Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Haittaako helle? Kokeile venäläistä kaljakeittoa!

Kylmä kaljakeittokaan ei auta, kun Moskova käy yhä tukalammaksi

Arkea maailmalta: Moskovan helteessä vilvoitellaan kylmillä keitoilla, mutta koronakesänä siitäkin tuli lähes mahdotonta, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Varastopanimon johtaja Visa-Matti Kuitumäki

Joutsalaispanimo haluaa sahdista salonkelpoisen nautiskelujuoman – pienpanimo-oluen suosio siivitti sahdin uuteen nousuun

Sahtia on perinteisesti pantu kotioloissa. Nyt perinnejuomaa valmistetaan enenevissä määrin myös teollisesti. Reippaasti yli puolet myyntiluvallisista sahtituotteista on tullut markkinoille viimeisen viiden vuoden sisällä.

Ari Kiiskonen ottaa läskisoosia

Salaattia ei nyt tarvita – täällä syödään läskisoosia niin paljon kuin maha vetää

Ruokolahdella läskisoosikerho kokoontuu säännöllisesti syömään tuhtia perinneruokaa.

Kuusamakiitäjän toukka.

Perhosharrastuksen voi aloittaa omasta kotipihasta - kotikalja ja hikisukat toimivat houkuttimina

Omassa puutarhassa voi hyvällä tuurilla törmätä eksoottiseen vieraaseen.

Perjantai: Perjantai-dokkari: Katuma 25

"Katuma on kuin Monaco, kukaan ei käy töissä ja kukaan ei maksa veroja"

"Älä varasta edes palanutta tulitikkua. Älä tuu tänne valehtelemaan. Muuten tervetuloa", julistaa post-it-lappu Katumantie kaksvitosen asukkaan Veijon ovenpielessä. Lappuun tiivistyy paljon sitä, mistä lähiö on tunnettu.

Hirvaskankaan ABC

Syysloma ja tuhansia asiakkaita päivittäin – Hirvaskankaan ABC:lla keitetään vettä sadan litran padoissa

Vilkkaalla liikenneasemalla on sunnuntaina alkaneeseen vedenkeittokehotukseen suhtauduttu rauhallisesti, koska tautitapauksia ei ole ilmennyt, eikä valituksia tullut. Aseman arki on on muuttunut vain sen verran, että ruoanlaitto- ja juomavesi keitetään ja limsaa kaadetaan pulloista.

Oluenpanija Mika Laitinen

Oluen paneminen kotona lisääntyy – laadussa tavoitellaan persoonallista ja hienoa juomaa

Yhä usempi hurahtaa kotioluen valmistukseen. Oluen paneminen kotona on helpottunut huomattavasti viime vuosina. Tuloksena on usein pienpanimoiden veroista olutta.

Kuopion Avoimen Akateemisen Olutseuran perustajat Sami Gabbouj ja Paavo Kyyrönen.

Opiskelijat perustivat olutseuran vaihtoehtona kännäämiselle: "Voidaan juoda vähemmän ja laadukkaammin"

Erikoisoluiden kysynnän ja olutharrastuksen kasvu on näkynyt paitsi otsikoissa myös kaupoissa. Pieniä panimoita perustetaan eri puolille Suomea, mikä lisää valikoimaa oluthyllyillä. Erikoisoluiden nauttiminen on myös hyvä vaihtoehto kännäämiselle, arviovat ainakin Kuopion Avoimen Akateemisen Olutseuran perustajat Paavo Kyyrönen ja Sami Gabbouj.

Kesäruokaa Moskovassa.

Maailman kesäkeittiö: Venäläinen kesäkeitto syntyy kaljasta ja makkarasta

Keitot ovat venäläisen keittiön perusta säällä kuin säällä, mutta kesähelteillä Venäjällä on perinteisesti lusikoitu kylmiä keittoja. Maineikkain kaikista on kotikaljaan tehtävä kylmä kaljakeitto eli okroshka.

Esimies Auli Kanerva halaa Mirja Erärantaa.

Anninpirtin asukkaat juhlivat kunnolla ja antavat ronskisti palautetta – toivelistalla kotikaljaa ja kynsilakkaa

Sastamalassa Anninpirtin tehostetun palveluasumisen yksikössä arki mietitään asukkaan, ei hoitajan mukaan. Asukkaat järjestävät rapujuhlia ja keräävät rahaa lastensairaalalle.

Nainen avaa vesipulloa apuvälineellä.

Jäikö maitotölkki tai säilykepurkki avaamatta? – ratkaisu voi löytyä lähimarketista

Maitopurkin korkki on tiukassa, kurkkupurkin kansi ei aukea ja hammastahnatuubi jumittaa. Märkä tiskiriepu, kuuma vesi ja lopulta veitsi otetaan avuksi, mutta aina nekään eivät auta ja tuote jää pakkaukseensa. Tilanteita, joihin yhä useammin törmää arjessa, mutta joihin on keksitty käteviä apuvälineitä.

Mies avaa hapansilakka purkin

Hapansilakan maisteluperinne vetää suun messingille

Hapansilakka eli surströmming, tuo ruotsalaisten perinneherkku vaatii maistelijalta pokkaa. Erittäin voimakas ja paha haju ei houkuttele maistamaan, mutta tottuneet konkarit saavat ensikertalaisenkin koittamaan että, miltä se oikein maistuu.

Puuvene merikeskus Vellamon vieressä laiturissa.

Pienet matkustajalaivat uppoavat määräysten suohon

Uudet pelastustarvikevaatimukset tuovat haasteita pienille matkustaja-aluksille. Perinnekaljaasi Vivanin kippari Seppo Vanhasen mukaan yrityksiä kaatuu, koska isoille laivoille laadittuja sääntöjä on hankala soveltaa pienissä aluksissa.

Kaksi espanjansiruetanaa ja miehen jalat asvaltilla.

Harja-autokin käy espanjansiruetanoiden kimppuun

Espanjansiruetanoita on tänäkin vuonna riittänyt muun muassa Riihimäen seudulla. Tänä vuonna Riihimäellä on kuitenkin otettu käyttöön järeämmät aseet etanoiden torjumisessa. Etanat eivät ole turvassa ojissa eivätkä kaduilla.

Simaa ja volgansieniteetä - virkistäviä juomia kotikonstein

Kauppojen juomahyllyt notkuvat erilaisia juomia, niin hapollisia kuin hapottomiakin. Alkoholipitoisia, tai alkoholittomia juomia. Mutta myös kotona voi valmistaa juomia, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaankin, tai vaikkapa vain ihan harrastukseksi.

Venäläismiehet juovat olutta.

Venäjällä olut ei ole enää ruokaa - katukioskit pulassa

Venäjän johto tiukensi vuodenvaihteessa maassa vallinnutta varsin löyhää olutlakia. Uuden lain mukaan olut ei ole ruokaa vaan alkoholia. Päätöksellä on suuret vaikutuksen kaupunkien katukuvaan.

Oluttuoppi

Olutharrastaja ei läträä vaan maistelee

Pienpanimojen lisääntyminen ja oluthyllyjen laajentuminen miellyttävät olutharrastajaa. Olutseurassa harrastaja saa syvempää tietoa juomastaan.

Kotitalousopettaja Solveig Kavilo maistelee Julmust-juomaa.

Julmust kruunaa ruotsalaisten joulupöydän

Ruotsalaisten lahja suomalaistenkin joulupöytään on joulujuoma Julmust. Juoma tekee tuloaan myös suomalaisten joulun viettoon - hiljakseen. Makeaa kotikaljaa tai omenalimsaa maultaan muistuttava juoma kuuluu jo monen suomenruotsalaisen jouluperinteeseen. Ruotsalaiset kuluttavat Julmustia joulun alla reippaat 40 miljoonaa litraa.

Lemiläistä särää puukaukalossa tarjolla.

Suomen seitsemäs ihme taipuu kotiuuniin

Maailman seitsemänneksi ihmeeksikin luonnehdittu Lemin särä sopii hyvin kotikokkienkin ruokalistalle. Koivukaukalossa valmistettava lammasherkku onnistuu kotona helpoilla ohjeilla.

Mies käsi koholla

Mustialan olutmestari odottaa Alkolta arvostusta pienpanimoillekin

Alko tuo jatkossa olutpakkauksiaan lähelle kassoja kuluttajien toivomuksesta. Tammelan Mustialan Ison Piipun panimomestari Lassi Puupponen on Alkon suunnanmuutoksesta innoissaan, mutta epäilee pääsevätkö pienpanimoiden tuotteet samalle viivalle bulkkioluiden kanssa.

Kuvassa Reea Hotakainen hämmentämässä salaattia ravintolan lounaspöydässä

Ruoka kevenee kesäksi

Ravintolan lounasruokalista ei kesällä poikkea merkittävästi talvisesta. Raaka-aineissa on kuitenkin enemmän vihanneksia. Myös salaatin kulutus kasvaa. Toisaalta lomalainen herkuttelee pihvillä.

Inkeri Saarikettu.

"Juhannus ei tule ilman putipuhdasta saunaa"

Saariketun Inkerin lapsuudessa juhannusviikko tarkoitti kovaa siivoamista. Nykyään vain sauna on puunattava viimeisen päälle.

Lähikuva joulukinkusta.

Sika, näin se paistetaan

Joulukinkun valmistamisessa kannattaa noudattaa huolellisuutta alusta loppuun saakka. Maailmalla mainetta niittäneen, äänekoskelaisen keittiömestarin Martti Lehtisen neuvoilla syntyy täydellinen joulukinkku.

Jari Vesa testaa joulujuomia

Kotikalja voitti joulujuomatestin

Joulupöydän ruokajuomissa perinteet länsirajan molemmin puolin poikkeavat toisistaan rajusti: Suomessa perinteinen suosikkijuoma on kotikalja, Ruotsissa makeampi julmust. Mutta kumpi onkaan parempi? Sehän piti selvittää YLE Perämeren virallisessa testissä.

Kattila liedellä

Klimppisoppa tuo monelle makumuistoja lapsuudesta

Perinneruoat eivät aina ole ulkomuodoltaan tai nimensä puolesta houkuttelevia, mutta usein yllättävän hyviä.