Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pieni leikkiauto seisoo uusien oikeiden autojen edessä Ww autoliikkeessä Herttoniemessä

Hintojen nousu yltyi lähes ennennäkemättömään vauhtiin: tätä on odotettavissa ensi vuonna

Hintojen laskua on turha toivoa vielä tulevana vuonnakaan, vaikka inflaation odotetaankin hidastuvan. Autokauppa on hiljentynyt, kun suomalaiset kiristävät vyötään.

Koneistaja Anu Voutilainen Valmetin tuotantolaitoksella.

Teollisuustyöntekijät ja kuljetusala hakevat mallia Saksan viiden prosentin palkankorotuksista – neuvotteluiden loppurutistus on alkanut

Teknologiateollisuuden palkkaneuvottelun tulos tulee heijastumaan muillekin aloille, Teollisuusliiton mukaan yli miljoonalle suomalaiselle.

Tallinnalainen Sarvien perhe on joutunut sopeutumaan Viron huimaan inflaatioon, tässä perheen vinkit energiansäästöön

Viron villi inflaatio puree jo keskiluokkaa – Sarvien lapsiperheessä lämminvesivaraaja on pois päältä ja keittiökoneet piilotettu kaappeihin

Jo joka kolmannella virolaisella on vaikeuksia tulla taloudellisesti toimeen. Kuluttajahinnat olivat elokuussa 25 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin. Sähkön ja kaasun hinta on moninkertaistunut.

Pelikortit

Näin ostovoiman lasku iskee erilaisiin perheisiin – katso, miten pärjäät taloudellisesti tulevina vuosina

Työn ja talouden tutkimuslaitos Labore arvioi, miten seitsemän kuviteellisen perheen tulot, verotus ja ostovoima lähivuosina kehittyvät.

Ihmisiä ruokakaupassa.

Nordealta synkkä ennuste: Suomen talouden kasvu pysähtyy

Nordea ennustaa Suomen talouden kasvun pysähtyvän ensi vuonna. Työllisyys on kuitenkin Suomessa ennätyskorkealla.

Grafiikka näyttää, kuinka palkansaajan ostovoima heikentyy vuonna 2022: 2 447 euroa kuussa tienaavan ostovoima heikentyy -2,7 prosenttia eli 660 euroa, 3 671 euroa kuussa tienaavan -2,8 prosenttia eli 900 euroa ja 6 118 euroa kuussa tienaavan -2,7 prosenttia eli 1 320 euroa.

Monelle tulee lähes 1000 euron "huomaamaton" lisäkulu tänä vuonna – Tilastokeskuskin ihmeissään: Ostovoima kapenee huolestuttavaa vauhtia

Ostovoima on laskenut rajusti, koska kuluttajahintojen nousu on ollut ansiotason nousua selvästi nopeampaa. Vastaava pudotus reaaliansioihin on nähty edellisen kerran 1970-luvulla. Keskituloiselle se tarkoittaa lähes tuhannen euron kiristystä lompakossa tänä vuonna.

Annika Saarikko televisiostudiossa.

Annika Saarikko pääministerin juhlimisvideoista: Keskeisten päättäjien on oltava aina tavoitettavissa, en ryhdy kenenkään moraalinvartijaksi

Valtiovarainministeri Annika Saarikko pitää sähkön arvonlisäveron alentamista perusteltuna, kunhan sähköyhtiöt eivät pääsisi vetämään hyötyä välistä. Saarikko kommentoi myös pääministeri Sanna Marinin juhlimisesta julkaistuja videoita.

Kansanedustaja Matias Mäkynen A-studiossa.

SDP:n varapuheenjohtaja kannattaa veronalennuksia pieni- ja keskituloisille – kokoomuksen varapuheenjohtaja laskisi veroja kaikilta

Matias Mäkynen (sd.) ja Elina Valtonen (kok.) keskustelivat keinoista kansalaisten tukemiseksi hintojen noustessa. He ovat yksimielisiä verotuksen alentamisesta, mutta eri yksityiskohdin.

Pellervon tutkimusjohtaja palkkaveron alennuksista: "Ei auta heikommassa asemassa olevia kotitalouksia"

Veronmaksajat peräänkuuluttaa hallitukselta palkkaveron alennusta – Pellervon tutkimusjohtaja tyrmää

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja nostaisi ostovoimaa maltillisilla veronkevennyksillä ja palkankorotuksilla. Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtajan mukaan kulutus- tai tuloveroihin ei nyt pitäisi tehdä tarkastuksia.

EK:n pääekonomisti Penna Urrila kehottaa palkkamalttiin.

Hinta- ja palkkamalttia – ekonomistit tarjoavat erilaisia lääkkeitä kuluttajien ostovoimaa kohentamaan

Nostaako palkkoja vai ei? Ekonomistit ovat eri mieltä siitä, kuinka kuluttajien ostovoimaa pitäisi kohentaa.

Sanna Kurronen ja Lainà Patrizio

STTK:n pääekonomisti vaatii ylimääräisiä palkankorotuksia, viiden prosentin korotus säilyttäisi ostovoiman – EVA varoittaa hintakierteestä

STTK:n Lainà sanoo, että palkansaajien tilanne on huono, elleivät palkat jousta ylöspäin. EVAn Kurronen uskoo, että sovittujen palkankorotusten päälle voi tulla tänä vuonna hyvinkin suuret lisäkorotukset.

Kolme henkilöä seisovat vierekkäin lumisessa maisemassa ja pitävät polkupyöristään kiinni.

Hintojen nousu alkoi hirvittää myös keskituloisia, nyt säästetään autoilusta, lomista ja saunomisesta – “Säästökohteet alkavat olla aika vähissä”

Lähes 170 suomalaista kertoi Ylelle kovan inflaation vaikutuksesta arkeensa. Tainion perhe muutti elintapojaan ja säästää satasia kuukaudessa.

Tokmannin myymälä.

Suomi ei olekaan enää kallis maa, kun vertaa muuhun Eurooppaan – hinnat nousevat muualla selvästi nopeammin

Suomalaisten ostovoima oli EU:n heikoimpia tai korkeintaan keskitasoa, kun yhteisvaluutta euro käynnistettiin runsaat 20 vuotta sitten. Sittemmin hinnat ovat nousseet meillä vähemmän kuin muualla ja suhteellinen ostovoima on kohentunut.

Jouko ja Riikka Voutilainen.

Sotahinnat tulevat, mutta kuka ne maksaa? Näin kysymykseen vastaavat professori sekä kolme ruokakaupan jättiläistä

Aalto-yliopiston professori Minna Halmeen mukaan on hyvä asia, että jotkut asiat maksavat nyt aiempaa enemmän. Näkemys kuulostaa äkkiseltään yllättävältä, mutta hän katsoo jo Ukrainan sodan jälkeiseen aikaan.

Näin Helsingissä kauppakeskus Triplassa asioineet kommentoivat talousnäkymiä

Kuluttajien usko Suomen talouteen horjuu, mutta oma tilanne nähdään yhä hyvänä – sota iskee talouteen toisin kuin korona, sanovat asiantuntijat

Koronakriisissä kulutus supistui voimakkaasti, mutta sota on erilainen talousshokki, sanovat asiantuntijat. Juuri nyt yksityistä kulutusta tukevat hyvä työllisyystilanne ja korona-aikana kotitalouksille kertyneet säästöt.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Heli Koski, Danske Bankin tutkimusjohtaja Heidi Schauman ja Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Asiantuntijat varoittavat viheliäisestä taloustaudista – sen tunnistaa kolmesta oireesta, ja kaksi niistä on jo totta Suomessa

Yle kysyi kahdentoista ekonomistin arvioita stagflaation todennäköisyydestä. Valtaosa arvioi riskin kasvaneen, mutta sota Ukrainassa tuo tilanteeseen paljon epävarmuuksia.

Olli Rehn Ykkösaamun studiossa

Suomen Pankin Rehn: "Työllisyystoimet oikeansuuntaisia"

Ylen Ykkösaamussa vieraillut Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn katsoo hallituksen toimien painopisteen siirtyneen julkisen talouden tasapainottamisen kannalta tärkeiden rakenteellisten uudistusten suuntaan.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Mitä enemmän lapsia, sitä pienemmät perheiden väliset tuloerot – tutkijat laskevat työssäkäyvien perheiden pärjäävän parhaiten

Palkansaajien tutkimuslaitoksen talousennusteen mukaan tulot kasvavat lähivuosina eniten hyvätuloisilla perheillä . Noususuhdanne lisää palkkatuloja nauttivien ostovoimaa, samalla kun etuuksia saavien ostovoima heikkenee. Lapset kuitenkin kaventavat kotitalouksien tuloeroja.

Savonlinnan kaupungintalo

Savonlinnan kaupunki laskemassa tuloveroprosenttia nykyisestä – kiinteistöverot säilytettäisiin ensi vuonna nykyisellään

Kaupungin nykyinen tuloveroprosentti on 22,75, joka on Suomen korkeimpia. Tuloveroprosentin alentamisella kaupunki pyrkii parantamaan esimerkiksi myönteistä kehitystä lisäämällä muuttovoittoa.

Savonlinnan kapungintalo.

Savonlinnan talous on kireällä – kaupunki hakee harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta

Korotuksen tarvetta perustellaan yhä opettajakoulutusyksikön poissiirrosta kaupungille koituneilla vaikutuksilla sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ostomenojen kasvulla.

Savonlinnan  Seudun Matkailun toimitusjohtaja Jaana Komi iloitsee kaikkien aikojen matkailukesästä.

Savonlinnan matkailussa huippukesä jopa ilman oopperaa – matkailijamäärä kasvoi kymmenillä prosenteilla

Yksi Suomen kesäpääkaupungeista Savonlinna jäi jo toisena kesänä perättäin ilman oopperajuhlia. Silti Savonlinnassa on nähty kaikkien aikojen vilkkain turismikesä. 

Kaupanliiton toimitusjohtaja (2019-) Mari Kiviniemi.

Finland's Covid pass will bolster retail sales, commerce lobby says

The federation's managing director urged policymakers to reduce tax burdens that she said limited consumers' purchasing powers.

Olavinlinna

Savonlinna laskemassa tuloveroprosenttia – nykyinen 22,75 on Suomen korkeimpia

Savonlinnan kaupunki näkee kilpailukykyisen veroprosentin vetovoimatekijänä, jolla pyritään lisäämään kaupungin houkuttelevuutta asuinpaikkana.

Eurosedlar huller om buller på en yta.

Laskeeko Sotkamon veroprosentti entisestään? Keskustapuolue kannustaa muita uuteen veroaleen

Mahdollista seuraavaa veroprosenttia ei ole Keskustassa päätetty tai laskettu.

Kyltti Moody's:in New Yorkin konttorin ulkopuolella.

Moody's maintains Finland's solid debt rating, projects 3% growth next year

The rating firm predicts that Finland's recovery in 2021 "will be somewhat weaker than for some Western European peers".

Taxfree-kauppaa.

Venäläisasiakkaisiin nojaavissa yrityksissä uskotaan pahimman olevan jo ohi – ostoksille odotetaan nyt suomalaisia asiakkaita

Ensisijassa venäläisasiakkaita varten perustetuissa yrityksissä uskotaan, että koronaviruksen pahin kuoppa on ohitettu ja ostoksille tulee suomalaisia asiakkaita.

Timo Ritakallio, 30.07.2019

Yritykset koronakriisissä: OP painottaa, että koronarajoituksia purettava, jotta vältetään isot terveydelliset, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset

Lyhennysvapailla suomalaiset ovat saaneet 500 miljoonaa euroa lisää ostovoimaa, OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio laskee Ylen haastattelussa.

Yrittäjä Pauliina Lehtola ravintolassaan.

Korona lyö lujasti yrittäjiä: Ravintola-asiakkaat katosivat, bussikyydit tippuvat murto-osaan – "Täytyy sanoa, että yöunet ovat jääneet vähälle"

Yrittäjät etsivät keinoja selvitä pahimman koronaepidemian ajan. Se vaatii kulujen karsimista, apua ja samassa veneessä soutamista.

The Itis Shopping centre in Helsinki. File photo.

Danske Bank: Palkansaajille luvassa hyvä vuosi

Pankin mukaan ostovoima kasvaa palkankorotusten ja hitaan inflaation ansiosta.

Työntekijä konepajalla.

Talousasiantuntijat vientiteollisuuden sopimuksesta: Kilpailukyvyn kannalta siedettävä, pelkät prosentit eivät kerro ostovoiman kasvusta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan on tuhon tie, jos ensin nostetaan palkkoja ja vasta sitten mietitään Suomen kilpailukykyä.

Työntekijä täyttää vihanneshyllyä supermarketissa.

Two percent pay rises required to offset inflation, tax hikes for average earners

As negotiators gear up for pay talks across the economy, Yle looks at the impact of inflation and tax on salaries in 2020.

Työntekijä täyttää vihanneshyllyä supermarketissa.

Vasta kahden prosentin palkankorotus kampeaa keskituloisen suomalaisen ostovoiman plussalle – katso miten sinun palkallesi kävisi

Palkkaneuvotteluissa peli on avattu, kun teknologiateollisuudessa päästiin sopimukseen palkankorotuksista. Tämän jutun taulukosta näet, millaista ansiotason nousua tarvitset, jotta oma ostovoimasi pinnistää kasvuun verotuksesta ja hintojen noususta huolimatta.

Azipod-potkurien valmistusta ABB:n Vuosaaren tehtaalla.

Analyysi: Teollisuusliitto sai paljon – mutta muille palkansaajille päänavaaja ei vielä lupaa paratiisia

Lakkojen pelko sai työnantajan nöyrtymään palkankorotuksiin, jollaisien piti olla hetki sitten mahdottomuus, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

Kuopion Prisman parkkipaikka.

Kaupat eivät varaudu venäläismatkailijoihin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa – "Heidän osuus on todella vähäinen"

Tyypillisiä venäläisten matkailijoiden ostamia tuotteita ovat muun muassa pikakahvi, tee, kala ja valosarjat.

Kuvakollaasissa Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras (vas.) ja Toimihenkilöjärjestö STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà.

Hylätty esitys teollisuuden palkoista ihmetyttää palkansaajia: "Supistaisi ostovoimaa tässä taloustilanteessa" – Työnantajat täysin eri linjoilla

STTK:n pääekonomistin mukaan valtakunnansovittelijan viimeviikkoinen sovintoesitys olisi voinut heikentää työllisyyttä.

Mies maksaa kolikoilla kahvilan kassalla.

Middle, high income earners to pay more tax in 2020

Middle income earners will pay nearly 200 euros more per year, while high earners will fork out close to 700 euros extra.

Mies maksaa kolikoilla kahvilan kassalla.

Ennuste: Verot vievät entistä suuremman osan palkansaajan euroista, mutta ostovoima kasvaa ensi vuonna

Keskituloisen palkansaajan verotus kiristyy 180 euroa vuodessa, selviää Veronmaksajain keskusliiton tuoreista laskelmista.

Ostoskeskus Iso Omena Espoossa.

Bank of Finland: Finnish economy to slump then recover

Economic growth is slowing but rising purchasing power provides potential for an uptick, according to the central bank.

Läheltä

Sotkamossa aiotaan tiputtaa veroprosenttia roimasti – Tavoitteena ostovoima ja imagon nostatus

Toteutuessaan Sotkamon uusi tuloveroprosentti olisi maakunnan matalin.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen

Millaisessa jamassa Suomen talous oikein on tuoreiden ennusteiden valossa? 4 kysymystä ja vastausta

Yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi, että hallituksen tavoitteet tärkeästä työllisyyden kasvusta eivät näytä tuoreiden lukujen valossa toteutuvan. Maailmantalouden epävarmuus nakertaa jo kotitalouksienkin luottamusta.

Danske bank Savonlinnssa.

Danske Bank laskee Suomen talouden kasvuennusteitaan

Dansken mukaan työllisyys ei näytä paranevan.

Katri Kulmuni, Antti Rinne, Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo A-Talkin vieraina.

Rinne puolusti hallituksen työllisyystoimia – "Pistän pääni pantiksi"

– 70 prosenttia suomalaisista saa ostovoimaan vahvistusta, sanoi pääministeri Antti Rinne myös A-talkissa.

Ihmisiä rullaportaissa ostoskeskuksessa.

Näin sinun taloudellesi ensi vuonna käy – Tutkimuslaitos laski: eniten kohenee eläkeläisen asema, vähiten työttömän

Vuokrien nousu käy kalliiksi – omistusasujalle korkojen lasku on eduksi. Katso tästä kuusi esimerkkiä.

Työmarkkinajohtajat olivat hallitusneuvottelijoiden kuultavana torstaina.

Analyysi: Työehtoneuvotteluista odotetaan ennätysvaikeita – tällä kertaa puheille on katetta

Työmarkkinaosapuolten vaatimukset tuntuvat tällä kertaa eroavan toisistaan poikkeuksellisen paljon, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Antti Rinne (SDP) och Mika Lintilä (C) i Ständerhuset i Helsingfors den 6 juni då regeringen Rinne utnämndes.

Pääministeri Rinteen lupaus ostovoimasta yllätti valtiovarainministeri Lintilän: "En pidä sitä viisaana"

Rinne lupaili Ylen haastattelussa eilen, että hallitus ei päästä ostovoimaa heikkenemään.

Kaarina Haapala (oik.) Helsingistä keskusteli pääministeri Antti Rinteen ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron kanssa varhain aamulla SDP:n eduskuntaryhmän kansalaistapaamisessa Helsingissä torstaina.

Rinne budjetista: Huolehdimme siitä, että ihmisten ostovoima kasvaa

Sipilän hallituksen kilpailukykysopimus pienentäisi ensi vuonna käteen jäävää tuloa, jos Rinteen hallitus ei tee uusia päätöksiä.

Verotoimiston kyltti

Union: Payroll fees may trigger an increase in income tax

Finland's Taxpayers' Federation warns members to prepare for an increase of half a percentage point in the rate of income tax.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle