Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uusi kerrostalo jyrää satoja vuosia vanhat elämisen jäljet – arkeologisilla kaivauksilla tallennetaan se, mitä pystytään: "Voidaan puhua pelastuskaivauksista"

Kokkolassa on etsitty todisteita neljäsataa vuotta vanhasta asumisesta, jonka jäljet katoavat kohta uudisrakennuksen alle.

Turun arkeologisia helmiä voi nyt tarkastella 3D-mallinnoksina netissä – löytöjä voi pyöritellä näytöllä kuin omissa käsissä

Digitaalisessa kokoelmassa on esineitä, joita ei museon näyttelyissä ole aikaisemmin ollut esillä.

Keskiajalla haudattu teiniäiti eli yli sata vuotta luultua aiemmin – tutkijat innostuivat: "Muuttaa käsitystä koko Turun kaupunkikuvasta"

Vuosisatoja sitten kuolleet äiti ja syntymätön pienokainen siunattiin yhteiseen hautaan vuosikymmenten eron jälkeen.

1600-luvun kokkolalainen söi sikaa, nautaa ja lammasta – arkeologit kaivavat vuosisatojen takaista arkea Kokkolan keskustassa

Kaivausten paikalla, nykyisen K.H. Renlundin museon kohdilla, on asuttu jo 1600-luvulla.

Arkeologit kaivavat pihanurmen alta vanhan porvariston elämän yksityiskohtia

Oulun vanhan keskustan alueella tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on saatu poikkeuksellisen runsaasti aineistoa. Samalla päivän valoon on noussut paljon esineistöä, joka kertoo vuosisatoja sitten eläneen varakkaan porvariston elämästä.

Luontomaisema edistää terveyttä, mutta saman tekee kaunis kaupunkikin

Kaunis kaupunkisuunnittelu lisää terveyttä

Maanalainen parkkipaikka suunnitteilla Kajaanin keskustaan

Raatihuone ja taidemuseo saanevat peltilehmät lähinaapurin. Käsittelyssä oleva kaavamuutos yhdistäisi useita maanalaisen pysäköinnin varauksia yhdeksi kokonaisuudeksi.

Raahesta löytyi outo kiveys ja salaperäisiä lasiputkia - video

Kesän arkeologiset kaivaukset jatkuvat vilkkaimmillaan eri puolilla maata. Maasta paljastuu jälkiä entisaikojen elämästä ja arkisista asioista. Raahessa kummasteltiin outoja lasiputkia ja upeaa torin alle kätkeytynyttä kiveystä.

Porin oluttehtaan tontilla arkeologista merkitystä

Otava-hotellin ympäristössä saattaa olla hyvin säilyneitä maakerroksia. Oluttehtaan rakennustyöt ovat aikanaan tuhonneet tehtaan alla mahdollisesti olleen asutuksen jäljet.

Muinaisaarteet makaavat Oulun runoilijapiispan helmoissa

Runoilijapiispan Frans Mikael Franzenin mukaan nimetty puisto Oulun vanhassa keskustassa kätkee poveensa paljon vanhan tervakaupungin historiaa. Puiston alueella sijaitsi 1600 –luvulla Oulun vanha keskustaajama.

Kaupunkiarkeologia kiinnostaa

Turussa Aurajoen itärannalla meneillään olevat arkeologiset kaivaukset ovat herättäneet paljon mielenkiintoa sekä kaupunkilaisissa että turisteissa koko kesän ajan.

Sininen talo paljasti aarteitaan

Sinisen talon purkutontilla Turussa on tehty arkeologisia kaivauksia kuluvan viikon aikana. Kaivauksissa on löytynyt muun muassa 1700-luvun alkupuolelta oleva savipiippu.

Oulun Kallioparkki ei uhkaa arkeologisia löytöjä

Kallioparkki ei kaupunkiarkeologiaa huolestuta, sillä kalliossa ei ole löydettävää esineistöä. Keskustan jatkorakentaminen vauhdittaa viimeisten nurkkien kartoittamista. Historiallisesti eniten tutkittavaa on Pokkitörmällä.

Uusi kaivaus Brahenpuistossa

Brahenpuistossa on aloitettu uusi arkeologinen kaivaus puiden istututtamisen yhteydessä. Kaivaus paljastaa Turun historiaa aina 1700-luvulle asti.

Arkeologeilla hiljainen kesä

Museoviraston arkeologit pääsevät kenttätöihin, mutta kohteita on vähemmän kuin vuosiin.

Vanhan asutuksen merkit syynätään Torniossa

Tornion keskustan kahdella tontilla raaputetaan tänä kesänä maata siltä varalta, että niiltä löytyisi merkkejä 1600-luvun asutuksesta. Museovirasto tekee kaupunkiarkeologiset kaivaukset ennen kuin tonteille voi rakentaa.

Museovirasto koekaivaa Oulun Isokadulla

Museovirasto tekee kaupunkiarkeologisia koekaivauksia Oulun Isokadulla tällä viikolla. Museoviraston kaupunkiarkeologisessa inventoinnissa kaivettava tontti on luokiteltu kulttuurikerroksiltaan todennäköisesti säilyneeksi ja arkeologisesti mielenkiintoiseksi alueeksi.

Tornio mittauttaa muinaismuistolain tarvittaessa käräjillä

Tornion kaupunki vaatii muinaismuistolain uusimista. Museovirasto on määritellyt suuren osan Suensaaresta muinaismuistolain mukaiseksi kaupunkiarkeologiseksi alueeksi.

Metsästyksellä oli iso merkitys Torniossa

Metsästys oli keskeinen osa torniolaisten arkea ja elinkeinoja vielä 1600-luvulla, mutta jo seuraavalla vuosisadalla metsästyksen merkitys Torniossa väheni huomattavasti

Tornion yleiskaavaesitys unohtaa muinaisjäänteitä

Arkeologista kulttuuriperintöä ei ole riittävästi huomioitu Tornion yleiskaava 2021-esityksessä. Muinaisjäännökset ovat rauhoitettuja, vaikka niitä ei olisi merkittykään yleiskaavaan.

Kaupungintalon nurkilta etsitään menneisyyttä

Museovirasto on aloittanut Porin hallintokorttelin kaupunkiarkeologiset koekaivaukset. Ensimmäiset kaivaukset kestävät kolme viikkoa.