Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Saaga Salonen on kärsinyt etäopiskelusta korona-aikana. Salonen kuvattuna kotonaan opiskelemassa.

Valtaosa LAB-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajakoulutuksen hakijoista haluaa opiskella etänä

Hakijamäärät laskivat hieman vuoden 2021 syksystä. Tavanomainen lähiopetus ei ole niin vetovoimainen kuin niin sanottu monimuoto-opetus.

Sisustusarkkitehtuurin opiskelija Riina Rantanen ja Pinja Sirponius portailla Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan toimipisteellä.

Etäopetuksen määrä jäi pysyvästi korkeammalle kuin ennen koronaa kaakon korkeakouluissa – moni valitsee yhä verkko- tai monimuoto-opetuksen

Kaakkois-Suomen korkeakouluissa vähintään 30 prosenttia opinnoista onnistuu jo etäopetuksena. Korona-ajan jälkeen lähiopetuksen määrä on jälleen kasvanut, mutta moni valitsee verkko- tai monimuoto-opetuksen.

Lapin yliopiston pääsisäänkäynti kesällä. Aurinko paistaa seinään.

Lapin yliopiston lukuvuosi alkoi lähiopetuksessa

Lapin yliopiston opiskelijat ovat olleet rehtori Antti Syväjärven mukaan pääsääntöisesti tyytyväisiä lähiopetukseen palaamiseen.

Rehtori Oksana Kovalenko kertoo, kuinka Ukrainassa sodan keskellä valmistaudutaan koulujen alkamiseen.

Koulut alkavat Ukrainassa – opetussuunnitelmien lisäksi täytyy laatia pelastussuunnitelmat: kuka vie lapset väestönsuojaan ja missä järjestyksessä?

Yli puolet Ukrainan kouluista jää syksyllä tyhjilleen. Lähiopetuksen aloittaminen edellyttää, että koulussa on väestönsuoja.

Jyväskylän yliopisto päärakennus kesä

Lähiopetuksen lisääminen jakaa Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden mielipiteitä – moni toivoo hybridimallia

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan tammikuussa teettämän kyselyn perusteella lähes puolet opiskelijoista ei toivo lähiopetuksen lisäämistä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijat editoimassa ohjelmaa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu palaa lähiopetukseen ensi viikolla – jatkossa tosin etäopiskelukin on uusi normaali

Korkeakouluopiskelijat ovat olleet kovilla koronapandemian aikana. Moni on väsynyt etäopiskeluun, mutta nyt ollaan vähitellen palaamassa kampuksille.

Opiskelijat valtasivat luentosalin Vaasan yliopistossa - tempauksella opiskelijat haluavat kertoa kaipuusta lähiopetukseen

Opiskelijat valtasivat keskiviikkona Vaasan yliopiston luentosalin puhuakseen lähiopintojen tärkeydestä

Opiskelijoilla on suuri huoli yhteisöllisyyden puutteesta. Jo kaksi vuosikurssia on joutunut opiskelemaan lähes koko ajan etänä.

Opiskelijoita nuotion äärellä.

Amk-opiskelijat kaipaavat jo kampukselle, mutta täyttä paluuta vanhaan ei ole luvassa – "Kyllä sitten on hymy herkässä, kun pääsee vetämään haalarit päälle"

Keskipohjalaisen Centrian opintopsykologi on huolissaan siitä, ettei kokonaiskuvaa opiskelijoiden hyvinvoinnista näe etäopetuksen takia. Ainakin jonot opiskelijaterveydenhuoltoon ovat pitkät.

Opiskelija Julius Haapakoski Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen kirjastossa.

Sanna Marin tviittasi, että etäopetussuositus päättyy nyt, mutta opiskelijoiden pitää jatkaa etänä vielä pitkään – tässä kirjavat perustelut

Lähiopetukseen ei tahdota siirtyä, koska opettajat ovat suunnitelleet etäopetusta. Massaluentoja ei järjestetä helmikuussa missään, mutta muuten linjaukset vaihtelevat kirjavasti.

Palett med färg

Pirkanmaan kansalaisopistot alkavat palata lähiopetukseen ensi viikolla

Sisätiloja käyttävät liikunnan ja hyvinvoinnin aineryhmät voivat kuitenkin aloittaa lähiopetuksessa vain, jos viranomaiset sallivat liikuntatilojen avaamisen.

Oulun Yliopiston lippuja

Oulussa korkeakoulut luopuvat etäopetuksesta eri tahtiin, ensimmäisenä Oulun yliopisto

Oulun yliopisto siirtyy hybridimalliin helmikuun alusta. Oulun ammattikorkeakoulun opetus on etänä 13. maaliskuuta saakka. Suomen hallitus on suosittanut korkeakoulujen etäopetuksesta luopumista tammikuun jälkeen.

Turun yliopiston uusittu päärakennus

Turun yliopisto palaamassa lähiopetukseen asteittain

Turun yliopisto aikoo palauttaa lähiopetusta asteittain. Etätyölinjaus jatkuu helmikuun puoliväliin asti.

Aloittavia yliopisto-opiskelijoita Itä-Suomen yliopiston Metria-rakennuksen auditoriossa Joensuussa.

Lähiopetukseen palataan helmikuussa asteittain Itä-Suomen yliopistossa

Luennoilla, tenteissä ja väitöstilaisuuksissa voi samassa tilassa olla korkeintaan 20 ihmistä 14. helmikuuta saakka. Etätyösuositus päättyy yliopistolla 15. helmikuuta.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kajaanin lukio siirtyy etäopetukseen määräajaksi, siirto koskee myös osaa Kainuun ammattiopiston opiskelijoista

Etäopetus koskee kaikkia Kajaanin lukion opiskelijoita sekä Vuorikadun kampuksella opiskelevia Kainuun ammattiopiston liiketalouden opiskelijoita.

Jyväskylän Naisvoimistelijoiden ikääntyneiden Ikiliike-ryhmän tanssitunti.

Mikkelin kansalaisopisto ei aloitakaan aikuisten liikunta- ja laulukursseja – viranomaiset tarkensivat ohjeistustaan

Alunperin Mikkelin kansalaisopistolle annettiin ohjeistus, jonka mukaan aikuisten liikuntakurssit voisi aloittaa normaalisti. Tilanne kuitenkin muuttui ennenkuin kurssit ehtivät alkaa.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksia.

Osa yliopistoista päätti pysyä etäopetuksessa maaliskuulle asti: Laiska ratkaisu, kommentoi SYL

Jyväskylän yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Inka Leinonen kommentoi, että opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehtiminen on kaatunut ainejärjestöille.

Koululainen etäopiskelee

Kouluissa ihmetellään oppilaiden kotitestaamista, mutta lapset on unohdettu keskustelusta – lapsiasiavaltuutettu: lapsia ei saa pakottaa

Etäopetus- ja kotitestauskeskustelussa on täysin unohtunut lasten näkökulma, kokee lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Myös kouluissa ollaan epätietoisia testikäytännöistä.

Oppilaita lähdössä välitunnille.

Luokkiinsa palanneet koululaiset eivät halua etäkouluun – Li Anderssonin mielestä valtakunnallinen etäopetussuositus ei ole välttämätön jatkossakaan

Lähiopetus on selvä ykkösvaihtoehto lukuvuoden jatkamiseksi. Koulut pyrkivät nyt omilla järjestelyillään tekemään tunneista turvallisia.

Eskolanmäen koulun oppilaita terveystiedon tunnilla.

"Aivan massiivinen urakka" – Koululaisten koronatestaus kotona tarkoittaisi pelkästään Kouvolassa 12 000 viikoittaista testiä

Koulujen kevätlukukausi alkoi tänään Kymenlaaksossa lähiopetuksessa. Mikäli etäkouluun siirryttäisiin jossain vaiheessa kokonaan, ovat valmiudet siihen Kymenlaaksossa paremmat kuin kaksi vuotta sitten.

Pulpetti Leppälän koulussa.

Lukukausi alkaa varmasti lähiopetuksessa useissa Kaakkois-Suomen kunnissa – maskisuositukset laajenevat entistä nuorempiin oppilaisiin

Monet kunnat jännittivät perjantaina hallituksen kokouksen päättymistä. Koronaministeriryhmä ei suosittele etäopetusta, ja moni kunta aloittaakin koulut lähiopetuksessa.

Käsidesi pullo kouluruokalassa.

Koulunkäynti jatkuu lähiopetuksessa Jämsässä – "Suositukset ja ohjeet on tarkoitettu noudatettaviksi", muistuttaa hallintoylilääkäri

Kaupunki kertoo kotitestauksen lisäämisestä myöhemmin, kun saa siitä tarkemmat ohjeet.

Maskisuositus yläkouluissa astui voimaan. Kuvassa Itäkeskuksen peruskoulun maskit.

Kevätlukukausi alkaa lähiopetuksena Kokkolassa – koronatartunnoista kouluun ilmoittaminen kotien vastuulle

Maskisuositus on vahva ja annetaan 5.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille koululaisille. Myös karanteenikäytäntöihin tehtiin muutoksia, tiedottaa alueellinen covid19-viranomaistyöryhmä.

Saksassa koululaiset tekevät itse koronaviruksen pikatestejä

Saksassa pienet oppilaat tekevät itse koronatestejä, osassa Yhdysvaltoja palattiin etäopetukseen – näin koulut alkoivat eri maissa

Omikronmuunnoksen nopeasta leviämisestä huolimatta monet maat pyrkivät pitämään oppilaat lähiopetuksessa koronaviruksen pikatestien avulla.

Keminmaalaisen Emil Isojärven mukaan etäkouluun siirtyminen olisi tylsää, mutta hän näkee siinä myös hyvät puolet. Keminmaan hiihtokeskuksen rinteestä tavoitettu nuorimies kertoo hyviksi puoliksi esimerkiksi sen, että ahkerasti tehtävät tehdessä koulupäivän suorittaa etänä nopeammin.

"Todella tylsää!" sanoo Emil Isojärvi – tätä mieltä ovat etäopetuksesta lapset ja nuoret eri puolilla Suomea

Koronaministerityöryhmä miettii tänään, siirtyvätkö koulut etäopetukseen. Koululaiset haluaisivat lähiopetukseen, koska siellä oppii paremmin ja näkee kavereita.

 Tampereen perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä

Tampereella koulut alkavat maanantaina lähiopetuksessa

Perusopetuksen kaikkien vuosiluokkien, samoin kuin lukioiden sekä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kevätlukukausi käynnistyy lähiopetuksena.

Kuvassa koululaiset kulkevat jonossa.

Uudenkaupungin koulut toivovat lähiopetukseen paluuta

Rehtori Jukka Silvolan mielestä joulukuun alun etäopetus teki tehtävänsä. Opetus saatiin jatkumaan ja tartuntaketjut katkaistua.

Hygieniaohjeistus kouluruokalan ovessa.

Maanantaina koulut alkavat lähiopetuksessa ainakin Helsingissä – aluehallintovirasto ja kaupunki eivät ehdi päättää ja valmistella siirtymää

Helsingissä palataan lähiopetukseen joululoman jälkeen ensi maanantaina. Kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan mukaan aika ei riitä etäopetuksen käynnistämiseen välittömästi. Siihen on kuitenkin valmistauduttu.

sivistys- ja kulttuurijohtaja, Mika Penttilä, Oulun kaupunki

Oulun sivistysjohtaja Mika Penttilä: Kevätlukukausi aloitetaan lähiopetuksessa

Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoo, että koulut aloittavat lähiopetuksessa maanantaina 10. tammikuuta.

Ihmisiä välitunnilla ala-koulussa.

Helsinkiläisrehtori tyrmää etäopetuksen ja toteaa, ettei syytä paniikkiin ole: Näin lähiopetus onnistuu Malmin peruskoulussa

Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho kertoo, että lähiopetus pystytään järjestämään siitä huolimatta, että opettajia sairastuu tai joutuu karanteeniin. Jos opettaja on karanteenissa mutta terve, hän voi opettaa etänä.

Kasvomaskit ala-koulun luokkahuoneessa.

Etelä-Savossa koulut alkavat todennäköisesti lähiopetuksena – tarvittaessa etäkouluun siirrytään jopa päivässä

Koronatilanteesta johtuen on pohdittu pitäisikö koulujen aloittamista siirtää, tai koulutus hoitaa ainakin aluksi etäkouluna. Etelä-Savossa koulut alkavat maanantaina normaalisti lähiopetuksessa, mutta kaikkeen on varauduttu.

Turun yliopiston rakennuksia.

Turun yliopistossa palataan lähiopetukseen heti kun se on mahdollista

Etäopetuksen jatkosta on määrä linjata viimeistään 19. tammikuuta.

MARISSA SALLINEN

Etäopetuksen haitat ja lähiopetuksen turvallisuus punnitaan nyt – STM:n ehdotus jakaa mielipiteet

Opetusalan Ammattijärjestö kannattaa etäopetukseen siirtymistä, kun taas Lukiolaisten liitto ei halua sitä. Etäopetuksesta aiheutuu kuormitusta lapsille ja nuorille, mutta myös heidän vanhemmilleen.

Vihreitä, violetteja, keltaisia ja sinisiä kolhiiintuneita kahvakuulia lattialla. Kuva otettu 11.11. 2021 Hämeenlinnassa.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä haluaa kahden viikon jatkon liikunta- ja virkistystilojen sulkemiselle

Yksilöliikuntapaikkoja, kuten kuntosaleja ei päästetä vielä pannasta, koska pandemiaryhmä haluaa yhteneväiset rajoitukset naapurimaakuntien kanssa.

Tampereen yliopiston Arvo -rakennuksen kyltti

Tampereen yliopisto siirtyy laajalti etäopetukseen ainakin tammikuun puoleenväliin saakka

Yliopisto alkaa jakaa kasvomaskeja rakennusten pääovilla 10. tammikuuta. Yleisötilaisuudet, myös väitöstilaisuudet, on kielletty yliopiston tiloissa.

Yliopisto rakennus talvisessa Joensuussa

Itä-Suomen yliopisto ja Karelia siirtyivät etäopetukseen, Savonia ei, taustalla huoli opiskelijoiden jaksamisesta: YTHS:llä edelleen jonoja

Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi mietityttää niin oppilaitoksia kuin mielenterveystyötä tekeviä ammattilaisia.

Hämeen ammattikorkeakoulun rakennuksia aurinkoisena talvipäivänä.

HAMK siirtyy joulun jälkeen hybridiopetukseen

Hämeen ammattikorkeakoulussa laajoilta koronatartunnoilta on tähän mennessä vältytty. Koulun mukaan kokonaan etäopetukseen ei voida siirtyä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Heinolan Sinilähteen kouluyksikkö etäopetukseen viikon ajaksi – koulun sisällä runsaasti koronatartuntoja

Koulun henkilökunta varautuu mahdollisiin muutoksiin ja oppilaat palaavat lähiopetukseen, kun tartuntatilanteen katsotaan parantuneen riittävästi.

Turun yliopiston rakennuksia.

Turun yliopisto kiristää koronan suojatoimia – opetus jatkuu normaalisti

Maskien käytön merkitys korostuu. Rehtorin mukaan rajoitukset kiristyvät, jos suojaohjeita ei noudateta.

Opiskelijoita puistossa

Etäluennot söivät motivaatiota, mutta nyt Linda Rahko löysi sen jälleen: "Uskon, että kaikilla opiskelijoilla on aika lailla sama fiilis"

Valtaosa korkeakouluopiskelijoista kokee, että opiskelu on vaikeutunut pandemia-aikana. Nyt helpottaa, kun monet pääsevät lähiopetukseen. Jyväskylässä hyvinvointia koetetaan lisätä myös liikunnalla.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lisää oppilaita koronakaranteeniin Lappajärvellä

Lappajärven yhteiskoulussa on todettu 8 uutta koronavirustartuntaa.

Läheltä

Oppilaita karanteeniin Lappajärvellä

Lappajärven yhteiskoulun 4–6 luokkien oppilasta valtaosa on asetettu koronakaranteeniin. Syysloman jälkeen palataan todennäköisesti lähiopetukseen. Koulut tiedottavat, jos tilanne muuttuu.

Opiskelijat jonottavat koronarokotukseen Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen aulassa.

Korkeakouluopiskelijoiden koronatilanne helpottunut

Tartuntamäärät nousivat voimakkaasti syyskuussa. Nyt tartuntojen määrä on laskenut, eikä laajoja altistumisia ole enää ollut.

Kouvolan seudun ammattiopiston sähkö- ja automaatioalan opiskelijat Jessica Salo ja Amanda Lukander.

Opiskelijat palasivat etäopetuksesta ammattikoulun penkille – poissaolot vähenivät heti: "Mieluummin tulen koululle kuin jään kotiin"

Lähiopetukseen siirtyminen on vähentänyt opiskelijoiden poissaoloja osassa ammattiopistoja. Esimerkiksi Kouvolan seudun ammattiopiston opiskelijoiden mielestä lähiopetus on lisännyt opiskelumotivaatiota.

Koulutuskeskus Salpauksen Heinolan yksikkö huhtikuussa 2021.

Koulutuskeskus Salpaus käynnisti lähihoitajan verkko-opinnot – opiskelut etenevät joustavasti töiden ohessa

Verkkopainotteisen teoriaopiskelun lisäksi opintoihin kuuluu myös myös esimerkiksi käytännön oppimista työpaikalla.

En vårdare hjälper en äldre klient att äta.

Kristiinankaupunki satsaa lähihoitajakoulutukseen, syynä pahentunut työvoimapula

Kristiinankaupungissa alkaa lähihoitajakoulutus, joka on kaksikielinen. Koulutuksen avulla on tarkoitus helpottaa hoitoalan henkilöstöpulaa.

Opettaja Jyrki Varjo ja opiskelija Tommi Aaltonen rakanetavat sähkökitaraa.

Taas on tekemisen meininkiä kansalaisopistoissa – Tommi Aaltonen: "Rakenteilla oleva sähkökitara odotti pitkään kotona puutyöpiirin alkamista"

Keskeneräiset työt on kaivettu esiin kädentaidon kursseilla, ja koronatauon jälkeen niitä päästään jälleen työstämään lähiopetuksessa. Paluu kansalaisopistoihin ilahduttaa niin oppilaita kuin opettajiakin.

Sosiaalitieteitä opiskeleva Aino Marjamaa Turun yliopiston pihalla.

Tunteet ovat pinnassa Turun yliopistossa, kun kaikki eivät pääse lähiopiskeluun – opiskelija: "Haaveeni on päästä edes kerran luentosaliin"

Aino Marjamaa opiskelee toista vuotta sosiaalitieteitä. Lupauksista huolimatta hänen vuosikurssinsa opinnot jatkuvat etänä edelleen. Marjamaa on pettynyt lupauksiin lähiopiskeluun pääsemisestä. Varsinkin demotunneilla vuorovaikutus olisi tärkeää.

Koulun piha

"Luokalla kolme oppilasta on koulussa, muut ovat kotona" – Isolahden koulussa iso osa oppilaista on karanteenissa, mutta Vaasa pitää kiinni lähiopetuksesta

Koronan deltavariantti leviää nyt voimakkaasti päiväkodeissa ja kouluissa Vaasan kaupungin alueella. Variskalla ja Vanhan Vaasan koulussa oppilaat ovat siirtyneet etäopetukseen, mutta koronaryppäästä kärsivä Isolahti jatkaa edelleen lähiopetuksessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle