Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Talvivaatteisiin pukeutuneita ihmisiä seisoo kaupan edessä. Kolmella naisella on kädessään kyltti, jossa on iskulauseita.

Työntekijät suivaantuivat Kaupan liittoon – työnseisaus Hollolan Prismassa

Mielenilmauksella Kaupan liittoa painostetaan neuvottelupöytään palkankorotuksista.

Koneistaja Anu Voutilainen Valmetin tuotantolaitoksella.

Teollisuustyöntekijät ja kuljetusala hakevat mallia Saksan viiden prosentin palkankorotuksista – neuvotteluiden loppurutistus on alkanut

Teknologiateollisuuden palkkaneuvottelun tulos tulee heijastumaan muillekin aloille, Teollisuusliiton mukaan yli miljoonalle suomalaiselle.

Kauppamme on suljettu ulosmarssin johdosta -teksti kaupan ovessa.

Salen myyjät marssivat illalla ulos kaakossa, päivällä palkkaneuvotteluiden jumia protestoitiin Vantaalla: ”Voittoa pitäisi jakaa myös työntekijöille”

Palkkaneuvottelut ovat jumissa, sillä Kaupan liitto odottaa muiden alojen palkkaneuvotteluiden päättymistä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti unionin tilaa koskevan puheen EU-parlamentille keskiviikkona, 14.9.2022.

Meppien ja EU-virkamiesten palkat nousevat roimasti – taustalla perusteltu, mutta arvostelua herättävä syy

EU:n virkamiehet tienaavat enimmillään yli 20 000 euroa kuukaudessa. Palkat kohoavat nyt inflaation mukana, mikä rasittaa entisestään EU:n budjettia vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

Kalenteri päiväkodin seinällä.

Espoo nostaa varhaiskasvatuksen johtajien palkkoja 350 eurolla – henkilöstö saa tyytyä 160 euron ”kannustuslisään”

Kaupungin mukaan palkkoja nostetaan muun muassa työn vaativuuden ja pääkaupunkiseudun rekrytointitilanteen vuoksi.

Opasteet Etelä-Karjalan keskussairaalan seinällä.

Etelä-Karjalassa laskettiin, mitä hoitajien palkankorotus maksaa – vajaan 3 miljoonan euron lisäkulut ensi vuodelle

Alustavan laskelman mukaan hoitajien palkankorotukset maksavat 2,8 miljoonaa euroa vuonna 2023.

Tehyn PSHP:n pääluottamusmies Atte Tahvola.

Roima palkankorotus ilahduttaa, mutta huoli työoloista on yhä suuri – näin Pirkanmaalla reagoitiin hoitajasopuun

Pitkä vääntö hoitajien palkankorotuksista päättyi, mutta pelkkä raha ei riitä houkuttimeksi palaamaan alalle. Nyt alkaa vääntö työolojen kehittämisestä.

Hoitajaliiton ja työnantajajärjestöjen neuvottelijoita.

Analyysi: Hoitajien palkat nousevat reippaasti lähivuosina, mutta hoitajapulasta ei päästä näin helposti eroon

Työmarkkinaratkaisuissa on tyypillistä, että osapuolten tavat tulkita tulosta vaikeuttavat sen ymmärtämistä, kirjoittaa politiikan toimittaja Jyrki Hara.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.

”Eihän tämä nyt yhtäkkiä tuonut meille lisää hoitajia” – Etelä-Savossa ollaan varovaisen tyytyväisiä hoitajasopuun

Sekä Tehyn että tulevan hyvinvointialueen puolesta ollaan tyytyväisiä siihen, että sopu on syntynyt.

Riksförlikningsman Anu Sajavaara och KT:s verkställande direktör Markku Jalonen omgivna av journalister på riksförlikningsmannens byrå i Helsingfors.

Hoitoalan työkiistaan sopu – kiistan osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan esityksen

Tehyn Rytkönen: "pakkolakien varjossa tulosta voi pitää hyvänä". Uhka joukkoirtisanoutumisesta poistuu.

Joensuun keskussairaala

Joensuussa aletaan maksaa 20 prosentin lisäpalkkaa hoitohenkilöstölle "kriittisissä yksiköissä" – herättänyt ärtymystä muilla osastoilla

Siun sote alkaa maksaa 20 prosentin palkan lisää kaikille hoitajille muutamissa yksiköissä. Ansiot nousevat Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä sekä Siilaisen sairaalan kahdella osastolla.

Kittilän vaakuna

Kittilän kunnanhallitus hyväksyi oikaisuvaatimuksen palkankorotuksesta – päiväkodin johtajan lisätyöstä saama korvaus nousee 20 prosenttiin

Kittilän kunnanjohtajana toiminut Jari Rantapelkonen oli päättänyt, että päiväkodin johtajan saama korvaus lisävastuusta olisi ollut 10 prosenttia eli 330 euroa kuussa.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara Tehyn ja Superin sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistolla .

Ylen tiedot: Valtakunnansovittelija esittää hoitajalakon siirtämistä Oulun yliopistollisessa sairaalassa

Hoitajien työtaistelun sovittelu jatkuu keskiviikkona iltapäivästä valtakunnansovittelijan toimistolla.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n Markku Jalonen (vas.), valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja (selin) Superin Silja Paavola (vas.) ja Tehyn Millariikka Rytkönen Tehyn ja Superin sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 20. elokuuta 2022.

Hoitajalakon sovittelu jatkuu tällä viikolla – hoitajat ja työnantaja yhä kaukana toisistaan palkka-asiassa

Osapuolet pyrkivät todenteolla sopuun hoitajien työehtokiistassa tällä viikolla, vaikka työnantaja- ja työntekijäliitot ovat yhä kaukana toisistaan. Tehy, Super ja KT tapaavat tällä viikolla neljä kertaa valtakunnansovittelijan luona.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n Markku Jalonen (vas.), valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja (selin) Superin Silja Paavola (vas.) ja Tehyn Millariikka Rytkönen Tehyn ja Superin sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 20. elokuuta 2022.

Analyysi: Hoitajien työehtoriidan ratkaiseminen voi käynnistää kunta-alan neuvottelukierroksen uudestaan

Sopimukseen päässeet kunta-alan työnantaja- ja työntekijäjärjestöt sopivat kesäkuussa, että useiden työntekijäryhmien neuvottelut käynnistetään uudelleen, jos Tehy ja Super saavat muita korkeampia palkankorotuksia. Neuvottelut voivat pitkittyä siis entisestään, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Keski-ikäinen, silmälasipäinen mies istuu rennosti sinisellä sohvalla avokonttorissa. Hänellä on tummansininen puku ja taivaansininen solmio sekä valkoinen kauluspaita. Mies hymyilee hiukan.

Lahden kaupunginjohtaja Timoselle esitetään 500 euron palkankorotusta

Johtajasopimuksen mukaan palkan on pysyttävä kilpailukykyisenä. Lahdessa on verrattu palkkatasoa muihin samankokoisiin kaupunkeihin.

Lakosta ilmoittava lappu päivystyspolitlinikan ovessa.

Analyysi: Lakkoilmoitukset teho-osastoille budjettiriihen kynnyksellä kertovat, miten kovaa peliä hoitajapalkoista syksyllä käydään

Tehy ja Super aloittivat syksyn muistuttamalla, että heidän palkkavaatimuksensa kohdistuvat Sanna Marinin hallitukseen, kirjoittaa politiikan toimittaja Jyrki Hara.

Anu Sajavaara.

Uusi valtakunnansovittelija Anu Sajavaara aikoo jatkaa niukalla linjalla: "Pettymysten bulevardille" ei kannata tulla testaamaan palkankorotusvaatimuksia

Valtakunnansovittelija Sajavaara odottaa syksyn palkkaneuvotteluista vaikeita. Taustalla vaikuttavat muun muassa laukalle lähtenyt inflaatio ja Venäjän hyökkäyssota.

Hoitoalan lakkoilijoita Jyväskylässä sairaala Novan edustalta.

Hoitajien työkiistan sovittelijat ehdottavat alalle palkkaharmonisointia – Tehyn Rytkönen: "Ei sovittavissa osapuolten kesken"

Mallia HS:n haastattelussa ehdottaneiden Elina Pylkkäsen ja Martti Hetemäen mielestä ei ole estettä, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ohjeistavat alueita hyvän palkkaharmonisoinnin toteuttamiseksi.

Ismo Kokko katsoo kameraan.

AY-pomot: Palkkamalttia ei voi ostaa veronkevennyksillä – "Kolmen prosentin korotus kuulostaa kovin alhaiselta", sanoo kuljetusliitto AKT:n johtaja

Hallituksesta on tarjoiltu tuloveron alennuksia, jos palkankorotukset jäävät inflaatiosta huolimatta maltillisiksi. Teknologiateollisuuden työnantajat torjuvat hallituksen työmarkkinapöydästä.

Kaksi kylttiä aluevaltuuston kokouksen seinällä.

Lapin hyvinvointialue suitsii kuntia: viime hetken palkankorotuksia ja henkilöstölisäyksiä tulisi välttää

Hyvinvointialue suosittelee, että organisaatiot noudattaisivat nyt maltillista palkka- ja rekrytointipolitiikkaa.

Tervolan kunnantalon edessä ole patsas.

Kilpailu työvoimasta kovenee – Tervola nostaa työntekijöidensä palkkoja yli sopimuskorotuksen

Tervolan kunnan palkkojen sopimuskorotusten päälle tulevat korotukset painottuvat sote-alalle. Korotukset eivät kuitenkaan ylitä Lapissa maksettavia suurimpia palkkoja.

Olli-Pekka Ruuskanen, Anni Marttinen ja Sanna Kurronen.

Ekonomistit torjuvat poliitikkojen ehdottamat veronkevennykset: hinnat voisivat nousta entisestään ja huippurikkaat hyötyä

Eri puolueista on väläytelty veronkevennyksiä keinoksi kuluttajien ostovoiman tukemiseen. Ekonomistit eivät kuitenkaan laskisi tuloverotusta nykyisessä taloustilanteessa.

Vauvaa katsoo terveydenhoitajaa, joka antaa hänelle rotavirusrokotteen.

Turun valtuusto äänesti neuvolatyöntekijöiden palkoista

Elina Sandelin ehdotus neuvolahenkilökunnan tehtäväkohtaisten palkkoja korottamisesta ja lisärekrytoinneista kaatui lukemin 13–51.

Kunta-alan mielenosoitus kulkee pitkin Mannerheimintietä Helsingissä.

Teollisuus tyrmistyi kunta-alan palkankorotuksista: "Voi alkaa kilpahuuto ja puhutaan pian 10 prosentin korotuksista teollisuudessa"

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien mukaan kunta-alan palkkasovussa on kyse ratkaisusta, jota ei olisi pitänyt tehdä. Järjestöt pelkäävät palkkakilpailua, jolla voisi olla huonoja seurauksia taloudelle.

Dominika

Ylen laskuri näyttää, kuinka opettaja, sosiaalityöntekijä ja moni muu tienaa jatkossa

Laajojen työtaistelujen jälkeen kunta-alan neuvottelusopu syntyi 300 000 työntekijälle. Hoitajaliitot Tehy ja Super jäivät sovun ulkopuolelle, mutta palkankorotukset ulotetaan myös niiden jäseniin.

Ammattikoululaisia töissään.

Keskiviikko 8.6.2022

Kunta-alan palkat. Auto päin ihmisjoukkoa Saksassa. Marinilla koronatartunta. Amiskone. Varhaisperuna. Sää.

Sanna Kurronen ja Lainà Patrizio

STTK:n pääekonomisti vaatii ylimääräisiä palkankorotuksia, viiden prosentin korotus säilyttäisi ostovoiman – EVA varoittaa hintakierteestä

STTK:n Lainà sanoo, että palkansaajien tilanne on huono, elleivät palkat jousta ylöspäin. EVAn Kurronen uskoo, että sovittujen palkankorotusten päälle voi tulla tänä vuonna hyvinkin suuret lisäkorotukset.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.

Suurimmat sairaanhoitopiirit eivät lähde rustaamaan paikallisia sopimuksia hoitajille – pelkona keskinäinen kilpailu työntekijöistä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmoitti haluavansa paikallisen sopimuksen suoraan hoitajaliittojen kanssa. Sairaanhoitopiireistä kerrotaan Ylelle, että laajempaa intoa vastaaviin irtiottoihin ei ole.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Teollisuusliiton Riku Aalto ja Paperiliiton Petri Vanhala Hakaniemen Paasitornissa ennen SAK:n vuosikokouksen alkua.

SAK:n Eloranta: Nykymallilla ei paranneta heikkoja palkkoja – STTK:n Palola haluaa työmarkkinoille "turvatakuut"

Eloranta roimi "työnantajavetoista palkkakoordinaatiota" ja Palola hajautettua sopimismallia, joka ei ole hänen mukaansa edullinen, kun kriisi kohtaa.

Kuopion torilla järjestettiin JHL:n ja Jytyn jäsenien lakkotapahtuma 29.3.2022.

Kunta-alan palkkakiistan ratkominen pitkittyy lisää – sopua yritetään ensi viikolla

Kunta-alalle hierotaan työehtosopimusta, josta hoitajajärjestöt jäävät pois. Tähtäimessä on edelleen kolmivuotinen sopimus ja viisivuotinen palkkaohjelma.

Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen kertoivat Tehyn ja Superin hylkäävän sovintoesityksen 11. toukokuuta.

Hoitajien työriidan venyminen tuo Satakunnan kunnille ja sairaanhoitopiirille odottamattomia säästöjä

Hoitajaliittojen päätös olla hyväksymättä niille tarjottua sovintoratkaisua tarkoittaa, että palkankorotuksiin varattuja rahoja jää ainakin toistaiseksi säästöön. Satakunnassa kyse on miljoonista euroista.

Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen kertoivat Tehyn ja Superin hylkäävän sovintoesityksen 11. toukokuuta.

Analyysi: Hoitajat haluavat viedä kunta-alan palkkaratkaisun kahdelle eri raiteelle, mutta muut vastustavat hanketta

Osapuolten hermot ovat kunta-alan työehtoneuvotteluissa poikkeuksellisen kireällä, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen kertoivat Tehyn ja Superin hylkäävän sovintoesityksen 11. toukokuuta.

Voiko kunta-alan sopimuskiistassa syntyä vielä sopu? Neljä kysymystä ja vastausta siitä, kuinka työtaistelu jatkuu nyt

Kunta-alan työkiistan selvittely jatkuu nyt kahdella rintamalla. Hoitajat hylkäsivät sovintoesityksen, jonka muut olisivat hyväksyneet.

Hoitajat vaativat suurempia palkankorotuksia

Hoitajat hylkäsivät sovintoesityksen, muu kunta-ala hyväksyi – Tehy ja Super valmistautuvat joukkoirtisanoutumisiin

Hoitajat ovat aloittaneet joukkoirtisanoutumisten valmistelun. Muu kunta-ala hyväksyi esityksen, joka toisi 2,5 prosentin korotuksen tänä vuonna ja 5-vuotisen palkkaohjelman. Pattitilanne siirtyy työministeri Tuula Haataisen ratkaistavaksi.

Kunta-alan mielenosoittajia Mannerheimintiellä.

"Nähkää meidät, antakaa meille arvostusta", kuvailee tutkija lakkovaatimuksia – kokosimme juttuun viisi olennaista kysymystä kunta-alan lakosta

Työelämän tutkija näkee kunta-alan palkkavaatimuksissa pitkäaikaista turhautumista alan vaativuuden ja kuormittavuuden sekä palkkatason välillä.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n lakkovahdin käsinauha puristuu toppatakin hihan ympärille.

Kunta-alan palkankorotukset tarkoittaisivat Turussa 18 miljoonan euron lisämenoja vuodessa – henkilöstöjohtaja: "Vastaisi puolen prosentin veronkorotusta"

Turun kaupungin laskelmien mukaan palkkojen korottaminen 3,6 prosentilla vuosittain tarkoittaisi 18 miljoonan euron menojen lisäystä joka vuosi. Työntekijät vaativat vuosittaista 3,6 prosentin palkankorotusta normaalien korotusten lisäksi.

Meilahden teho-osaston hoitajat Minna Päivinen (oik.) ja Tay Pham.

HS-kysely: Useampi suomalainen olisi valmis maksamaan enemmän veroja hoitajien palkankorotusten mahdollistamiseksi

Helsingin Sanomien kyselyn perusteella miehistä selvästi useampi kuin naisista vastustaa veronkorotuksia keinona nostaa hoitajien palkkoja. Mitä suurempituloisesta on kyse, sitä todennäköisemmin tämä vastustaa veronkorotuksia.

KT lakkolaisten vaatimuksista:  Sellaisia rahoja ei vain tällä hetkellä löydy

Kuntatyönantajien Markku Jalonen lakkolaisten vaatimuksista A-studiossa: "Sellaisia rahoja ei vain tällä hetkellä löydy"

Työntekijöitä edustavan Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen huomautti, että kunta-alan palkkakehitys on jäänyt yleisestä palkkakehityksestä jälkeen, koska yksityisellä sektorilla on maksettu suurempia palkkoja kuin, mitä on sovittu.

Kim Yli-Pelkola, Tehys huvudförtroendeman i Jakobstad och biträdande avdelningsskötare på jouren på Malmska sjukhuset.

34 hyvinvointialueen johtajaa sai palkankorotuksen Pohjanmaalla – pääluottamushenkilö Kim Yli-Pelkola: "Ajoitus on huonosti valittu"

Korvaus maksetaan henkilöille, jotka oman hyvinvointialueen kuntayhtymässä tekemänsä työn lisäksi valmistelevat uutta organisaatiota, itsehallinnollista hyvinvointialuetta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Ukrainan presidentin puhetta eduskunnalle Helsingissä 8. huhtikuuta 2022.

Petteri Orpo: Ymmärrän täysin hoitajien palkkavaatimuksia

Lakkorintaman kärjessä ovat hoitajat, joiden työehtokiistaa ratkoo sovittelulautakunta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo ratkaisuja. Turvallisuuspolitiikassa puolue on valmis Suomen Nato-jäsenyyteen. Orpo on Ykkösaamun suorassa haastattelussa klo 10.05.

Kolme lakkovahtia eli Saaran Partanen, Else Halonen ja Zefira Rahimi Taysin etuovien edessä punaiset liivit päällään.

Hoitajat vaativat viiden vuoden palkkaohjelmaa – aluevaltuutetut kääntävät katseet Helsinkiin: "Eduskunta rahoittaa koko sairaanhoitojärjestelmän"

Hoitoala on vaatinut yleiskorotusten lisäksi palkkaohjelmaa. Asiantuntijat vastaavat, mitä korotukset tarkoittaisivat Pirkanmaan 1.1.2023 alloittavalle hyvinvointialueelle.

Hoitajia mielenosoituksessa.

Hoitajalakon kiukku puree päättäjiin Pohjois-Karjalassa – Siun soten ylimmän johdon lisäpalkat käsitellään uudelleen

Siun soten yhtymähallitus käsittelee uudelleen päätöstä korottaa 12 johtavan viranhaltijan palkkaa kymmenen prosenttia loppuvuodeksi. Myös Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen luottamusjohto on koolla asiasta.

Merja Mäkisalo-Ropponen istuu pöydän ääressä kokouksessa.

Siun soten johdon palkankorotuksia vaaditaan peruttavaksi – Merja Mäkisalo-Ropponen: "Ei anna hyvää viestiä kenellekään"

Merja Mäkisalo-Ropponen tulee toimimaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajana. Hän kritisoi Siun Soten päätöstä korottaa johtajien palkkoja juuri nyt.

Siun soten logo auton ovessa.

Siun sote korottaa johtajien palkkoja 10 prosentilla

Yhtymähallitus on päättänyt korottaa johtajien kokonaispalkkoja määräaikaisesti huhtikuun alusta alkaen, koska heidän vastuunsa ovat lisääntyneet merkittävästi.

Jytyläinen kyltin kanssa, taustalla Jytyn teltta ja ihmisiä Keskustorilla.

Lakkolainen toivoo palkankorotuksesta apua kunta-alan sijaispulaan: "Palkan takia ihmiset töissä käyvät" – tältä näytti Tampereen mielenilmauksessa

Kaksipäiväinen lakko vaikuttaa esimerkiksi päiväkoteihin, kouluruokailuun ja suun terveydenhuoltoon sekä kirjastoihin ja uimahalliin. Myös Tampereen yliopistollinen sairaalaa supistaa toimintaa lakon takia.

Kakkosen bussi kurvailee Tampereen keskustorilla.

Kunta-alan kaksipäiväinen lakko alkoi Tampereella ja Kuopiossa

Lakolla pyritään vauhdittamaan neuvotteluja palkoista ja muista työehdoista. Se vaikuttaa Pirkanmaalla esimerkiksi julkiseen liikenteeseen, päivähoitoon ja Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

Markku Jalonen kuvattiin Helsingin Kuntatalolla 22. maaliskuuta.

Lakolla uhkaavat kunta-alan työntekijät vaativat liian suuria palkankorotuksia, sanoo työnantajien Markku Jalonen

Kunta-alan työntekijäjärjestöt ovat uhanneet laajoilla lakoilla, jos niiden vaatimuksiin palkankorotuksista ei suostuta. Osapuolet ovat Jalosen mukaan kaukana sovusta.

Opettaja selin koululuokan edessä. Taustalla oppilaita.

Laajin opetusalaa koskeva lakkovaroitus vuosikymmeniin: sulkisi koulut pääkaupunkiseudulla – myös päiväkodit uhkaavat mennä viikoksi kiinni

Kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöt ovat jättäneet 31 000 työntekijää pääkaupunkiseudulla koskevan lakkovaroituksen. Viikon mittainen lakko alkaisi 19. huhtikuuta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle