Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sari Tanus, Kristillisdemokraatit.

Miespuolinen avustaja kertoi translain jälkeen menevänsä naisten saunaan – kansanedustajan mukaan kyse ei ollut halventavasta vitsistä

Kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan avustajan päivitys ei ollut kenenkään halventamista.

Kasper Kivistö.

Aktivisti Kasper Kivistölle tuli itku, kun translaki meni läpi: ”Aika hurja fiilis, kuin olisi olympiakultaa saanut”

Alaikäiset jäivät translain ulkopuolelle, joten transaktiivit aikovat jatkaa työtä translasten ja -nuorten aseman parantamiseksi.

Pääministeri Sanna Marin haastateltavana eduskunnassa.

Analyysi: Sanna Marin pyytää keskustaa pelisääntökeskusteluun ensi viikolla, mutta siitä näyttää tulevan pelkkä muodollisuus

Hallituskausi on jo nyt niin pitkällä, että puolueille ei ole enää jaossa erävoittoja, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Translippu ja toimittaja Lyyra Virtanen

Totta vai tarua? Toimittaja Lyyra Virtanen perkaa translakiin liittyvät väitteet

Katso videolta, mitkä translain uudistukseen liittyvät väitteet pitävät paikkansa ja mitkä eivät.

Pääministeri Sanna Marin haastateltavana eduskunnassa.

Marin ihmettelee keskustan irtiottoa translain käsittelyssä: Ei hallituksen sääntöjen mukaista

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että hän keskustelee Marinin kanssa, jos tämä sitä toivoo. Keskustan edustajat äänestivät valiokunnassa hallituksen translakiesitystä vastaan. Heille ei tule asiasta seuraamuksia.

Mia Laiho ja Pia Kauma.

Translain uudistusta ei saatu valiokunnassa maaliin – kokoomus huolissaan väärinkäytöksistä ja vaatii muutoksia

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanutkaan valmiiksi mietintöä translain uudistamisesta. Kokoomus on vaatinut korjauksia, jotka estäisivät esimerkiksi armeijan välttelyn lain avulla.

Mielenosoituskulkue.

Translaki etenee eduskunnassa – katso videolta kiistellyn lain pitkä tie sote-valiokunnan pöytään

Translaissa on pitkälti kysymys siitä, millä ehdoin ihminen saa korjattua väestötietojärjestelmään merkinnän omasta sukupuolestaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on määrä käsitellä lakiehdotusta keskiviikkona.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Miksi kansanedustajat vastustavat argumentteja joita kukaan ei ole esittänyt?

Translain yhteydessä eduskunnassa käyty keskustelu oli ala-arvoista ja demokratian irvikuva, kirjoittaa Omaheimo.

Mielenosoittajien kylteissä lukee "Trans-vallankumous nyt" ja "Uusi translaki nyt!".

No agreement between government parties on trans law vote

According to Yle's information, the coalition partners cannot agree on whether MPs should vote as a "matter of conscience" or along party lines.

Pääministeri Sanna Marin Marin kertoi ennen Helsinki Pride -kulkueen liikkeellelähtöä, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen translain uudistuksesta syksyllä 2022.

Translain muutos vei hallitukselta melkein kolme vuotta, mutta tänään se siirtyy eduskuntaan – lue tästä lain kolme tärkeintä yksityiskohtaa

Nykyinen translaki on vuodelta 2002, minkä jälkeen siihen ei ole tehty suurempia muutoksia. 20 vuotta vanha laki on toistuvasti saanut huomautuksia ja moitteita muun muassa Euroopan neuvostolta ja ihmisoikeusjärjestöiltä.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Sanna Marinin feministihallitus on ollut pettymys monille vähemmistöille

Feministinen politiikka ei ole vain poseeraamista ja yleviä julistuksia. Se on rohkeaa päätöksentekoa, myös silloin, kun sillä ei voiteta seuraavia vaaleja, kirjoittaa Nuorgam.

Sateenkaaren värinen sateenvarjo.

Translain uudistusta ajava kansalaisaloite etenee tällä viikolla eduskuntaan – mistä uudistuksessa on kysymys ja mikä prosessissa hiertää?

Translain uudistusta ajava kansalaisaloite pyrkii uudistamaan lakia kaikenikäisille, hallituksen oma esitys vain täysi-ikäisille. Translain lakiuudistuksen ja kansalaisaloitteen päällekkäisyys ja käsittelyaikataulut ovat herättäneet ihmetystä.

Transnuori Aleksi Vesala Helsingin kirjamessuilla translakia koskevan jutun kuvauksia varten Vesala on jutun päähenkilö.

Sukupuolensa korjannut Aleksi Vesala: "Todistus lisääntymiskyvyttömyydestä oli äärimmäisen kivulias asia" – uudesta laista vaatimus aiotaan poistaa

Hallitus on aloittanut translain uudistamisen valmistelun. Hallituksen hitaus uudistuksessa on herättänyt huolta. Ministeri Krista Kiuru (sd.) vakuuttaa, että lakia muutetaan tällä hallituskaudella.

Sateenkaaren värinen päivänvarjo nurmikolla.

Sateenkaariväki ajaa oikeuksiaan kansalaisaloitteiden kautta, koska muut tiet ovat tukossa – jo kaksi aloitetta eduskuntaan

Kansalaisaloitteiden ympärille rakennetut kampanjat auttavat nostamaan kysymyksiä julkisuuteen ja luomaan painetta päättäjille.

Helsinki Pride -konserttivieraita.

Helsinki Priden juhlakonsertti villiinnytti juhlaväen – Karoliina Tuominen: "Ihan superia"

Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja Panu Mäenpää sanoo, että edistystä vähemmistöjen asioissa on tapahtunut, mutta paljon on vielä tehtävää.

Kuvassa transmies Joonatan katsoo kameraan vähän vinottain ja hymyilee

Vihdoinkin mä oon mä

Joonatan on 28-vuotias transmies.

 henkilöitä hakemassa takeaway lounasta kauppakeskus Kaaressa Hensingissä.

Thursday's papers: Exit strategy, summer travel, transgender rights

Morning papers report on Finnish government talks on a plan to gradually lift restrictions and reopen the country.

Kolmikymppinen mies syytettynä taposta Vantaan Hakunilassa kesällä 2020 Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla 12. maaliskuuta.

"Nyt mä lyön sua", uhkasi tuntematon mies Margarita Waronaa parkkipaikalla – transsukupuoliset elävät Suomessa väkivallan pelossa

Transsukupuolisiin kohdistuvaa väkivaltaa pitäisi tilastoida Suomessa kunnolla, vetoavat transjärjestöjen edustajat.