Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Simoniemestä ilmahavainnekuva, jossa näkyy veden päälle paalujen varaan rakennettuja mökkejä.

Simo myy Pappilan matkailualueen paikalliselle yritykselle – suunnitelmissa on 40 näköalamökkiä ja ympärivuotinen toiminta

Perämeren rannalla sijaitsevasta alueesta on tarkoitus rakentaa niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin matkailijoita kiinnostava kokonaisuus.

Aanaar-ravintolassa on pöydillä lasikattaukset valmiina.

Lappi ei pärjännyt äänestyksessä Suomen parhaista ravintoloista – Aanaar tippui, eikä 50 parhaan joukossa ole muita ravintoloita Lapista

Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät helsinkiläisen Palacen ”Suomen 50 Parasta Ravintolaa”-kilpailun voittajaksi neljännen kerran peräkkäin. Inarilainen Aanaar ylsi sijalle 35.

Iiris Mattila siivoaa hotellihuonetta.

Majoitusala kasvaa kohisten koronan jäljiltä – Rovaniemellä yövyttiin lähes puolet enemmän kuin viime vuonna tammi-helmikuussa

Majoitusalan myynti on noussut selvästi viime vuodesta. Tilastokeskuksen mukaan Lapin rekisteröidyissä majoitusliikkeissä yövyttiin 22 prosenttia enemmän tammi-helmikuussa kuin viime vuonna.

 Kaksi punaiseen ja violettiin pukeutunutta hiihtäjää seisoo tunturin päällä Lapissa ja ottaa valokuvia.

Lapin talvimatkailukeskuksissa rikotaan ennätyksiä – matkailijoita on kaikkiaan hyvin liikkeellä

Levillä on rikottu uutena vuotena myyntiennätys. Ylläksellä kansainvälisiä matkailijoita on ennätysmäärin. Pyhä-Luostolla, Saariselällä ja Sallassa on matkailijoita hyvin.

M/S Kökar parkissa Perämerellä.

Matkailujäänmurtaja Sampon tuuraaja M/S Kökar on aloittanut risteilyt Perämerellä

Turusta apuun saatu vara-alus M/S Kökar vie matkailijoita risteilylle ja jääkelluntaan, kunnes Sampo toimii jälleen.

Tonttulakkinen nainen kurkistaa ison lumisen kuusen takaa hymyillen.

Kurkista tonttu Kikatuksen kiireiseen työpäivään joulumatkailijoiden täyttämässä Lapissa

Rovaniemellä eletään vuoden vilkkainta matkailukautta. Tonttu Kikatus kollegoineen tapaa Napapiirillä joka päivä tuhansia turisteja.

Matkailijoita saapumassa Rovaniemelle lentoaseman ovesta.

Joulua edeltävä viikonloppu on Rovaniemellä talven kiireisintä aikaa – tonttuoppaat virittävät turistit tunnelmaan jo lentokentällä

Keskiviikkona matkailijoita saapui napapiirille esimerkiksi Pariisista, Lontoosta ja Manchesterista.

Santa Park Rovaniemellä.

Lapissa on meneillään ennätyksellisen vilkas matkailukausi – ”Joka päivä tehdään lauantaita”

Talvikausi alkoi jo lokakuussa, aiemmin kuin koskaan. Koronaa edeltävä kävijäennätys vuodelta 2019 näyttää menevän rikki tänä talvena.

Ruskan punertamia varpuja tunturissa.

Ruskamatkailijat ovat palanneet erityisesti Länsi-Lappiin – myös ravintolaelämä kiinnostaa jälleen

Lapland Hotelsin Lapin kohteissa ruskamatkailijoiden määrä on tänä vuonna tippunut korona-ajan huippulukemista, mutta matkailijat käyttävät nyt selvästi edellisiä vuosia enemmän rahaa ravintoloissa.

Läheltä

Tornioon kaavaillaan peräti 40-kerroksista monitoimitaloa matkailuvetonaulaksi

Visio pitää sisällään myös mahdollisuuden gondolihissiyhteyteen Haapa­ran­nan Cape East -alueelle.

Rekikoiria napapiirillä.

Toiveikkaina talvea odottavat Lapin safariyritykset uskovat, että turistin lompakko kestää niin matkan kuin kotimaan sähkölaskut

Lapin matkat eivät ole olleet koskaan halpoja eurooppalaisille. Ohjelmapalvelualalla uskotaan, että Lappiin haluavien suunnitelmia ei kallistunut sähkölasku romuta.

Ruskan keltaisena hehkuva tunturin rinne tyynen järvenselän takana, etualalla keltaisia lehtiä pajupensaassa.

Ruskamatkailuun odotetaan kasvua – nuoret matkailijat ovat löytäneet ruskan pyöräilyreitit, väriloistoa etsitään myös uudella sovelluksella

Lapin tunturikeskuksissa odotetaan vilkasta ruskasesonkia. Korona on muuttanut perinteisesti vanhempaa ikäluokkaa kiinnostavan ruska-ajan myös nuorille houkuttelevaksi.

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee.

Suomi on yksi japanilaisten päämatkailukohteista tulevaisuudessa – japanilaisia kiinnostavat revontulet ja suomalainen design

Japanin matkailualan liitto on nimennyt Suomen yhdeksi päämatkailukohteeksi. Lapissa ei odoteta vielä tänä talvena japanilaismatkailijoiden ryntäystä Finnairin vähentyneiden lentovuorojen ja pandemian vuoksi.

Ounaskoski Camping Rovaniemellä

Lappilaiset matkailuyritykset ovat pystyneet lyhentämään lainojaan – investoinnit ovat olleet vähissä

Finnveran rahoitus Lapissa on muuttunut. Matkailun sijaan valtion yhtiö on tänä vuonna rahoittanut teollisuutta. Kokonaisuudessa Finnveran Lappiin myöntämä rahoitus on hieman kasvanut.

matkailijoita Ylläksen huipulla

Venäläisten viisumien rajoittamisella ei ole isoa vaikutusta Lapin matkailuun

Lapissa katseet on nyt suunnattu Eurooppaan, Amerikkaan ja Intiaan.

Saunalautturi Erkki Närä kuljettaa saunalautta Erkin Arkkia Kemijoella elokuussa 2022

Lapin kesämatkailukausi on ollut kaksijakoinen: kotimainen matkailu laskenut ja ulkomainen lisääntynyt – saunalautalle paras koronavuosi

Ulkomaalaiset ovat löytäneet takaisin Lapin. Kotimainen matkailu on laski alkukesällä vain hieman, vaikka pahempaa pelättiin kalliin bensanhinnan vuoksi. Kesän kokokuva ei ole vielä selvillä.

Rovaniemen lentoaseman nimikyltti

KLM lentää Amsterdamista Rovaniemelle ensi talvena

Amsterdamista lennetään Lappiin joulukuun alusta lähtien joka lauantai maaliskuun loppuun asti. KLM kertoo haluavansa vastata Lapin talvimatkojen kasvavaan kysyntää.

Neljä nuorta miestä seisoo punaisen auton edessä ja katsoo kiikareilla kohti laajaa hakkuuaukeaa.

Metsän kuningas houkuttelee turistit safaribussiin keskelle ei-mitään – harva suomalainen ymmärtää, kuinka himottu bongauskohde hirvi on

Lappilainen safariyritys on tehnyt hirvien bongailusta kannattavaa bisnestä. Moni matkailija haluaa kohdata Euroopan suurimman maalla elävän nisäkkään, mutta retkiä järjestää vain harva.

Margetta Jompan-Tiainen

Jaskes mátkkoštangeassi biinnida uhcit turismafitnodagaid Sámis: okta smiehtada, mo birge dálvvi čađa, nubbi vuordá hohppos vánddardansesoŋŋa

Leammi Ahkun tupa fitnodatdoalli ii leat goassige oaidnán dákkár geasi, go fas Anára nuorta oasis Kirakkajávrris Porotila Sanilas reahkká huššá. Eanodagas johtolat lea maid jaskkodan.

Armin Schwarz

Lapin matkailun mahtimies Pertti Yliniemi käräjöi 6 vuotta rallitähti Armin Schwarzin kanssa – riita Inarin Pasasjärven aurauksesta

Jääratakursseja Inarin Pasasjärvellä järjestänyt saksalaisyritys oli tyytymätön ratojen kunnossapitoon ja siitä nousi pitkä ja kallis oikeusriita Lapissa. Rallitähti Armin Schwarz oli kurssien pääopettaja.

Kesämatkailu on alkanut Lapissa hyvin

Kaksi kesää ilman ulkomaalaisia turisteja selvinnyt Lapin matkailuväki on toiveikas – ulkomaalaiset ovat palanneet, eivätkä kotimaiset hylänneet

Majoitusten varaustilanne on tällä hetkellä monissa tunturikeskuksissa parempi kuin vuosi sitten. Lapin kesämatkailu on kasvanut, mutta vielä ei olla talven lukemissa.

poro Jaakkolan porotilalla

Nyt julkaistiin matkailuporoille oma hyvinvointikriteeristö

Hyvinvointikriteeristö kertoo, miten poroja tulee hoitaa ja käsitellä matkailuyrityksissä. Siihen sitoutuminen on yrityksille vapaaehtoista.

Kauppa

Saariselkä sai kaupan pääsiäissesonkiin – Antero Ylävaara pystytti Pikku-Kuukkelin vain kahdessa viikossa: “Eräänlainen Suomen ennätys”

Saariselkä menetti ainoan ruokakauppansa liikekeskus Kuukkelin tulipalossa 21. helmikuuta. Tilapäinen ruokakauppa Pikku-Kuukkeli saatiin auki vilkkaaseen pääsiäissesonkiin.

Ranskan radio haastattelemassa Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvaa hänen työhuoneellaan.

Keskiviikko 16.3.2022 (tv)

Itäraja. Nuorisobarometri. Lapin matkailu. Säätiedot.

Hiihtolomalaisia Ylläksellä 22.helmikuuta 2022

Lapin talvimatkailu nousi jo koronaa edeltäneelle tasolle – ainoastaan aasialaiset matkailijat ovat puuttuneet

Lapin matkailussa elettiin korona-aikana kituvuosia, mutta viime syksynä tapahtui selvä käänne. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on kivunnut takaisin koronaa edeltävälle tasolle – tosin ei vielä kaikkialla Lapissa.

Kaisu Nikula nojaa baaritiskiin

Lappi turismaealáhusas leamašan hohppos dálvesesoŋŋa: eurohpalaččat leat dál valjis, muhto ásialaččat váilot measta oalát

Vaikko koronaepidemiija leage juo ložžegoahtán ja olbmot besset fas mátkkoštit, de dilli máilmmis lea goit ain eahpesihkkar Ukraina soađi geažil.

Ivalolainen Ilkka Ollila kertoo varastoineensa polttoainetta, koska ennakoi hintojen nousevan entisestään

Venäjän hyökkäys lisäsi bensan hamstrausta lähinnä vain ensipäivinä – Ivalossa pidetään varmuusvarastoja erityisesti kelkkailun takia

Nesteen mukaan tällä hetkellä ei ole näkyvissä tilannetta, että polttoaineesta tulisi Suomessa pula. Kotiin polttoainetta saa varastoida vain hyvin rajallisen määrän.

Kauppias Antero Ylävaara entisen Kuukkeli-kaupan edustalla.

Tulipalo vei Saariselän keskeiset palvelut hiihtolomakauden alussa – alue luovi ennätyssesonkiin poikkeusjärjestelyjen avulla

Tuli vei alueen ainoan isomman ruokakaupan, eikä korvaajaa ole saatu nopeasti pystyyn. Muun muassa ruoan nettikauppa ja etämyynti ovat kasvattaneet suosiota.

Ylläs Huminan siivouspäällikkö Reet Johansson

Siivoojista on huutava pula Lapissa – perheyrityksen mukaan alan osaajia katosi koronaan ja vuokrayritysten listoille

Työvoimapula koettelee tällä hetkellä pieniä matkailualan perheyrityksiä. Kolarilaisessa perheyrityksessä ollaan tuskastuneita suurten henkilöstövuokrausyritysten massarektytointeihin.

Liisa Ansala

Venäjän sotatoimien suorat vaikutukset lappilaisiin yrityksiin ovat olleet maltillisia – esimerkiksi energian hinnan nousu vaikuttaa enemmän

Lapin matkailu on koronapandemian jälkeen käynnistynyt hyvin, vaikka joitain matkoja on peruttu. Matkailuyrittäjiä kuitenkin painaa huoli tulevaisuudesta.

Hiihtolomalaisia Ylläksellä helmikuussa 2022

Lapin yhteisen markkinoijan House of Laplandin tilanne on kestämätön – tämä vuosi on selvittävä puolella budjetilla

Valonpilkahduksena matkailuveturikunta Kittilä on yhä tyytyväinen markkinointiyhtiöön ja aikoo rahoittaa osaa sen hankkeista. Matkailumarkkinoinnissa sekin panostaa omaan Visit Levi -yhtiöönsä.

Joulupukin pajakylän aukio, jossa on ihmisiä ja jouluvaloja.

Vain muutama ulkomaalainen ryhmä perunut tulonsa Lappiin Ukrainan sodan takia

Ukrainan sota ei näy Lapissa vielä lomamatkojen perumisina. Ainoastaan muutama ulkomaalainen ryhmä on peruuttanut lomavarauksensa.

Liisa Ansala

Lapin kauppakamari selvittää, kuinka Ukrainan sotatilanne vaikuttaa lappilaisten yritysten toimintaan – "Katastrofi joidenkin yksittäisten yritysten kohdalta"

Lapin kauppakamari kehottaa jäsenyrityksiään pohtimaan, millä tavoin yritys on riippuvainen Venäjästä ja Ukrainasta. 

Latukahvila Velhon Kota Ylläksellä

Latukahvilat elävät uutta nousua luontoinnostuksen myötä – Ylläksellä niistä on tulossa pyöräilytrendin siivittämänä ympärivuotinen verkosto

Koronarajoitusten jälkeen latukahviloiden näkymät ovat valoisat. Kahviloiden yhteistyö ja niiden muodostama verkosto antaa pontta kehittää alueen ulkoilureittejä.

Siula-rakennus kuvattuna sisältä päin.

Tulipalossa tuhoutuneen Kuukkelin jatkoon ratkaisu – tässä uutiskooste Saariselkää järkyttäneen tulipalon jälkeisistä tapahtumista

Sähköpääkeskuksesta lähtenyt tulipalo tuhosi Saariselän keskeisen liikekeskuksen 21. helmikuuta. Tulipalo kesken hiihtolomasesongin järkytti kuntalaisia ja matkailijoita.

Ylläksen hississä jonotetaan rinteeseen.

Haluatko halvemman Lapin-reissun? Listasimme 10 vinkkiä

Viikko tunturissa voi maksaa jopa 2 000 euroa. Helsinkiläinen Pia Alapeteri koosti ohjeet, kuinka "tyhjätaskukin" voi matkustaa pohjoiseen.

Ryhmä matkailijoita kävelee lumen keskellä pukukopilta kohti avantouintipaikkaa.

Whatsapp-rinki toteuttaa toiveita Rovaniemellä – moni matkailija haluaisi hyiseen avantoon, mutta avointa uimapaikkaa ei ole

Rovaniemen kaupungin ydinkeskustan avantouintipaikalla törmää usein matkailijoihin, jotka haluaisivat uimaan. Moni toive jäisi toteutumatta ilman paikallisia vapaaehtoisia.

Huskyt kiinni valjakossa, valmiina vetoon.

Tilanne karkasi hallinnasta sekunneissa ja matkailija kuoli valjakko-onnettomuudessa – Tukes: "Syyllistä ei ole"

Onnettomuus oli monen sattuman summa, arvioi Tukesin ylitarkastaja Jaakko Leinonen. Hänen mukaansa tapahtuma on tragedia kaikille osapuolille.

Naistarjoilija baaritiskin luona

Rajoituksia höllätään hiihtolomasesongin alla – Lapin ravintoloissa riittää taas töitä, Anna Viinikka tarttui mahdollisuuteen ja jätti Espoon

Lapin ravintoloissa työvoiman tarve on ollut yhtä sahausta. Ensin osaajia etsittiin kovalla vaivalla, sitten tulivat rajoitukset ja sesongille palkattuja työntekijöitä jäi ilman töitä. Ilmassa on taas toiveikkuutta, kun rajoitukset hellittävät tänään.

Hetan lentokenttä Enontekiö

Enontekiön lentokenttä kehittää toimintaansa ympärivuotiseksi

Pieni lentoasema siirtyi Finavialta kunnan omistukseen viime kesänä, ja kentälle on laskeutunut keskitalven sesongin aikana runsaasti brittichartereita. Jatkossa lentoaseman toimintaa halutaan laajentaa ainakin kevättalven sesonkiin.

Lapin yliopistossa tohtoriksi väittelevä Hanna Peltomaa seisoo japanilaisaiheisten taulujen edessä.

Matkailukeskukset ovat tärkeitä vapautumispaikkoja seksuaalivähemmistöille – tutkija selvitti ei-heteroseksuaalien elämää Lapin pikkukylissä

Lapin maaseudulla asuu paljon homoja, lesboja ja biseksuaaleja. Hanna Peltomaan väitöstutkimuksessa selvisi, että moni kokee yhä kiusaamista ja pelkää eniten omien vanhempiensa reaktiota.

Lapland Hotel Luostotunturi

Lapland Hotelsin yt-neuvottelut päättymässä, Lappiin ei ole tulossa lomautuksia

Lomautukset ovat edelleen mahdollisia muualla Suomessa olevilla Lapland Hotelsin toimipaikoilla.

Haalaripukuisia matkailijoita Rovaniemen Lordinaukion koronatestauspisteen ulkopuolella.

Rovaniemellä nähtiin erikoinen evakuointiharjoitus, kun yli 150 matkailijaa eristettiin – yhdelle piti hankkia vaatteet, toiselle tietokone

Ulkomaalaisten matkailijoiden eristys- ja karanteenijärjestelyistä paisui Rovaniemellä iso operaatio eikä ongelmilta ole vältytty. Kaupungissa luotetaan, että valtio maksaa kertyneet kustannukset.

Rovaniemen lentokenttä, ulkomaisia lentokoneita platalla.

Finavia: Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemilla erinomainen joulusesonki

Käynnissä olevasta koronapandemiasta huolimatta tilauslentoja laskeutui tänä jouluna Lapin lentokentille jopa enemmän kuin ennen pandemiaa.

salaattia tarjolla ravintolan noutopöydässä.

Hallitukselle avoin kirje Lapin matkailuyrittäjiltä: Ravintolasulku johtaisi kansainvälisen matkailun loppumiseen

LME:n mukaan matkailuyritysten toimintojen alasajo vaarantaa kymmeniä tuhansia työpaikkoja koko maassa, kun henkilöstöä jouduttaisiin lomauttamaan ja irtisanomaan.

Neljä lumesta veistettyä avaruusoliota

Suomen suurin lumirakennus nousi Kittilään – maailmankuulu kohde täyttyi ufoista ja astronauteista, mutta riittääkö myös turisteja?

Lumi- ja jäärakentaminen hiipui viime talvena koronaan, mutta nyt rakennetaan taas vilkkaammin. Euroopan yksi suurimmista lumirakennelmista on Kittilässä. Lainion lumikylällä on kokoa 2500 neliötä.

Olutravintola Kukko

Jaakko Puolakka sulkee ravintoloidensa ovet ja lomauttaa työntekijät – Lapin ravintoloissa pelätään, että työvoimapula pahenee entisestään

Rajoitukset tiukentuvat leviämisalueilla ja tuovat lisää haastetta ravintola-alalle, jota pandemia on ehtinyt runnella jo useaan otteeseen. Työntekijöille toivotaan lisää ansioturvaa äkillisissä muutostilanteissa.

Brittiperhe matkalaukkujen kanssa.

Lapin jouluturisteja on käännytetty takaisin puutteellisten koronatodistusten vuoksi – Miles Gabriel ymmärtää tiukat säännöt: “Käy järkeen”

Rovaniemen lentokentällä tuhannet matkustajat ovat saapuneet ulkomailta talvilomalle Suomeen. Tiukentuneet rajoitukset eivät ole aiheuttaneet peruutustulvaa, mutta ensi viikon näkymät ovat sumeat.

Lapsia pulkkamäessä 19.12.2021 Joulupukin pajakylässä Rovaniemellä.

Lapin matkailuväellä suuri huoli – näkeekö turisti nälkää, kun ravintolarajoitukset iskevät

Lappiin virtaa jouluturisteja melkein vanhaan malliin. Matkailuyrittäjät ihmettelevät, miten heidät ruokitaan, kun ravintolat pitää panna kiinni.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle