Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vastaisku pikamuodille näkyy korjausompelijan saumurin ääressä – töitä enemmän kuin ehtii tehdä

Paikka farkuissa on ympäristötietoisen kuluttajan tavaramerkki  

Ompelija urakoi yksin 400 voimistelupukua, jotka koristavat kantajiaan vain hetken – lajiliitto ryhtyi kitkemään kertakäyttökulttuuria: "Ei järkevää"

Moniin voimistelupukuihin uppoaa runsaasti materiaaleja ja muovikoristeita. Tekstiilihävikkiä pyritään vähentämään kierrättämällä, mutta voimistelumaailmassa se ei ole aina niin yksinkertaista.

Korjausompelun suosio yllätti yrittäjän: "Nuoret miehet tuovat paljon farkkuja paikattavaksi, kun ne ovat niin rakkaita"

Suomalaiset tuottavat tekstiilijätettä yli 13 kiloa henkeä kohti vuodessa. Korjausompelu antaa monelle vaatteelle lisäaikaa.

Ompelijoiden eläköityvä yrittäjäkunta kutistuu vauhdilla – "Nuorilla on omat ideat"

Joensuulainen Anna-Kaisa Soivuori on erilainen nuori. Hän on ylpeä käsityöläinen, joka haluaa hankkia leipänsä korjausompelijana.

Ompelijan ammattitaidon kehittyminen vie vuosia

Perinteisille kädentaidoille on yhä kysyntää työmarkkinoilla. Esimerkiksi ompelijoille löytyy edelleen tarvetta.

Yksi unelma-asu ei aina riitä – iltamekko kruunaa juhlapäivän

Pitsit ja tyllit pölisevät ompelimoissa alkukesän juhlasesongin ollessa kuumimmillaan. Moni morsian ja valmistuva haluaa vaihtaa asua juhlapäivän kääntyessä iltaan. Uusi sukupolvi on löytänyt ateljee-ompelimot ja uniikkeja mittatilausvaatteita arvostetaan.

Uuden vaatteen lyhentäminen ja kaventaminen työllistää ompelijaa

Ompelija Susanna Raninen on korjannut ja muokannut kainuulaisten vaatteita kohta kolme vuotta. Tyypillisesti asiakas toivoo housujen lahkeiden tai puseron hihojen lyhentämistä.

Osa ammateista katoaa - pysyykö koulutus mukana?

Hallintoaan uusinut ammattikoulutus valmistautuu karsimaan opetustaan. Keski-Pohjanmaalla päätöksiä linjojen lakkautuksista tehdään helmi-maaliskuun aikana. Muutokset työelämässä ovat johtaneet suuriin muutoksiin myös linjojen opetuksessa.

Ruotsalainen nettikauppa käyttää postitukseen työttömien pajoja

Ruotsalainen silmälasiyhtiö Favoptic käyttää rovaniemeläistä kuntoutustyöpajaa postituspalveluihinsa. Rovaniemen monitoimikeskuksen työpajassa pakataan kehyksiä kokeiltavaksi ja käsitellään tilaustietoja. Romotken toimitusjohtaja Riitta Harmanen sanoo, että näin säätiössä valmennettaville ja kuntoutettaville on saatu mielekästä työelämätaitojen harjoittelua.

Korjaustori kaipaa korjaajia

Jyväskylän keskustan Toivolan Vanha Piha on valittu mukaan Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -kokeiluun. Pihalla käynnistyy elokuun lopussa korjaustori, jolle haetaan nyt kädentaitajia.

Jeesiön kirppiksessä puhetta piisaa

Sodankylässä Jeesiön kylä on tuttu lampaistaan ja lammasfarmareistaan, mutta tuttu se on myös tienvarren kirppiksestään. Mariannen kirpputori ei värikkäillä tauluilla ja opasteillaan voi olla herättämättä huomiota Sodankylän ja Kittilän välimaastossa.

Kouvolan aikapankin käyttö on vielä vähäistä

Kouvolassa pari vuotta sitten aloittanut Aikapankki ei ole saanut tuulta purjeisiinsa. Aikapankin perustaja kaipaa entisajan yhteisöllisyyttä ja omatoimisuutta.

Suutariin hylätty takki muistuu mieleen talven tullen

Suutariliikkeeseen unohtuu sinne korjattavaksi tuotuja tavaroita. Kun hylättyjen tavaroiden vuori kasvaa riittävän suureksi, kunnostetut kengät, laukut ja vaatteet myydään uusille omistajille, vaikka pelkän kantalapun tai vetoketjun vaihdon hinnalla.

Itse tehty vaate ei kerro enää köyhyydestä vaan persoonallisuudesta

Vielä jokin aika sitten ompelukone löytyi lähes joka kodista. Vaatteita korjattiin ja ommeltiin paljon itse. Se oli jo kustannuskysymyskin, sillä itsetehtyinä vaatteet tulivat halvemmiksi. Asiat ovat nyt toisin, mutta ompeleminen ei ole painunut unholaan.

Jos työ ei mene yrittäjän luokse, yrittäjä menee työn luokse

Maaseudulla yrittäminen on taitolaji. Keikkatyöllä ja hyvällä suunnittelulla yrittäminen kuitenkin onnistuu, vaikka asuisi kaukana kuntakeskuksista. Hyrynsalmelainen ompelija Raija Heikkinen pitää vastaanottoa kahdella eri paikkakunnalla.

Aikapankissa korkona on ilo

Aikapankki on naapuriavun uudenlainen muoto. Vastapalveluksena vaikkapa puutarhatöistä voi saada verhojen ompelua tai lastenvahtiapua.

Korjausompelemisen taito on katoamassa

Yhä harvempi osaa korjata vaatteensa itse, väittävät ammattiompelijat. Esimerkiksi nappien ompeluttaminen ja lahkeiden lyhennyttäminen alan ammattilaisella on lisääntynyt viime vuosina. Ompelijat puhuvat jopa uusavuttomuudesta.

Aikapankki on vanhan ajan naapuriapua

Suomeen rantautui noin vuosi sitten aikapankki-toiminta. Se lähti liikkeelle Helsingistä ja on nyt alkanut myös Kouvolassa. Aikapankissa autetaan läheisiä tarjoamalla ilmaiseksi palveluksia, joista saadaan vastapalvelus.

Krista Lähteenmäki: Kohti ammattimaisuutta

Viime keväänä mietin pitkään opiskelu- ja hiihtourani jatkoa. Selvää oli, että hiihtoon panostan vähintään yhtä paljon kuin edellisenä vuonna, mutta yhdistänkö siihen koulunkäyntiä edellisvuosien tapaan, oli kysymysmerkki.

Anna mulle pitkäikäinen vetoketju

Tänä talvena ei ole kannattanut kulkea takki auki. Joskus on kuitenkin pakko ja sen pakon nimi on hajonnut vetoketju. Tarja Hiltusellakin on sellainen.

Karjasillan palkinto luovutettiin eteenpäin

Oulun kaupungin kansliapäällikkö Kalervo Ukkola vastaanotti perjantaina Karjasillalle myönnetyn Suomen paras asuinalue –palkinnon. Karjasillan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Luttinen halusi luovuttaa Karjasillan saaman palkinnon edelleen kansliapäällikölle, joka on kaupungin yhteisötoiminnan esimies.

Kierrätys on tätä päivää

Kajaanin Kierrätyskeskus EntRinki juhlii tiistaina kolmivuotista taivaltaan. Kainuulaiset ovat ottaneet kierrätyskeskuksen omakseen, sillä kolmen vuoden aikana EntRingissä on käynyt noin 120 000 asiakasta.

Lucia-neidon valinta loppusuoralla Oulussa

Oulun ruotsalainen koulu vaalii huolella vuoden pimeimpään aikaan kuuluvaa perinettä. Valon lähettiläs valitaan Svenska privatskolan i Uleåborgissa jo 29. kerran. Lucia-kulkue aloittaa esiintymiset joulukuun puolivälissä. Äänestysaikaa Oulu-lehden järjestämässä vaalissa on 22.11.2009 asti.

Ompelukoneet laulavat nyt kiireiseen tahtiin

Ompelimoissa on useiden viikkojen jonot. Yrittäjillä riittää nyt töitä. Halpavaatteita korjataan aiempaa enemmän.

Työttömien yhdistyksiin virtaa väkeä

Työttömien yhdistykset tarjoavat työttömille ja vähävaraisille tärkeää vertaistukea. Kajaanissa ruokala Eines kokoaa parhaimpina päivinä satakunta ihmistä lounaan ääreen.

HS: Alv-alen rajaus kismittää yrittäjiä

Moni yrittäjä pitää uutta arvonlisäverokokeilua epäreiluna, kertovat yrittäjät ja asiantuntijat torstain Helsingin Sanomissa. 14 prosentin alennus arvolisäverotuksessa koskee vain osaa pienyrittäjistä.