Uusimmat artikkelit

Politiikan toimittaja Lauri Nurmi: Hävittäjähankinta oli umpipoliittinen hanke, mutta suomalainen media ei sitä tuonut esiin
Sekä media että poliitikot ovat kulkeneet puolustusvoimien talutusnuorassa, sanovat hävittäjähanketta seuranneet toimittajat.

Seiskan päätoimittaja pääministerin juhlimisen uutisoinnista: "Odotetaan tässä sitä ensi viikonloppua, missä kapakassa hän silloin bilettää"
Politiikan mediakohuissa olennaista ovat tunteet ja se, että kohun kohteena oleva henkilö ymmärtäisi myöntää ajoissa virheensä, sanovat päätoimittajat Jari Peltomäki ja Anne Moilanen.
Tappaako podcast radion? Ylen radio- ja audiopäällikkö ei ole huolissaan: "Kuuntelun määrä nousee ja audiota kulutetaan aiempaa enemmän"
Radiokanava Yle Puhe keskittyy jatkossa lähettämään podcast- ja muita audiosisältöjä suorien lähetysten sijaan. Miten käy perinteisen FM-radion, kun yhä useampi kuuntelee audiota digitaalisilta alustoilta?

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari: Jäitä hattuun sensuuripuheille Viestikoekeskus-tapauksessa
Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-tapauksesta tarvitaan lisää tietoa, jotta johtopäätöksiä voi tehdä, sanovat STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen ja professori Päivi Korpisaari.
Median kurjuuskuvasto on vanhanaikaista – Maailman Kuvalehden päätoimittaja: "Fokus on edelleen valkoisen ihmisen tunnereaktiossa"
Median kurjuuskuvastossa kuuluvat edelleen kolonialistiset kaiut: valkoiset pelastajat ja avun passiiviset saajat. Asetelman ongelmallisuudesta keskusteltiin Ylen Viimeisessä sanassa.
Lihakohu, Marinin some ja Afrikantähti -keskustelu? Ylen päätoimittaja Jokinen: "Ne ovat hattarauutisia – hampaita viiltelee ja harmittaa"
Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa keskusteltiin siitä, onko kansaa puhuttava aihe automaattisesti uutinen ja jääkö tällöin jotain yhteiskunnallisesti merkittävää kertomatta?

STT:n päätoimittaja: On väärin, että toimittajat joutuvat selittämään virkamiehille, mitkä asiat ovat julkisia – viranomaisten pitäisi tuntea laki
Kun vastauksia ei saada, media turvautuu tietopyyntöihin. Valtioneuvoston kanslian viestinnän ja median suhde on muuttunut pandemian aikana jännitteiseksi, toteavat päätoimittaja Minna Holopainen ja tutkija Matti Ylönen.

Suomalainen tapa kuvata koronaa on laimeaa, koska sairaalat eivät päästä mediaa teho-osastoille – HS:n kuvapäällikkö: Kuvan voimaa ei ymmärretä
Suomalaiset kuvajournalistit eivät ole päässeet tallentamaan pandemiaa sen eturintamaan eli sairaaloihin. Miten koronan vaisu kuvasto on vaikuttanut käsitykseemme viruksen vaarallisuudesta?

Politiikan toimittaja: Sanna Marinin kuherruskuukausi median kanssa on ohi – kriittisyyttä lisää se, ettei pääministeriltä saa helposti haastatteluja
Osa politiikan toimittajista ei ymmärrä Instagramin pelisääntöjä, sanoo Ronja Salmi. "Kriittisyys on oikein, pääministeri on vallankäyttäjä, ei häntä pääministerinä tarvitse sääliä siinä tehtävässä", hän muistuttaa.
Satiiri on joutunut ahtaalle, koska poliitikot ovat oppineet paineistamaan toimittajia somessa – kirjoittajat: Televisiosta puuttuu kunnon satiiri
Poliittiset tahot ovat oppineet käyttämään somejulkisuutta toimittaja vastaan. Siinä missä ennen satiirin kohde ennen soitti puhelimella palautteensa, nyt hän ilmoittaa saman julkisesti Twitterissä, sanoo ohjaaja-toimittaja Susanna Kuparinen.
Median luetuimpien juttujen päähenkilö on usein tarinansa jakanut tavis, ja hän voi joutua keskelle somemyrskyä – mitä toimituksissa tehdään silloin?
Uskaltavatko tavalliset ihmiset kohta enää esiintyä mediassa, kun likimain jokainen ulostulo tuntuu olevan arvostelun ja vihapuheen potentiaalista polttoainetta?

Kannabis nousi otsikoihin, eikä uutisointi ollut taaskaan ihan neutraalia – jokin silti muuttui, sanoo nuorisotutkija Mikko Salasuo
Ennen ei ollut paremmin. Ainakaan kannabisuutisoinnin osalta. Näin arvioivat Viimeinen sana -ohjelman vieraat nuorisotutkija Mikko Salasuo ja toimittaja Anton Vanha-Majamaa.
Median pitää rohkaista ihmisiä pois koronapelosta, sanoo HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen – "Mika Salminen ei tule taluttamaan meitä karaokeen"
Päivttäiset tartuntaluvut eivät enää ole koronajournalismin pääroolissa, joten näkökulmat on punnittava uudelleen. Median vallasta pandemian päättämisessä keskusteltiin Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa.

Miten media pystyy kertomaan afganistanilaisten hädästä, kun toimittajien työ on uhattuna ja paikallisten yhteydenpito ulkomaailmaan riski?
Median vastuulla on kuunnella etenkin afganistanilaisia naisia, koska nimenomaan heidät Taliban pyrkii hiljentämään. Näin sanoo Helsingin Sanomien toimittaja Maria Manner Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa.
Yle Kioskin Emma Karasjoki median laihdutuspuheesta: "On ongelmallista, että ajatellaan, että laiha on yhtä kuin terve"
Media täyttyy laihdutuslööpeistä ja dieettiotsikoista, vaikka tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia laihduttaneista palaa lähtöpainoonsa tai sen yli. Laihdutuspuheesta keskusteltiin Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa.

Toimittaja: Israelin ja Palestiinan konfliktista uutisointi saa fundamentalistit liikkeelle – suomalaisilla medioilla ei ole Lähi-idässä pysyviä toimittajia
Uutisointi nojaa helposti vahvemman koneiston tuottamaan tietoon, sanoo STT:n Sanna Raita-aho. Lähi-idässä toimineet tietävät, että vyörytys on voimakasta monesta suunnasta. Siksi vaaditaan aluetuntemusta, hän toteaa Viimeinen sana -ohjelmassa.

Miksi kuntavaaliehdokkailta kysytään mielipidettä seksuaalisuudesta ja kasvisruuasta? Moni pitää vaalikonekysymyksiä epäolennaisina
Media ei halua vaikuttaa vaalikoneilla äänestystulokseen vaan aktivoida äänestäjiä, asiantuntija vakuuttaa. Kyse on myös ehdokkaiden ja äänestäjien oikeusturvasta. Vaalikoneiden avulla on helppo seurata, pitävätkö vaalilupaukset.
"Tosi-tv:stä kirjoittavien toimittajien pitäisi katsoa peiliin", sanoo tosi-tv:stä kirjoittava toimittaja
Ylen selvitys paljasti tosi-tv:n osallistujien huonon kohtelun ja tiukat sopimukset. Miksei tosi-tv:n olosuhteisiin ole puututtu aikaisemmin ja kuka kantaa vastuun? Tosi-tv:n synkästä puolesta keskusteltiin Ylen mediaohjelma Viimeisessä Sanassa.
Näin Iltalehti paljasti VTV:n johtamissotkun – toimittaja: ”Kyse on suomalaisesta rakenteellisesta korruptiosta”
"Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa, mutta hyväveliverkostoja ja rakenteellista korruptiota on myös täällä."
Helsingin Sanomien pääkirjoitus sai yliopistoväen veren kuohumaan: "Siellä oli onnettomia sanankäänteitä", myöntää päätoimittaja
Pääkirjoitus ei olekaan pelkkä journalistinen muinaisjäänne, vaan merkityksellinen osa yhteiskunnallista keskustelua.
Media puhuu keskiluokan äänellä – "Aiheita kaivellaan omasta maailmasta", sanoo palkittu freetoimittaja
Suomalaiset toivovat, että mediassa pääsisivät erityisesti ääneen asiantuntijat, kertoo Ylen tutkimus.
Toimituspäällikkö: ”Media toimi parittajana Peter Nygårdille – nyt on anteeksipyynnön aika”
Toimituspäällikkö Petri Korhonen sanoo, että Seura-lehti on muiden toimitusten rinnalla antanut Nygårdin luksuselämästä vuosikausien ajan kiillotetun kuvan.
Miksi valtionvelan kasvu näkyy uutisissa joka päivä, mutta ilmastokriisi ei, ihmettelee Riikka Suominen
Mediassa vallitsee ilmastohiljaisuus, sanoo ilmastoasioihin perehtynyt toimittaja. Suominen oli vieraana Viimeinen sana -ohjelmassa perjantaina.
Toimittajabrändi syntyy laadulla tai länkyttämällä – "Journalismin taso paranisi huomattavasti, jos toimittajat poistuisivat Twitteristä"
Vapaa toimittaja Oskari Onninen on sitä mieltä, että Twitterin ei pitäisi olla toimittajan brändinrakennuskanava.
Rikostoimittaja Koskelan surmasta: "Journalistilla on velvollisuus raportoida raa’astakin väkivallasta"
”Pahimmat yksityiskohdat on jätetty pois, mutta jos tietoa ei ole, päättäjät eivät voi reagoida."
Lapsiperhehelvetti vai idyllinen arki, kumpi mediassa näkyy? "Emme kerro ihania asioita kannustaaksemme lukijoita hankkimaan lapsia"
Mediaa on syytetty negatiivisesta perhepuheesta, mutta positiivinenkin puhe kuumentaa tunteita. Voiko vanhemmuudesta puhua ilman, että joku loukkaantuu?
Teknojätit mellastavat Suomessa ilman median valvontaa – "Pitäisi keskittyä sinne, missä valta on", sanoo tietokirjailija
Juha-Pekka Raeste ehdottaa kirjassaan, että mediayhtiöiden pitäisi nimittää erikoistoimittajia seuraamaan suurimpia teknologiayrityksiä.
Viimeinen sana: Kirkko ja kaupunki -lehden kolumni tehotuotannosta poistettiin kohun vuoksi – "Missään nimessä ei saa poistaa juttuja!"
Toimittajat eivät keskimäärin tunne hyvin maataloutta tai maaseutua, sanoo Anu Silfverberg.
Järki ei riitä, kun yrittää ymmärtää salaliittoväkeä: "He uskovat taistelevansa hyvän asian puolesta", sanoo asiaa seuraava toimittaja
Toimittaja Petri Jääskeläinen ja tutkijatohtori Eliisa Vainikka keskutelivat verkon salaliittoteorioiden ja journalismin suhteesta Viimeinen sana -ohjelmassa.
”Trumpin vaikutus on ollut tuhoisa” – professori manaa journalistiseen mediaan viime vuosina kohdistunutta vihaa mutta nostaa esiin yhden myönteisen muutoksen
Yle jatkaa journalismia kriittisesti tarkastelevaa Viimeistä sanaa erillisenä ohjelmana.
Ärsyttävätkö toimittajien jutut? Mediakritiikki palaa TV1:n perjantai-iltoihin
Viimeinen sana nähdään Areenassa ja TV1:ssä 15.1. alkaen.
Ylen viikonloppulähetyksiin muutoksia – päällikkö Reeta Kivihalme: "Yllättäviin uutistilanteisiin pystytään reagoimaan entistäkin paremmin"
Ylen aamun lauantailähetys loppuu televisiossa. Myös sunnuntaiaamujen uutisiin tulee muutoksia.
Miten korona-vuosi muutti journalismia? Anna-Stina Nykänen: Tunteet korostuivat epävarmana aikana, jolloin tutkijoillakaan ei ollut faktoja
Poikkeuksellista vuotta summasivat Viimeisessä sanassa Trendin päätoimittaja Mari Karsikas ja Helsingin Sanomien toimittaja Anna-Stina Nykänen.

Ylen aamu tänään: Koronavuosi 2020 mullisti monen elämän ‒ miten pandemia on vaikuttanut arkeen, yhteiskuntaan ja talouteen? Katso lähetys tästä
Aamun kirjassa on kirjailija Marisha Rasi-Koskinen. Viimeinen sana pohtii, miten vuosi 2020 muutti journalismin tekotapoja.

Ylen aamu tänään: Perustuslakivaliokunnan politisoituminen huolettaa – miksi valiokunnalla on erityinen asema eduskunnassa? Katso lähetys tästä
Aamun kirjassa on Karo Hämäläinen, joka kirjoitti romaanin Väinö Linnasta. Viimeinen sana kysyy tarvitseeko media kuripalautusta

Disney kiittelee pakkotyöleirejä pyörittävää Kiinan virastoa – Entinen kirjeenvaihtaja: Käsittämätöntä, mutta kertoo Kiinan vallasta
Uutta Mulan-elokuvaa on kuvattu Xinjiangissa, jossa Kiina sortaa uiguurikansaa. Kaksi toimittajaa kertoo, millaista maakunnan tapahtumista on raportoida.
Ylen aamu tänään: Valmiuslain mahdollinen käyttöönotto puhuttaa – mitä terveydenhoitoalalla tästä keinosta ajatellaan? Katso lähetys tästä
Aamun kirjan vieraana Finlandia-palkittu Anja Portin. Viimeinen sana pohtii sitä, mihin kirjallisuuskritiikkiä tarvitaan.

"Suomessa on vallalla omertan laki, yksi virallinen totuus" - Politiikantoimittaja: Presidentin ja pääministerin jännitteistä ei olisi uskallettu puhua omalla nimellä
Jos nimettömiä lähteitä ei käytettäisi, vaihtoehdot, haastavat näkemykset ja epäkohdat eivät nousisi esiin.
Ylen aamu tänään: Pääkaupunkiseutu on koronan leviämisvaiheessa – millaisilla keinoilla tilanne saataisiin taltutettua? Katso lähetys tästä
Aamun kirjan vieraana on Laura Gustafsson. Viimeinen sana pohtii, miksi toimittajille vuodetaan tietoja nimettömänä.

Ujuni Ahmed: Vaikeneminen ei auta Helsingin ongelmanuoria – muttei sekään, jos heidän taustastaan tehdään lyömäase
Ihmisoikeusasiantuntija Ujuni Ahmed ja kriminologi Matti Näsi puhuivat nuorisorikollisuudesta Ylen aamussa lauantaina.

Ylen aamu tänään: Perinteiset pikkujoulut on monissa yrityksissä peruttu – katso lähetys tästä
Aamun kirjan vieraana on Vuokko Hurme. Viimeinen sana pohtii, antaako media oikean kuvan nuorisoväkivallasta.

Ylen aamu tänään: Urheiluväki on odottanut listaa korkean tartuntariskin lajeista – laitetaanko liikuntaharrastuksia tauolle? Katso lähetys tästä
Kellojen siirtelystä ei ole vieläkään päästy. Mistä aiheista mediassa vaietaan? Tätä pohtii Viimeinen sana.

“Missä ovat tarinat nuorista koronapotilaista ja koronahoitajista?” – medialla on itsekritiikin paikka: vaikeat asiat pitää selittää paremmin
Koronan sairastanut tiedetoimittaja haluaa nähdä monipuolisempia tarinoita koronasta. Tiede ja politiikka pitäisi saada vuoropuheluun myös toimituksissa.
Ylen aamu tänään: Hallitus antoi uudet koronasuosituksensa, joita sovelletaan alueellisesti – kuka alueilla asioista päättää? Katso lähetys tästä
Aamun kirjassa Sally Rooneyn Normaaleja ihmisiä. Viimeinen sana kysyy, miten toimittajat ovat pärjänneet koronajournalismissa.

Poliisijohtaja ja oikeustoimittaja: Julkisuuslaki pitää uudistaa – ”Poliiseilla ja toimittajilla on viha-rakkaussuhde”
Poliisi kaventaa julkisuuslain tulkintoja esimerkiksi ylitulkitsemalla yksityisyyden suojan vaatimuksia, sanoo oikeustoimittaja.
Ylen aamu tänään: Moni matkailee syyslomalla Suomessa – miten välttää turhat koronariskit? Katso lähetys tästä
Oikeustoimittajat kantelivat poliisin viestinnän ohjeista, mutta miten median ja poliisin suhde toimii? Aamun kirjan vieraana Maria Peura.

Muuttiko kolme vuotta sitten levinnyt #metoo mediaa? Anu Silfverberg: "Sovinismi on rivien välissä, ehkä kirjoittajalle itselleenkin"
Ylen Aamun Viimeisessä sanassa pestiin #metoo-liikkeen jälkipyykkiä mediatutkimuksen professori Susanna Paasosen kanssa ja Long Playn toimituspäällikkö Anu Silfverbergin.
Ylen aamu tänään: Trumpin koronatartunta sähköisti Yhdysvaltain vaaliasetelmia – millaisia reaktioita uutinen on herättänyt? Katso lähetys tästä
Viimeinen sana puntaroi, mitä #metoo-liike opetti medialle? Aamun kirjan vieraana on Olavi Koistinen.

Suosikkikirjailija antoi sähköpostihaastattelun, mutta kuka vastasi kysymyksiin? "Ongelma on, että toimittaja on vain kirjuri", sanoo työelämäprofessori
Kirjailija Ilkka Remes antaa vain sähköpostihaastatteluja. Ylen aamun Viimeisessä sanassa työelämäprofessori Reetta Räty ja viestintäyrittäjä Pasi Kivioja pohtivat, mitä ongelmia sähköpostihaastatteluihin sisältyy.