Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Botanian kampanja meni mönkään

Joukkorahoituskampanja jäi kauaksi tavoitteestaan.

Perhospuutarha Botania, Joensuu

Maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha.

Saanan valaissut Kari Kola osti vaikeuksissa olleen kasvitieteellisen puutarhan – uudistuksen jälkeen tavoitteena ohittaa suosiossa Koli

Kasvitieteellisestä perhospuutarhasta aiotaan rakentaa Itä-Suomen ykkösnähtävyys. Pitkään rahoitusongelmissa sitkutellut Botania laajenee ja uudistuu perusteellisesti uusien omistajien käsissä. Tavoitteena on 200 000 kävijää vuodessa.

Suomen ainoa perhospuutarha halutaan taikametsäksi – kuuluisalla valotaiteilijalla miljoonasuunnitelmat

Valotaiteilija Kari Kola haluaa tehdä uhanalaisesta kasvitieteellisestä perhospuutarhasta maailmanluokan nähtävyyden, jossa yhdistyvät trooppiset kasvit, virtuaalitodellisuus ja päätähuimaava liikkuminen taiteen keskellä.

Suomen ainoaa trooppista perhospuutarhaa uhkaa sulkeminen

Maailman pohjoisimman ja Suomen ainoan trooppisen perhospuutarhan tilannetta kuvaillaan kriittiseksi. Botania tarvitsisi vuotuisesti vähintään 60000 euroa lisää rahaa, jotta se voisi toimia. Puutarhureita on irtisanottu ja puutarhan alasajaminen saattaa alkaa jo ensi keväänä.

Pouta innosti päiväperhoset vihdoin lentoon

Kolea alkukesä piti kauniit siivekkäät piilossa, mutta nyt pitkään jatkunut poutasää on innostanut perhoset liikkeelle.

Trooppinen perhospuutarha houkuttelee kävijöitä uusin konstein

Joensuun kasvitieteellinen puutarha Botania ottaa kokeiluun opastetut ulkokierrokset. Opastuskierroksia kaavaillaan 72 hehtaarin alueella sijaitsevaan puulajipuistoon.

Vapise Weissmuller – Joensuussa kilpaillaan Tartsani-huudon MM-tittelistä

Joensuussa kilpaillaan kesällä Tartsan-huudon maailmanmestaruudesta. Tartsanit pääsevät kajauttamaan huutonsa ilmoille pohjoiskarjalaisessa viidakossa, trooppisessa perhospuutarhassa. Järjestäjät omistavat tapahtuman estottoman ja kauaskantoisen ääntelyn pioneerille Johnny Weissmullerille.

Papukaija puhui presidentti Niinistölle tuhmia – video

Presidentti Sauli Niinistö jututti joensuulaisen perhospuutarha Botanian papukaija Juusoa. Kahdenkeskisessä keskustelussa presidentin kanssa lintu intoutui toistelemaan v-alkuista kirosanaa.

Perhospuutarhassa petyttiin kaupunginjohtajaan

Joensuun kaupunki harkitsee tuen lopettamista perhospuutarhalle. Botanian saama tuki ollut 34 000 euroa vuodessa. Leikkaus sisältyy kaupunginjohtajan ensi vuoden talousarvioesitykseen. Yhdistys ihmettelee virkamiesten suunnitelmia.

Botanian perhospostimerkistä lisäpainos

Joensuulaisen perhospuutarha Botanian oma postimerkki myytiin loppuun kahdessa päivässä. Postimerkin painos oli 2100 kappaletta.

Perhos-Botania sai postimerkin

Botania-aiheinen erikoismerkki on julkaistu Postimerkin päivänä 9.10. Joensuulainen perhospuutarha on otettu saamastaan kunniasta.

Vappulehdessä paljasta pintaa ja pikkutuhmia vitsejä

Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistyksen kevätlehti ilmestyi 66. kerran. Vitsailun lisäksi lehdessä on tarinat muun muassa vapunvieton historiasta Joensuussa ja palkitusta perhospuutarhasta.

Mayataivaansiipi liitelee Botaniassa nyt ympärivuotisesti

Joensuulaisessa perhospuutarha Botaniassa kuoriutuu parhaillaan perhosia kymmenien yksilöiden päivävauhtia. Aktiivisen kansanliikkeen pelastama perhospuutarha toimii nyt myös kylminä talvikuukausina.

Kansanliikkeen pelastama perhospuutarha juhlii uutta alkua

Kasvitieteellinen puutarha viettää avajaisiaan Joensuussa. Loppiaisviikonloppuna jätetään jäähyväisiä vanhalle vuodelle ja käännetään katseet tulevaisuuteen.

Kansanliike pelasti puutarhan - Botaniasta kaikkien keidas

Joensuussa kansanliike pelasti maailman pohjoisimman trooppisen perhospuutarhan. Botaniaa pyörittää jatkossa yhdistys, joka aloitti taistelun puutarhan säilyttämiseksi yli puoli vuotta sitten. Itä-Suomen yliopisto päätti luopua kasvitieteellisestä puutarhasta säästösyistä ja opetuskäytön vähäisyyden vuoksi. 

Päiväperhoset lähtivät liikkeelle vasta loppukesästä

Kuluva kesä on ollut päiväperhosille selvästi edelliskesiä heikompi. Varsinkin sinisiivet ja suuret vaeltajaperhoset, kuten amiraali, ovat olleet vähälukuisia.

Maltti palkitaan perhosjahdissa

Harva erottaa kaaliperhosen lanttuperhosesta tai tietää, miten perhosen saa poseeraamaan. Perhosretkellä Jyväskylässä ihasteltiin siivekkäiden väriloistoa ja jahdattiin neitoperhosta.

Säätiöitetäänkö Joensuun kasvitieteellinen puutarha?

Botanian elinmahdollisuudet Joensuussa kartoittaa selvitysmies. Yhtenä vaihtoehtona pidetään sitä, että Itä-Suomen yliopiston kasvitieteellinen puutarha säätiöitetään.

Uhattu kasvitieteellinen puutarha sai tukiyhdistyksen

Botanialle on perustettu tukiyhdistys Joensuussa. Itä-Suomen yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa pidettyyn kokoukseen osallistui tiistaina kolmisenkymmentä ihmistä.

Toivon siemen itää Botaniassa

Suomen ainoan trooppisen perhospuutarhan pelastamiseksi tehdään hartiavoimin töitä Joensuussa. Itä-Suomen yliopisto päätti tammikuussa sulkea Joensuun, Kuopion ja Savonlinnan kasvitieteelliset ja tutkimuspuutarhat. Joensuun Botania yritetään saada jatkossa toimimaan esimerkiksi säätiöpohjalta.

Perhos-Botania on kerännyt parituhatta puolustajaa

Lakkautusuhan alla oleva Joensuun kasvitieteellinen puutarha on kerännyt jo yli kaksituhatta puolustajaa. Nimet on kerätty muutamassa päivässä nettiadressiin, joka on noussut viikon vilkkaimmin täytetyksi vetoomukseksi.

Perhosia ei hurmata ruusuilla

Kukan väri, muoto ja tuoksu ratkaisevat, kun perhosia houkutellaan puutarhaan. Mutta toisin kuin ihmisten maailmassa, esimerkiksi ruusut, liljat tai esikot perhosia juuri houkuta. Vaihtoehtoja on silti monia.

Perhosia tulee nyt ovista ja ikkunoista

Helle on hellinyt hyönteisiä, ja parhaillaan eletäänkin varsinaista perhoskesää. Avoimet ikkunat houkuttelevat erityisesti nokkosperhosia, joita parveilee puskien lisäksi monen olohuoneessa.

Asuntomessualueelle teemapuistoja

Kokkolan asuntomessualueen puistosuunnitelma sisältää seitsemän erilaista aluetta. Ne yhdistyvät toisiinsa keskusaukion, käytävien ja yhtenäisten puistokalusteiden ja valaisinten avulla.

Perhosbaari puutarhassa

Perhoset liitelevät kukasta kukkaan tonttirajoista välittämättä. Moni tahtoisi niiden pysähtyvän omalle puutarhapalstalleen. Mutta miten värikkäät amiraaliperhoset, nokkosperhoset ja sitruunaperhoset saadaan seisahtumaan?