Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vehnän geeniperimän selvittäminen voi pelastaa tulevaisuuden viljasadot – "Koko ihmiskunnan pitäisi olla innoissaan"

Vehnäsatojen kasvattaminen on välttämätöntä, sillä ihmisten määrä maapallolla kasvaa edelleen nopeasti.

Ohra on niin lyhyttä, että "pulukin joutuu nokkimaan polvillaan" – Viljojen korret ovat lyhentyneet kovaa vauhtia

Suomalaisista viljakasveista ohra on lyhentynyt eniten. Kauran tuottavuutta taas on onnistuttu kehittämään eniten.

Vanhoista maatiaisviljakannoista voi löytyä nykyaikaiselle kasvinjalostukselle tärkeitä ominaisuuksia

Varsinkin pohjoissuomalaisille lajikkeille on historiallisista syistä ominaista nopea kasvu ja kypsyminen. Matiaislajikkeilla voi olla myös muita esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä tärkeitä ominaisuuksia. Boreal Kasvinjalostus selvittää parhaillaan löytyisikö maatiaiskauroista mykotosiinia tuottavien sienten vastustuskykyä.

Kemian jätit kisaavat maissista ja soijasta – Lääkejätti Bayerista maailman siemenmarkkinoiden ykkönen

Kasvinsuojeluaineiden valmistajat valtaavat maailman siemenmarkkinoita. Tähtäimessä ovat maissin, soijan, puuvillan, riisin ja vehnän kasvinjalostajat. Lääkejätti Bayer nousee siemenmarkkinoiden ykköseksi ostamalla maatalouskemikaali- ja siemenyritys Monsanton.

Luonnonvarakeskus karsii lähes kolmanneksen toimipaikoistaan

Toimipaikkojen vähennys ei johda uusiin irtisanomisiin, vaan työntekijöillä on mahdollisuus siirtyä toimintojen mukana muihin yksiköihin.

Kolumbia muuttaa kiisteltyä siemenlakiaan – mm. termi "laittomat siemenet" jätettiin pois

Kolumbian maatalousvirasto lieventää siementen käyttöön liittyviä rajoituksia maanviljelijöiden ja kansalaisjärjestöjen rauhoittamiseksi. Nämä eivät ole vieläkään tyytyväisiä ehdotukseen.

Näkökulma: Haluammeko siirtää elämän omistusoikeuden suuryrityksille?

Elävien olentojen patentoiminen hiipii vaivihkaa myös Eurooppaan, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Jaana Kanninen.

Luomuruokaa vai lähiruokaa? Asiantuntija lyttää molemmat

Luomu- ja lähiruoka eivät asiantuntijan mielestä ole vastaus väestön kasvavaan ruoantarpeeseen. Vaikka luomu on planeetalle ja viljelijälle turvallisempi vaihtoehto, se on samalla myös paljon tehottomampi viljelymuoto.

EU-valtiot saamassa oikeuden päättää GMO-tuotteiden viljelystä itse

Parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi esityksen, joka antaisi jäsenmaille lopullisen vallan päättää, saako geenimuunneltuja tuotteita viljellä. Päätöksenteko EU:ssa on kestänyt jo neljä vuotta.

Kasvinjalostaja investoi lähes kaksi miljoonaa

Boreal Kasvinjalostus Oy rakennuttaa Jokioisiin uuden kasvihuoneen. Samalla Boreal uudistaa jo olemassa olevien kasvihuoneiden automaatio- ja lämmitysjärjestelmiä.

Hukkakauran kitkemisessä viime hetket

Hukkakaura vaanii vielä monilla pelloilla. Kasvintarkastaja Jaakko Lahti Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta muistuttaa, että hukkakaura alkaa varistaa siemeniä ympäristöönsä viikon sisällä.

Vaihtamalla paranee, ohjeistetaan viljelijöitä

Viljelijöitä kehotetaan entistä tehokkaampaan viljelykiertoon ja samoin kuin uusien lajikkeiden kokeiluun. Tämä oli keskeinen viesti Pohjanmaan ensimmäisillä peltopäivillä Ylistarossa. Peltopäivät keräsivät peräti 1500 kävijää koko maasta.

Kasvien energia menee hengissäpysymiseen - helle riittäisi jo

Poikkeuksellisten säiden kesä jatkuu, ja kasvit eivät helteestä kovasti välittäisi. Esimerkiksi viljakasvien kasvu tyrehtyy, kun ne sulkevat ilmaraot ja keskittyvät hengissä pysymiseen.

Onko ilmastonmuutos varmasti ihmisen aiheuttama? 10 vastausta ilmastonmuutoksesta

Yle järjesti keskiviikkona nettisivuillaan livekeskustelun, jossa yleisö sai kysyä asiantuntijoilta ilmastonmuutoksesta ja Suomen sopeutumisesta siihen. Kokosimme vastaukset kymmeneen kiinnostavaan yleisökysymykseen.

Metla hakee suojaa Punahilkalle – uskoo koristekuusen kaupalliseen potentiaaliin

Kasvilajikkeisiin sovellettavan tekijänoikeussuojan haltija voi päättää lajikkeen kaupallisesta käytöstä. Metsäntutkimuslaitos hakee ensimmäistä kertaa suojaa omalle risteytykselleen.

MTK:n puheenjohtaja: Geenimanipuloitua viljaruokaa kehitettävä myös Suomessa

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila toivoisi Suomessa ja Pohjois-Euroopassa enemmän satsauksia geenimanipuloidun ruoan tuotannon, sekä erityisesti kasvinjalostuksen tutkimukseen ja kehittämiseen.

Työntekijältä sormet poikki - tehtaan johdolle sakkoja

Juvalaisessa kasvienjalostustehtaassa sattuneesta työtapaturmasta langetettiin sakkorangaistukset. Tehtaan salaattileikkurista oli poistettu luukkujen avautumista hidastavat lukitukset. Työntekijä ei huomannut terien pyörivän yhä, kun hän yritti poistaa niistä tukoksen.

Dosentti: Geenimuuntelu on täsmällinen jalostustapa

Kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola sanoo, että geenimuuntelusta voi olla hyötyä kehitysmaille.

Hukkakaura on sitkeä kuokkavieras

Viranomaisten tarkastukset pahoin saastuneilla tiloilla ovat jo alkaneet. Kasvintarkastajat muistuttavat viljelijöitä omaehtoisesta torjuntatyöstä.

"Luomu on mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa"

Helsingin yliopiston kasvijalostuksen dosentti Jussi Tammisola oli pitkään vankka luomuruuan puolestapuhuja. Luomueläinten lääkintä sai hänet kääntämään kelkkaansa. Nyt hän puhuu luomua vastaan.

Exotic plants putting down roots in Finnish gardens

A project running in seven Finnish cities aims to reconcile southern plants with northern climes.

Maatiaisviljelijöistä kaivataan havaintoja

Etelä-Savosta etsitään perinteisten maatiaiskasvien viljelijöitä. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n luupin alla ovat jalostamattomat kasvit, joita on viljelty yhdellä tilalla siementä vaihtamatta.

Luomuko epäeettistä?

Luomutuotanto voi pahimmillaan olla epäeettistä, sanoo kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola. Hän painottaa, että luomulla ei pystytä vastaamaan maailman väestön lisääntyvään ravinnon tarpeeseen, ja luomuruoka voi jopa olla terveysriski. Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila kiistää väitteet.

Ilkka: Tutkija tyrmää luomun

Luomu on terveysvaikutuksiltaan pelkkää potaskaa ja luomuun liittyy paljon erilaisia terveysriskejä, väittää Helsingin yliopiston kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola. Sanomalehti Ilkan haastattelussa Tammisola toteaa jopa, että luomutuotannon suosiminen lisää vakavia sairauksia ja on muutenkin kohtalokasta ihmiskunnalle.

Lopelta on löytynyt jo kolmas koloradonkuoriaisesiintymä

Aikuinen koloradonkuoriainen ja sen toukkapesäke löytyivät eilen iltapäivällä loppilaiselta kotitarveviljelmältä, kertoo kasvintarkastaja Leena Sihvo Hämeen ELY-keskuksesta. Aiemmat Lopelta löytyneet toukkapesäkkeet ovat olleet ammattiviljelijöiden perunapelloilla.

Koloradonkuoriainen hyppyyttää tarkastajia perunapelloilla

Hämeen perunapelloilta löytyneet koloradonkuoriaisten toukkapesäkkeet työllistävät kasvintarkastajia Lopella ja Sysmässä. Tähän mennessä Suomessa on löydetty kaikkiaan jo 18 koloradonkuoriaisesiintymää. Koloradonkuoriainen on paha perunan tuhooja, mutta se ei estä perunan käyttöä.

Hybridilajikkeet mullistavat rukiinviljelyn

Pelloille on saatavissa entistä tuottoisampia ruislajikkeita. MTT:n tutkimusasemilla on kehitetty ns. hybridimenetelmällä talvenkestäviä ruislajikkeita, joiden satotaso nousee jopa 30 prosenttia nykyiseen tasoon verrattuna.

Uusia kasveja jalostetaan kilpaa ilmastonmuutoksen kanssa

Maan johtava kasvinjalostaja Boreal Kasvinjalostus Oy kehittää ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin vaatimuksiin uusia kasvilajeja. Jokioisilla jalostetaan jo esimerkiksi ruisvehnää, josta odotetaan erittäin satoisaa uutta syysviljaa. Boreal jalostaa DNA-teknologialla, eli eristelemällä ja yhdistämällä DNA:ta.

Maatiaisviljojen geeneistä etsitään taudinkestävyyttä

Maatiaisviljojen geeniperimästä haetaan taudinkestävyyttä muuntuvia kasvitauteja vastaan. Maatalouden tutkimuskeskuksen vetämä Hyötygeeni-hanke on tuottanut lupaavia tuloksia esimerkiksi vehnän ja ohran lehtilaikkutaudin suhteen. Ilmastonmuutos ja erityisesti sen aiheuttamat ääri-ilmiöt edellyttävät viljelykasveilta uusia ominaisuuksia.

Geenimuuntelu herättää edelleen vastakkainasettelua

Geenimuuntelu jakaa edelleen mielipiteitä. Tutkijat puoltavat muuntogeenisiä tuotteita, luomuviljelijät vastustavat ja tavalliset maanviljelijät ovat epävarmoja kannastaan. Asia kävi ilmi Seinäjoella pidetyssä keskustelutilaisuudessa.

Boreal jalostaa kasveja ilmastonmuutoksen varalle

Jokioisilla on ryhdytty nopeasti jalostamaan tuotantokasveja ilmastonmuutoksen varalle. Boreal on perustanut jalostusohjelmat härkäpavulle, rehuherneelle ja ruisvehnälle.

DNA-tutkimus sukeltaa viljan historiaan

Jopa 140 vuotta vanhat viljanäytteet avaavat tutkijoille näkymiä suomalaisen viljan perimään. Asia kiinnostaa myös ulkomaalaisia geenitutkijoita, sillä esimerkiksi Ruotsin ja Norjan ruis pohjautuu suomalaiseen rukiiseen.

Omenapuut kasvavat ja tuottavat satoa yhä pohjoisemmassa

Ilmastonmuutos ja kasvinjalostus ovat saaneet omenapuut viihtymään yhä pohjoisemmassa. Ilmaston lämpeneminen on siirtänyt omenan viljelyn pohjoisrajaa parinkymmenen vuoden aikana jopa sata kilometriä pohjoisemmaksi. Jalostuksen ansiosta omenasatoja voidaan puolestaan kasvattaa Lapissa asti.

Koloradonkuoriaiset jättivät Suomen väliin?

Perunaa tuhoavista koloradonkuoriaisista ei ole tehty tänä vuonna havaintoja. Kuoriaisten leviämisriski ilmavirtojen mukana on ohi, koska nyt on kuoriaisten toukkavaihe, eikä Suomen perunakasvustoissa ole juurikaan aikuisia kuoriaisia.

Koloradonkuoriaisista ei havaintoja

Koloradonkuoriaisista ei ole tehty tänä vuonna havaintoja. Kuoriaisten leviämisriski ilmavirtojen mukana on ohi, koska nyt on kuoriaisten toukkavaihe eikä Suomen perunakasvustoissa ole juurikaan aikuisia kuoriaisia.

Etanat aiheuttavat laajoja tuhoja

Etanoiden ja kotiloiden aiheuttamat tuhot ovat sopivan kosteuden ja lämmön ansiosta tänä kesänä poikkeuksellisen mittavia. Kaikkein hankalin tuholainen, tappajaetanaksi nimetty espanjansiruetana on levinnyt laajoille alueille Etelä-Suomessa.

Ilmastonmuutos kirittää kasvinjalostusta

Kasvinjalostus kirii ilmastonmuutoksen kanssa. Boreal Kasvinjalostus Jokioisilla on jo sopeuttanut ilmastonmuutoksen vaatimuksiin ohran, kauran ja kevätvehnän jalostusta, mutta työtä riittää vielä.

Jalostus paransi puutarhakasvien kylmänsietoa

Taimitarhojen kasvinjalostus on auttanut merkittävästi Pohjois-Suomen puistojen ja pihojen kasvien säilymistä pakkastalvien yli. Kehitystyö käynnistettiin 1980-luvun kovien pakkastalvien tuhojen jälkeen. Etelän lajikkeet eivät ennen kestäneet pohjoisen pakkasia.

Kaunisto puolustaa geenimanipulaatiota

Keskustan laitilalainen kansanedustaja Timo Kaunisto (kesk.) puolustaa geenimuunneltujen viljelykasvien mahdollisuutta kotimaan maataloudessa. Kauniston mielestä Suomen jättäytyminen geenimuuntelusta vapaaksi maaksi ei olisi suotava vaihtoehto.

Koloradonkuoriaisia voi kulkeutua ukkosmyrskyjen mukana

Viime viikkojen sää ei ole ollut suotuisa koloradonkuoriaisen leviämiselle, mutta leviämisriski ilmavirtausten mukana Suomeen on kuitenkin suuri.

Suomessa kokeillaan muun muassa ohran manipulointia

Suomen nykyisistä geenimanipuloinnin kokeiluhankkeista laajimpiin lukeutuu Maa- ja elintarviketalouden keskuksen MTT:n toteuttama Terve ohra -projekti. Hankkeessa selvitetään muun muassa tärkeimmän rehuviljamme ohran tautien hallintaa.

Geenikasveja tutkitaan Suomessa laajasti

Kasvien geenimuuntelua tutkitaan laajasti Suomen yliopistoissa. Vaikka geenimuunneltua ruokaa ei Suomessa vielä valmistetakaan, suomalainen geenikasvien tutkimus etenee kansainvälistä tahtia. Suomessa kehitetään muun muassa selluntuotantoon soveltuvia puita ja geenikoivua, joka ei voi levitä luonnonvaraisesti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle