Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilö kaapimassa maa-ainesta rikkalapioon.

Uusi kerrostalo jyrää satoja vuosia vanhat elämisen jäljet – arkeologisilla kaivauksilla tallennetaan se, mitä pystytään: "Voidaan puhua pelastuskaivauksista"

Kokkolassa on etsitty todisteita neljäsataa vuotta vanhasta asumisesta, jonka jäljet katoavat kohta uudisrakennuksen alle.

3D mallinnoksen koirafiguuri on valmistettu punasavesta ja sillä on leikitty 1700–1800-lukujen taitteessa.

Turun arkeologisia helmiä voi nyt tarkastella 3D-mallinnoksina netissä – löytöjä voi pyöritellä näytöllä kuin omissa käsissä

Digitaalisessa kokoelmassa on esineitä, joita ei museon näyttelyissä ole aikaisemmin ollut esillä.

Kaikkiaan kymmenen keskiaikaista vainajaa, joukossa nuori äiti pienokaisineen siunattiin torstaina Pyhän Hengen kappelissa Turussa.

Keskiajalla haudattu teiniäiti eli yli sata vuotta luultua aiemmin – tutkijat innostuivat: "Muuttaa käsitystä koko Turun kaupunkikuvasta"

Vuosisatoja sitten kuolleet äiti ja syntymätön pienokainen siunattiin yhteiseen hautaan vuosikymmenten eron jälkeen.

Kaivauksia KH Renlundin museon vieressä.

1600-luvun kokkolalainen söi sikaa, nautaa ja lammasta – arkeologit kaivavat vuosisatojen takaista arkea Kokkolan keskustassa

Kaivausten paikalla, nykyisen K.H. Renlundin museon kohdilla, on asuttu jo 1600-luvulla.

Lyseon pihan kaivaukset kesällä 2016. Vasemmalla oleva syvempänä näkyväänosaan on aikanaan tehty maansiirtoja, mutta vanhan pihanurmikon alla arkeologiset jäänteet ovat säilyneet.

Arkeologit kaivavat pihanurmen alta vanhan porvariston elämän yksityiskohtia

Oulun vanhan keskustan alueella tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on saatu poikkeuksellisen runsaasti aineistoa. Samalla päivän valoon on noussut paljon esineistöä, joka kertoo vuosisatoja sitten eläneen varakkaan porvariston elämästä.

Hong Kong

Luontomaisema edistää terveyttä, mutta saman tekee kaunis kaupunkikin

Kaunis kaupunkisuunnittelu lisää terveyttä

1960-luvun mustavalkoinen postikortti Kajaanin Raatihuoneentorilta.

Maanalainen parkkipaikka suunnitteilla Kajaanin keskustaan

Raatihuone ja taidemuseo saanevat peltilehmät lähinaapurin. Käsittelyssä oleva kaavamuutos yhdistäisi useita maanalaisen pysäköinnin varauksia yhdeksi kokonaisuudeksi.

Raahen Pekkatorin kaivaukset kesällä 2013.

Raahesta löytyi outo kiveys ja salaperäisiä lasiputkia - video

Kesän arkeologiset kaivaukset jatkuvat vilkkaimmillaan eri puolilla maata. Maasta paljastuu jälkiä entisaikojen elämästä ja arkisista asioista. Raahessa kummasteltiin outoja lasiputkia ja upeaa torin alle kätkeytynyttä kiveystä.

Vanha hotellirakennus

Porin oluttehtaan tontilla arkeologista merkitystä

Otava-hotellin ympäristössä saattaa olla hyvin säilyneitä maakerroksia. Oluttehtaan rakennustyöt ovat aikanaan tuhonneet tehtaan alla mahdollisesti olleen asutuksen jäljet.

Franzenin puiston alue kätkee paljon vanhojen rakennusten jäänteitä.

Muinaisaarteet makaavat Oulun runoilijapiispan helmoissa

Runoilijapiispan Frans Mikael Franzenin mukaan nimetty puisto Oulun vanhassa keskustassa kätkee poveensa paljon vanhan tervakaupungin historiaa. Puiston alueella sijaitsi 1600 –luvulla Oulun vanha keskustaajama.

Jokirannan arkeologiset kaivaukset.

Kaupunkiarkeologia kiinnostaa

Turussa Aurajoen itärannalla meneillään olevat arkeologiset kaivaukset ovat herättäneet paljon mielenkiintoa sekä kaupunkilaisissa että turisteissa koko kesän ajan.

Tutkimusapulainen Päivi Repo on tehnyt arkeologisen löydön

Sininen talo paljasti aarteitaan

Sinisen talon purkutontilla Turussa on tehty arkeologisia kaivauksia kuluvan viikon aikana. Kaivauksissa on löytynyt muun muassa 1700-luvun alkupuolelta oleva savipiippu.

Oulun Kallioparkki ei uhkaa arkeologisia löytöjä

Kallioparkki ei kaupunkiarkeologiaa huolestuta, sillä kalliossa ei ole löydettävää esineistöä. Keskustan jatkorakentaminen vauhdittaa viimeisten nurkkien kartoittamista. Historiallisesti eniten tutkittavaa on Pokkitörmällä.

030810 TKU Brahenpuisto  kaivaukset

Uusi kaivaus Brahenpuistossa

Brahenpuistossa on aloitettu uusi arkeologinen kaivaus puiden istututtamisen yhteydessä. Kaivaus paljastaa Turun historiaa aina 1700-luvulle asti.

arkeloginen kaivaus Yli-Iin Kierikki kaivajat siivilöivät maata

Arkeologeilla hiljainen kesä

Museoviraston arkeologit pääsevät kenttätöihin, mutta kohteita on vähemmän kuin vuosiin.

Kaupunkiarkeologisia kaivauksia Torniossa

Vanhan asutuksen merkit syynätään Torniossa

Tornion keskustan kahdella tontilla raaputetaan tänä kesänä maata siltä varalta, että niiltä löytyisi merkkejä 1600-luvun asutuksesta. Museovirasto tekee kaupunkiarkeologiset kaivaukset ennen kuin tonteille voi rakentaa.

Arkeologinen kaivaus

Museovirasto koekaivaa Oulun Isokadulla

Museovirasto tekee kaupunkiarkeologisia koekaivauksia Oulun Isokadulla tällä viikolla. Museoviraston kaupunkiarkeologisessa inventoinnissa kaivettava tontti on luokiteltu kulttuurikerroksiltaan todennäköisesti säilyneeksi ja arkeologisesti mielenkiintoiseksi alueeksi.

Tyhjä tontti Keskikadun varrella Tornion keskustassa

Tornio mittauttaa muinaismuistolain tarvittaessa käräjillä

Tornion kaupunki vaatii muinaismuistolain uusimista. Museovirasto on määritellyt suuren osan Suensaaresta muinaismuistolain mukaiseksi kaupunkiarkeologiseksi alueeksi.

Metsästyksellä oli iso merkitys Torniossa

Metsästys oli keskeinen osa torniolaisten arkea ja elinkeinoja vielä 1600-luvulla, mutta jo seuraavalla vuosisadalla metsästyksen merkitys Torniossa väheni huomattavasti

Tornion yleiskaavaesitys unohtaa muinaisjäänteitä

Arkeologista kulttuuriperintöä ei ole riittävästi huomioitu Tornion yleiskaava 2021-esityksessä. Muinaisjäännökset ovat rauhoitettuja, vaikka niitä ei olisi merkittykään yleiskaavaan.

Tutkija työssään.

Kaupungintalon nurkilta etsitään menneisyyttä

Museovirasto on aloittanut Porin hallintokorttelin kaupunkiarkeologiset koekaivaukset. Ensimmäiset kaivaukset kestävät kolme viikkoa.