Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pannulla paistuu kasvispihvejä, jotka näyttävät jauhelihalta

Tältä maistuu Suomessa myyntikiellossa oleva pihvi – Näyttääkö tulevaisuuden ruokalautanen tältä?

Euroopassa on tiukat säätelyt geenimuunnellulle ruoalle. Takaisin Pasilaan -podcastissa maistetaan myyntikiellossa olevaa geenimuunneltua kasvispihviä.

Miten ruokitaan maailman yhdeksän miljardia ihmistä?

Miten ruokitaan koko maailma? Docventures listasi 6 lupaavaa ruokainnovaatiota

Onko vastaus ruokapulaan kasvissyönti, GMO vai joku muu?

GMO-mainettaan kiltimpi mörkö?

GMO: Mainettaan kiltimpi mörkö?

Tiesitkö tätä GMO:sta?

muuntogeeninen, oranssi African sunset -petunia

GMO karkasi laboratoriosta - oranssien petunioiden joukkotuho alkoi Suomesta

Muuntogeenisiä kasveja kasvoi Helsingin ytimessä vuosia.

GM-vapaa jauhelihapakkaus erikoislähikuvassa

Näkökulma: GM-vapautta myydään tunteella 400 gramman erissä!

Geenitekniikasta on mahdollista keskustella älykkäästi!

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Kauhea tilannekuva näille itsille, tovereineen

Geenimuuntelun hedelmiä, hyviä & karvaita. (Etenkin karv.)

Amflora-peruna

Maailman kemikaalijättien odotetaan kertovan fuusiosta

Samalla syntyisi maailman suurin kemikaalialan yhtiö. Kasvintorjunta-aineita ja geenimuunneltuja organismeja tuottavien Dow Chemicalsin ja DuPontin yhteenlaskettu arvo olisi noin 120 miljardia dollaria.

Luomulammas tarvitsee myrkyttömän niityn.

"Luomueläimet tavanomaisia terveempiä" ja muita luomumyyttejä – asiantuntija vastaa väitteisiin

Luomutuotantoon liittyy erilaisia mielikuvia, joita käytetään luomutuotannon markkinoinnissa hyväksi. Kaikkien luomuun liittyvien käsityksien tueksi ei kuitenkaan löydy tutkimustietoa.

Näkymä ostoskeskukseen Frankfurtissa. Geenimuuntelun kannattajat Saksassa ovat ehdottaneet, että GM-merkintä lisättäisiin kaikkiin tuotteisiin, joiden valmistamisessa on hyödynnetty geenimuuntelua.

Geenimuuntelun puolustajilta yllättävä veto Saksassa – vaativat merkintää kaikkiin GM-tuotteisiin

Tutkijat yrittävät voittaa yleisen mielipiteen puolelleen omimalla yhden vastustajien keskeisistä keinoista. He toivovat, että ajan mittaan GM-merkinnälle käy samoin kuin "Made in Germany" -leimalle.

Parlamentti päätti: EU-maat saavat kieltää geenimuunneltujen kasvien viljelyn

Uudet säännöt lisäävät jäsenvaltioiden omaa päätösvaltaa, mutta pitkä kiista ei ole vielä ohi, sanoo muutosmietinnön esitellyt europarlamentaarikko.

Amflora-peruna

EU-parlamentti päättää tänään GMO-politiikasta

Jäsenmaat ovat saamassa lisää vapautta päättää muuntogeenisten kasvien viljelystä alueellaan. Vuosikausia väännetty direktiivi on viimein valmistumassa.

perunoita pussissa

Ruoka-aatteet tekevät meistä hihhuleita ja rasittavia saarnaajia

Ruokablogaajat pauhaavat kuin Vanhan testamentin profeetat. Ruoka on tehokas keino hallita, sitouttaa ryhmään tai pudottaa ryhmästä. Mihin ruokalahkoon sinä olet hurahtanut?

Maissin tähkiä

EU-valtiot saamassa oikeuden päättää GMO-tuotteiden viljelystä itse

Parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi esityksen, joka antaisi jäsenmaille lopullisen vallan päättää, saako geenimuunneltuja tuotteita viljellä. Päätöksenteko EU:ssa on kestänyt jo neljä vuotta.

Näkökulma: Kannattaako ruuantuotannolla leikkiä?

Geenimuuntelu tarvitsee materiaalikseen kasvilajikkeita, joiden perimässä on mahdollisimman vähän muuntelua. Perimältään kapeiksi jalostetut viljelykasvit ovat kuitenkin herkkiä ympäristömuutoksille, ja pahimmillaan ruuanjalostus voi kostautua sadon menetyksenä.

Näkökulma: Stubbilainen No problems -linja ei vakuuta

Onko EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuksen salailuun kohdistuva kritiikki perusteltua? On ja ei, kirjoittaa A-studion toimittaja Hanna Säntti.

Kanoja kanahäkin takana

Geenimuunneltu soijarehu käy hyvin kaupaksi - kuluttaja voi vain arvailla tuotteiden taustaa

Geenimuunneltu eläinrehu on tullut kesän aikana vauhdilla markkinoille Suomessa. Suuret rehuntuottajat ottivat sika- ja siipikarjarehutuotannossa geenimanipuloidun soijan raaka-aineeksi viime keväänä.

Monsanton maissipelto bioteknologisessa tutkimusyksikössä Petrolinassa, Brasiliassa.

Monsanto peruu pyrkimyksensä laajentaa geenimuuntoviljelyä EU:ssa

Yhtiö on joutunut toteamaan, että kaupalliset mahdollisuudet ovat pienet gmo-viljelyä vastustavassa Euroopassa.

Leikkuupuimuri pellolla.

Kommentoijat haluavat merkinnät GMO-ruokapakkauksiin - myös Monsanto puhuttaa

Liha, jonka kasvatuksessa on käytetty geenimuunneltua rehua, pitäisi merkitä pakkauksessa kaupan hyllyllä näkyvästi. Tätä mieltä on valtaosa Suoran linjan verkkokeskustelijoista. Osa piti puhetta geenimuuntelusta turhana pelotteluna, kun taas toiset vaativat entistä enemmän uutisointia aiheesta.

Genetically modified soy used in feed

Two Finnish companies, Suomen Rehu and Raisio, have started using genetically modified soy in their Turku feed mills.

Meduusoista eristetyt geenit saavat hiiren leuan hohtamaan

Laura Ahtiainen tutkii hampaiden, karvojen ja maitorauhasten kehittymistä ja erilaistumista. Tutkimuksen malliorganismi on hiiri, jonka leuan solujen kehittymistä seurataan sikiövaiheessa. Hiiren solut on geeniteknisesti ohjelmoitu kertomaan, missä solukierron vaiheessa ne ovat.

Mitä on bioteknologia?

Laajasti ymmärrettynä bioteknologia tarkoittaa muiden eliöiden tai niiden osien hyödyntämistä ihmiselle hyödyllisten aineiden tuottamiseen. Bioteknologia palvelee esimerkiksi ruoan ja lääkkeiden valmistamista. Usein bioteknologiassa hyödynnetään jollain tapaa mikrobeja.

Maissin tähkiä

Ranska sanoo yhä ei gmo-viljelylle

Sekä viljelijät että EU vastustavat väliaikaista kieltoa.

Suomi on geenimuunnellun viljelyn villi länsi

Suomesta puuttuu tällä hetkellä geenimuuntelua säätelevä laki. Meillä odotellaan EU:ssa valmisteilla olevaa direktiiviä, jolla on tarkoitus antaa kullekin maalle valtuudet itse päättää gmo-viljelystä. Siihen saakka kuka tahansa voi aloittaa geeniviljelyn Suomessa.

Peru sulkee oven geenimuunnelluilta tuotteilta

Peru aikoo estää geenimuunneltujen organismien maahantuonnin. Päätöksellään perulaiset päättäjät pyrkivät turvaamaan maan oman luonnon monimuotoisuuden. Peru on yksi maailman suurimmista luomutuotteiden viejistä.

Poliisi irroitti tiistaina Greenpeace-aktivisteja perunavaraston ovesta Ruotsin Alavojakkalassa.

Greenpeace poistui perunatilalta Haaparannalla

Greenpeacen aktivistit ovat lopettaneet tempauksensa geeniperunan istutusta vastaan Ruotsin Alavojakkalassa. Poliisin poistettua mielenosoittajat tilalta perunanistutus on voinut alkaa.

Sikoja syömässä rehua lattialta

Geenimuunnellulla rehulla kasvatettu liha valtaa alaa

Suomalaiset syövät yhä useammin geenimuunnellulla rehulla kasvatettua kotimaista broileria ja sikaa. Suurimmat kotimaiset rehutehtaat eivät muunneltua raaka-ainetta käytä, mutta paineet muutokseen kasvavat.

Kouluruokailu

Kuortaneella ei syödä geenimanipuloitua ruokaa

Kuortaneen kunta käyttää ruokahuollossaan ainoastaan geenimanipuloimattomia elintarvikkeita. Asiaa esitettiin kunta-aloitteessa, ja sitä on selvitetty kunnan palvelupäälliköltä.

Leikkuupuimuri pellolla.

AL: Joka neljäs hyväksyisi geenikasvien viljelyn

Joka neljäs suomalainen hyväksyisi muuntogeenisten kasvien viljelyn. Eri puolueiden äänestäjien kannoista löytyi merkittäviä eroja asian suhteen. Asiasta kertoi Aamulehti.

Anttila: GMO-kasvien viljelystä päätettävä kansallisesti

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila pitää erittäin tärkeänä EU:n komission periaatelinjausta, jonka mukaan jäsenmaat saavat itse päättää, viljelevätkö ne geneettisesti muunneltuja kasvilajikkeita vai eivät. Anttilan mukaan ketään ei voida pakottaa viljelemään GMO-kasveja.

sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Aamun lehdet

Itärajan ja iranilaistutkijan mysteerit hämmentävät aamun lehtiä.

GMO-mielenosoitus maalaismaisemassa

GMO-peruna toi mielenosoittajat Lammille

Geenimuuntelu herättää ristiriitaisia tunteita. Niin myös Hämeenlinnan Lammilla, jossa järjestettiin torstaina geenimuuntelun vastainen mielenosoitus. Joukko mielenosoittajia vastusti marssillaan Perunantutkimuslaitoksella kasvatettavaa geenimuunneltua perunaa.

Keskustan varapuheenjohtaja geenimuuntelun puolella

Keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto suhtautuu myönteisesti geenimanipulaatioon ruuantuotannossa, kertoo Keskustan Verkkoapila. Kaunisto pitää GMO-viljelyä ekologisempana viljelytapana kuin luomuviljelyä tai tavanomaista viljelyä.

Sipulia ja porkkanaa.

Geenimuuntelun vastustus kasvattaa ruokapiirejä

Hiljaiselon jälkeen ruokapiirit kasvattavat jälleen suosiotaan. Eettisiä valintoja tekee kaupassakin jo kolmannes kuluttajista: he suosivat luomua ja lähiruokaa. Forssalaisten mielestä geenimuunnellun ruuan vastustus tuo lisää väkeä rinkiin.

Geenimanipuloitu peruna uhkaa hunajan tuotantoa

Geenimanipuloidun perunan viljelyn alkaminen Suomessa kesällä huolestuttaa suomalaisia mehiläistarhaajia. Pahimmillaan geenimanipuloinnin salliminen voi johtaa kokonaisen hunajasadon tuhoamiseen.

Lue torstain kysymyksen vastauksia

Lammille kylvetään ensi kesänä geenimuunneltua perunaa kenttäkokeessa. Hyväksyttekö viljelykasvien geenimuuntelun? Tekevätkö muuntogeeniset lajikkeet tuloaan?

Pohjanmaa on nykyään perunan viljelyn mahti maakunta.

GMO-perunalle tutkimuslupa Lammille ja Seinäjoelle

Perunantutkimuslaitos selvittää ruotsalaislähtöisen muuntogeenisen Amflora-lajikkeen kasvua Suomessa Hämeenlinnan Lammilla ja Ylistarossa. Tutkimus kestää viisi vuotta.

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.)

Kalmari: Keski-Suomesta geenimuuntelusta vapaa

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) haluaa Keski-Suomesta geenimuunteluta vapaan maakunnan. Hän suosisi maataloudessa tavanomaista ja luomutuotantoa, ja pitäisi geenimuunnellut kasvit erillään myös kuljetuksissa, sadon käsittelyssä ja varastoinnissa.

Ohra kasvaa pellossa.

Kajaanin pellot määrätään geenimuuntelusta vapaiksi

Kaupunki aikoo kieltää geenimuunneltujen kasvien käytön vuokrapelloiltaan.

Keittiömestarit tyrmäävät geenimuunnellun ruuan

Ryhmä nimekkäitä suomalaisia keittiömestareita vaatii, että hallitus julistaa Suomen geenimuunnelluista tuotteista vapaaksi maaksi. Heidän mielestään geeniteknisesti muunneltujen lajikkeiden päästäminen ruokaketjuun tuhoaa turvallisen ja luonnonmukaisen ruuan tuotannon.

Geenimuunneltu maissi ei saanut lupaa

Euroopan Unionin maatalousministerit eivät antaneet tuontilupaa kahdelle geenimuunnellulle maissille. Pallo on nyt komissiolla.

kyltti_GMO-vapaa

Valtuutetut vastustavat geenimuuntelua

Kaupunginvaltuutetut vaativat Kajaanin kaupunkia geenimuuntelusta vapaaksi alueeksi.

Itä-Suomessa ei katsota hyvällä GMO-viljelyä

Itä-Suomen MTK-liittojen luomuvaliokunta toistaa kielteisen kantansa GMO viljelyyn. Valiokunnan mukaan geenitekniikalla muunnettuja organismeja sisältäviä GMO-kasveja viljelevälle viljelijälle on määrättävä selkeä korvausvelvollisuus, mikäli kasvit saastuttavat luomu-ja tavanomaiset viljelmät.

Gmo jakaa mielipiteitä Kymenlaaksossa

Geenimuuntelu jakaa kymenlaaksolaisviljelijöiden mielipiteitä. MTK-Kymenlaakso ei suosittele muuntogeenisten lajikkeiden viljelemistä.

Saarakkala: Geenimanipulaatio kiellettävä Suomessa

Perussuomalaisten kurikkalainen varapuheenjohtaja Juha-Matti Saarakkala tarttui gmo-viljelyyn Farmari-maatalousnäyttelyssä Kokkolassa.

GMO-vapaa Suomi -kiertue haluaa keskustelua geenimuuntelusta

Geenimuunneltujen kasvien viljelyä säätelevän rinnakkaiselolain valmistelu on ajanut geenimuuntelun vastustajat kiertueelle. "GMO-vapaa Suomi" -kiertue haluaa herättää keskustelua ja kannustaa kansalaisia ja viljelijöitä ilmaisemaan mielipiteensä avoimesti.

MTK Kainuu: Tiukka ei geenimuuntelulle

Tuottajayhdistys toivoo jäsenistönsä pidättäytyvän geenimuunneltujen ainesten käytöstä kotieläinten rehuissa ja kasvinviljelyssä.

Luomutuottajat huolissaan GMO-laista

Itä-Suomen MTK-liittojen luomuvaliokunta pelkää muuntogeenisten kasvien viljelyä koskevan lakiesityksen tuovan muille tuottajille suuria ongelmia. Valiokunta haluaa, että korvausvelvollisuus mahdollisesta tavallisen tai luomuviljelmän saastumisesta olisi muuntogeenisten lajien viljelijöillä eikä valtiolla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle