Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Krista Pärmäkoski kuvasi päivän ajan ateriansa – huippuhiihtäjälle ruoka ei aina ole nautinto

Suomen mäkimaajoukkueen hyppääjät kertoivat Ylelle laskevansa suupalojaan. Hiihtäjä Krista Pärmäkoskelle tilanne on päinvastainen: useimmiten on aivan pakko syödä.

Tutkijat: Ihmisen kestävyyden rajat on mitattu – raskaana olevat naiset kestävyyseksperttejä

Pitkällä aikavälillä kestävä energiankulutus on 2,5-kertaisesti perusaineenvaihdunta eli tavallisella ihmisellä noin 4 000 kilokaloria päivässä.

Ultraprosessoitu ruoka lihottaa koska sitä syödään enemmän

On myös mahdollista, että yhdysvaltalaiset prosessoidut elintarvikkeet eroavat suomalaisista.

Brittitutkimus: Lisätyn sokerin vähentäminen elintarvikkeissa estäisi diabetesta ja lasten lihomista

Tavoitteena on myös pakkauskokojen pienentäminen ja vähäsokeristen tuotteiden suosiminen kaupoissa.

Chili laittaa aineenvaihdunnan hyrräämään ja 7 muuta väitettä – asiantuntijat vastaavat

Se, kuinka usein käyt pissalla, ei kerro mitään aineenvaihdunnastasi, sanoo hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoki.

Oulun yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään tuottamaan luonnonmukaista makeutusainetta

Luonnonmukainen makeutusaine brazzeiini on kaloriton ja jopa kaksi tuhatta kertaa makeampi kuin sokeri.

Tarkkana alkoholittoman oluen kanssa – Alkoholittomasta ei ole urheilujuomaksi, eivätkä kaikki alkoholittomat oluet sovi alkoholiongelmaisille

Alkoholittoman oluen suosio kasvaa vauhdilla. Mikään terveysjuoma alkoholiton ei ole. Pullollisessa voi olla kaloreita kuin pullassa.

Vaihda hissi portaisiin – jos kipuat päivittäin viidenteen kerrokseen, vastaa se vuodessa 11:tä pitsaa tai lähes 90:ää olutpulloa

Portaiden nousu viidenteen kerrokseen kuluttaa 40 kilokaloria. Lisäksi kroppa jatkaa työntekoa, vaikka portaat on jo noustu.

Lounaalla syö itsensä helposti ähkyyn, mutta eväät voivat olla yksipuoliset – vertasimme einesevästä ja työpaikkalounasta

Raskaan ja fyysisen työn tekijät syövät usein yksipuolisia einesruokaeväitä, kun taas istumatyötä tekevät toimistotyöläiset runsaan buffet-lounaan.

Mitä tulevaisuudessa syödään?

Meillä on käsissämme kuusi isoa ruokahaastetta.

Prisma: Totuus kaloreista – Näin syöt herkkuruokaasi viisaammin

Kalorit ovat monelle pakkomielle. Kannattaako niitä laskea?

Harrasteratsastuksesta NHL-tason kuormitusanalyysi – satulassa matkustelua vai oikeaa urheilua?

Ratsastuksen harrastaja saa usein kuulla, että hevonenhan ne työt tekee ja ratsastaja vain matkustaa satulassa. Mitä paljastaa NHL:ssä käytetty testi?

Prisma: Ruokavaliolla pitkää ikää?

Voiko radikaaleilla ruokavalioilla pidentää elinikäänsä?

Kituvat laihduttajat huolettavat asiantuntijoita: "Se huonontaa elämänlaatua"

Rajujen dieettien sijaan painonhallinnassa kannattaa pyrkiä toimivan aineenvaihdunnan ylläpitämiseen. Siihen auttaa terveellinen ruoka, sopiva liikunta ja riittävä uni.

Jos söisit kuin hiihtäjä Perttu Hyvärinen, saattaisit lihoa viikossa kolme kiloa

Tour de Ski on iso urakka, joten ruoka on tärkeässä roolissa – päiväkulutus miehillä on 3000-5000 kalorin luokkaa, joten normaaliin ihmiseen verrattuna ruoan määrä on 2,5-kertainen.

Napostelija on usein huijari

Miksi maksaa huijaamisesta, hämmästelee ravintovalmentaja Kari Heljasvaara.

Univaje saa syömään enemmän ja rasvaisempaa

Vähälle unelle jääneet syövät seuraavana päivänä jopa satoja kaloreita enemmän kuin hyvin nukutun yön jälkeen.

Monivilja voi luoda virheellisen mielikuvan – Näin syntyy terveellinen voileipä

Voileivässä piilee melkoinen kaloripommi, jos sen täyttää tukevasti. Ravitsemusterapeutti ohjeistaa lukemaan tuoteselosteesta kuidun määrän.

Liikkuvan lapsen ei tarvitse laskea kaloreita

Laillistettu ravitsemusterapeutti Tomi Valtanen painottaa, että hiilihydraatit ovat tärkeitä paljon liikkuvalle lapselle.

Kanttarelleja putkahti maasta ennätyksellisen aikaisin Pohjois-Savossa

Yleensä kanttarelleja on päässyt poimimaan heinäkuun puolivälin paikkeilla Pohjois-Savossa, mutta nyt ne ovat ponnistaneet maasta yllättävän aikaisin. Suosittu kanttarelli on myös terveellinen.

Tutkijan 5 neuvoa: Näin syöt ekologisemmin

Syö enemmän kasviksia, suosi kasviproteiinin lähteitä monipuolisesti. Vältä turhia kaloreita. Älä haaskaa. Näitä vinkkejä noudattamalla ruokavaliosta saa ympäristöystävällisemmän, sanoo Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta.

Kertooko kännykkä pian, paljonko lautasellasi on kaloreita? Taskuskanneri tulossa myös Suomeen

Ruokaskanneri saattaa kuulostaa tieteiselokuvan höpinältä tai liian hyvältä ollakseen totta. – Sitä se ei ole, muuten askaroisin muiden asioiden kimpussa, sanoo laitteen keksijä ja DietSensorin perustaja Ylelle.

Viljelijä jännittää syksyyn asti, tuleeko sadosta kevytperunaa vai pelkkää Colombaa

Viime vuonna julkistettu Tyrnävän kevytperuna on osoittautunut erittäin haastavaksi viljellä. Kaksi kolmesta viljelijästä ei onnistunut pudottamaan satonsa energiapitoisuutta riittävän matalaksi. Onnistuminen ratkeaa vasta syksyn laboratoriomittauksissa.

Lihooko, jos syö liian myöhään illalla? – asiantuntijat erimielisiä

Onko eteläeurooppalaistyylinen raskas illallinen pahasta? Vastaus riippuu siitä, keneltä kysyy. THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen ja ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanovat, että iltapainotteinen syöminen ei kannata. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo, että syömisen kellonajalla ei ole väliä.

Syytätkö liikakiloista ikävuosia? Huono tekosyy

Miksi viisikymppinen mies kasvattaa vatsanröllikän ja nainen uimarenkaan? Ainakaan ikä ei ylipainoa aiheuta.

Älä usko kinkunpolttojumppapuheisiin – asiantuntija kertoo, miten voit laihtua

- Kinkunpolttojumppa onkin hyvä slogan, mutta kukaan ei ole tutkinut tavallisella ihmisellä, minkälaisella teholla (syke) sitä pitäisi tehdä, mikä on kinkunpolttojumpan energiankulutus ja miten paljon sillä voi laihtua, sanoo UKK-instituutin liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katriina Kukkonen-Harjula.

Luulitko suomalaisten ahmivan jouluruokia? Amerikkalaiset ykkösiä, japanilaisilla kevyet eväät

Suomalaisten ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa joulusyömisistään. Epävirallisessa kansainvälisessä vertailussa suomalainen jouluateria päihittää terveellisyydessään monet maailman maat. Japanilaisten kanssa ei tosin kannata lähteä kisailemaan kalorien vähyydestä.

Digital wearables go ring-top

As startups gather in Helsinki for the annual Slush event, one of the fastest growing areas on the scene is the health and wellness sector. Within that growing category, digital health and wellbeing wearables are shifting from wrist-top to ring-top, with two Finnish companies poised to make their mark.

Ilman ruokatorvea elävä Marja-Leena haaveilee ruisleivästä ja puurosta

Marja-Leena Ylitalo ei mietiskele ruuan kaloreita tai rasvapitoisuuksia. Hän ei pysty syömään tai juomaan perinteisessä mielessä. Ilman ruokatorvea elävä nainen on jo kahdeksan vuotta pärjännyt ruiskun avulla suoraan vatsalaukkuun laitettavalla ravinnolla. Kun kehosta puuttuu myös keuhko, elämässä on muitakin rajoituksia.

Sokeriansaan lankeaa huomaamatta

Sokeriansaan lankeaa huomaamatta

Tutkimus: Vähärasvainen ruokavalio laihduttaa tehokkaammin kuin hiilihydraattien vähentäminen

Amerikkalaistutkimuksessa 19:ää laihduttajaa seurattiin laboratorio-olosuhteissa, joissa tutkijat pystyivät valvomaan heidän syömistään ja liikkumistaan. Tutkija muistuttaa, että kaikkein tehokkain ruokavalio on kuitenkin se, jonka noudattaminen onnistuu pitkäjänteisesti.

Mansikka hoikistaa suklaasyöpön vyötärönseutua – ja koituu muutaman vaivan tuhoksi

On olemassa veriarvo, joka paljastaa paheesi, mikäli ne sattuvat mansikan sijasta olemaan suklaa ja voisilmäpulla. Juttu on julkaistu alun perin heinäkuussa 2015.

Maaria kokkaa täysin kalorittomia kakkuja

Maaria Salmisen luomukset näyttävät todellisilta sokeripommeilta, mutta kiloja ne eivät kartuta. Korutaituri haluaa tuoda töillään ennen kaikkea iloa elämään.

Health watchdog warns of hidden calories in alcohol

Did you know that a glass of mid-strength beer has as many calories as six cubes of sugar? Replace the beer with punch at a wedding party or a non-alcoholic soft drink and you are upping the sugar ante even more. Sweet wines top the list. Turns out the only sugar-free and healthy summer drink is water.

Tervetuloa lonkeroläski ja siiderireidet – Kuusi tuopillista vastaa puolta pakettia pulmua

Miltä kuulostaisi syödä terassi-illan aikana 120 sokeripalaa kuuden keskarituopin sijaan? Jos vedät saman verran lonkeroa, tulet huomaamattasi kiskaisseesi 150 palaa sokeria vastaavan määrän kilokaloreita. Jos lipität hääboolia koko illan tai vaihdat juomasi kokikseen, saat energiaa vieläkin enemmän.

Kalorikartat houkuttelevat polttamaan kiloja lenkkipoluilla

Lähtisitkö lenkille, jos tietäisit kuinka paljon kaloreita palaa vaikka kahden kilometrin puistokävelyllä? Hämeenlinnassa kaupunki on koonnut nettisivuilleen useita eri reittivaihtoehtoja, joilla voi polttaa kaloreita.

Puolustusvoimien hovihankkija valmistautuu taisteluun armeijan vatsoista

Leijona Catering huolehtii puolustusvoimien ruokaloista, mutta jos Sipilän hallituksen aikeet toteutuvat, saattaa valtion omistama yhtiö saada kilpailijoita rinnalleen parin vuoden päästä. Leijona aikoo vastata tulevaan kilpailuun, mutta samalla se on haalinut jo uusia asiakkaita virastoista.

Lapsen ylipaino hoidetaan yhdessä – "Kaloritaulukkoja on turha luennoida"

Ruokien terveysvaikutukset voi huoletta jättää kertomatta lapselle. Ravitsemusterapeutin mukaan lapsen ylipaino ei saa olla este liikkumiseen.

"Pari konjakkia ja parisataa kaloria" – EU:n parlamentti haluaa kalorimerkinnät alkoholijuomiin

Hankkeen uskotaan auttavan kamppailussa yleistyvää ylipaino-ongelmaa vastaan.

Kovia väitteitä rauhanturvaajien pitämisestä nälässä – "Sotilaat juovat vettä pitääkseen nälän kurissa"

Dagens Nyheter -lehden haastattelemat Malissa palvelevat ruotsalaissotilaat sanovat saavansa ruoasta vain 1 800 kaloria päivässä, kun tarve olisi 3 500.

YK vaatii pääsyä Jarmukin pakolaisleiriin Syyriassa

Äärijärjestö Isis hyökkäsi Jarmukiin viime viikolla. Pakolaistan tilanne alkaa olla kriittinen.

Pitäisikö alkoholijuomien ravintoarvomerkinnät säätää pakolliseksi? – "Ei se ainakaan ketään varmaan haittaisi"

Yle kysyi Helsingin Pasilassa ihmisiltä, pitäisikö alkoholijuomien pakkauksiin säätää pakolliseksi myös ravintoarvomerkinnät.

Guinness-tölkkeihin tulossa kalorimerkinnät – alkoholinvalmistajat lupaavat tietoa juomien ravintoarvoista

Maailman suurin väkevien alkoholijuomien valmistaja on ilmoittanut alkavansa tarjota kuluttajille tietoa juomiensa ravintoarvoista. Yhtiö valmistaa muun muassa Guinnessiä, jonka pakkauksiin on tulossa tiedot oluen sisältämistä kaloreista, rasvoista, proteiinista ja hiilihydraateista.

Kalja- vai stressimaha? – Naisten vatsat jo samankokoisia kuin miehillä

Kaunis katsoa, mutta kallis kasvattaa, vitsailivat mahakkaat miehet ennen itsestään. Miehisen komeuden yksinoikeus on päättynyt. Naisten vatsat pullistuvat siinä missä miestenkin. Stressiäkin voi syyttää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle