Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Onko taikinajuurella tehty leipä parempaa kuin hiivalla nostatettu? – Tutkimustulokset terveysvaikutuksista vielä vähäisiä

Ennen juurileipä oli suosiossa, koska se paransi säilyvyyttä. Nyt taikinajuuri symboloi hitaita arvoja.

Ksylitoli, Benecol, Gefilus ja nyt ruisleipä, joka ei pieretä? Suomalaisten uusimmasta elintarvikeinnovaatiosta povataan vientihittiä

Leipomojätti Fazer on keksinyt keinon, kuinka vatsa-oireita aiheuttavia hiilihydraatteja saa pilkottua leipätaikinasta.

Riitta Rantanen leipoo ruisleipää taikinajuuresta, joka on vanhempi kuin itsenäinen Suomi

Varpulan tilan emännän kursseilla on käynyt viime vuosina jo yli 800 perinteisestä ruisleivästä kiinnostunutta.

Nosterieska on Keski-Suomen tuntematon perinneleipä

Sattuuko olemaan ylijääneenä litra kaljansakkaa? Pyöräytä siitä Keski-Suomen perinneleipä nosterieska.

Taikinajuuressa on vuosisatoja vanhaa mystiikkaa, jossa kuunkierrollakin on merkitystä

Taikinajuureen leipominen oli ennen ainoa tapa saada taikina kohoamaan, koska hiivaa ei vielä tunnettu. Samalla leivästä tuli aina saman makuista. Hiivojen ja bakteerien merkitys selvisi vasta paljon myöhemmin. Satoja vuosia vanhoja ja perinteikkäitä taikinajuuria varjellaan tiukasti, mutta samalla myös jaetaan eteenpäin.

Ruis vääntää monen vatsaa

Tuoteselosteita lukeva löytää vaaleastakin leivästä yhä useammin merkinnän ruisjauhoista. Terveellisyyden perikuva aiheuttaa monelle vatsanväänteitä. Syynä on taikinajuureen leivotun leivän kypsytysprosessi.

YLE Etelä-Savo koeajaa ruisleivän leipomisen

Ruisleivän leipominen on taitolaji, joka vaatii pehmeitä käsiä ja herkkää korvaa. Tekijälleen ruisleipä puhuu, kuvaa leipuri Teija Ylönen.