Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Kukaan ei äänestä, jos äänestäminen ei herätä tunteita

Äänestämättä jättämisessä on kyse samasta asiasta kuin vaikkapa auton ostamisesta. Silloin puhutaan myös tunteista. Jos vaalit eivät herätä mitään tunteita, ei äänestäjä vaivaudu uurnille, kirjoittaa Sabanadesan.

Tarkastuslaskenta toi muutoksia viiteen valtuustoon Lapissa

Muoniossa muutoksia tuli sekä keskustan että kokoomuksen valtuustopaikkoihin.

Wolt-kuskit kirittivät Rovaniemen valtuustoon ensimmäisen maahanmuuttajataustaisen ehdokkaan

Rovaniemen kaupunginvaltuustoon valittiin ensimmäistä kertaa maahanmuuttajataustainen valtuutettu. Bangladeshista Rovaniemelle muuttanut Nafisa Yeasmin aloittaa elokuussa kokoomuksen valtuutettuna.

Lappeenrannassa arpa ratkaisi keskustan valtuustopaikan Eveliina Lohkolle

Lappeenrannassa keskustan valtuustopaikka jouduttiin arpomaan, sillä kahden ehdokkaan äänimäärä ja vertailuluku olivat täsmälleen samat.

Arpa ratkaisi Harjavallan kokoomuksen valtuustoryhmän kokoonpanon

Harjavallassa kuntavaalien tarkastuslaskenta vaikutti vaalien lopputulokseen. Kokoomusta edustava Johanna Norrkniivilä jäi arvonnassa varasijalle, ja Hanna Ollila nousee valtuustoon.

Huittisissa arpa ratkaisi kokoomuksen viimeisen valtuutetun nimen

Huittisten kokoomuksen viimeisestä valtuustopaikasta kisasivat Robert Silenko ja Salla Hahko, jotka molemmat saivat 53 ääntä. Arvonnan voitti Hahko. Vastaavia arvontoja on käyty monissa kunnissa, kun kaksi ehdokasta on saanut yhtä monta ääntä.

Tarkastuslaskenta toi Vaasassa valtuuston kokoonpanoon muutoksia – Anne-Mari Viinamäki nousee valtuustoon

Keskusvaalilautakunta on saanut tarkastuslaskennan valmiiksi ja vaalien lopullinen tulos on selvillä. Valtuustopaikan ratkaisi seitsemän ääntä.

Vasemmistoliiton valtuustopaikka ratkesi arvalla Raumalla: Susannan Ruponen voitti

Rauman vaalitulos on nyt vahvistettu. Tapio Ailasmaalla ja Susanna Ruposella oli tarkastuslaskennan jälkeen yhtä monta ääntä, joten valinta tehtiin arpomalla.

Hjallis Harkimo lähtee maakuntakierrokselle, yllättyi Liike Nytin tuloksesta: "En olisi ikinä uskonut, että saadaan noin paljon valtuutettuja"

Ensimmäistä kertaa kuntavaaleihin osallistunut Liike Nyt keräsi 49 valtuustopaikkaa 21 kunnassa. Puoluejohdon mukaan katse on jo vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Sanna Metsälä riiteli keskustan kanssa, erosi ryhmästä ja vaihtoi puoluetta – sitten Liike Nyt kiskaisi hurjan nousun Savonlinnan valtuustoon

Päättyvä valtuustokausi oli Savonlinnassa riitaisa. Nyt paikkajako menee reilusti uusiksi. Liike Nyt nousee uutena puolueena valtuustoon kuudella edustajalla, kun suurimmat puolueet keskusta ja SDP menettävät reippaasti paikkoja.

Pohjanmaan valtuustoihin valittiin eniten miehiä, ja suurin osa valtuutetuista on yli 50-vuotiaita – tällaisia valtuustoja löytyy pohjalaiskunnista

Valtuustojen istumajärjestykset eivät radikaalisti muuttuneet. RKP:n kannatus säilyi vahvoilla alueilla Pohjanmaan rannikolla.

Porin äänikuningas Timo Aro jatkaa sitoutumattomana eikä liity vihreiden jäseneksi – paikka kaupunginhallituksessa kiinnostaa

Vihreiden listalla Porin valtuustoon valittu Timo Aro oli sitoutumaton ehdokas, mikä tarkoittaa, että hänellä ei ole Vihreän liiton jäsenkirjaa. Sellaista Aro ei aio hankkia jatkossakaan.

Raumalla kokoomuksen ja vasemmistoliiton viimeisten valtuutettujen nimet kiinni tarkastuslaskennasta

Tarkastuslaskenta voi muuttaa vaalitulosta Raumalla. Kokoomuksen ja vasemmistoliiton viimeisistä paikoista käydään kovaa kisaa. Jos ehdokkaiden äänimäärä on sama, järjestys ratkaistaan arvalla.

Nämä nuoret ovat mukana päätöksenteossa, Kouvolan ja Kotkan nuoret valtuutetut pitävät tärkeänä koulutusta ja avoimuutta – "Piikittely ei kuulu politiikkaan"

Kotkassa valtuutettujen keski-ikä nuoreni, Kouvolassa keski-ikä pysyi ennallaan. Koulutuksen tasosta kiinnipitäminen yhdistää nuoria valtuutettuja molemmissa kaupungeissa.

Tarkastuslaskentaa jännitetään Porin vihreissä ja vasemmistoliitossa – valtuuston kokoonpano voi vielä muuttua

Tarkastuslaskenta voi vielä muuttaa vaalien tulosta ainakin ehdokaslistojen sisällä Porissa. Sekä vihreillä että vasemmistoliitolla viimeisen valtuutetun nimi saattaa muuttua vaali-iltana kerrotusta.

Perussuomalaisille seitsemän lisäpaikkaa, vihreät romahti Ylöjärvellä – Suomen perussuomalaisin kunta lähtee uudelle valtuustokaudelle myrskyisistä lähtökohdista

Voimasuhteet Ylöjärven valtuustossa muuttuivat kuntavaaleissa. Perussuomalaiset otti kaupungissa selvän voiton, ja vihreät ja keskusta menettivät kannatustaan. Ylöjärvestä tuli yksi Pirkanmaan kolmesta kunnasta, jossa perussuomalaiset on nyt ykköspuolue.

Kuntavaalit huipentuivat Ylellä – television tulosilta tavoitti 2 miljoonaa suomalaista

Ylen suora tulosilta ja verkon tulospalvelu kiinnostivat.

Analyysi: Porissa SDP:lle historiallisen huono tulos – myös kokoomus ja perussuomalaiset odottivat itselleen parempaa

Toimittaja Antti Laakso arvioi, että Porin vaalitulos pakottaa puolueet politiikan uudelleenarviointeihin ja tiukkoihin koalitioneuvotteluihin. Ensimmäiseksi jaetaan kaupunginhallituksen ja lautakuntien paikat, sitten laaditaan mahdollinen valtuustosopimus.

Keskusta säilytti asemansa Kajaanissa, perussuomalaisille eniten uusia valtuustopaikkoja

Kainuun maakunnassa keskusta säilytti niin ikään vahvan otteensa 34,5 prosentin osuudella annetuista äänistä. Edellisiin, vuoden 2017 kuntavaaleihin verrattaessa tulos tippui 4,8 prosenttia.

Ano Turtiainen tippui kunnanvaltuustosta Juvalla: "En ole pettynyt, minulla ei ollut hinkua valtuustoon"

Turtiainen sai 61 ääntä kuntavaaleissa. Viimeksi hän keräsi perussuomalaisten listalla 50 ääntä kuntavaaleissa.

Satakunnan äänet on laskettu – katso tästä jutusta oman kuntasi vaalitulos

Satakunnan ääntenlaskenta on saatu valmiiksi. Perussuomalaiset ja kokoomus ovat suurimpia kuntavaalien voittajia Satakunnassa. SDP taas menetti selvästi asemiaan maakunnassa.

Porin vaalitulos seurannassa: SDP ja Kokoomus päätyivät tasoihin – vihreiden Timo Arosta kaupungin ääniharava

SDP on menetti paljon asemiaan Porissa ja joutuu jakamaan suurimman puolueen aseman kokoomuksen Vihreiden Timo Aro nousi vaalin ääniharavaksi.

Kuntavaalien äänet on nyt annettu: äänten laskeminen alkanut myös Kainuussa

Katso videolta, millaiset olivat viime hetken tunnelmat vaalipäivänä Kajaanin keskustassa. Ylen vaalivalvojaisia seuraamalla ja radiolähetystä kuuntelemalla pysyt kärryillä muun muassa siitä, minkä kunnan valtuusto uudistuu eniten Kainuussa.

Auringonpaiste houkutteli ihmiset äänestyspaikoille Satakunnassa

Vaalipäivä on sujunut Satakunnassa rauhallisesti. Porissa lieventyneet koronarajoitukset aiheuttivat sekaannusta vaalivirkailijoiden maskien käytössä.

Yle seurasi kuntavaalien tulosiltaa Pohjois-Savossa – voimasuhteet uusiksi useilla paikkakunnilla

Kuntavaalien 2021 päivittyvä tulosseuranta keräsi tuoreimmat tiedot ja tunnelmat. Perussuomalaiset sai valtuutettuja lisää useilla paikkakunnilla. Liike Nyt nousi kahteen maakunnan valtuustoon.

Asiantuntija ei muista Pirkanmaalta yhtä tiukkaa vaalia: Tampereella ero vain 26 ääntä, Ylöjärvellä jytky, valta vaihtui monessa kunnassa

Tampereen pormestarikisa oli lopulta yllättävän selvästi kahden kauppa. Perussuomalaiset voitti ääniä, vihreät hävisi. Yle seurasi hetki hetkeltä.

Yle vastaa: Vaalikoneessa on aina lisäkysymyksiä

Ville Seuri vastaa vaalikonekysymykseen.

Menivätkö faktat sekaisin, vai reistailiko muisti? – Tarkistimme 4 kunnallisvaaliehdokkaiden esittämää väitettä Tampereesta

Tamperella kuumia perunoita ovat muun muassa asuntorakentaminen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Faktantarkistukseen kelpuutettiin vain sellaisia väitteitä, jotka sisälsivät tarkistettavissa olevia tietoja.

Keskustavaikuttaja uskoo puolueen säilyttävän valta-asemansa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla

Kuntavaalit käydään sunnuntaina. Keskustavaikuttaja, Seinäjoen kaupunginvaltuustosta pois jäävä professori Kari Hokkanen analysoi keskustan tilannetta vaalien jälkeen. Hän ei usko keskustan romahtavan sen vahvimmalla kannatusalueella. Maakuntakeskuksissakin keskusta pysyy ykkösenä, uskoo Hokkanen.

Kasvattaako kaistojen lisääminen ruuhkia? Yle teki faktantarkistusta poliitikkojen väitteille

Tarkistimme helsinkiläisten poliitikkojen väitteitä muun muassa koulutukseen käytetyistä rahoista, liikuntapaikoista ja lisäkaistojen vaikutuksesta autoiluun. Voit testata jutussa myös itse, arvioitko väitteiden totuusarvoa oikein.

Rovaniemen kuntavaaliasetelmat: Säilyykö keskustan kiistaton ykkösasema, nouseeko perussuomalaiset vuoden 2012 tasolle ja kenen kustannuksella

Kyläkoulujen lopettaminen on noussut useita kertoja esille Rovaniemen kuntapolitiikassa viime vuosina. Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaat ovat innokkaimpia kyläkoulujen karsijoita, kun valtaosa vasemmistoliiton ehdokkaista puolustaa kyläkouluja.

Yle seurasi ennakkoäänestyksen viimeisiä hetkiä Joensuussa – katso äänestystunnelmia pääkirjastolta

Ennakkoäänestys päättyy tänään. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa äänestyspisteessä. Eilisiltaan mennessä Suomessa oli annettu kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa ennakkoääntä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Kuntapäättäjiä häiritään ja haukutaan, ja se vaikuttaa jo demokratiaan – suurin osa ehdokkaista haluaisi käyttäytymisohjeet valtuustoihin

Ylen vaalikoneesta käy ilmi, että käyttäytymisohjeita kannattavat erityisesti vasemmiston, vihreiden ja sosiaalidemokraattien ehdokkaat. Perussuomalaisissa, kokoomuksessa ja kristillisdemokraateissa ohjeiden kannattajia on vähiten.

Perussuomalaisten paheksuntaa herättäneet vaalimainokset poistetaan katukuvasta – Halla-aho: Mielenkiintoista, jos mainoslauseiden on oltava kirjaimellisesti totta

Perussuomalaisten vaalimainosten katsottiin vihjaavan, että Helsingin vuokra-asuntojen myöntämisessä suosittaisiin maahanmuuttajia. Kaupunki vastaa, ettei asunnon saanti kaupungissa perustu jonottamiseen, toisin kuten vaalimainos antoi ymmärtää.

Analyysi: Onko perussuomalaisilla mahdollisuus kärkikahinoihin Satakunnassa?

Perussuomalaiset ovat aiemmin pärjänneet Satakunnassa kuntavaaleissa huonommin kuin eduskuntavaaleissa. Nyt puolueella on mahdollisuus merkittävään nousuun. Vaalituloksen ennakointi on tällä kertaa kuitenkin poikkeuksellisen hankalaa, arvioi toimittaja Antti Laakso.

Vaalivilppiepäily Turun Varissuolla on tutkijan mukaan poikkeuksellinen – Markku Jokisipilä: "Vaalirauha on ollut aika pyhä"

Äänestyskäyttäymiseen vaikuttaminen vaalihuoneiston liepeillä, vieläpä painostamalla, on Suomessa hyvin harvinaista. Aiemmin on lähinnä luvattu oluttuoppeja somessa, muistelee Jokisipilä. Poliisi tutkii kolmea epäiltyä vaalirikosta turkulaislähiössä.

Perussuomalaisten ehdokas Kannonkoskella tuomittu lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta – "Meitä on huijattu", sanoo vaalipäällikkö

Kuntavaaliehdokas jätti kertomatta tuomiostaan, vaikka asiaa kysytään jokaiselta ehdokkaalta. Taustat pyritään selvittämään mahdollisimman hyvin, mutta järjestelmä ei ole aukoton, toteaa Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Jyrki Niittymaa.

Työttömyys ja päihdeongelma kiusaavat ympäristökaupunkia – ehdokkaat nostaisivat Lahden työttömyyskuopasta houkuttelemalla uusia yrityksiä

Katso Ylen kuntavaalikeskustelu, jossa ovat mukana lahtelaiset kuntavaaliehdokkaat Kalle Aaltonen (Pro Lahti), Milla Bruneau (kok.), Marju Markkanen (sd.) ja Jani Uhrman (vihr.).

Vaalitelttoja ilmestyy vaivihkaa katukuvaan Tampereella – Kenttäaktiivi: "Nyt ei lättyjä paisteta, koska se aiheuttaa jonon"

Tampereella puolueiden kunnallisjärjestöt päättivät yhdessä, että Keskustorille ei tuoda vaalimökkejä eikä erillistä vaalitoria järjestetä. Telttakampanjointia on kuitenkin varovaisesti aloiteltu, mutta puolueet ovat liikkeellä matalalla profiililla.

Ennakkoäänestys alkoi Lapissa muuta maata vilkkaammin – innokkaimmin äänestettiin Savukoskella

Alle valtakunnallisen keskiarvon ei menty yhdessäkään Lapin kunnassa.

Kari Enqvistin kolumni: Rohkeus ajatella suuria on Suomessa menetetty

Jos poliitikko ei pysty seisomaan arvojensa takana, on parempi väistyä syrjään. Jos hän ei kykene piirtämään äänestäjilleen uskottavaa kokonaiskuvaa maailmasta, on parempi antaa tila niille, jotka siihen pystyvät, kirjoittaa Enqvist.

Ennakkoäänestys alkoi käsihygieniaa ja turvavälejä noudattaen – koronatoimet lisäävät vaalitoimitsijoiden työtaakkaa

Tänään alkaneet kuntavaalit ovat ensimmäiset korona-ajan vaalit. Koronapandemia pakottaa noudattamaan erityistä huolellisuutta, jotta vaalit voidaan järjestää turvallisesti. Hämeenlinnassa kauppakeskusten äänestyspaikat vaihtuivat liikuntatiloihin.

Analyysi: Vihreillä elämänsä tilaisuus Porin kuntavaaleissa – ykköspaikasta vääntänevät kättä demarit ja kokoomus

Porin kuntavaaleissa SDP ja kokoomus kamppailevat suurimman puolueen asemasta. Myös perussuomalaisilla on mahdollisuus nousuun, vaikka Laura Huhtasaari ei ole ehdolla. Timo Aron lähtö vihreiden listalle mahdollistaa puolueelle viimein läpimurron.

Nam nam -puolue ja Siisteyspuolue – Vaasan tokaluokkalaiset ajavat eläinten oikeuksia ja ilmaista ruokaa

Vaasalaisen Hietalahden koulun 2A-luokka otti kantaa tuleviin vaaleihin omilla julisteilla ja omilla puolueilla.

Yli 400 nuorta Ylelle: turvallisuus on tärkeä teema kuntavaaleissa

Ylen Uutisluokan kyselyyn vastasi yli 400 Pirkanmaalla asuvaa nuorta. Heistä todella moni toivoi, että nuorille olisi enemmän turvallisia oleskelupaikkoja, varsinkin pitkän korona-ajan keskellä ja sen jälkeen.

Analyysi: Pysyykö SDP:n ylivoima Raumalla?

Kristiina Salosen (sd.) ja Hanna Marvan (kok.) jääminen pois kuntavaalilistoilta tekee Rauman vaaleista mielenkiintoiset. Olisi todellinen yllätys, jos demarit menettäisivät suurimman puolueen aseman Raumalla, arvioi toimittaja Antti Laakso.

Kokoomuksen arvot puolueista eniten hajallaan, perussuomalaiset siirtyneet oikealle – katso miten kuntasi ehdokkaat sijoittuvat arvonelikentässä

Yle pyysi ensimmäistä kertaa kaikkia kuntavaaliehdokkaita arvioimaan, ovatko he oikealla vai vasemmalla ja pitävätkö he itseään konservatiivina vai liberaalina. Monen puolueen johto sijoittaa puolueen yllättäen eri paikkaan kuin ehdokkaat.

Romahtaako maahanmuuttajien työllisyysaste parissa vuodessa ja johtuuko korona ilmastonmuutoksesta? Yle teki faktantarkistusta poliitikkojen väitteille

Tarkistimme yleisön ehdotuksesta poliitikkojen väitteittä esimerkiksi maahanmuutosta, ilmastonmuutoksen vaikutuksesta koronaan ja lääkärille pääsemisestä eri kunnissa. Voit testata jutussa myös itse, arvioitko väitteiden totuusarvoa oikein.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle