Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viraston uudistus takkuaa yhä, virkatodistuksia odotetaan nyt 6 viikkoa – Asianajaja: Aikaisemmin uskalsin sanoa, että pitäkää ne hautajaiset ensin rauhassa

Perunkirjoituksia on jouduttu siirtämään aiempaa enemmän, koska virkatodistusten ja etenkin sukuselvitysten toimitusajat ovat venyneet.

Perityissä metsissä kasvaa valtava omaisuus – silti monet perintömetsät ehtivät kasvaa vuosikymmeniä ennen kuin kukaan hyödyntää niitä

Kuolinpesät omistavat yksityismetsistä jo 10 prosenttia. Metsäkeskus koettaa herätellä kuolinpesiä, etteivät ne passivoituisi metsänomistajina.

Bankrupt Sunny Car Center owes over 11m to dozens of creditors

It was slated to be Europe's largest car sales centre, but then the primary funders turned out to be scammers. Finland's defunct Sunny Car Center now owes millions of euros to its former employees and many companies.

Kun kaupan etukortin omistaja kuolee, mitä tapahtuu bonuksille?

Kaupan etukortti sulkeutuu, kun sen omistaja kuolee. Perilliset voivat saada kertyneitä etuja, mutta se vaatii hiukan vaivaa, kerrotaan kahdesta suurimmasta kaupparyhmästä.

Entä jos puolisosi kuolee? Nämä 10 asiaa jokaisen kannattaa miettiä etukäteen

Moni suomalainen on varautunut puolisonsa kuolemaan huonosti tai ei ollenkaan. Jos asioita ei ole mietitty etukäteen, voivat rahalliset menetykset olla mittavia jos puoliso kuolee.

Perintö tulossa EU-alueelta? Perintötodistus auttaa vaikka hakemuksesta ei saisi tolkkua

Eurooppalaisen perintötodistuksen hankkimisessa voi mennä sormi suuhun jopa juristilla. Todistuksella voi osoittaa oikeuden perintöön toisessa EU-maassa.

Vaiettu ilmiö kasvaa: "Perintösuunnittelijat" vievät sairaiden äitiensä rahat

Maistraatti kohtasi törkeän tapauksen – "Äiti on jopa pahoinpidelty ja kaikki eläkevarat on käytetty"

Pirkko Ruohonen-Lerner: Nukkuvat pankkitilit ovat ongelma

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner ottaa kolumnissaan esiin nukkuvien pankkitilien ongelman. Ruohonen-Lernerin mukaan monissa Euroopan maissa on niin sanottuja nukkuvia pankkitilejä, joita ei ole käytetty vuosikymmenien aikana lainkaan. Vainajien, lopetettujen yritysten ja muiden unohdettujen tilien varat vain sattuvat jäämään pankeille ja Suomen tapauksessa ne jäävät sinne ikuisiksi ajoiksi.

Veroilta ei säästä edes kuolema – Kuolinpesä voi olla loputtomiin jakamatta

Suomessa on satoja tuhansia jakamattomia kuolinpesiä. Esimerkiksi suomalaisista metsänomistajista liki joka kymmenes on kuolinpesä. Suomen suurituloisimpien listalta taas löytyy kymmeniä vuosia jakamatta ollut kuolinpesä.

Satoja kiloja kultaharkkoja, paaleittain 500 euron seteleitä – Liechtenstein tappoi rikostutkinnan Turussa

Veroparatiiseista ei haeta suojaa ainoastaan verottajaa vastaan. Niillä voidaan myös pimittää miljoonaomaisuus perheenjäseniltä, kuten turkulainen Lappalaisen suku on saanut kokea.

Pikkuseikat olivat tärkeitä entisajan pukeutumisessa – asetukset antoivat tarkat pukumääräykset

Napit, neulat ja soljet olivat olennaisia 1700-luvun oululaisten vaatteissa. Niillä ilmennettiin omaa identiteettiä, vaikka pukeutuminen olikin säätyjen mukaan säänneltyä. Tosin sääntöjä rikottiin.

Yhä nuoremmat laativat testamentin – "On hyvä tehdä peli selväksi"

Jälkisäädöksen laatiminen ei nykyään ole enää vain mummo- ja vaari-ikäisten varautumista jälkeen jäävän omaisuuden jakamiseen. Nykyään erityisesti nuoret pariskunnat tekevät testamenttinsa turvatakseen omien lastensa tulevaisuuden. Pankkilakimiehen mukaan varsinkin avoparit tekevät testamentteja.

Varaton kuolinpesä saa postia verottajalta – onko jakaminen turhaa rahanmenoa?

Jakamaton pesä, varallisuus nolla ja perikunnalla yksi ainoa osakas. Tyhjästä pesästä huolimatta verottaja jaksaa muistuttaa olemassaolostaan joka vuosi. Verottajan kirjeet loppuisivat, jos pesä jaettaisiin ja lakkautettaisiin. Se taas tarkoittaisi satojen eurojen kuluja perikunnan ainoalle osakkaalle. Löytäisikö oikeusoppinut porsaanreikää?

Omaishoitajuus muutti Malin elämän – "Elämän oleelliset asiat löytyvät läheltä"

Omaishoitajuudesta puhutaan usein raskaana taakkana. Tehtävä vaatii uhrauksia ja sitoutumista. Omaishoitajana toiminut mikkeliläinen Mali Soininen kuitenkin kertoo omaishoitajuuden myös kasvattaneen. Omaishoitajuus lähensi hänen sukuaan odottamattomilla tavoilla.

Suomen metsät ränsistyvät perillisten käsissä

Noin viidennes Suomen metsistä on perikuntien omistuksessa. Perikuntien hallinnoimista metsistä suurin osa jää hoitamatta. Suomalaisen metsänomistajan keski-ikä on 62 vuotta.

Ulkomaan perintöjen ei haluta menevän sivu suun

Suomalaiset haluavat turvata ulkomaillta mahdollisesti tulevat perinnöt. Perimisoikeuden EU-maissa osoittavasta todistuksesta on tullut päivittäin kyselyjä Helsingin maistraattiin.

Näkökulma: Kallis kuolema

"Kuoleman hinta ei ole enää missään suhteessa suomalaiseen palkkatasoon", totesi ystäväni lähiomaisen hautajaisten jälkeen. "Ja kaikilla hinnat ovat lähes samat, ihan kuin yhteisestä sopimuksesta", kirjoittaa Pirjo Peltoniemi kolumnissaan.

Hautajaisia tavanomaista enemmän, myös perunkirjoituksissa viivettä

Vainajan hautausta saattaa joutua odottamaan Etelä-Savossa. Hautauksia järjestetään yleensä lauantaisin ja perjantaisin, mutta haluttua ajankohtaa ei välttämättä saa

”Vähän pappia ja vähän psykologia” – Hautausurakoitsija on tärkeä kuuntelija

Järkyttyneitä ihmisiä ja itkeviä omaisia. Siinä hautaustoimiston arkea. Hautaustoimistoyrittäjä Ilkka Ollonen on vuosien varrella opetellut elämään mukana omaisten surussa.

Vakuutusyhtiö kiisteli satasesta – sai sen hovista

Lahdessa kaksi vuotta sitten sattuneen yliajon oikeuskuluista käyty kiista oli kiinni sadasta eurosta. Kuluja vaati vakuutusyhtiö, joka oli vakuuttanut auton, jonka kuljettaja syyllistyi naisen kuolemaan johtaneeseen yliajoon.

Sukututkijat tarkkana – kaikki sanottu ei välttämättä ole totta

Suomi on erinomainen maa sukututkimukselle. Asiakirjatkin löytyvät kaikista kansalaisista säätyyn katsomatta. Sukulaisia haastatellessa täytyy kuitenkin muistaa, että kaikkea ei voi muistaa.

Testamentti on merkki välittämisestä

Yhä nuoremmat ihmiset tekevät testamentin selkeyttääkseen kuoleman jälkeistä perinnönjakoa ja lisätäkseen läheistensä turvaa. Testamentin voi tehdä jopa itse, kunhan ei jätä tulkinnanvaraa.

Vakuutusyhtiö vie yliajetun naisen perunkirjoituskulut hoviin – myös 100 euron kuluerä närästää

Lahdessa 2012 syksyllä sattuneen yliajon osapuolet ovat tyytyväisiä käräjäoikeuden tuomioon. Syylliseksi tuomitun autonkuljettajan liikennevakuutus on ilmoittanut tyytymättömyyttä koko tuomioon.

IS: Janne Niska testamenttasi yritysomaisuutensa työkavereilleen

Ilta-Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan yhtiöiden arvo voi olla yli 150 miljoonaa euroa. Perunkirjoitus on lehden mukaan vasta alussa.

Julkinen oikeusavustaja on lakimies joka ei tavoittele taloudellista hyötyä

Julkinen oikeusavustaja Tommi Hoikkala toppuuttelee sopimushurmoksessa mihin vain suostuvia asiakkaitaan. Hän tavoittelee silti aina sovintoa, ei oikeudenkäyntiä.

Surusta huolimatta kuolleen raha-asiat hoidettava ajallaan

Rahoitus- ja vakuutusneuvoja Fine on julkaissut netissä oppaan kuolinpesän osakkaille. Siihen on ensimmäistä kertaa keskitetysti koottu ohjeita pankki- vakuutus- ja sijoitusasioiden hoitamisesta. FINEen tulee kuolinpesään liittyviä puheluja viikoittain.

Roope Lipasti: Perunkirjoitus

Roope Lipasti on kirjoittanut Perunkirjoitus-romaanista yhdenlaisen road movie -romaanin Arto Paasilinnan hengessä. Kulkemisen ja huumorin sekaan hän on piilottanut vakavia ajatuksia ihmisen elämästä. Lue Juha Pikkaraisen kirja-arvio

Ainoassa Liechtenstein-tutkinnassa vesiperä

Verottaja lähetti keskusrikospoliisille vuonna 2010 tutkintapyynnön, koska se epäili länsisuomalaisesta kuolinpesästä puuttuneen useita miljoona euroja. KRP päätti tutkinnan kuulustelematta ketään, pelkän verottajalta saadun aineiston perusteella.

Pälkäneen isoviha-tapahtumassa paetaan vuoren uumeniin

Pälkäneen Sappeessa eläydytään torstaina isonvihan aikaisiin tunnelmiin. Kostianvirran taisteluiden 300-vuotisjuhlissa jätetään sotisovat sikseen ja keskitytään tavallisiin ihmisiin, jotka piiloutuivat venäläisiltä Sappeenvuoren suojiin.

TS: Valtio hamuaa nukkuvien tilien miljoonia

EU-komission esityksen mukaan pankkeihin unohtuneet varat tulisi ottaa yhteiskunnan käyttöön.

Lakimiehet pahimmista perintöriidoista: Pesällä humalassa ja saappaat puoliksi

Suomessa on joka vuosi noin 1 200 pesänjakoa, johon tarvitaan oikeuden määräämä pillinviheltäjä. Asianajajat kertovat pahimmista todistamistaan perintöriidoista.

Perintö on mieluisa yllätys olympiavoittaja Helena Takalolle

Hiihdon olympiakultaa vuonna 1976 voittanut Helena Takalo yllättyi iloisesti kuultuaan olympiavoittajille suunnatusta perinnöstä. Yksityishenkilö on testamentannut jokaiselle elossa olevalle suomalaiselle olympiavoittajalle huomattavan rahasumman. Perintö on arviolta 10 000 euroa urheilijaa kohti.

Seurakunnat vetävät kirkonkirjojaan pois arkistoista

Viitisenkymmentä seurakuntaa on vetänyt omien kirkonkirjojensa kopiot pois maakunta-arkistoista. Syynä on arkistolaitoksen päätös pitää 100 vuotta nuoremmat kirkonkirjat tutkijoiden ulottuvilla, kun taas seurakunnissa niitä ei tutkijoille anneta. Sukututkijat puolestaan uhkaavat seurakuntia kanteluilla.

Kainuun oma maistraatti häviää

Valtio keskittää maistraatteja vuodenvaihteessa. Kainuun maistraatti muuttuu Pohjois-Suomen maistraatin Kajaanin toimipisteeksi ja hallinto tapahtuu Oulusta käsin.

Arkisto tuntee Pesosen hevosen ja mummon potilastiedot

Arkistojen aarteet ovat nyt netissä kaikkien ulottuvilla. Mikkelin maakunta-arkiston työstä iso osa on siirtynyt verkkoon. Paikan päälle maakunta-arkistoon tullaan lähinnä suvun tietojen perässä.

Karkki ja Smurffi voivat nyt viettää nimipäivää

Eläinten nimipäiväkalenteri on uudistettu. Kissoilla, koirilla ja hevosilla on nyt entistä ajantasaisemmat nimipäivälistat. Uusi kalenteri vastaa nyt entistä paremmin lemmikkieläinten nimimuotia.

Kirkonkirjojen sulkeminen hankaloittaa jo sukututkimusta

Sukututkijat ovat pettyneet kirkkohallituksen suositukseen, joka sulkee sata vuotta nuoremmat kirkonkirjat tutkijoilta. Kieltoa perustellaan sillä, ettei arkaluontoisia tietoja leviä vielä elossa olevista ihmisistä. Sukututkijoiden mukaan tutkimustyö on jo alkanut vaikeutua.

Kaupunkien arkistoista voi löytyä aarteita

Vanhojen suomalaisten kaupunkien arkistot kätkevät uumeniinsa niin aarteita kuin muistojakin menneiltä ajoilta. Kuvat ja piirustukset kertovat omia tarinoitaan, joita jokainen voi käydä katsomasssa. Vanhin asiakirja on vuodelta 1670.

Kirkonkirjat muuttuvat sähköisiksi

Melkoinen kuhina käy Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän rekisteritoimistossa, kun kirkonkirjoja kuljetetaan digitoitaviksi. Kymmenien kilojen painoisia kirkonkirjoja ja suuria lomakelaatikoita siirretään Helsinkiin, jossa niiden tiedot muutetaan sähköiseen muotoon. Tulevaisuudessa ne löytyvät kaikki seurakunnat käsittävästä tietojärjestelmästä.

Kiista kuolleen sähköposteista

Ihmisten omaisuutta ja henkilökohtaisia muistoja säilötään yhä enemmän sähköisessä muodossa. Ongelmia syntyy, kun niiden haltija kuolee.

Nuori leski elää menetetyn rakkauden voimalla

Oululaiset Marja-Leena ja Ulla jäivät nuorina leskiksi, silloin kun yhteinen elämä oli vielä edessä ja lapset pieniä. Marja-Leena menetti miehensä pitkäaikaissairauden kautta kahdeksan vuotta sitten. Ullan mies menehtyi äkillisesti kaksi vuotta sitten. Elämä on jatkunut päivä kerrallaan.

Vaasa ja Kokkola kisaavat maistraatin pääpaikasta

Vaasa ja Kokkola kisaavat yhdistyvän maistraatin pääpaikasta. Molemmat kaupungit ovat antaneet maakunnallisille liitoilleen lausunnon, joissa mainitaan yhtenä keskeisenä vaatimuksena maistraatin pääpaikan saaminen kaupunkiin.

Aamun kirjassa 2.9. Hannu Salaman Sydän paikallaan

Ikuinen kapinallinen Hannu Salama jurnuttaa siunatusta suomalaisesta kännykiimasta, joka on hullaannuttanut nopeimman ja älykkäimmän kansakunnan. Hän ennustaa kapitalismin loppua ja ihmiskunnan tuhoa. Edes globaalitaivastelijoitten kestävä kehitys ei pelasta ihmisiä.

Kirkonkirjat nollia ja ykkösiä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsentietojärjestelmä yhtenäistetään ensi vuoden lopussa. Tähän mennessä jokainen seurakunta on erikseen ylläpitänyt omaa tietojärjestelmäänsä seurakuntansa jäsenistä. Sähköiseen muotoon siirtyvät kirkonkirjat ja palvelut helpottavat asioiden hoitamista.

Suvun menneisyys kiehtoo yhä useampaa suomalaista

Suomalainen sukututkimus viettää parhaillaan 350-vuotisjuhlavuottaan. Omien juurien etsiminen on nykyään niin suosittua, että sukututkimuskursseille on suorastaan ruuhkaa.

Hautaamalla ei elä

Hautaustoimistot tarjoavat hautauspalvelujen ohella usein muitakin palveluita. Rovaniemellä juuri aloittanut hautauspalvelu Kalla hyödyntää yrittäjien pitopalvelualan kokemusta ja järjestää hautajaisten lisäksi myös ilon juhlia.

Salasana rajan takaa

Kun joku lähiomaisista kuolee, on kaikille selvää, että pankkitilit pitää kuolettaa ja perunkirjoitus hoitaa. Muta eipä juuri tule mieleen, mitä tehdään vainajan sähköposteille? Päivi Leppäselle tuli tämä mieleen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle