Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ranskalaiskokin viisi vinkkiä onnistuneeseen hapanjuurileivontaan

Hyvään leipään tarvitaan vain jauhoja ja vettä.

Uunituore leipätrendi: vaaleaa leipää leivotaan Suomessa nyt hapanjuureen

Juureen leivottu vaalea hapanleipä houkuttelee yhä useampia suomalaisia kotiuunin ääreen. Mutta miksi?

The people have spoken - rye bread is the national food

Finns were asked to name their picks for Finland's official national food and the results are in: the winner is rye bread. Karelian stew came in a very close second place, and fried fish and mashed potatoes was third.

Study: Baltic Sea diet reduces obesity

New research by the Institute for Health and Welfare indicates that eating food native to the regions around the Baltic Sea can combat obesity. Rye bread, root vegetables, berries and rapeseed oil are on the daily menu, whereas red and processed meat is not.

Jääkäriliikkeen syntyä juhlitaan näyttävästi Saksassa

Hohenlockstedtissa Suomen liput liehuvat ja kahvilassa myydään hapanleipää, kaurakeksejä ja Berliinin munkkeja Suomen lippu -kuorrutuksella.

”Ropsipino kellarissa” – julistetaiteen katselmuksesta kasvoi merkittävä kokoelma ja museo

Lahden Julistemuseo täyttää 40 vuotta. Omia tiloja ei museolla ole, mutta vuosi sitten käyttöön otetut, asianmukaiset arkistointi- ja säilytystilat antavat kasvuvaraa mittavan kokoelman kasvattamiselle edelleen.

Sienihullun keittokirjasta löytyy suppelsiinihillon resepti

Innokkaan sieniharrastaja Timo Virolaisen ensimmäiset sieniruokamuistot ovat äidin tekemästä korvasienimuhennoksesta hapanleivän päällä. Aikuisena mies on tottunut lisäämään sieniä normiruokiin, mutta myös taivuttamaan niitä vaikka hilloksi.

Study: Rye bread really is the healthier choice

New doctoral research has backed up previous findings that rye bread results in lower blood sugar and insulin levels than white bread. Yet despite the unwavering popularity of traditional Finnish dark bread, domestic farmers have been turning away from growing rye, forcing bakers to import the crop from abroad.

Limppukausi on kuumimmillaan

Joulunalusaika on työntäyteistä myös leipomoissa. Muun muassa joululimppujen teko huipentuu aivan joulun tuntumassa, koska leipä halutaan saada tuoreena pöytään.

Health watchdog: Finns hooked on sweet stuff

Finns are eating fewer carbohydrates and more saturated fats than ever, according to a report by the National Institute for Health and welfare THL. But it's not all bad news, the health watchdog also found that citizens have warmed up to veggies, fruit and berries.

Eläkeläiset nauttivat edullisesta elämästä Espanjassa

Etelässä eläkepäiviään viettävät elävät usein omissa yhteisöissään. Suomalaisten keskittymä ei kuitenkaan palvele maahan juurtumista, uskoo Espanjaan muuttanut Marja Lennes.

Study finds new health benefits of rye bread

Nutrition researchers at the University of Eastern Finland have uncovered new evidence that wholegrain rye bread is good for health, reports the newspaper Savon Sanomat. Rye was found to contain compounds that plants use for defence against diseases and pests.

Low-carb trends seen in grocers' figures

Finns are seeking out purer foods and trying to get more protein into their diets, according to grocers. Vegetables, unmarinated meat and unflavoured quark have seen a rise in popularity, while white bread and rice are increasingly left on the shelf by health-conscious shoppers.

EU Standards Threaten Finnish Kalakukko

Production of the traditional Finnish kalakukko fish and pork pies could suffer from the implementation of new European Union rules of hygiene.

Many of Finland's Conscripts Face Battle of the Bulge

One-third of Finnish military conscripts are overweight or obese, according to a fresh study by the National Public Health Institute.

Medical Research: Vegetables Prevent Diabetes

A doctoral dissertation published on Wednesday indicates that a diet including plenty of fruits and vegetables can prevent adult-onset diabetes.

Kekkosen kädenjälki näkyi Linnan ruokalistoissa

Presidentti Urho Kekkonen uudisti presidentillisiä ruokalistoja, ilmenee Ritva ja Risto Lehmusoksan tuoreesta tietokirjasta Urho Kekkosen pöydässä.

Putting Finland on the Culinary Map

Finland may have a reputation as a wilderness oasis, but its cuisine doesn't have a very high profile. An ongoing food festival in Helsinki is trying to change this by serving up a range of traditional and modern delicacies.