Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa on tyhjä perukirjalomake ja kukkia heinäkuussa 2020.

Perunkirjoitukseen tarvittavaa sukuselvitystä on joutunut odottamaan jopa kaksi kuukautta – Tampereella jonotusaika on nyt onnistuttu puolittamaan

Sukuselvitysten viivästyminen on omaisille hankalaa, koska ei pääse hoitamaan kuolinpesän asioita. Tampereen aluekeskusrekisteri on Suomen suurin.

Kuvassa on tyhjä perukirjalomake ja kukkia heinäkuussa 2020.

Perunkirjoitukselle haetaan yhä useammin lisäaikaa – hakemusten määrä kasvoi viime vuonna yli 60 prosenttia

Perunkirjoitus on tehtävä kolmessa kuukaudessa vainajan kuolemasta. Verottajalta voi hakea lisäaikaa, jos esimerkiksi virkatodistuksia ei saa ajoissa.

Porin aluekeskusrekisterin johtaja Leena Pekola työhuoneessaan.

Virkatodistusten toimitusvaikeudet jatkuvat vielä pitkään – Porin aluekeskusrekisterissä nyt neljän kuukauden jono

Porin aluekeskusrekisteri ei ole kyennyt lyhentämään virkatodistusten toimitusaikoja, eikä tilanteeseen ole odotettavissa nopeaa muutosta. Tämä viivästyttää kuolinpesien asioiden hoitoa ja perunkirjoitusten tekoa.

Kuvassa on tyhjä perukirjalomake ja kukkia heinäkuussa 2020.

Virkatodistusten toimittamisessa edelleen ruuhkaa

Virkatodistusten laatimisen keskittäminen 15 aluekeskusrekisteriin on aiheuttanut alkuun ruuhkaa. Tilanteen pitäisi normalisoitua kevään aikana.

Hautaustoimiston työntekijä Tuomas Hyvärinen noutamassa vainajaa.

“Koska vihdoin tulee se viimeinen kirje?” Omaisen kuolema teettää paljon paperitöitä – usein vielä vuosienkin jälkeen

Kun ihminen kuolee, läheisille jää suru ja muistot, mutta myös uuvuttava paperityö. Digitalisoinnista odotetaan asiaan helpotusta. Siihen menee kuitenkin vielä vuosia.

Kuvassa on tyhjä perukirjalomake ja kukkia heinäkuussa 2020.

Virkatodistusten saanti nopeutuu ensi vuoden alusta alkaen

Lahdessa virkatodistusta joutuu odottamaan noin kuukauden, kun lain mukaan prosessiin saisi kulua vain kaksi viikkoa.

Mauri Päivinen istuu kirkon penkillä puku yllään ja katsoo viistosti alaspäin. Taustalla kaksi miestä kirkon sisäänkäynnin edessä.

"Nyt olisi ollut minun vuoroni kuolla", ajatteli Mauri Päivinen, kun vaimon jälkeen lähti oma poika – surutaakkaa lisää armoton byrokratia

Läheisten kuormaa voi keventää tekemällä testamentin. Asianajajan mukaan esimerkiksi uusperheissä testamentin tekeminen voi olla monimutkaista ja siihen kannattaa pyytää apua.

Kuvassa on tyhjä perukirjalomake ja kukkia heinäkuussa 2020.

Perunkirjoitukset viivästyvät, kun virkatodistuksia saa odottaa seurakunnalta jopa kuukausia – helpotusta asiaan saataneen vuodenvaihteessa

Virkatodistusruuhka on pahentunut kirkon keskusrekistereissä kesän aikana. Pahimmillaan todistusta voi joutua odottamaan nelisen kuukautta. Tilanteen uskotaan helpottuvan syksyn aikana.

Etelä-Pohjanmaan puhelimen osakekirja

Pohjalaisilla on vielä paperisia puhelinosakkeita satojen tuhansien eurojen arvosta – vanha osuuskunta etsii omistajia miljoonaomaisuudelle

Monet eivät kuitenkaan tiedä omistuksestaan, koska osakekirja on voinut jäädä esimerkiksi perikunnilta huomioimatta. Keski-Pohjanmaalla toimintansa alas ajava Telefooni Invest etsii kadonneita omistajiaan.

Kuvassa on tyhjä perukirjalomake ja kukkia heinäkuussa 2020.

Viraston uudistus takkuaa yhä, virkatodistuksia odotetaan nyt 6 viikkoa – Asianajaja: Aikaisemmin uskalsin sanoa, että pitäkää ne hautajaiset ensin rauhassa

Perunkirjoituksia on jouduttu siirtämään aiempaa enemmän, koska virkatodistusten ja etenkin sukuselvitysten toimitusajat ovat venyneet.

Mies metsässä.

Perityissä metsissä kasvaa valtava omaisuus – silti monet perintömetsät ehtivät kasvaa vuosikymmeniä ennen kuin kukaan hyödyntää niitä

Kuolinpesät omistavat yksityismetsistä jo 10 prosenttia. Metsäkeskus koettaa herätellä kuolinpesiä, etteivät ne passivoituisi metsänomistajina.

Sunny Car Centerin tolppa Hämeenlinnassa

Bankrupt Sunny Car Center owes over 11m to dozens of creditors

It was slated to be Europe's largest car sales centre, but then the primary funders turned out to be scammers. Finland's defunct Sunny Car Center now owes millions of euros to its former employees and many companies.

Etukortit.

Kun kaupan etukortin omistaja kuolee, mitä tapahtuu bonuksille?

Kaupan etukortti sulkeutuu, kun sen omistaja kuolee. Perilliset voivat saada kertyneitä etuja, mutta se vaatii hiukan vaivaa, kerrotaan kahdesta suurimmasta kaupparyhmästä.

Nainen istuu puiston portailla.

Entä jos puolisosi kuolee? Nämä 10 asiaa jokaisen kannattaa miettiä etukäteen

Moni suomalainen on varautunut puolisonsa kuolemaan huonosti tai ei ollenkaan. Jos asioita ei ole mietitty etukäteen, voivat rahalliset menetykset olla mittavia jos puoliso kuolee.

Taloja Tallinnan vanhassakaupungissa.

Perintö tulossa EU-alueelta? Perintötodistus auttaa vaikka hakemuksesta ei saisi tolkkua

Eurooppalaisen perintötodistuksen hankkimisessa voi mennä sormi suuhun jopa juristilla. Todistuksella voi osoittaa oikeuden perintöön toisessa EU-maassa.

Vanhempi ihminen ottaa rahaa lompakosta.

Vaiettu ilmiö kasvaa: "Perintösuunnittelijat" vievät sairaiden äitiensä rahat

Maistraatti kohtasi törkeän tapauksen – "Äiti on jopa pahoinpidelty ja kaikki eläkevarat on käytetty"

Pirkko Ruohonen-Lerner, Perussuomalaiset

Pirkko Ruohonen-Lerner: Nukkuvat pankkitilit ovat ongelma

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner ottaa kolumnissaan esiin nukkuvien pankkitilien ongelman. Ruohonen-Lernerin mukaan monissa Euroopan maissa on niin sanottuja nukkuvia pankkitilejä, joita ei ole käytetty vuosikymmenien aikana lainkaan. Vainajien, lopetettujen yritysten ja muiden unohdettujen tilien varat vain sattuvat jäämään pankeille ja Suomen tapauksessa ne jäävät sinne ikuisiksi ajoiksi.

Veroilmoitus.

Veroilta ei säästä edes kuolema – Kuolinpesä voi olla loputtomiin jakamatta

Suomessa on satoja tuhansia jakamattomia kuolinpesiä. Esimerkiksi suomalaisista metsänomistajista liki joka kymmenes on kuolinpesä. Suomen suurituloisimpien listalta taas löytyy kymmeniä vuosia jakamatta ollut kuolinpesä.

S
Viidensadan euron seteleitä.

Satoja kiloja kultaharkkoja, paaleittain 500 euron seteleitä – Liechtenstein tappoi rikostutkinnan Turussa

Veroparatiiseista ei haeta suojaa ainoastaan verottajaa vastaan. Niillä voidaan myös pimittää miljoonaomaisuus perheenjäseniltä, kuten turkulainen Lappalaisen suku on saanut kokea.

 Filosofian maisteri Tiina Kuokkanen Oulussa Ainolan puistossa taustalla Oulun tuomiokirkko.

Pikkuseikat olivat tärkeitä entisajan pukeutumisessa – asetukset antoivat tarkat pukumääräykset

Napit, neulat ja soljet olivat olennaisia 1700-luvun oululaisten vaatteissa. Niillä ilmennettiin omaa identiteettiä, vaikka pukeutuminen olikin säätyjen mukaan säänneltyä. Tosin sääntöjä rikottiin.

Testamenttilomakkeen allekirjoitus

Yhä nuoremmat laativat testamentin – "On hyvä tehdä peli selväksi"

Jälkisäädöksen laatiminen ei nykyään ole enää vain mummo- ja vaari-ikäisten varautumista jälkeen jäävän omaisuuden jakamiseen. Nykyään erityisesti nuoret pariskunnat tekevät testamenttinsa turvatakseen omien lastensa tulevaisuuden. Pankkilakimiehen mukaan varsinkin avoparit tekevät testamentteja.

Lähikuva verottajan sivulta, aiheena kuolinpesä .

Varaton kuolinpesä saa postia verottajalta – onko jakaminen turhaa rahanmenoa?

Jakamaton pesä, varallisuus nolla ja perikunnalla yksi ainoa osakas. Tyhjästä pesästä huolimatta verottaja jaksaa muistuttaa olemassaolostaan joka vuosi. Verottajan kirjeet loppuisivat, jos pesä jaettaisiin ja lakkautettaisiin. Se taas tarkoittaisi satojen eurojen kuluja perikunnan ainoalle osakkaalle. Löytäisikö oikeusoppinut porsaanreikää?

Nuoremman ja vanhemman naisen kädet.

Omaishoitajuus muutti Malin elämän – "Elämän oleelliset asiat löytyvät läheltä"

Omaishoitajuudesta puhutaan usein raskaana taakkana. Tehtävä vaatii uhrauksia ja sitoutumista. Omaishoitajana toiminut mikkeliläinen Mali Soininen kuitenkin kertoo omaishoitajuuden myös kasvattaneen. Omaishoitajuus lähensi hänen sukuaan odottamattomilla tavoilla.

Mäntytukkeja maassa hakkuutyömaalla.

Suomen metsät ränsistyvät perillisten käsissä

Noin viidennes Suomen metsistä on perikuntien omistuksessa. Perikuntien hallinnoimista metsistä suurin osa jää hoitamatta. Suomalaisen metsänomistajan keski-ikä on 62 vuotta.

Parisunta katselee ruuhkaista hiekkarantaa.

Ulkomaan perintöjen ei haluta menevän sivu suun

Suomalaiset haluavat turvata ulkomaillta mahdollisesti tulevat perinnöt. Perimisoikeuden EU-maissa osoittavasta todistuksesta on tullut päivittäin kyselyjä Helsingin maistraattiin.

Pirjo Peltoniemi

Näkökulma: Kallis kuolema

"Kuoleman hinta ei ole enää missään suhteessa suomalaiseen palkkatasoon", totesi ystäväni lähiomaisen hautajaisten jälkeen. "Ja kaikilla hinnat ovat lähes samat, ihan kuin yhteisestä sopimuksesta", kirjoittaa Pirjo Peltoniemi kolumnissaan.

Jouluna ja pyhäinpäivänä hautausmailla on kynttiläsesonki.

Hautajaisia tavanomaista enemmän, myös perunkirjoituksissa viivettä

Vainajan hautausta saattaa joutua odottamaan Etelä-Savossa. Hautauksia järjestetään yleensä lauantaisin ja perjantaisin, mutta haluttua ajankohtaa ei välttämättä saa

Ruumisarkkuja hautaustoimistossa Helsingissä.

”Vähän pappia ja vähän psykologia” – Hautausurakoitsija on tärkeä kuuntelija

Järkyttyneitä ihmisiä ja itkeviä omaisia. Siinä hautaustoimiston arkea. Hautaustoimistoyrittäjä Ilkka Ollonen on vuosien varrella opetellut elämään mukana omaisten surussa.

Suomen lain ensimmäinen osa ja puheenjohtajan nuija.

Vakuutusyhtiö kiisteli satasesta – sai sen hovista

Lahdessa kaksi vuotta sitten sattuneen yliajon oikeuskuluista käyty kiista oli kiinni sadasta eurosta. Kuluja vaati vakuutusyhtiö, joka oli vakuuttanut auton, jonka kuljettaja syyllistyi naisen kuolemaan johtaneeseen yliajoon.

Sukututkija Teuvo Ikonen.

Sukututkijat tarkkana – kaikki sanottu ei välttämättä ole totta

Suomi on erinomainen maa sukututkimukselle. Asiakirjatkin löytyvät kaikista kansalaisista säätyyn katsomatta. Sukulaisia haastatellessa täytyy kuitenkin muistaa, että kaikkea ei voi muistaa.

Susanna Junnila

Testamentti on merkki välittämisestä

Yhä nuoremmat ihmiset tekevät testamentin selkeyttääkseen kuoleman jälkeistä perinnönjakoa ja lisätäkseen läheistensä turvaa. Testamentin voi tehdä jopa itse, kunhan ei jätä tulkinnanvaraa.

Vakuutusyhtiö vie yliajetun naisen perunkirjoituskulut hoviin – myös 100 euron kuluerä närästää

Lahdessa 2012 syksyllä sattuneen yliajon osapuolet ovat tyytyväisiä käräjäoikeuden tuomioon. Syylliseksi tuomitun autonkuljettajan liikennevakuutus on ilmoittanut tyytymättömyyttä koko tuomioon.

Janne Niska

IS: Janne Niska testamenttasi yritysomaisuutensa työkavereilleen

Ilta-Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan yhtiöiden arvo voi olla yli 150 miljoonaa euroa. Perunkirjoitus on lehden mukaan vasta alussa.

Oikeusavustaja Tommi Hoikkala työpöydän äärellä

Julkinen oikeusavustaja on lakimies joka ei tavoittele taloudellista hyötyä

Julkinen oikeusavustaja Tommi Hoikkala toppuuttelee sopimushurmoksessa mihin vain suostuvia asiakkaitaan. Hän tavoittelee silti aina sovintoa, ei oikeudenkäyntiä.

Surusta huolimatta kuolleen raha-asiat hoidettava ajallaan

Rahoitus- ja vakuutusneuvoja Fine on julkaissut netissä oppaan kuolinpesän osakkaille. Siihen on ensimmäistä kertaa keskitetysti koottu ohjeita pankki- vakuutus- ja sijoitusasioiden hoitamisesta. FINEen tulee kuolinpesään liittyviä puheluja viikoittain.

Roope Lipasti: Perunkirjoitus -kirjan kansi

Roope Lipasti: Perunkirjoitus

Roope Lipasti on kirjoittanut Perunkirjoitus-romaanista yhdenlaisen road movie -romaanin Arto Paasilinnan hengessä. Kulkemisen ja huumorin sekaan hän on piilottanut vakavia ajatuksia ihmisen elämästä. Lue Juha Pikkaraisen kirja-arvio

LGT-pankki Vaduzissa Liechtensteinissa.

Ainoassa Liechtenstein-tutkinnassa vesiperä

Verottaja lähetti keskusrikospoliisille vuonna 2010 tutkintapyynnön, koska se epäili länsisuomalaisesta kuolinpesästä puuttuneen useita miljoona euroja. KRP päätti tutkinnan kuulustelematta ketään, pelkän verottajalta saadun aineiston perusteella.

Pälkäneen isoviha-tapahtumassa paetaan vuoren uumeniin

Pälkäneen Sappeessa eläydytään torstaina isonvihan aikaisiin tunnelmiin. Kostianvirran taisteluiden 300-vuotisjuhlissa jätetään sotisovat sikseen ja keskitytään tavallisiin ihmisiin, jotka piiloutuivat venäläisiltä Sappeenvuoren suojiin.

TS: Valtio hamuaa nukkuvien tilien miljoonia

EU-komission esityksen mukaan pankkeihin unohtuneet varat tulisi ottaa yhteiskunnan käyttöön.

Pappi sirottaa maata arkuille

Lakimiehet pahimmista perintöriidoista: Pesällä humalassa ja saappaat puoliksi

Suomessa on joka vuosi noin 1 200 pesänjakoa, johon tarvitaan oikeuden määräämä pillinviheltäjä. Asianajajat kertovat pahimmista todistamistaan perintöriidoista.

Olympiavoittaja hiihtäjä Helena Takalo

Perintö on mieluisa yllätys olympiavoittaja Helena Takalolle

Hiihdon olympiakultaa vuonna 1976 voittanut Helena Takalo yllättyi iloisesti kuultuaan olympiavoittajille suunnatusta perinnöstä. Yksityishenkilö on testamentannut jokaiselle elossa olevalle suomalaiselle olympiavoittajalle huomattavan rahasumman. Perintö on arviolta 10 000 euroa urheilijaa kohti.

Tuija Korhonen katsoo arkistossa kirkonkirjaa

Seurakunnat vetävät kirkonkirjojaan pois arkistoista

Viitisenkymmentä seurakuntaa on vetänyt omien kirkonkirjojensa kopiot pois maakunta-arkistoista. Syynä on arkistolaitoksen päätös pitää 100 vuotta nuoremmat kirkonkirjat tutkijoiden ulottuvilla, kun taas seurakunnissa niitä ei tutkijoille anneta. Sukututkijat puolestaan uhkaavat seurakuntia kanteluilla.

Ihmiset jonottavat vihkimistilaisuuteen Helsingin maistraatissa.

Kainuun oma maistraatti häviää

Valtio keskittää maistraatteja vuodenvaihteessa. Kainuun maistraatti muuttuu Pohjois-Suomen maistraatin Kajaanin toimipisteeksi ja hallinto tapahtuu Oulusta käsin.

Mikkelin maakunta-arkiston aarteita.

Arkisto tuntee Pesosen hevosen ja mummon potilastiedot

Arkistojen aarteet ovat nyt netissä kaikkien ulottuvilla. Mikkelin maakunta-arkiston työstä iso osa on siirtynyt verkkoon. Paikan päälle maakunta-arkistoon tullaan lähinnä suvun tietojen perässä.

Koira juoksee keppi suussaan.

Karkki ja Smurffi voivat nyt viettää nimipäivää

Eläinten nimipäiväkalenteri on uudistettu. Kissoilla, koirilla ja hevosilla on nyt entistä ajantasaisemmat nimipäivälistat. Uusi kalenteri vastaa nyt entistä paremmin lemmikkieläinten nimimuotia.

Kirkonkirjojen sulkeminen hankaloittaa jo sukututkimusta

Sukututkijat ovat pettyneet kirkkohallituksen suositukseen, joka sulkee sata vuotta nuoremmat kirkonkirjat tutkijoilta. Kieltoa perustellaan sillä, ettei arkaluontoisia tietoja leviä vielä elossa olevista ihmisistä. Sukututkijoiden mukaan tutkimustyö on jo alkanut vaikeutua.

Arkiston vanhin dokumentti on 1670-luvulta peräisin oleva perunkirja.

Kaupunkien arkistoista voi löytyä aarteita

Vanhojen suomalaisten kaupunkien arkistot kätkevät uumeniinsa niin aarteita kuin muistojakin menneiltä ajoilta. Kuvat ja piirustukset kertovat omia tarinoitaan, joita jokainen voi käydä katsomasssa. Vanhin asiakirja on vuodelta 1670.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle