Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lääkärit päättivät rajata 8-vuotiaalta monivammaiselta pojalta hengityskonehoidon epidemian keskellä – TAYS kieltää koronan vaikuttaneen päätökseen

Vammaisperheyhdistyksen mukaan monissa perheissä pelätään tällä hetkellä koronan vaikutuksia hoidon saamiseen.

Kehitysvammaisten seksuaalisuus ei enää ole tabu – nettiopas antaa sanat vaietuille asioille

Mitä ovat itsetyydytys tai porno? Mitä ihastuminen ja rakastuminen tarkoittavat? Kehitysvammaisille suunnattu nettisivusto antaa selkokielisen vastauksen.

Vammaista vanhempaa syrjitään – Pyörätuoli juuttuu hiekkaan Tampereen leikkipaikoilla

Suurin osa vammaisten syrjinnästä on rakenteellista syrjintää. Tamperelaisen tutkijan mukaan se jää myös usein näkymättömiin.

Palomies menetti terveytensä, työnsä ja ystävänsä – asuu nyt kovien kipujen kanssa hevostalleilla: "En saa apua"

Mika Salakka on loukannut päänsä useissa onnettomuuksissa ja tapaturmissa niin pahasti, ettei pärjää yksin. Apua hänen on vaikea saada, koska hänen kaltaisilleen potilaille ei ole olemassa sopivaa palvelujärjestelmää. Aivovammaliiton mukaan Salakalla on satoja kohtalotovereita Suomessa.

Yli 75-vuotiaiden vammaisten tukien karsimiselle ehdotetaan vaihtoehtoa – "ei hirveästi kirpaise"

Hallitus hakee vammaispalveluista kaikkiaan 61 miljoonan euron säästöjä, joita tavoiteltiin helmikuussa esiteltyjen linjausten mukaan siirtämällä yli 75-vuotiaat vammaispalvelulain ulkopuolelle. Keväällä sosiaali- ja terveysministeriö asetti vammaisjärjestö Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölän selvittämään vaihtoehtoja ankarasti kritisoidulle suunnitelmalle.

Kalle Könkkölän elämäntyö palkittiin Yhdysvalloissa

Kynnys ry:n toiminnanjohtaja ja kehitysmaiden vammaisten ihmisten toimintaa tukevan Abilis-säätiön puheenjohtaja Kalle Könkkölä on saanut elämäntyöstään Yhdysvaltojen kansainvälisen vammaisneuvoston palkinnon.

Mikä on nopein: sähköpotkulauta, puupolkupyörä vai sähköauto?

Suurlähettiläs, Anni Sinnemäki, Mikko "Peltsi" Peltola ja viisi muuta kilpailijaa asettuvat samalle viivalle. Lähtö on Helsingin Messukeskuksella ja maali Iso Roobertinkadulla. Katso kuvat menopeleistä ja jännitä viimeistään 14:45 starttaava kisa suorana kartalta!

Päihittääkö polkupyörä auton kaupungissa? Yle lähettää menopelikisan suorana kartalla

Autottoman päivän tempauksessa kilpailevat muun muassa suurlähettiläs puupolkupyörällä, apulaiskaupunginjohtaja julkisilla ja vammaisten ihmisten puolestapuhuja sähköpyörätuolilla. Yle lähettää kisan suorana kartalla klo 14:30 alkaen.

Lappilaisnainen kerää vuoren korkuista hyväntekeväisyyspottia

Rovaniemeläislähtöiselle Sari Häliselle 6 088 on tärkeä luku. Se on hänen oma rahallinen tavoitteensa Bolivian naisten ja tyttöjen auttamiseksi. Luku on sama kuin Huayna Potosin vuoren korkeus. Kapuajat pyrkivät sen huipulle metri ja euro -periaatteella.

Ravintolavaunun "lukinnut" VR vastaa vammaisjärjestölle: Ovessa oli tekninen vika

VR ilmoittaa olevansa pahoillaan vammaisten mielenosoituksen yhteydessä ilmenneestä viasta. Vammaisjärjestön toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä ei niele selitystä.

Vimma-kulttuuripalkinto jazzmuusikko Kalle Saloselle

Kynnys ry:n vammaiskulttuuripalkinto Vimma on myönnetty kosketinsoittaja ja jazzurkuri Kalle Saloselle.

Könkkölä: Vammaiselle on tärkeämpää kunnon opiskelupaikka kuin esteetön ravintolavaunu

Vammaistyön veteraani kertoo vammaisen ihmisen arjen täyttyvän erikorkuisista kynnyksistä. Auttajia riittää, mutta kipeimmin kohennusta kaipaavat koulutusmahdollisuudet, Kalle Könkkölä sanoo.

Turun katujen mainoskyltit liikuntavammaisten riesana

Jalkakäytäville sääntöjen vastaisesti sijoitetut mainostelineet lisäävät onnettomuusriskiä. Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n mielestä kaupungin pitäisi tiukentaa ohjeistustaan.

Helsinki suunnittelee useita heikennyksiä vammaisten liikkumiseen

Pienituloisille liikuntarajoitteisille ja vammaisille myönnettyjen taksikyytien määrää vähennetään Helsingissä nykyisestä kahdeksasta neljään matkaan kuukaudessa. Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä syyttää kaupunkia lyhytnäköisistä päätöksistä ja vammaisten kyykyttämisestä.

Vuoden Palvelija ajaa asiakkaan turvallisesti perille ja kailottaa ruokaostokset kaupassa

Kotkalaista invataksin kuljettajaa Tuomas Olsenia kiitellään rehdiksi ja iloiseksi kanssakulkijaksi. Nämä ominaisuudet toivat miehelle Vuoden Palvelija -kunniakirjan Kymenlaaksossa kansainvälisenä vammaisten päivänä.

Jähmeät työvuorojärjestelyt polkevat kehitysvammaisten ihmisoikeuksia

Miltä tuntuisi, jos oma liikkuminen ja harrastaminen olisivat kiinni siitä, kuinka monta ihmistä on työvuorossa? Joku muu päättäisi siitä, pääseekö ulos tekemään ylipäätään mitään ja tilanne voisi jatkua vaikka koko elämän.

Järjestö toivoo vammaisurheilijoiden menestyksen nostavan rahoitusta

Vammaisjärjestö Kynnys ry toivoo, että vammaisurheilijoiden menestys näkyy myös heidän saamassaan tuessa. Vammaisurheilijat ovat muuttaneet ihmisten käsityksiä vammaisista ja vammaisuudesta.

Halvaantunut potilas voitti omaishoitoriidan

Kouvolan hallinto-oikeus on ratkaissut asikkalalaisen neliraajahalvaantuneen miehen omaishoidosta kehkeytyneen kiistan.

Vammainen ehdokas on vaaleissa altavastaajana

Kuurojen ja vammaisten yleensä on vaikeaa päästä läpi kunta- tai eduskuntavaaleissa. Esimerkiksi kuuroista ehdokkaista kaksi pääsi kotikuntansa valtuuston varajäseneksi. Kynnys ry:n toiminnanjohtajan Kalle Könkkölän mukaan vammainen joutuu tekemään läpimenonsa eteen paljon työtä.

Ruisrock haluaa olla esteettömyyden edelläkävijä

Suomen vanhin rockfestivaali Ruisrock haluaa palvella erikoisryhmiä entistä paremmin. Yli 70-vuotiaat pääsevät festivaalille jälleen ilmaiseksi. Tänä vuonna alueella päivystää ensimmäistä kertaa avustajia liikuntarajoitteisille.

Kalle Könkkölältä evättiin pääsy lentokoneeseen Turkissa

Vammaisten ihmisoikeusjärjestön Kynnyksen toiminnanjohtajalta ja entiseltä kansanedustajalta Kalle Könkkölältä on evätty pääsy lentokoneeseen Istanbulissa, Turkissa. Turkkilainen lentoyhtiö ei kelpuuttanut Könkkölän lääkärintodistusta.

Talvi kahlitsee pyörätuolinkäyttäjän kotiin

Olli Nordberg tietää, mitä on liikkuminen lumisessa ja jäisessä kaupungissa. Näin kevättalvisin kadut sulavat ja öisin taas jäätyvät liukkaiksi ja uraisiksi kyntöpelloiksi. Useampiakin kauhunhetkiä on koettu, kun pito on kertakaikkiaan loppunut. Vaaratilanne on ollut todella lähellä 125-kiloisen sähköpyörätuolin kanssa liikkuessa.

Vammaishistoriasta verkkojulkaisu

Työväenmuseo Werstaan Ihan epäNormaalia-näyttelyn verkkojulkaisu pureutuu vammaisuuden historiaan ja vammaisten ihmisten elämään liittyviin kysymyksiin Suomessa ennen ja nyt.

Kuurosokealle Riku Virtaselle merkittävä kansainvälinen palkinto

Kansainvälinen nuorkauppakamarijärjestö JCI on nimennyt kuurosokean Riku Virtasen yhdeksi maailman kymmenestä merkittävästä nuoresta vuonna 2011. Riku Virtanen sai tunnustuksen vammaisten ihmisoikeuksien edistämisestä.

Liikuntarajoitteisen kulttuurikokemukset voivat jäädä harvoiksi

Museot ja elokuvateatterit ottavat liikuntarajoitteiset kävijät hyvin vaihtelevasti huomioon. Esimerkiksi vanhoissa kulttuurirakennuksissa voi pyörätuolilla olla ahdasta ja vaikeaa liikkua. Myös invapaikkojen sijoitteluun esityspaikkojen katsomoissa ei vammaisten mielestä aina kiinnitetä tarpeeksi huomiota.

Torikivet eivät miellytä käyttäjiä

Kuopiossa etsitään parasta vaihtoehtoa torin pinnoittamiseksi. Vanhoista torin kivistä ladottiin Väinölänniemelle neljä erilaista vaihtoehtoa, joita on mahdollisuus testata ennen lopullista päätöstä. Käyttäjät ovat suhtautuneet negatiivisesti kaikkiin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

"Riittää, että on nuori niin ei pääse töihin"

Jyväskylän Kesän Hyde Park -kansalaiskeskustelutilaisuudessa pohdittiin tänään siirtotyöläisyyttä ja suomalaisten työpaikkojen rasismia. Keskustelussa ruodittiin niin vammaisten ja maahanmuuttajien asemaa työmarkkinoilla kuin ihmisten käytöstapojakin.

Apulaisoikeusasiamies: Pyörätuolikielto busseissa oli oikeutettu

Tampere sai kieltää sähköpyörätuolilla matkustamisen vanhoissa, tavallisissa linja-autoissa. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kielto perustui turvallisuusriskeihin.

Vammaispoliittisen taiteen festivaali valtaa Kaapelitehtaan

Muun muassa Pertti Kurikan Nimipäivät ja Kari Peitsamo esiintyvät vammaispoliittisen taiteen Cross Over 2011 -festivaaleilla. Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävä tapahtuma on vammaisten ja ei-vammaisten taiteilijoiden yhteinen juhla.

Elokuviin kaivataan lisää realistisia vammaisrooleja

Uuden Mustat lasit- kirjan mukaan vammaisroolit ovat yleensä voimakkaan stereotyyppisiä ja vammainen useimmiten joko säälin kohde tai pahantekijä. Elokuvateollisuus taas hyödyntää vammaisrooleja mielellään, sillä niiden ympärille on helppo rakentaa juonikuvioita.

Vammaisten taksikuljetuksissa ongelmia Kotkassa

Vammaisten kuljetuspalveluissa on ollut viikon ajan ongelmia Kotkassa. Ongelmaksi on muodostunut uusi kuljetuspalvelukortti, joka ei ole toiminut maksuvälineenä kaikissa takseissa.

Ruisranne on Makein apuväline ikinä

Elämää helpottavien apuvälineiden keksimiskilpailun palkinnot jaettiin tänään Turussa. Raati valitsi voittajat monen hyvän vaihtoehdon joukosta. Ainakin osan kilpailun ehdotuksista toivotaan pääsevän tuotantoon asti.

Vimma-palkinto myönnettiin Otso Kantokorvelle

Vammaisten oikeuksia ajava Kynnys ry on myöntänyt Vimma-palkinnon toimittaja-kirjailija Otso Kantokorvelle. Kantokorpi saa kiitosta siitä, että hän on tuonut kritiikin myös vammaistaiteeseen.

Kuurosokea Riku Virtanen Kynnys ry:n puheenjohtajaksi

Turkulainen Riku Virtanen on valittu vammaisten kansalaisten ihmisoikeusjärjestön Kynnys ry:n puheenjohtajaksi vuodeksi 2011. Valinta tehtiin 30.10. pidetyssä syyskokouksessa Turussa.

Sadat osoittivat mieltään egyptiläisisoäidin puolesta

Karkoituspäätöksen saaneen egyptiläisisoäidin puolesta järjestetty mielenosoitus sai perjantaina satoja ihmisiä liikkeelle Helsingissä. Mukana olleiden mielestä isovanhemmat ovat olennainen osa perhettä.

Miitta-täti: Vammaisuus

Miten sujuisi vammaiselta uutistoimittajan työ?

Saako vammaisesta vääntää vitsiä?

Miitta Sorvali sai aikaan aikamoisen mielipidetulvan. Vammainen viihdeohjelmassa on Suomessa uusi ilmiö, ja asia hämmentää.

Juha Joro ja Heini Aho saivat alueelliset taidepalkinnot

Varsinais-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinnon on saanut pitkän linjan taidegraafikko Juha Joro. Nuoren taiteilijan palkinto myönnettiin kuvataiteilija Heini Aholle.

Sikiöseulonnoista käytävä eettinen keskustelu alkutekijöissään Suomessa

Suomessa abortoidaan vuodessa noin 300 sikiötä mahdollisen tai todetun sikiövaurion vuoksi. Vaikka seulontatutkimuksia on tehty Suomessa jo pian kolmekymmentä vuotta, niistä käytävää julkista eettistä keskustelua ei ole Suomessa vielä kunnolla edes aloitettu.

Vammaispalvelulaki uudistuu

Syyskuun alusta lähtien vaikeavammaisella on oikeus henkilökohtaiseen avustajaan. Vammaisväestön elämään muutos tuo helpotusta, mutta kuntien kustannukset kasvavat.

Pyörätuolilla Haukiputaalta Helsinkiin

Marjut Korjola matkaa kymmenessä päivässä sähköpyörätuolilla Haukiputaalta Helsinkiin. Perillä hän luovuttaa ministereille viestin, jossa vaaditaan kuntien päättäjiä noudattamaan uutta vammaispalvelulakia asianmukaisella tavalla.

Vaikeavammaisille oikeus apuun

Lakiuudistus tekee vaikeavammaisten henkilökohtaisesta avusta subjektiivisen oikeuden. Uudistus helpottaa avunsaantia erityisesti henkilöille, joilla ei ole oikeutta palveluasumiseen.

Vammaisjärjestö Kynnyksen uusi puheenjohtaja ottaa kunnat erityissyyniin

Vammaisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n uudeksi puheenjohtajaksi on valittu tamperelainen Amu Urhonen. Urhosen toimikausi kestää ensi vuoden.

KRP epäilee sairaanhoitajaa myrkytyksistä hoitokodissa

Keskusrikospoliisi epäilee sairaanhoitajaa kahdesta henkirikoksesta kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksessa Ylöjärvellä.

Järjestöt: Hallitus ei huolehdi vaikeasti vammaisista

Järjestöt kantelivat valtioneuvoston oikeuskanslerille hallituksen laiminlyönnistä järjestää vaikeavammaisten henkilökohtainen avustaja -järjestelmä perustuslain mukaisesti.

Vammaisyhteisöille tukea kulttuuritoimintaan

Kulttuuriministeri Tanja Karpela (kesk.) on myöntänyt yhteensä 260 000 euroa avustuksina vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaan ja kulttuurin saavutettavuuden edistämiseen.

Vammaisten avustajista suuri pula

Vammaisten avustajista on suuri pula koko maassa. Vammaisjärjestö Kynnys ry:n mukaan avustajia tarvittaisiin noin 10 000 henkilölle. Tällä hetkellä vain noin 4 000 vammaisella on avustaja.

Kelan etuuspäätöksistä kantelu

Kansaneläkelaitoksen tekemistä kuntoutuspäätöksistä on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle