

Kotkasta lähtöisin oleva Suvi Douglas on saanut 20 000 dollarin apurahan tutkimukseen, jolla selvitetään syövälle altistavia geneettisiä tekijöitä.

Hymyilevä sairaanhoitaja katsoo kameraan, seinällä roikkuu taulu.

Vuoden syöpähoitajaksi valittu Magdalena Nyvall-Malm päätyi aikanaan onkologiaan sattumalta ja tunsi tulleensa kotiin – "Ihmisten auttaminen antaa paljon ja auttaa jaksamaan"

Vaasalainen Nyvall-Malm toivoo, että kaikilla tarvitsevilla olisi samanlaiset mahdollisuudet palliatiiviseen hoitoon, asuinpaikasta riippumatta.

Kolikoita kukkarossa.

Poikkeusoloissa järjestetty syöpäkeräys tuotti hyvän tuloksen

Stop Syöpä – Stop Cancer -keräyskampanja on saatu päätökseen. Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen alueella sairastuu vuosittain noin 3000 ihmistä syöpään.

Sanni Mujunen kurkistaa pylvään takaa teatterilavasteissa.

Sanni Mujunen sairastui 9-vuotiaana syöpään ja ajatteli, että kuolenko minä nyt

Potilasyhdistys Sylva ry:n mukaan syöpään sairastuneiden nuorten ja lasten on vaikea saada psykososiaalista tukea. Ahdistus iskee nuoriin usein viipeellä syöpähoitojen jälkeen.

HPV-rokotetta pistetään nuoren pojan käsivarteen.

Pojat ottaneet HPV-rokotteita vähiten pohjalaisalueilla – ryhmäpaine, virheellinen tieto ja uskonto ovat THL:n mukaan mahdollisia syitä rokotteiden kartteluun

Lähes 65 prosenttia yläkouluun menevistä pojista on ottanut ensimmäisen rokotusvuoden aikana HPV-rokotteen. Eniten rokotettuja on Pohjois-Savossa ja Ahvenanmaalla, vähiten pohjalaismaakunnissa.

yleiskuva

Henkesi voi pelastua uuden lääkelistan ansiosta – epämääräisistä lääketiedoista halutaan eroon, mutta uudistuksessakin on pahoja puutteita

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas.) mukaan kehitteillä oleva uusi kansallinen lääkityslista tulee terveydenhuollon ammattilaisten ja kansalaisten käyttöön kolmen vuoden kuluttua.

Nuorta tyttöä rokotetaan.

HPV-rokote vähentää kohdunkaulan syövän riskiä melkein 90 prosenttia – voi johtaa siihen, että ihmiskunta pääsee sairaudesta lähes kokonaan eroon

Brittitutkimus seurasi rokotettuja tyttöjä vuodesta 2008 alkaen. Tulokset ovat niin vaikuttavia, että kohdunkaulan syöpä saattaa tulevaisuudessa kadota lähes täysin.

Merja Meraston syöpähoidot alkoivat viiveettä.

Finns increasingly seek help with cancer costs, group says

Cancer cases rose by about 20 percent between 2011 and 2019, but applications for financial support ballooned by nearly 1000 percent.

Rintasyöpälääkepaketti.

Syöpäpotilaiden tekemien avustushakemusten määrä räjähtänyt kymmenessä vuodessa – syöpä voi kaataa perheen talouden

Todettujen syöpien määrä on kasvanut hieman alle 20 prosenttia, mutta syöpää sairastavien ihmisten tekemät avustushakemukset ovat lisääntyneet lähes tuhannella prosentilla.

Henkilökuvassa, Riitta Peni, kotisaattohoidon omaishoitaja.

Riitta Peni vastasi miehensä saattohoidosta: "Koti on paras paikka kuolla" – elämän loppuvaiheen hoitoja pitäisi inhimillistää

Palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa on kovia uudistustarpeita. Monet omaiset kokevat, että heidän tai kuolevien tahto ei kuulu. Hoitohenkilökunnan koulutusta pitäisi lisätä kuolevien huomioimiseksi.

Koripallovalmentaja Anton Mirolybov

Syöpä vei koripallovalmentaja Anton Mirolybovin mestaruusjuhlista suoraan sairaalaan – ystävien järjestämä yllätys liikuttaa häntä suuresti

Suomalainen koripallovalmentaja Anton Mirolybov koki viime kevään aikana elämänsä huippuhetken ja pohjakosketuksen. Mirolybovilla todettiin suolistosyöpä alle kaksi viikkoa mestaruusjuhliin päättyneen finaalisarjan jälkeen.

Harry Granö pyöräilemässä Lappeenrannan Linnoituksessa.

Harry Granö näki vessapaperissa verta eikä mennyt heti lääkäriin – iloitsee siitä, että jatkossa suolistosyövät löytyvät nopeammin: "Se jättää henkisen jäljen"

Suolistosyövän joukkotarkastukset alkavat ensi vuonna koko maassa. Suolistosyöpiin sairastuu vuodessa lähes 3300 ihmistä. Seulonnan päätavoitteena on vähentää suolistosyövästä aiheutuvaa kuolleisuutta, mutta myös ehkäistä syöpää.

Netta Brandt

Netta Brandt, 36, tekee kuolemaa ja jakaa sen julkisesti, jotta maailmasta tulisi vähän parempi paikka muille – "En halua pitää esillä itseäni vaan aihetta"

Brandt sairastaa parantumatonta kohdunkaulan syöpää, joka ehti levitä hoitovirheen vuoksi. Keväällä 2020 todettu sairaus on edennyt nopeasti ja ollut arvaamaton.

nainen istuu ulkona tuolissa

Vertaistukitoiminta on ollut haastavaa korona-aikana – rintasyövän sairastanut Marjatta Hautala: "Kasvokkain tapaaminen on todella tärkeää näin pitkän ajan jälkeen"

Syöpäyhdistysten vertaistukiryhmät eivät ole voineet järjestää tapaamisia, eikä yhdistys ole voinut olla läsnä esimerkiksi sairaaloissa ja hoitokodeissa. Nyt kasvokkain järjestettäviä ryhmätapaamisia on kuitenkin jo päästy hiljalleen avaamaan.

Kirjaston kirjahyllyjä

Keskiviikko 29.9.2021 (radio)

Syöpäsairauksien hoitovelka. Kirjastot kriiseissä. Talvirenkaiden ja asuntojen hinnat. Ruotsin koronarajoitukset. Sää.

Sädehoito-osaston kyltti sairaalassa

Finland recorded fewer cancer diagnoses than expected in 2020

Finland's Cancer register's director of statistics Janne Pitkäniemi says the numbers are a concern.

Sädehoito-osaston kyltti sairaalassa

Viime vuonna löydettiin 1 200 syöpää aiempaa vähemmän – koronan tuomaa hoitovelkaa on kurottu kiinni lisätöitä tekemällä

Syöpärekisterin alustavien ennakkotietojen mukaan vuonna 2020 uusia syöpiä todettiin 1 200 tapausta vähemmän kuin aiempana vuonna, vaikka ennusteen mukaan syövät lisääntyvät koko ajan. Tänä syksynä koronapandemian aiheuttamaa hoitovelkaa on kurottu umpeen.

Outi Korkeamäen hiukset ovat kasvaneet syöpähoitojen lopettamisen jälkeen ja uusi tyyli on löytynyt.

Outi Korkiamäki kulki syöpähoitojensa ajan ilman peruukkia – nyt hän toivoo, että hiusten menettämisestä puhuttaisiin enemmän

Vielä 15 vuotta sitten oletus oli, että syöpähoitojen takia kaljuuntunut nainen käyttää peruukkia. Nyt yhteiskunta sekä suhtautuminen syöpään ja hiuksettomuuteen on muuttunut.

Syöpää sairastava Sonja Alanko jumppaa läppärin edessä.

Tiistai 21.9.2021 (radio)

Koronapassi. Maahantulorajoitukset. Työvoimapula. Syöpä. Sääennuste.

Kliininen kuva tutkimuksesta.

Mammografia- ja papakoekutsut kolahtelevat taas normaalisti postiluukusta

Koronakurimuksen vaikutukset syöpäseulontoihin alkavat olla taakse jäänyttä elämää.

Kirjailija Henna Mäkelin pitelemässä Syöpäkortti -kirjaansa.

Kun oma lapsi sairastui vakavasti, sankaritarinat tuntuivat naurettavilta – äidille tuli tarve kirjoittaa totuus: "Vaihtaisin jokaisen päivän pois"

Kirjailija Henna Mäkelinin esikoisromaanissa syövän sairastaminen on kaikkea muuta kuin urheaa taistelua. Hän haluaa kirjallaan ravistella sanastoa, jolla syövästä puhutaan.

Kiinteistön sisällä rajattu iso alue muovikelmutettujen seinien sisään, alipaineen saavuttamiseksi. Työmaan työntekijä kävelee kelmutetun alueen ulkopuolella.

Syöpäpölyjen hallinnassa on puutteita monella työpaikalla, vaikka tehokkaita keinoja olisi tarjolla – YIT: Pölyjen torjunnasta ei koidu suuria lisäkustannuksia

Puupöly ja kvartsipöly voivat aiheuttaa syöpää, mutta työsuojeluviranomainen löysi joka viidenneltä tarkastamaltaan työpaikalta korjattavaa niiden hallinnassa. Kvartsipölyä syntyy muun muassa rakennustyömailla ja puupölyä teollisuudessa sekä esimerkiksi ammattioppilaitosten teknisen työn luokissa. 

Kliininen kuva tutkimuksesta.

Suolistosyöpien seulonta otetaan käyttöön valtakunnallisesti – kohdunkaulan syövän seulontoja laajennetaan 65-vuotiaisiin

Suolistosyöpien seulontaa on kokeiltu 12 kunnassa viimeisen kahden vuoden aikana. Lisäksi kohdunkaulan syövän seulontoja laajennetaan 65-vuotiaisiin.

Mikael Kotkaniemi.

Rauman Lukon valmentaja Kotkaniemeltä on löydetty syöpäkasvain – siirtyy sivuun toistaiseksi

Rauman Lukon alle 20-vuotiaiden joukkueen päävalmentaja Mikael Kotkaniemen syöpäkasvain on poistettu leikkauksella.

Ikääntyneen naisen käsi pitelee mansikkakuvioista kahvikuppia. Pöydällä näkyy myös sanomalehden kulma.

Kaksi uutta tutkimusta kahvin ystäville: Sydän ei kahvista pahastu mutta aivot kutistuvat liian monesta kupillisesta

Kahvin maine on parantunut tutkimus tutkimukselta. Joitakin vuosia sitten kahvi pääsi pois syöpävaarallisten aineiden listalta ja on nyt jopa jonkinmoinen terveysjuoma. Liika on silti liikaa ja voi lisätä dementian riskiä, sanovat tutkijat.

Oululainen Netta Brandt

Lääkäreiltä jäi syöpä huomaamatta kahdesti, ja sen vuoksi Netta Brandt on vaarassa kuolla alle nelikymppisenä – "Elämäni on pysähtynyt"

Netta Brandt kävi papakokeissa ja gynekologilla, mutta ne eivät pelastaneet häntä kohdunkaulan syövältä. Hoitovirheiden vuoksi syöpä jäi löytymättä ja ehti levitä. Nyt hänen elämänsä on kokeellisen lääkkeen varassa.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.

Potilasjärjestöt kohdistaisivat rahaa sairauksien ennaltaehkäisyyn, fysioterapeutti voi kuitata vuosipalkkansa estämällä yhden pahan lonkkamurtuman

Syöpäjärjestö toivoo kansallista ohjelmaa, joka yhtenäistäisi hoitokäytäntöjä Suomessa. Muistiliitto sekä Tuki- ja liikuntaelinliitto ohjaisivat terveydenhuollon rahat ennaltaehkäisyyn.

Lääkäri ja potilas

HUSin osastonylilääkäri arvioi: Yhä useampi syöpäpotilas kieltäytyy lääkäreiden suosittelemista hoidoista ja etsii vaihtoehtoja – "Se tuntuu joskus oikeasti pahalta"

Lääkäri on muuttunut monelle käskijästä keskustelukaveriksi. Pääkaupunkiseudun potilaat etsivät hanakimmin tietoa vaihtoehdoista ja kyseenalaistavat lääkäreiden näkemykset useimmin. Myös korkeasti koulutetut hakevat herkimmin vaihtoehtoisia hoitoja.

Opperalaulaja Marie Finne-Bray katsoo aurinkoisella kuistilla kameran ohi.

Syöpä tuntui kuolemantuomiolta, laulusta luopuminen pelotti vielä enemmän – oopperalaulaja kammosi hoitoja, otti ison lainan ja haki apua Saksasta

Marie Finne-Bray otti 25 000 euron lainan ja hakeutui syöpähoitoihin yksityiselle klinikalle Saksaan. Rahat loppuivat kesken, mutta silloin hyvä haltia auttoi suomalaista oopperalaulajaa.

lääkäri tutkii mammografia-kuvia

Uusien syöpälääkkeiden hinnat uhkaavat julkisen terveydenhuollon kantokykyä – rohkeampi tutkimusote voisi tuoda avun tuhansille potilaille

Lupaukset uusien syöpälääkkeiden voimasta ovat valtavat, mutta ne tulevat suuren hintalapun kera. Hintakehitys koettelee julkisen terveydenhuollon kestokykyä ja hoidon tasa-arvoisuutta. Ehkä tutkimuksella voisi kuitenkin vaikuttaa lääkkeen hintaan.

Kuvassa on henkilö, joka luovutti verta Sanoma-talon Veripalvelussa toukokuussa 2020.

Verenluovutuksen esteisiin lievennyksiä – entistä useampi voi nyt luovuttaa verta

Allergisten reaktioiden, syöpien ja seksiriskikäyttäytymisen aiheuttamia luovutusesteitä lievennetään tästä päivästä alkaen.

Heli Tuikka koki, etteivät lääkärit ottaneet häntä todesta.

Heli Tuikka koki, etteivät lääkärit ottaneet kovia kipuja todesta – kymmenien lääkärireissujen jälkeen häneltä löytyi laajalle levinnyt suolistosyöpä

On harvinaista, ettei vakavaa sairautta huomata kohtuullisessa ajassa. Vähäoireiset syövät ovat katalimpia.

Mascate Match

Tähtitamma Mascate Match ravasi lähes 450 000 euroa hyväntekeväisyyteen: "Vetää hiljaiseksi"

Mascate Match lahjoitti liki puolen miljoonan potin syöpään sairastuneita lapsia ja nuoria tukevalle Sylva ry:lle.

Sara Tenhunen pitelee sänkeään, joka kasvaa sytostaattihoidon jälkeen.

Kalju nainen kokee yhä helposti häpeää, mutta miksi? Syövästä toipunut Sara Tenhunen: "Ikinä en ole pitänyt niin paljon omista hiuksistani"

Kaljuihin naisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja heidän tuntemaansa häpeää kartoitetaan Turun yliopiston tutkimuksessa.

Mammografia-laite Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

Rintasyöpäseulonnat pyörivät taas normaalisti, mutta moni joutuu nyt vaihtamaan kuvausaikaa flunssaoireiden vuoksi

Yli 40 prosenttia rintasyöpätapauksista löytyy 50–69-vuotiaiden seulontamammografioissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle