Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sulkavuoren keskuspuhdistamon työmaata kallio sisällä.

Raportti paljastaa, miten ukrainalaisten oikeuksia poljettiin työmaalla Tampereella: kuvaavaa on jo, miten kävi tarkastajan kirjeelle

Aluehallintovirasto teki tarkastuksen latvialaiseen yritykseen, jonka kautta työntekijät tulivat Tampereelle töihin. Raportissa lukee pitkä puutelista.

Marjanpoimintaa Kärsämäellä

Thaimaa vaatii marjayrityksiä palkkaamaan thaipoimijat työsuhteisiin, mutta todellisuudessa se ei ehkä ratkaisisi alan ongelmia

Marja-alalla on pitkään tunnistettu hyväksikäytön riskit, mutta toistaiseksi kaikilta osin kestävää ratkaisua poimijoiden suojaamiseksi ei ole olemassa.

Helsingin keskustassa Sofiankatu 4:ssä sijaitseva kiinteistö.

Pikavippi on saattanut pelastaa pinteestä Helsingin palkkakaaoksessa – kaupunki voi joutua lainakorkojen maksajaksi, toteaa työoikeuden professori

Työoikeuden professori Seppo Koskinen kertoo, että Helsingin palkkaongelmien myötä yksi tai useampi henkilö saattaa joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

uberin tilaaminen mobiilisovelluksella

Työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi – ministeriö sorvaa lakia ratkomaan ongelmia alustataloudessa

Alustatalousyrityksissä esimerkiksi lähetit ja Uber-kuljettajat ovat usein yrittäjiä. Nyt sorvataan lakia, jolla yritetään selkeyttää rajanvetoa yrittäjyyden ja työntekijyyden välillä.

Paikallisliikenteen bussi pysäkillä.

Bussikuskien taukopaikoista Joensuussa syntynyt riita on ratkennut

Työnantaja ja työntekijät ovat lähentyneet toisiaan tamperelaisessa linja-autoyrityksessä, joka on ollut työsuojeluviranomaisen seurannassa.

UPM:n logo Pietarsaaren tehtaalla.

UPM:n syytteet hylättiin: alihankkijan vuokratyöntekijälle lipeästä sairaalahoitoa vaativat vammat

Asiassa ei oikeuden mukaan näytetty, kenen työntekijän virheestä tai laiminlyönnistä vammat olisivat aiheutuneet. Tämän vuoksi asianomistajan korvausvaatimukset asiassa hylättiin.

Attendon hoivakoti Kalliosydän

Kiuruveden hoivakotikuolemista ei nosteta syytteitä: koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuoli 12 asukasta keväällä 2020

Kiuruvedellä tapahtuneista hoivakotikuolemista ei nosteta syytteitä, kertoo syyttäjälaitos tiedotteessaan.

Mansikantaimia kasvamassa Suonenjoella kasvatustunnelissa.

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä rangaistaan nyt työnantajaa – myös asenteiden pitää muuttua: "Että opitaan arvostamaan myös ei-suomalaisten oikeuksia"

Viime lokakuussa voimaan tullut lakimuutos sanktioi hyväksikäyttävän työnantajan eikä uhria. Muutos on merkittävä ja mahdollistaa yhä useampien hyväksikäyttötapausten paljastumisen – kunhan eri tahojen yhteistyö saadaan toimimaan.

Foodoran ruokalähetti polki Helsingin keskustassa kasvomaski kasvoillaan joulukuussa 2020.

Taistelu ruokalähettien asemasta jatkuu – "Komission kriteerilista ei riitoja ratkaise", sanoo työoikeuden emeritusprofessori

Komission kriteerilista alustayritysten keikkatyöläisten aseman arvioimiseksi jakaa asiantuntijoita. Kriteerit antavat pohjaa arvioida, onko keikkatyöläinen yrittäjä vai ei. Epäselvissä tilanteissa viranomaisten ja alustayritysten köydenveto jatkuu.

Toimistotyöntekijä työskentelee.

Päijät-Hämeen eläkeläiset maan aktiivisimpia – lähes joka kolmas tekee töitä eläkkeellä

Suomalaiset eläkeläiset ovat yleisesti ottaen kiinnostuneita tekemään jonkinlaista työtä myös eläköidyttyään.

Seppo Koskinen

Koronapassilakiin jäi viruksen mentävä aukko – yritys saa kysyä passia asiakkaaltaan, mutta oman työntekijänsä rokotustietoja se ei saa vaatia

Nyt olisi viisainta, että työnantajat ja työntekijät keskustelisivat avoimesti henkilökunnan rokotustilanteesta. Se olisi pienimmän riesan tie, sanoo työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen.

Hitsaaja työssään

Analyysi: Saako työnantaja vaatia työntekijältään täyttä koronapiikkien sarjaa?

Korona on paljastanut myös työsuojelulainsäädännön reikäisyyden ja repaleisuuden. Erityisenä ongelmana ovat nyt työntekijöiden koronarokotukset, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Ari Mölsä.

Mansikan poimintaa.

Pohjois-Savossa toimiville marjatilayrittäjille sakot työaikakirjanpidon laiminlyönnistä

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi osakkaat työaikasuojelurikoksesta, sillä reilun parinkymmenen työntekijän työaikakirjanpitoa ei ollut pidetty oikein.

Seppo Koskinen ja Jaana Paanetoja.

Voiko etätöitä tehdä milloin ja missä huvittaa? Voiko työnantaja pakottaa etätöihin? Kymmenen kysymystä ja vastausta, jotka sinun on hyvä tietää etätyöstä

Korona pakotti sadat tuhannet suomalaiset etätöihin puolitoista vuotta sitten. Laki ei tarjoa suoria vastauksia kaikkiin etätyön ongelmiin. Asiantuntijat kertovat vinkkinsä kiperiin tilanteisiin.

Seppo Koskinen ja Jaana Paanetoja

Harva tietää, että myös lomalla tunarointi voi olla potkujen peruste – kesälomalaisen kannattaa pitää mielessä nämä kymmenen ohjetta

Työsuhteessa olevan on käyttäydyttävä siivosti myös kesälomansa aikana. Puolueettomat työoikeuden asiantuntijat kertovat, kuinka vältät pahimmat sudenkuopat lomallasi.

Tommi Koivisto puhuu kännykkään. Taustalla kaupinkimaisema.

Kun työtunnit paukkuvat, tarkoittaako se aina burnoutia ja perheen hylkäämistä? Pitkää viikkoa painavat läppärityöläiset avasivat meille kalenterinsa

Jos työntekijä saa päättää työajan pidentämisestä ja tasaamisesta itse, pitkistäkään päivistä ei välttämättä tule ongelma. Pyysimme kahta venymään tottunutta asiantuntijaa pitämään kirjaa yhdestä kesäisestä työviikostaan.

Faktat tarkistettu -kuva.

Tarkistimme Pohjois-Pohjanmaalla esitettyjä kuntavaaliväitteitä: tosi, epätosi vai jotain muuta, testaa itse!

Vaalikampanjointi on tällä kertaa poikennut normaalista, mutta ehdokkaat ovat esittäneet kantoja ja kommentteja vanhaan tapaan. Tarkistimme väitteitä muun muassa työmatkaliikenteen verotuksesta, kuntien tuloista ja luottamusmiehen asemasta.

Mies työskentelee kannettavan tietokoneen kanssa kotona.

Yllättävä tulos: Työn tekeminen vapaa-ajalla voikin auttaa jaksamaan, kertoo tuore tutkimus

EU linjasi keväällä, että työntekijällä on oikeus sulkea työpuhelimensa ja sähköpostinsa työajan jälkeen. Uusi tutkimus kertoo, että vastoin yleistä käsitystä, tavoitettavuus työajan ulkopuolella voi auttaa vähentämään uupumusta. Samalla se voi olla tärkeä resurssi ajasta ja paikasta riippumattomassa työympäristössä.

Mies kävelee sisään ovesta Kainuun keskussairaalan päivystyspoliklinikalla.

Kuhmo tekee oikaisuvaatimuksen yhteispäivityksen loppumisesta, Suomussalmi harkitsee samaa

Kuhmon ja Suomussalmen terveysasemien viikonloppujen vastaanottotoiminta päättyy toukokuun lopussa. Kainuun soten yhtymähallitus päätti asiasta huhtikuun lopulla.

BB-Finaali Voittaja Joel 2020-11-29
All Over Press

Voiko tosi-tv-ohjelmaan osallistumista pitää työntekona? Kysyimme työministeriöstä, eikä ajatus ole mahdoton

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos sanoo, että tosi-tv ei nykyajattelussa täytä työnteon tunnusmerkkejä. Jos BB-talossa tehtäisiin työtä, työnantajan pitäisi taata lepoajat, ruokatauot ja lomakorvaukset. Oikeudessa käsitys voi kuitenkin muuttua.

Tilipalvelu Rantalaisen talousjohtaja Ville Kujansuu työskenteli ergonomisesti sähköpöydän ääressä etänä kotonaan Tuusulassa 26. maaliskuuta.

Yli miljoona suomalaista työskennellyt etänä – missä etätyöehdoista pitäisi päättää?

Kuka korvaa, jos kompastut etätöissä kotona ja katkaiset kätesi? Ammattiliiton mielestä etätyön ehdoissa riittää sovittavaa niin paikallisesti, liittojen kesken kuin lainsäädännössäkin.

Nainen tuijottaa älypuhelinta.

Työntekijää ei välttämättä saa enää tavoitella vapaa-aikana – EU-parlamentti esittää työntekijöille oikeutta olla rauhassa työajan ulkopuolella

Parlamentin aloite haluaa selkeyttää työn ja vapaa-ajan eroa esimerkiksi lisääntyneen etätyön ja uusien viestintäkanavien vuoksi.

Ensihoitaja lastaamassa tyhjiä paareja ambulanssiin.

Ensihoitajille löytyy töitä Lapista: 22 uutta vakanssia auki

Uusia työntekijöitä tarvitaan, koska uusi työaikalaki lopettaa ensihoitajien varallaolojärjestelmän ja vähentää heidän viikkotyöaikaansa.

Tieviitta Ruokolahden kunnantalolle.

Ruokolahti pyrkii valitsemaan uuden kunnanjohtajan vielä tässä kuussa – valinnan jatkoaskeleet määritellään tänään

Ruokolahden kunnanhallitus päättää tänään siitä, miten ja millaisella aikataululla uuden kunnanjohtajan valintaprosessi etenee.

Woltin fillarilähetti Helsingin keskustassa.

Becoming employees would reduce courier earnings, Wolt says

The delivery company was responding to the Finnish Labour Council statement that couriers are not entrepreneurs.

Woltin fillarilähetti.

Työneuvosto linjasi: Ruokalähetit ovat työsuhteessa – eivät yrittäjiä

Linjaus otetaan huomioon uuden lain valmistelussa.

Puunkuljetusta Joensuun Heinävaaran rautatieasemalla.

Metsäteollisuus hylkäsi tessin: laskeeko tai nostaako se palkkoja muilla aloilla? 6 helppoa kysymystä ja vastausta dramaattisesta irtiotosta

Metsäteollisuuden eilinen ilmoitus irtautua tes-toiminnasta oli historiallinen, sanoo työoikeusprofessori.

Åbo stadshus speglas i Aura å.

Yli puoleen Turun kaupungin työpuhelimista on ladattu Koronavilkku

Koronavilkku on mahdollista asentaa 3000 työpuhelimeen.

Hund undersöks av veterinär

Keiteleelle ja Pielavedelle esitetään uutta kunnaneläinlääkärin virkaa

Kuntien alueelle tarvitaan uusi eläinlääkäri lakisääteisen toiminnan turvaamiseksi.

Vene mökkirannassa.

Korona-aika voi tehdä nuoristakin innokkaita kesämökkeilijöitä

Maaseudun merkitys kasvaa pysyvämminkin, ennustaa tutkija

Sarianne Paasonen

Kemi ja Rovaniemi keskeyttävät palkanmaksun kulttuurialan työntekijöiltä koronarajoitusten vuoksi – ammattijärjestö: "Nyt ei mennä ihan lakien mukaisesti"

Työntekijäjärjestöjen mielestä kaupunkien nyt soveltama työehtosopimuksen kohta ei päde koronaviruksen nyt aiheuttamassa tilanteessa.

Kittilän kunnan vaakuna kunnantalon seinässä.

Kittilän kunta neuvottelee korvauksista työsyrjinnän vuoksi – kunnanjohtajaksi hakenut vaatii yli 100 000 euroa

Kunta syrjäytti pätevimmän hakijan vs. kunnanjohtajan virasta vuonna 2017 ja neuvottelee nyt mahdollisista korvauksista.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Hallitus haluaa jopa eläköityneet hoitajat tartuntatautitaistoon – Työhön voitaisiin määrätä jokainen alalle koulutettu

Työvoimaviranomainen voi hätätilanteessa määrätä hoitajan työhön myös toiselle paikkakunnalle valmiuslakiin nojaten.

 Team Unique jäällä.

Mirjami Penttisen seura uhattiin erottaa Taitoluisteluliitosta – asiantuntijat tyrmäävät ajatuksen: "Satavarmaa, että siihen ei ole mitään oikeutta"

Urheiluoikeuden ja työoikeuden asiantuntijat pitävät epäasiallisesta käytöksestä 12 kuukauden kilpailukiellon saaneen muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen paluuta HSK:n valmentajaksi lain mukaisena.

Rukkanen naulassa

Työnantajat ja työntekijät kiistelevät: Maksetaanko yt-lain rikkomisesta valtiolle vai irtisanotulle? Lakiuudistus uhkaa vesittyä

Pitkään valmistellun yt-lain uudistus viivästyy ja muutokset uhkaavat jäädä pieniksi, vaikka toisin tavoiteltiin.

KYS:n Julkulan sairaala

Potilas hyökkäsi laitoshuoltajan kimppuun psykiatrian osastolla Kuopiossa – sairaanhoitopiirille ja ylilääkärille syyte työturvallisuusrikoksesta

Syytteen mukaan työturvallisuusmääräysten rikkominen johti laitoshuoltajan pahoinpitelyyn Julkulan sairaalassa.

Kiinalainen ompelija Guo Yuqin istuu lattialla. Hashima, Japani.

Unelmien Japani paljastui ompelija Guolle painajaiseksi, sillä tarjolla on vain "orjatyötä" – "Tilanne alkoi Pohjoismaista", syyttää populisti

Japanilaiset ovat olleet ylpeitä maansa sulkeutuneisuudesta, mutta nyt Japanin on pakko avautua. Lue kirjeenvaihtaja Jenny Matikaisen erikoisartikkeli.

Mikko Salonen

Olympiakomitean toimitusjohtaja odottaa vuoden kilpailukieltoon tuomitun valmentajan seuralta toimenpiteitä: "Toivon, että seura ottaa rangaistuksen vakavasti"

Seuran tehtävä on selvittää, voiko vuoden kilpailukieltoon tuomittu muodostelmaluisteluvalmentaja jatkaa työssään. Yle Urheilu ei ole tavoittanut seuran edustajaa kommentoimaan valmentajan tilannetta.

Arbete för hand på gång i verkstaden Loval i Lovisa.

Suomen Yrittäjät: Vientialojen 170 tunnin kokeilu saatava pienyrityksiin ilman luottamusmiestä – Teollisuusliitolta jyrkkä ei

Paikallista sopimista työajoista ja palkoista on mahdollista lisätä pikkufirmoissa, jos ne voivat sopia asioista luottamusvaltuutetun kanssa. Tätä ajaa yrittäjien etujärjestö.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus

Turkulaisen siivousyrityksen esimiehelle sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Kaasulle altistunut työntekijä saa korvauksia noin 7 500 euroa.

"Kaiken perusta on se, että tiedetään mitä yhtiössä tapahtuu ja vielä ymmärretään se"

Emeritusprofessori: Postin työntekijöiden jakautuminen kahden kerroksen väeksi muodostuu omistajaohjauksen ongelmaksi

Seppo Koskisen mielestä omistajaohjauksen tulisi ratkaista Postin tytäryhtiössä oleva palkkaepätasa-arvo.

Postin mielenosoitus.

Työehtoshoppailua vaikea saada kuriin – SAK: "Työtaistelut ja neuvottelut ainoa keino"

Työehtosopimuslain mukaan työnantaja valitsee liiton, jonka työehtosopimuksen mukaan työehdot määräytyvät.

kalenterissa lomapäivät

EU-tuomioistuin linjasi Suomen pyynnöstä: Pitkällä vuosilomalla sairastaminen voi jäädä osittain omaan piikkiin

EU-oikeus suojaa neljä viikkoa vuosilomaa, mutta niiden yli menevien lomaviikkojen sääntelystä vastaa jäsenvaltio.

Ylen uudessa aamuohjelmassa kaikki on laitettu uusiksi lavastusta ja studiota myöten.

Ylen aamu tänään: Tuleeko Trumpin virkarikostutkinnasta julkinen vai ei? Katso lähetys tästä.

Keskustelemme myös ilmastoahdistuksesta ja Juha Tapio kertoo tunnelmia pitkän keikkatauon alla. Jälkiviisaat pui viikon puheenaiheet klo 7.44 alkaen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle