Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Perussuomalaisten vaalimainoksen päälle on vedetty teipit Helsingin Viipurinkadulla.

SK: Perussuomalaiset nostanut rikossyytteen HKL:n toimitusjohtajaa vastaan

Rikossyytteen taustalla on viimekesäinen vaalimainoskohu.

nainen ulkovaatteissa talvella

Oasis sámeguovllu gielddain ráđđádallet ain luohttámušbáikkiin – Soađegilis váldostivra čoahkkana gaskavahku, Ohcejogas ja Eanodagas boahtte vahkus

Soađegili váldostivrajoavkkut eai leat ovdal váldostivrra čoahkkima šiehttan báikejuogu ja nu gártá váldostivra dahkat válljemiid jienastemiin.

SDP:n Porin valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen.

Arja Laulaisesta Porin kaupunginhallituksen uusi puheenjohtaja

SDP on jakanut luottamuspaikkojaan Porissa. Kaupunginhallituksen johtoon nousee Arja Laulainen. Kaupunginhallitukseen pääsevät demareista myös Tuomas Koivisto ja Sinikka Alenius. Kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajaksi valitaan Jyrki Levonen.

Hattulan kunnan viiri

Hattulan ääniharava Ellen Rydbeck kunnanhallituksen johtoon

Ensikertalaisena Hattulan ääniharavaksi noussut Ellen Rydbeck johtaa Hattulan kunnanhallitusta. Perussuomalaisten Kari Ventola toimii kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Lautakuntien puheenjohtajuudet jaettiin demarien ja kokoomuksen kesken.

Harjavallan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo-Riitta Tuomela (sd.)

Harjavallassa sekä valtuuston että kaupunginhallituksen puheenjohtajuus demareille

Harjavallassa poliittiset ryhmät ovat päässeet sopuun vallanjaosta kuntavaalituloksen pohjalta. Sosiaalidemokraatit saavat sekä kaupunginhallituksen että -valtuuston puheenjohtajan paikat. SDP sai Harjavallassa yli 42 prosenttia äänistä kuntavaaleissa.

Pomarkun kunnantalo

Pomarkussa puolueet sopuun paikkajaosta: Valtuustolle Porin malliin kolme varapuheenjohtajaa

Pomarkussa keskusta ottaa kunnanvaltuuston puheenjohtajuuden, kokoomus saa kunnanhallituksen puheenjohtajuuden. Valtuustolle tulee taas peräti kolme varapuheenjohtajaa eli yhtä monta kuin naapurikaupunki Porissa.

Petri Huru (ps.) iloitsi vaalituloksesta kuntavaaleissa 2021.

Perussuomalaiset tekivät valintansa Porissa: Huru valtuuston 2. varapuheenjohtajaksi

Perussuomalaisten Petri Hurusta tulee Porin kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja, Arto Nurmesta kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja. Kaupunginhallitukseen pääsee myös Ismo Läntinen. Puolueen äänikuningatar Christa Lahto saa rivipaikan teknisessä lautakunnassa

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela kampanjoi kuntavaaliviikolla Kankaanpään torilla perussuomalaisten vaaliteltalla.

Keskusta ja perussuomalaiset sopuun Kankaanpäässä – kaksi suurta jakavat vallan keskenään

Kankaanpäässä keskusta johtaa jatkossa kaupunginhallitusta, perussuomalaiset valtuustoa. Viime kuntavaalien jälkeen muut puolueet pelasivat perussuomalaiset sivuun tärkeimmiltä valtapaikoilta. Nyt keskusta ja perussuomalaiset jakavat vallan.

Porin kaupunginvaltuutettu Mikael Ropo (kok.)

Porin kokoomuksen erimielisyydet tulivat julkisuuteen – Mikael Ropo sanoo suoraan olevansa pettynyt kohteluunsa luottamuspaikkojen jaossa

Porin kokoomus jakoi keskiviikkona puolueen luottamuspaikkoja. Jako on herättänyt tyytymättömyyttä. Teknisen lautakunnan puheenjohtajaksi nouseva Mikael Ropo sanoo suoraan katsovansa, että hänelle olisi kuulunut paikka kaupunginhallituksessa.

Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Mari Kaunistola (kok.)

Kokoomus teki valintojaan Porissa: Mari Kaunistola kaupunginvaltuuston johtoon

Kokoomus on valinnut edustajiaan Porin kaupungin luottamuspaikoille. Kaupunginvaltuustoa johtaa alkavalla vaalikaudella Mari Kaunistola. Teknisen lautakunnan puheenjohtajaksi nousee Mikael Ropo.

Porin kaupunginhallituksen nuija.

Puolueet jakoivat lautakuntien puheenjohtajuudet Porissa

SDP ottaa Porissa sivistyslautakunnan, kokoomus teknisen lautakunnan ja perussuomalaiset elinvoima- ja ympäristölautakunnan puheenjohtajuuden neljäksi vuodeksi. Vasemmistoliitto vetää perusturvalautakuntaa ja vihreät tarkastuslautakuntaa.

Rauman kaupungintalo

Rauman valta-asemat jaettiin tällä kertaa sovussa: demareille kaupunginhallituksen johto, kokoomukselle valtuuston puheenjohtajuus

Rauman sosiaalidemokraatit pitävät jatkossakin kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden, kokoomus puolestaan saa yhä kaupunginvaltuuston puheenjohtajapaikan. Puolueet sopivat paikkajaosta vaalituloksen perusteella. Teknisiä vaaliliittoja ei tehty.

Porin kaupunginvaltuutettu Simo Korpela (kd.)

Myös kristillisdemokraatit pääsivät mukaan tekniseen vaaliliittoon Porissa – vaaliliitto tuo valtaa

Kristillisdemokraatit ovat päässeet jälkijunassa mukaan teknisiin vaaliliittoihin, joiden avulla puolueet jakavat valtaa Porissa. Kristillisdemokraattien kumppanit ovat keskusta ja perussuomalaiset.

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo Hämeenlinnasta

Miksi jotkut poliitikot kahmivat vaaleista toiseen isoja äänipotteja? Esiintymiskouluttaja Katleena Kortesuon mukaan karisma auttaa, mutta ei takaa varmaa voittoa

Karisman käsikirjan kirjoittanut Katleena Kortesuo uskoo, että jos maan jokainen kuntavaalin ääniharava käytäisiin läpi, valtaosassa korostuisivat karismaattiset piirteet. Karismassa on imua, joka vaikuttaa päätöksiimme ja voi myös ajaa poliittisen ideologian ohi.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Kukaan ei äänestä, jos äänestäminen ei herätä tunteita

Äänestämättä jättämisessä on kyse samasta asiasta kuin vaikkapa auton ostamisesta. Silloin puhutaan myös tunteista. Jos vaalit eivät herätä mitään tunteita, ei äänestäjä vaivaudu uurnille, kirjoittaa Sabanadesan.

Lista valtuutetuista, joiden sijoitus muuttui tarkastuslaskennassa.

Tarkastuslaskenta toi muutoksia viiteen valtuustoon Lapissa

Muoniossa muutoksia tuli sekä keskustan että kokoomuksen valtuustopaikkoihin.

Nafisa Yeasmin on ensimmäinen valtuustoon päässyt maahanmuutaja Rovaniemellä

Wolt-kuskit kirittivät Rovaniemen valtuustoon ensimmäisen maahanmuuttajataustaisen ehdokkaan

Rovaniemen kaupunginvaltuustoon valittiin ensimmäistä kertaa maahanmuuttajataustainen valtuutettu. Bangladeshista Rovaniemelle muuttanut Nafisa Yeasmin aloittaa elokuussa kokoomuksen valtuutettuna.

Keskustapuolueen kuntavaaliehdokasrintamerkkejä ja vaalimateriaalia pöydällä.

Lappeenrannassa arpa ratkaisi keskustan valtuustopaikan Eveliina Lohkolle

Lappeenrannassa keskustan valtuustopaikka jouduttiin arpomaan, sillä kahden ehdokkaan äänimäärä ja vertailuluku olivat täsmälleen samat.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Arpa ratkaisi Harjavallan kokoomuksen valtuustoryhmän kokoonpanon

Harjavallassa kuntavaalien tarkastuslaskenta vaikutti vaalien lopputulokseen. Kokoomusta edustava Johanna Norrkniivilä jäi arvonnassa varasijalle, ja Hanna Ollila nousee valtuustoon.

Huittisten kaupungintalo.

Huittisissa arpa ratkaisi kokoomuksen viimeisen valtuutetun nimen

Huittisten kokoomuksen viimeisestä valtuustopaikasta kisasivat Robert Silenko ja Salla Hahko, jotka molemmat saivat 53 ääntä. Arvonnan voitti Hahko. Vastaavia arvontoja on käyty monissa kunnissa, kun kaksi ehdokasta on saanut yhtä monta ääntä.

Anne-Marie Viinamäki (kok.)

Tarkastuslaskenta toi Vaasassa valtuuston kokoonpanoon muutoksia – Anne-Mari Viinamäki nousee valtuustoon

Keskusvaalilautakunta on saanut tarkastuslaskennan valmiiksi ja vaalien lopullinen tulos on selvillä. Valtuustopaikan ratkaisi seitsemän ääntä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vasemmistoliiton valtuustopaikka ratkesi arvalla Raumalla: Susannan Ruponen voitti

Rauman vaalitulos on nyt vahvistettu. Tapio Ailasmaalla ja Susanna Ruposella oli tarkastuslaskennan jälkeen yhtä monta ääntä, joten valinta tehtiin arpomalla.

Liike Nytin kolme uutta edustajaa Helsingin valtuustossa Joel Harkimo, Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner vaalivalvojaisissa.

Hjallis Harkimo lähtee maakuntakierrokselle, yllättyi Liike Nytin tuloksesta: "En olisi ikinä uskonut, että saadaan noin paljon valtuutettuja"

Ensimmäistä kertaa kuntavaaleihin osallistunut Liike Nyt keräsi 49 valtuustopaikkaa 21 kunnassa. Puoluejohdon mukaan katse on jo vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Liike Nytin valtuutettu Sanna Metsälä kuvattuna Savonlinnassa.

Sanna Metsälä riiteli keskustan kanssa, erosi ryhmästä ja vaihtoi puoluetta – sitten Liike Nyt kiskaisi hurjan nousun Savonlinnan valtuustoon

Päättyvä valtuustokausi oli Savonlinnassa riitaisa. Nyt paikkajako menee reilusti uusiksi. Liike Nyt nousee uutena puolueena valtuustoon kuudella edustajalla, kun suurimmat puolueet keskusta ja SDP menettävät reippaasti paikkoja.

Äänestyslippu putoaa uurnaan.

Pohjanmaan valtuustoihin valittiin eniten miehiä, ja suurin osa valtuutetuista on yli 50-vuotiaita – tällaisia valtuustoja löytyy pohjalaiskunnista

Valtuustojen istumajärjestykset eivät radikaalisti muuttuneet. RKP:n kannatus säilyi vahvoilla alueilla Pohjanmaan rannikolla.

Timo Aro Porin torilla

Porin äänikuningas Timo Aro jatkaa sitoutumattomana eikä liity vihreiden jäseneksi – paikka kaupunginhallituksessa kiinnostaa

Vihreiden listalla Porin valtuustoon valittu Timo Aro oli sitoutumaton ehdokas, mikä tarkoittaa, että hänellä ei ole Vihreän liiton jäsenkirjaa. Sellaista Aro ei aio hankkia jatkossakaan.

Nainen jonottaa Rauman kaupungintalon ovella kuntavaalien äänestyspäivänä 2021

Raumalla kokoomuksen ja vasemmistoliiton viimeisten valtuutettujen nimet kiinni tarkastuslaskennasta

Tarkastuslaskenta voi muuttaa vaalitulosta Raumalla. Kokoomuksen ja vasemmistoliiton viimeisistä paikoista käydään kovaa kisaa. Jos ehdokkaiden äänimäärä on sama, järjestys ratkaistaan arvalla.

Kotkan Perussuomalaisten vaalivalvojaiset ravintola For Youssa Kotkassa.

Nämä nuoret ovat mukana päätöksenteossa, Kouvolan ja Kotkan nuoret valtuutetut pitävät tärkeänä koulutusta ja avoimuutta – "Piikittely ei kuulu politiikkaan"

Kotkassa valtuutettujen keski-ikä nuoreni, Kouvolassa keski-ikä pysyi ennallaan. Koulutuksen tasosta kiinnipitäminen yhdistää nuoria valtuutettuja molemmissa kaupungeissa.

Leima äänestyslipussa.

Tarkastuslaskentaa jännitetään Porin vihreissä ja vasemmistoliitossa – valtuuston kokoonpano voi vielä muuttua

Tarkastuslaskenta voi vielä muuttaa vaalien tulosta ainakin ehdokaslistojen sisällä Porissa. Sekä vihreillä että vasemmistoliitolla viimeisen valtuutetun nimi saattaa muuttua vaali-iltana kerrotusta.

Sami Savio ja Jenni Kiiskien Ylöjärvellä.

Perussuomalaisille seitsemän lisäpaikkaa, vihreät romahti Ylöjärvellä – Suomen perussuomalaisin kunta lähtee uudelle valtuustokaudelle myrskyisistä lähtökohdista

Voimasuhteet Ylöjärven valtuustossa muuttuivat kuntavaaleissa. Perussuomalaiset otti kaupungissa selvän voiton, ja vihreät ja keskusta menettivät kannatustaan. Ylöjärvestä tuli yksi Pirkanmaan kolmesta kunnasta, jossa perussuomalaiset on nyt ykköspuolue.

Matti Rönkä ja Piia Pasanen

Kuntavaalit huipentuivat Ylellä – television tulosilta tavoitti 2 miljoonaa suomalaista

Ylen suora tulosilta ja verkon tulospalvelu kiinnostivat.

Pori: Kuntavaalien tulos (%)
SDP: 21,5 prosenttia
Kokoomus: 20,5 prosenttia
Perussuomalaiset: 18,5 prosenttia
Vasemmistoliitto: 13,8 prosenttia
Vihreät: 12,3 prosenttia
Keskusta: 6,9 prosenttia
Kristillisdemokraatit: 4,7 prosenttia
Liike Nyt: 0,7 prosenttia
Muut ryhmät: 0,4 prosenttia
RKP: 0,3 prosenttia
Sininen tulevaisuus: 0,2 prosenttia
Suomen Kommunistinen Puolue: 0,1 prosenttia
Piraattipuolue: 0,1 prosenttia

Analyysi: Porissa SDP:lle historiallisen huono tulos – myös kokoomus ja perussuomalaiset odottivat itselleen parempaa

Toimittaja Antti Laakso arvioi, että Porin vaalitulos pakottaa puolueet politiikan uudelleenarviointeihin ja tiukkoihin koalitioneuvotteluihin. Ensimmäiseksi jaetaan kaupunginhallituksen ja lautakuntien paikat, sitten laaditaan mahdollinen valtuustosopimus.

Keskustan vaalivalvojaiset Kajaanissa vaalisunnuntaina.

Keskusta säilytti asemansa Kajaanissa, perussuomalaisille eniten uusia valtuustopaikkoja

Kainuun maakunnassa keskusta säilytti niin ikään vahvan otteensa 34,5 prosentin osuudella annetuista äänistä. Edellisiin, vuoden 2017 kuntavaaleihin verrattaessa tulos tippui 4,8 prosenttia.

Kansanedustaja Ano Turtiainen eduskunnassa 12.5.2021.

Ano Turtiainen tippui kunnanvaltuustosta Juvalla: "En ole pettynyt, minulla ei ollut hinkua valtuustoon"

Turtiainen sai 61 ääntä kuntavaaleissa. Viimeksi hän keräsi perussuomalaisten listalla 50 ääntä kuntavaaleissa.

Nainen pudottaa äänestyslipuketta vaaliuurnaan

Satakunnan äänet on laskettu – katso tästä jutusta oman kuntasi vaalitulos

Satakunnan ääntenlaskenta on saatu valmiiksi. Perussuomalaiset ja kokoomus ovat suurimpia kuntavaalien voittajia Satakunnassa. SDP taas menetti selvästi asemiaan maakunnassa.

Timo Aro Porin torilla

Porin vaalitulos seurannassa: SDP ja Kokoomus päätyivät tasoihin – vihreiden Timo Arosta kaupungin ääniharava

SDP on menetti paljon asemiaan Porissa ja joutuu jakamaan suurimman puolueen aseman kokoomuksen Vihreiden Timo Aro nousi vaalin ääniharavaksi.

Vaaliuurna kaatuu Kajaanin Lyseolla.

Kuntavaalien äänet on nyt annettu: äänten laskeminen alkanut myös Kainuussa

Katso videolta, millaiset olivat viime hetken tunnelmat vaalipäivänä Kajaanin keskustassa. Ylen vaalivalvojaisia seuraamalla ja radiolähetystä kuuntelemalla pysyt kärryillä muun muassa siitä, minkä kunnan valtuusto uudistuu eniten Kainuussa.

Ihmisiä jonottaa vaalipaikalle Kankaanpäässä

Auringonpaiste houkutteli ihmiset äänestyspaikoille Satakunnassa

Vaalipäivä on sujunut Satakunnassa rauhallisesti. Porissa lieventyneet koronarajoitukset aiheuttivat sekaannusta vaalivirkailijoiden maskien käytössä.

Karoliina Partanen ja Marko Kilpi

Yle seurasi kuntavaalien tulosiltaa Pohjois-Savossa – voimasuhteet uusiksi useilla paikkakunnilla

Kuntavaalien 2021 päivittyvä tulosseuranta keräsi tuoreimmat tiedot ja tunnelmat. Perussuomalaiset sai valtuutettuja lisää useilla paikkakunnilla. Liike Nyt nousi kahteen maakunnan valtuustoon.

Yle Tampereen toimittaja Antti Palomaa haastattelee Lauri Lylyä

Asiantuntija ei muista Pirkanmaalta yhtä tiukkaa vaalia: Tampereella ero vain 26 ääntä, Ylöjärvellä jytky, valta vaihtui monessa kunnassa

Tampereen pormestarikisa oli lopulta yllättävän selvästi kahden kauppa. Perussuomalaiset voitti ääniä, vihreät hävisi. Yle seurasi hetki hetkeltä.

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Yle vastaa: Vaalikoneessa on aina lisäkysymyksiä

Ville Seuri vastaa vaalikonekysymykseen.

Faktat tarkistettu -kuva.

Menivätkö faktat sekaisin, vai reistailiko muisti? – Tarkistimme 4 kunnallisvaaliehdokkaiden esittämää väitettä Tampereesta

Tamperella kuumia perunoita ovat muun muassa asuntorakentaminen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Faktantarkistukseen kelpuutettiin vain sellaisia väitteitä, jotka sisälsivät tarkistettavissa olevia tietoja.

Kari Hokkanen

Keskustavaikuttaja uskoo puolueen säilyttävän valta-asemansa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla

Kuntavaalit käydään sunnuntaina. Keskustavaikuttaja, Seinäjoen kaupunginvaltuustosta pois jäävä professori Kari Hokkanen analysoi keskustan tilannetta vaalien jälkeen. Hän ei usko keskustan romahtavan sen vahvimmalla kannatusalueella. Maakuntakeskuksissakin keskusta pysyy ykkösenä, uskoo Hokkanen.

Faktat tarkistettu -kuva.

Kasvattaako kaistojen lisääminen ruuhkia? Yle teki faktantarkistusta poliitikkojen väitteille

Tarkistimme helsinkiläisten poliitikkojen väitteitä muun muassa koulutukseen käytetyistä rahoista, liikuntapaikoista ja lisäkaistojen vaikutuksesta autoiluun. Voit testata jutussa myös itse, arvioitko väitteiden totuusarvoa oikein.

Tiiliseinä, jossa on kiinni Rovaniemi-sana sekä kaupungin vaakuna

Rovaniemen kuntavaaliasetelmat: Säilyykö keskustan kiistaton ykkösasema, nouseeko perussuomalaiset vuoden 2012 tasolle ja kenen kustannuksella

Kyläkoulujen lopettaminen on noussut useita kertoja esille Rovaniemen kuntapolitiikassa viime vuosina. Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaat ovat innokkaimpia kyläkoulujen karsijoita, kun valtaosa vasemmistoliiton ehdokkaista puolustaa kyläkouluja.

Kuntavaalit 2021, äänestyslipuke.

Yle seurasi ennakkoäänestyksen viimeisiä hetkiä Joensuussa – katso äänestystunnelmia pääkirjastolta

Ennakkoäänestys päättyy tänään. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa äänestyspisteessä. Eilisiltaan mennessä Suomessa oli annettu kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa ennakkoääntä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Mies katselee kuntavaalien mainoksia Torniossa.

Kuntapäättäjiä häiritään ja haukutaan, ja se vaikuttaa jo demokratiaan – suurin osa ehdokkaista haluaisi käyttäytymisohjeet valtuustoihin

Ylen vaalikoneesta käy ilmi, että käyttäytymisohjeita kannattavat erityisesti vasemmiston, vihreiden ja sosiaalidemokraattien ehdokkaat. Perussuomalaisissa, kokoomuksessa ja kristillisdemokraateissa ohjeiden kannattajia on vähiten.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaita vaalitapahtumassa.Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaita vaalitapahtumassa.

Perussuomalaisten paheksuntaa herättäneet vaalimainokset poistetaan katukuvasta – Halla-aho: Mielenkiintoista, jos mainoslauseiden on oltava kirjaimellisesti totta

Perussuomalaisten vaalimainosten katsottiin vihjaavan, että Helsingin vuokra-asuntojen myöntämisessä suosittaisiin maahanmuuttajia. Kaupunki vastaa, ettei asunnon saanti kaupungissa perustu jonottamiseen, toisin kuten vaalimainos antoi ymmärtää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle