Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kesämatkailu on alkanut Lapissa hyvin

Kaksi kesää ilman ulkomaalaisia turisteja selvinnyt Lapin matkailuväki on toiveikas – ulkomaalaiset ovat palanneet, eivätkä kotimaiset hylänneet

Majoitusten varaustilanne on tällä hetkellä monissa tunturikeskuksissa parempi kuin vuosi sitten. Lapin kesämatkailu on kasvanut, mutta vielä ei olla talven lukemissa.

poro Jaakkolan porotilalla

Nyt julkaistiin matkailuporoille oma hyvinvointikriteeristö

Hyvinvointikriteeristö kertoo, miten poroja tulee hoitaa ja käsitellä matkailuyrityksissä. Siihen sitoutuminen on yrityksille vapaaehtoista.

Kauppa

Saariselkä sai kaupan pääsiäissesonkiin – Antero Ylävaara pystytti Pikku-Kuukkelin vain kahdessa viikossa: “Eräänlainen Suomen ennätys”

Saariselkä menetti ainoan ruokakauppansa liikekeskus Kuukkelin tulipalossa 21. helmikuuta. Tilapäinen ruokakauppa Pikku-Kuukkeli saatiin auki vilkkaaseen pääsiäissesonkiin.

Ranskan radio haastattelemassa Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvaa hänen työhuoneellaan.

Keskiviikko 16.3.2022 (tv)

Itäraja. Nuorisobarometri. Lapin matkailu. Säätiedot.

Hiihtolomalaisia Ylläksellä 22.helmikuuta 2022

Lapin talvimatkailu nousi jo koronaa edeltäneelle tasolle – ainoastaan aasialaiset matkailijat ovat puuttuneet

Lapin matkailussa elettiin korona-aikana kituvuosia, mutta viime syksynä tapahtui selvä käänne. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on kivunnut takaisin koronaa edeltävälle tasolle – tosin ei vielä kaikkialla Lapissa.

Kaisu Nikula nojaa baaritiskiin

Lappi turismaealáhusas leamašan hohppos dálvesesoŋŋa: eurohpalaččat leat dál valjis, muhto ásialaččat váilot measta oalát

Vaikko koronaepidemiija leage juo ložžegoahtán ja olbmot besset fas mátkkoštit, de dilli máilmmis lea goit ain eahpesihkkar Ukraina soađi geažil.

Ivalolainen Ilkka Ollila kertoo varastoineensa polttoainetta, koska ennakoi hintojen nousevan entisestään

Venäjän hyökkäys lisäsi bensan hamstrausta lähinnä vain ensipäivinä – Ivalossa pidetään varmuusvarastoja erityisesti kelkkailun takia

Nesteen mukaan tällä hetkellä ei ole näkyvissä tilannetta, että polttoaineesta tulisi Suomessa pula. Kotiin polttoainetta saa varastoida vain hyvin rajallisen määrän.

Kauppias Antero Ylävaara entisen Kuukkeli-kaupan edustalla.

Tulipalo vei Saariselän keskeiset palvelut hiihtolomakauden alussa – alue luovi ennätyssesonkiin poikkeusjärjestelyjen avulla

Tuli vei alueen ainoan isomman ruokakaupan, eikä korvaajaa ole saatu nopeasti pystyyn. Muun muassa ruoan nettikauppa ja etämyynti ovat kasvattaneet suosiota.

Ylläs Huminan siivouspäällikkö Reet Johansson

Siivoojista on huutava pula Lapissa – perheyrityksen mukaan alan osaajia katosi koronaan ja vuokrayritysten listoille

Työvoimapula koettelee tällä hetkellä pieniä matkailualan perheyrityksiä. Kolarilaisessa perheyrityksessä ollaan tuskastuneita suurten henkilöstövuokrausyritysten massarektytointeihin.

Liisa Ansala

Venäjän sotatoimien suorat vaikutukset lappilaisiin yrityksiin ovat olleet maltillisia – esimerkiksi energian hinnan nousu vaikuttaa enemmän

Lapin matkailu on koronapandemian jälkeen käynnistynyt hyvin, vaikka joitain matkoja on peruttu. Matkailuyrittäjiä kuitenkin painaa huoli tulevaisuudesta.

Hiihtolomalaisia Ylläksellä helmikuussa 2022

Lapin yhteisen markkinoijan House of Laplandin tilanne on kestämätön – tämä vuosi on selvittävä puolella budjetilla

Valonpilkahduksena matkailuveturikunta Kittilä on yhä tyytyväinen markkinointiyhtiöön ja aikoo rahoittaa osaa sen hankkeista. Matkailumarkkinoinnissa sekin panostaa omaan Visit Levi -yhtiöönsä.

Joulupukin pajakylän aukio, jossa on ihmisiä ja jouluvaloja.

Vain muutama ulkomaalainen ryhmä perunut tulonsa Lappiin Ukrainan sodan takia

Ukrainan sota ei näy Lapissa vielä lomamatkojen perumisina. Ainoastaan muutama ulkomaalainen ryhmä on peruuttanut lomavarauksensa.

Liisa Ansala

Lapin kauppakamari selvittää, kuinka Ukrainan sotatilanne vaikuttaa lappilaisten yritysten toimintaan – "Katastrofi joidenkin yksittäisten yritysten kohdalta"

Lapin kauppakamari kehottaa jäsenyrityksiään pohtimaan, millä tavoin yritys on riippuvainen Venäjästä ja Ukrainasta. 

Latukahvila Velhon Kota Ylläksellä

Latukahvilat elävät uutta nousua luontoinnostuksen myötä – Ylläksellä niistä on tulossa pyöräilytrendin siivittämänä ympärivuotinen verkosto

Koronarajoitusten jälkeen latukahviloiden näkymät ovat valoisat. Kahviloiden yhteistyö ja niiden muodostama verkosto antaa pontta kehittää alueen ulkoilureittejä.

Siula-rakennus kuvattuna sisältä päin.

Tulipalossa tuhoutuneen Kuukkelin jatkoon ratkaisu – tässä uutiskooste Saariselkää järkyttäneen tulipalon jälkeisistä tapahtumista

Sähköpääkeskuksesta lähtenyt tulipalo tuhosi Saariselän keskeisen liikekeskuksen 21. helmikuuta. Tulipalo kesken hiihtolomasesongin järkytti kuntalaisia ja matkailijoita.

Ylläksen hississä jonotetaan rinteeseen.

Haluatko halvemman Lapin-reissun? Listasimme 10 vinkkiä

Viikko tunturissa voi maksaa jopa 2 000 euroa. Helsinkiläinen Pia Alapeteri koosti ohjeet, kuinka "tyhjätaskukin" voi matkustaa pohjoiseen.

Ryhmä matkailijoita kävelee lumen keskellä pukukopilta kohti avantouintipaikkaa.

Whatsapp-rinki toteuttaa toiveita Rovaniemellä – moni matkailija haluaisi hyiseen avantoon, mutta avointa uimapaikkaa ei ole

Rovaniemen kaupungin ydinkeskustan avantouintipaikalla törmää usein matkailijoihin, jotka haluaisivat uimaan. Moni toive jäisi toteutumatta ilman paikallisia vapaaehtoisia.

Huskyt kiinni valjakossa, valmiina vetoon.

Tilanne karkasi hallinnasta sekunneissa ja matkailija kuoli valjakko-onnettomuudessa – Tukes: "Syyllistä ei ole"

Onnettomuus oli monen sattuman summa, arvioi Tukesin ylitarkastaja Jaakko Leinonen. Hänen mukaansa tapahtuma on tragedia kaikille osapuolille.

Naistarjoilija baaritiskin luona

Rajoituksia höllätään hiihtolomasesongin alla – Lapin ravintoloissa riittää taas töitä, Anna Viinikka tarttui mahdollisuuteen ja jätti Espoon

Lapin ravintoloissa työvoiman tarve on ollut yhtä sahausta. Ensin osaajia etsittiin kovalla vaivalla, sitten tulivat rajoitukset ja sesongille palkattuja työntekijöitä jäi ilman töitä. Ilmassa on taas toiveikkuutta, kun rajoitukset hellittävät tänään.

Hetan lentokenttä Enontekiö

Enontekiön lentokenttä kehittää toimintaansa ympärivuotiseksi

Pieni lentoasema siirtyi Finavialta kunnan omistukseen viime kesänä, ja kentälle on laskeutunut keskitalven sesongin aikana runsaasti brittichartereita. Jatkossa lentoaseman toimintaa halutaan laajentaa ainakin kevättalven sesonkiin.

Lapin yliopistossa tohtoriksi väittelevä Hanna Peltomaa seisoo japanilaisaiheisten taulujen edessä.

Matkailukeskukset ovat tärkeitä vapautumispaikkoja seksuaalivähemmistöille – tutkija selvitti ei-heteroseksuaalien elämää Lapin pikkukylissä

Lapin maaseudulla asuu paljon homoja, lesboja ja biseksuaaleja. Hanna Peltomaan väitöstutkimuksessa selvisi, että moni kokee yhä kiusaamista ja pelkää eniten omien vanhempiensa reaktiota.

Lapland Hotel Luostotunturi

Lapland Hotelsin yt-neuvottelut päättymässä, Lappiin ei ole tulossa lomautuksia

Lomautukset ovat edelleen mahdollisia muualla Suomessa olevilla Lapland Hotelsin toimipaikoilla.

Haalaripukuisia matkailijoita Rovaniemen Lordinaukion koronatestauspisteen ulkopuolella.

Rovaniemellä nähtiin erikoinen evakuointiharjoitus, kun yli 150 matkailijaa eristettiin – yhdelle piti hankkia vaatteet, toiselle tietokone

Ulkomaalaisten matkailijoiden eristys- ja karanteenijärjestelyistä paisui Rovaniemellä iso operaatio eikä ongelmilta ole vältytty. Kaupungissa luotetaan, että valtio maksaa kertyneet kustannukset.

Rovaniemen lentokenttä, ulkomaisia lentokoneita platalla.

Finavia: Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemilla erinomainen joulusesonki

Käynnissä olevasta koronapandemiasta huolimatta tilauslentoja laskeutui tänä jouluna Lapin lentokentille jopa enemmän kuin ennen pandemiaa.

salaattia tarjolla ravintolan noutopöydässä.

Hallitukselle avoin kirje Lapin matkailuyrittäjiltä: Ravintolasulku johtaisi kansainvälisen matkailun loppumiseen

LME:n mukaan matkailuyritysten toimintojen alasajo vaarantaa kymmeniä tuhansia työpaikkoja koko maassa, kun henkilöstöä jouduttaisiin lomauttamaan ja irtisanomaan.

Neljä lumesta veistettyä avaruusoliota

Suomen suurin lumirakennus nousi Kittilään – maailmankuulu kohde täyttyi ufoista ja astronauteista, mutta riittääkö myös turisteja?

Lumi- ja jäärakentaminen hiipui viime talvena koronaan, mutta nyt rakennetaan taas vilkkaammin. Euroopan yksi suurimmista lumirakennelmista on Kittilässä. Lainion lumikylällä on kokoa 2500 neliötä.

Olutravintola Kukko

Jaakko Puolakka sulkee ravintoloidensa ovet ja lomauttaa työntekijät – Lapin ravintoloissa pelätään, että työvoimapula pahenee entisestään

Rajoitukset tiukentuvat leviämisalueilla ja tuovat lisää haastetta ravintola-alalle, jota pandemia on ehtinyt runnella jo useaan otteeseen. Työntekijöille toivotaan lisää ansioturvaa äkillisissä muutostilanteissa.

Brittiperhe matkalaukkujen kanssa.

Lapin jouluturisteja on käännytetty takaisin puutteellisten koronatodistusten vuoksi – Miles Gabriel ymmärtää tiukat säännöt: “Käy järkeen”

Rovaniemen lentokentällä tuhannet matkustajat ovat saapuneet ulkomailta talvilomalle Suomeen. Tiukentuneet rajoitukset eivät ole aiheuttaneet peruutustulvaa, mutta ensi viikon näkymät ovat sumeat.

Lapsia pulkkamäessä 19.12.2021 Joulupukin pajakylässä Rovaniemellä.

Lapin matkailuväellä suuri huoli – näkeekö turisti nälkää, kun ravintolarajoitukset iskevät

Lappiin virtaa jouluturisteja melkein vanhaan malliin. Matkailuyrittäjät ihmettelevät, miten heidät ruokitaan, kun ravintolat pitää panna kiinni.

Henkilö seisoo paikallaan ja katsoo puhelintaan, taustalla on useita ihmisiä kävelemässä.

Koronapassin hyllyttäminen osuisi Lapissa keskelle kiivainta joulusesonkia – Hullu Poron varatoimitusjohtaja: "Se ei saa olla vaihtoehto"

Lapin kentille saapuu joulun aikaan noin 150 koneellista matkailijoita, joiden palvelua muutos vaikeuttaisi merkittävästi. "En kerta kaikkiaan voi ymmärtää, miksi hyvästä käytännöstä nyt luovuttaisiin", sanoo Hullu Poro Oy:n Annukka Paksuniemi.

Jouluturisteja tulossa koneesta Rovaniemen lentokentällä

Matkailualan toive: ei uusia rajoituksia ennen joulua – ensi viikolla Lappiin on tulossa tuhansia brittituristeja

Matkailun alkava joulusesonki ei kestä tiukkoja rajoituksia, sanoo matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Joulukuinen orastava iltarusko Posiolla

Kansainvälisen matkailun paluuta Lappiin varjostaa pandemia-ajan pahin tautitilanne – matkailualalla kasvaa huoli hätäjarrutuksesta

Lapissa todettiin viime viikolla 46 tartuntaa ulkomaalaisilla matkailijoilla. Heidän tartuntojensa osuus on kasvussa, mutta se on yhä vain pieni osa Lapin sairaanhoitopiirin tartuntatapauksista. Matkailijoiden testaus jakaa mielipiteitä.

Walesilainen Jenny on saapunut Lappiin lomalle lapsiensa kanssa. Matkustaminen hieman huoletti, mutta matkaa ei voitu perua, koska se oli jo lasten tiedossa ja kauan odottama.

Nyt pelätään iskua Lapin joulusesongille – matkoja kiivaasti varanneet britit säikähtivät omikronia ja kiristyvien rajoitusten mahdollisuutta

Uusi omikron-variantti ja koronatartuntojen kasvu uhkaa latistaa Lapin joulumatkailun. Esimerkiksi osa Britanniasta saapuvista haluaa aikaistaa joulumatkansa ajankohtaa.

Ilmakuva Kemin Matkailu Oy:n lumilinnan alueesta ja niiden majoitusmökeistä.

Kemissä uskotaan matkailun uuteen nousuun, vaikka epäilijöitäkin riittää – kaupunkivetoisen yhtiön rinnalle halutaan myös yksityisiä toimijoita

Jäänmurtajastaan ja lumilinnastaan tunnettu Kemin Matkailu Oy on toiminut kaupunkivetoisesti yli 30 vuotta. Kun yhtiö pääsi vihdoin tekemään miljoonien liikevaihtoa ja investoimaan isosti, tuli korona ja ajoi yhtiön kassakriisiin. Teollisuuskaupungissa matkailu hakee vielä hyväksyntää, eikä sen tukeminen kaupungin varoista ole kaikkien mieleen edes maailmanlaajuisen pandemian takia.

Rovaneimen Koskikadulla on useita isoja ja pienmpiä aitoja joulukuusia

Yrittäjät pystyttivät joulukaupunki Rovaniemen keskustaan yli 200 kuusta – Lapin joulusesongista on tulossa vilkas

Lapissa on käynnistymässä vilkas joulusesonki, paikoin liki yhtä vilkas kuin ennen koronapandemiaa. Pelkästään Enontekiölle on tulossa lähes sata tilauslentoa ja liki 17 000 brittimatkailijaa.

Luminen maisema, virtuaalikuva

Mäntymetsässä voi tepastella myös kotisohvalla loikoillen – House of Lapland kehitti verkkoon virtuaalisen Lappi-kokemuksen

Nettiselaimessa toimiva virtuaalimaailma vie katsojan Lapin eri vuodenaikoihin. Virtuaalitodellisuus kiinnostaa tutkimusten mukaan etenkin 2000-luvulla syntynyttä Z-sukupolvea, joka on tottunut käyttämään älylaitteita.

Mies laskee lumilaudalla Levillä säilölumesta tehdyssä rinteessä.

Syyslomalainen haluaa keskittyä luontoiluun kotimaassa tai lähiseudulla – Lapissa on turvallista, vaikka käsidesit, maskit ja turvavälit ovatkin tarpeen

Lapissa epidemiatilanne on tällä hetkellä suhteellisen hyvä eikä missään päin Lappia ole voimassa kokoontumis- tai ravitsemisliikkeiden rajoituksia. Monelle lomanviettäjälle koronaturvallisuudesta on ehtinyt tulla jo rutiinia.

Utsjoki Resort

Utsjoen ennätyksellinen matkailukesä vaihtui huoleen tulevasta: miten selvitä ilman matkailun koronabuustia ja lohenkalastusta?

Utsjoella yritetään nyt tehdä pyöräilystä lohikalastusmatkailun paikkaaja, kun kunnassa on käynnistetty äkillisen rakennemuutoksen toimenpiteiden suunnittelu. Kunnassa pohditaan, oliko lohi jopa yliarvostettu matkailutuote.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen

Hallituksen esitys matkustusrajoitusten jatkamisesta saa tyrmäyksen Lapin matkailutoimijoilta: Rajoitukset pitäisi poistaa kokonaan

Matkailualaa närästää kahden koronatestin vaatimus. Lapin matkailuelinkeinon liitto poistaisi maahantulorajoitukset jo kokonaan. Tällä hetkellä Suomeen pääsevät vapaasti kahdesti rokotetut sekä alle 16-vuotiaat.

Tunturikeskus Levin kylä tunturista katsottuna

Tunturijoulusta haaveilevan on syytä pitää kiirettä: Levillä uusivuosi on lähes loppuunmyyty ja muissakin kohteissa talvesta on tulossa vilkas

Kesällä nähty kotimaisten matkailijoiden ryntäys Lapin tunturikohteisiin saa jatkoa talvella. Esimerkiksi Leviltä kerrotaan, että jouluviikon kohteista on myyty jo noin kaksi kolmasosaa, uuden vuoden majoituksista lähes kaikki.

Mies seisoo maalatun porokoristeen vierellä.

Ulkomaalaiset työntekijät saattavat pelastaa Lapin matkailun ahdingolta – ensi talvena joka neljäs osaaja voi tulla rajojen takaa

Lapin matkailusesongista odotetaan hyvää, ja alalla pelätään työvoimapulaa. Se ei välttämättä toteudu pelätyn suuruisena, sillä työhakemusten määrä on kääntynyt nousuun. Moni palaa alalle ja ulkomaalaiset tekijät täydentävät tarvetta.

Reissukissa Pessi ja Aapa-koira Syötteen huipulla Pudasjärvellä.

Reissukissa-Pessi on kiertänyt kaikki 40 kansallispuistoa – Metsähallituksen kävijälaskurit tikkasivat kesällä kaikkien aikojen ennätykseen

Reissukissa-Pessi ja Koirajengi ovat puistobongareiden aatelia, sillä ryhmä on vieraillut kaikissa Suomen kansallispuistoissa. Kansallispuistoissa kävi vuoden alusta heinäkuun loppuun noin 2,5 miljoonaa ihmistä, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Mies pitää kädessä isokokoista lohta, jolla on iso kyttyrä.

Voiko tätä kalaa syödä silmät auki? Kyttyrälohi näyttää hurjalta, mutta se voi olla myös raaka-aine huippuravintolaan tai lohimatkailun pelastus

Tenossa huimasti yleistyvä vieraslaji kyttyrälohi tarjoaa myös mahdollisuuksia matkailulle, ravintoloille ja paikallisille. Tutkijan mukaan kuolevat kyttyrälohet voivat jopa piristää atlantinlohta, kun ravinteet karussa joessa lisääntyvät.

Keskiyön aurinko laskee Ounasjoen taakse, etualalla Arktikum-talon lasikattoa.

 Kotimaan matkailu avitti Lapin heinäkuuta

Kotimaisia yöpyjiä 30 prosenttia enemmän, ulkomaalaisia 20 prosenttia vähemmän. Lapin matkailutilasto kertoo lohdullista faktaa heinäkuun yöpymisistä verrattuna edellisvuoteen.

Joulupukki lukee kirjettä toimistossaan Napapiirin pajakylässä.

Nyt se on näköpiirissä: Lapin matkailun uusi nousu – matkailupomo: “Tässä on entisaikojen tuntua, kysyntää on hämmentävän paljon”

Lapin matkailun elpyminen on alkanut. Joulupukin juttusilla Rovaniemen napapiirillä piipahtaa jo viitisensataa eurooppalaista päivässä, ja suurta käännettä odotetaan talvikauden alkuun.

Frankrikes flyg landar på flygplatsen i Paris

Ensimmäinen avaus koronatauon jälkeen: Air France lentää Pariisista ja Eurowings Düsseldorfista Rovaniemelle joulukuussa

Pariisi–Rovaniemi lentoja on tarjolla noin kahdesti viikossa joulukuun 4. päivä alkaen. Düsseldorfista lennetään Rovaniemelle kerran viikossa. Lennot jatkuvat maaliskuuhun 2022 asti.

Johannes Perkkiö pyöränsa kanssa Kemijoen rannassa Rovaniemellä

Retkipyöräilijän paratiisi voisi löytyä Lapista, mutta pelkät maisemat eivät riitä – reittien varrelle tarvitaan myös palveluita

Pohjoisesta etsitään omaa Saariston rengastietä eli reittiä, jonka varrella olisi myös palveluita. Kysyntää on niin lounaskahviloille kuin sähköpyörien latauspisteille.

Koiravaljakkoyrittäjä odottaa eurooppalaisia talvituristeja, koska Aasiasta tuskin tulee ketään

Lapin talvimatkailua myydään jo täyttä häkää Eurooppaan, mutta mistä löytyvät työntekijät? Pandemia vei osaajia muille aloille

Tieto matkailumallista helpottaa Lapin talvimatkojen myyntiä, tosin tiukan koronakurin alla eläviä aasialaisturisteja tuskin tänä talvena nähdään. Haastetta sesonkiin valmistautumiseen tuo se, että moni matkailualan osaaja on jo ehtinyt vaihtaa alaa.

Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell

Eduskunta on hyväksymässä maahantulomallin perjantaina – Lapin matkailuala on tyytyväinen maahantulon helpotuksiin

Eduskunnan uskotaan perjantaina hyväksyvän lopullisesti tartuntatautilain muutokset, joilla ulkomailta tuloa Suomeen helpotetaan. Perusteena kevennyksille on usko kasvavan rokotuskattavuuden antamaan suojaan väestölle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle